KICKBOXING

petak, 12.01.2007.

Još o promjeni naziva

Nastavlja se diskusija s različitim ocjenama - dobra je ili nije dobra promjena naziva, i da li sama promjena naziva išta mijenja. Evo, prenosim čitateljima bloga zadnju diskusiju s Nokaut foruma:

Muay wrote:

...thay kickboxing je na zahtjev Gaisfa morao nestati iz WAKOI-a bez obzira što je "registriran" kao "kick boxing disciplina".



Uz dužno poštovanje, moram reći: to nije istina! GAISF je primio u svoje članstvo i WAKO i IFMA, ali je prethodno tražio (bolje bi bilo reći preporučio) da se međusobno suglase i isti su potpisali sporazum o razumijevanju i međusobnom podržavanju - neposredno prije Skupštine GAISF-a. Tada nije bilo niti riječi o eventualno spornom nazivu discipline.

Muay wrote:
E da, ne uplitati profi sport ( K1 ) sa amaterskim jer GAISF je nadležan za amaterizam i jebe se njima za K-1 u profi okvirima ali sumnjam da im se jebe za K-R u amaterskom okviru a pod njihovim okriljem...... nadam se da griješim, pozdrav



Ipak griješiš. Naime GAISF je svjetska sportska asocijacija sportskih federacija - dakle, članovi su FIFA, AIBA, FIS ... itd, može se vidjeti na njihovoj Službenoj web stranici, i sve te sportske federacije imaju svoja svjetska, kontinentalna i državna prvenstva. MOK je sportska organizacija država u koje su učlanjene države, odnosno nacionalni olimpijski odbori. MOK organizira olimpijadu (na svjetskoj razini, nema Europske olimpijade), jedan određeni broj sportova se zove olimpijski sport ili bolje bi bilo reći da su priznati od MOK-a, a nešto manji broj i sudjeluje na olimpijskim igrama, i to se i dalje nastoji smanjiti i promijeniti. Dakle, podjela sportova po svemu tome bila bi:
olimpijski sportovi - natječu se i na olimpijadi
sportovi priznati od MOK-a - npr. tu je karate
sportovi priznati od GAISF-a - za svaki postoji svoja svjetska federacija
nepriznati sportovi - ma koliko god to smiješno bilo, tu je npr. savate, ali i ulitimate fight, burmanski boks, nanbudo, pon-do-kwan ... pikado ...

Unutarnje uređenje svake svjetske federacije je prepušteno samoj njoj, svaka je fedracija u tom dijelu samostalna i suverena, a o tom uređenju eventualno se raspravlja prije prijema - i po porebi prije prijema sve riješi. Tako je i u vezi profi i amaterskog dijela - neke federacije (do sada je to bila jedino AIBA, a sada se priključila i IFMA) koji pokrivaju samo amaterski dio, dok sve ostale federacije pokrivaju i amaterski i profi dio (npr. nogomet - gdje osim u kvaliteti nema razlike između profesionalca i amatera, dugo vremena je atletika pokušavala praviti razliku, ali su i oni odustali pa imaju i atletska prvenstva i svoje Gold atletske mitinge - i nitko ne pravi razliku da li je neki svjetski rekord postavljen na Gold natjecanju u Zurchu uz pomoć trkača-zeca ili na običnom državnom prvenstvu jedne male Hrvatske).

Slažem se da ne treba uplitati K1 - K1 je firma koja organizira kickboxing natjecanja, a sada i natjecanja u ultimate fightu, možda će sutra i nogomet ili akrobatski rock 'n' roll, možda?

Iskreno - i mene iznenađuje odluka Borda direktora da WAKO nazove svoju disciplinu tako kako ju je nazvao, čak se osobno i ne slažem s time, ali to je odluka ovlaštenog tijela jedne svjetske federacije i gotovo. Vjerojatno ćemo se i smijati kada na natjecanjima ili pri najavama čujemo "kajedanstilaš" ili "kaerovac". Ali ... Da li je to krađa identiteta, da li je to zloupotreba već popularnog naziva K1 ili je to samo priznavanje onoga što smo imali u praksi. Naime, često puta sam čuo da se priča "... u thai kickboxingu je bilo ..." - "a što ti je to thai kickboxing? ..." "... ma to ti je K1..."

Što se, ajmo to nardoski reći, tiče K1 - jeste da je on sljednik Muay Thaija. Da, ali je jednako tako sljednik i kyokushin karatea, kickboxinga, boksa i taekwon-do a, budi i ti realan - pogledaj sve forume, web adrese - gdje se nalazi K1? - pod kickboxingom! Ali, to nimalo ne umanjuje utjecaj Muay Thaija i to nitko pametan neće i ne može osporavati.

I na kraju, da bude jasno - Muay Thai ima skoro pa tisućljetnu tradiciju, u početku kao Krabi Krabong, a onda u drugoj polovici 16 stoljeća kralj Naresuan Veliki je definiro pravila Muay Thaija (blaženi internet, moš bit pametan) - dakle, neminovno je da su svi borilački sportovi kasnije nastali bili bod većim ili manjim utjecajem te tradicionalne vještine i sporta. To je tako, to treba poštovati i cijeniti. Ali zato nećemo osporavati te nove sportove. Činjenica je da je kickboxing definiran početkom sedamdesetih godina i da je nastao pod utjecajem i karatea, i teakwon-doa i Muay Thaija, boksa i drugih tada postojećih borilačkih vještina i sportova. I kao što sam već spomenuo - sve se mijenja, unapređuje, približava i borcima i gledateljstvu, pa i Muay Thai.

I na kraju, vidim da je ovdje i na forumu, ali i u našim diskusijama na natjecanjima očit različit pristup. Pojednostaviti ću - postoji jedna grupa koja kaže Muay Thai ili kickboxing (full, low) - samo vrhunski, samo seniori, bez obzira na federacije, samo vrhunske priredbe. Postoji i druga grupa koja koja pokušava sagledati sport u cijeloj njegovoj širini - od klinaca, treniranja, sportskog razvoja, sustava natjecanja, itd. pa do seniora, vrhunskih priredbi i natjecanja.

Te dvije opcije, najvećim dijelom ne trebaju biti suprostavljene. Legalnost je legalnost - to se treba poštovati, ali činjenica je da se klinac od 7,8,9 godina ne može baviti Muay Thaiyem ili low kickom, ali je i činjenica da se prije dolaska u Muay Thai ili low kick treba pripremiti i razviti u nekoj drugoj borilačkoj vještini ili sportu (karate, semi i light contact, taekwon-do) i tu se međusobno nadopunjavaju svi.

I opet ću ponoviti - nikome ne treba smetati ni aero kickboxing ni Muay aerobic.

*** I dalje traje diskusija o ovoj temi na stranicama NOKAUT Foruma *** LINK ***



Eto.



- 10:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #