KICKBOXING

subota, 25.11.2006.

Europsko prvenstvo - treći dan

Imamo prvo zlato


Europsko prvenstvo uživo - klikni



Trećeg dana Europskog prvenstva na rasporedu je 6 polufinalnih borbi i jedna finalna. Sve u svemu, i bez obzira što se dogodilo danas, možemo biti zadovoljni - osigurano je 12 medalja. Svaki današnji uspjeh dodatno će potvrditi iznimnu kvalitetu hrvatskog kickboxinga. Istina nadali smo se i Jurkovićevom zlatu i Rosinoj medalji, ali ... što je tu je. Evo pregleda današnjih borbi.

Light contact
-89 kg, 1/2 finale
Berislav Budišćak(CRO) - Matija Bezzon (ITA) - 0:3
Budiščak je odlično započeo borbu. Dominirao je cijelom prvom rundom i nije dozvolio da Talijan dođe do izražaja. U drugoj rundi Bero gubi snagu, dok Talijan preuzima inicijativu pretežito ručnim tehnikama. Precizan je i brz. Bero se povlači i izlazi 3 puta s tatamija i zarađuje negativan bod. U trećoj rundi Bero je prilično izmoren, spor i neučinkovit. Budišćak je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca i time ostao pri već osvojenoj brončanoj medalji.

- 60kg, 1/2 finale
Katarina Iličić (CRO) - Tamara Radkovič (SLO) - 2:1
Borba dviju podjednakih protivnica. Katarina ispočetka malo ukočenija, ali vrlo brzo se opustila i dobro i kvalitetno odrađivala napade i obrane. Do samog kraja vrlo neizvjestan ishod jer je cijelo vrijeme s obje strane bilo vrlo ujednačeno. Ipak, Katarina zbog nešto aktivnije borbe dobiva prednost kod sudaca i pobjeđuje. Ovom pobjedom Katarina Iličić osigurala je srebrnu medalju i nastup u nedjeljnom finalu gdje se susreće s dvostrukom Europskom prvakinjom iz Irske Julie Mc Hale.

Low kick
- 86 kg, 1/2 finale
Stipe Stipetić (CRO) - Dilian Slavov (BUL) - KO 1.r.
Stipe nastavlja svoj izvrstan niz na ovom Europskom prvenstvu. Jednostavno, Bugaru nije dozvolio da ga iznenadi. Stipe je jednostavno nakon prvog kontakta, Bugara stjerao u kut, navalio ručnim tehnikama, desnim krošeom prilično uzdrmao prtivnika i dokrajčio ga low kickom. Sudac broji, ali se Bugar ne oporavlja. Stipe je već u prvoj minuti knock outom završio svoju polufinalnu borbu čime je osvojio srebrnu medalju i osigurao nastup u nedjeljnom finalu protiv Rusa Kirila Ivanova.

- 91 kg, 1/2 finale
Ivan Stanić (CRO) - Dejan Milosavljević (SRB) - 0:3
Dugo bi trajalo nabrajanje titula Dejana Milosavljevića, dovoljno je reći da je aktualni svjetski i europski prvak. Stanić je vjerojatno bio pod tim dojmom početkom borbe, ali se je kasnije sredio i pružao odličan otpor Srbinu. Sve u svemu, Stanić je dobro odradio borbu, čak je jednom ozbiljno uzdrmao Milosavljevića. U drugoj rundi, zabunom zbog gonga s drugog ringa, Stanić staje, sudac se okreće, a Milosavljević udara Stanića, koji se okliznuo. Sudac broji, greškom, ali ... Do kraja borbe do izražaja je došla iznimna spremnost Milosavljevića i njegovo iskustvo. Suci si bili jednoglasni. Ivan Stanić je s ovom izgubljenom borbom ostao na trećem mjestu osvojivši brončanu medalju.

- 48 kg, 1/2 finale
Željana Piteša (CRO) - Ekaterina Verzhnitskaya (RUS) - 0:3
Željana je u ovoj borbi odradila defanzivnu tehniku. Stalno je išla unazad i kontrirala na napade Ruskinje. Ruskinja je bila čvršća i snažnija, mada je Željana ostvarila dosta bodova, dosta udaraca, čak nekoliko nogu u glavu Ruskinje, ali bez većeg učinka. Ruskinja je definitivno bila bolja s ručnim tehnikama, dok je Željana više i preciznije radila nogama. Ipak, učinak Željane na spremnu i vrlo snažnu Ruskinju nije bio značajan. Željana je borbu izgubila jednoglasnom odlukom sudaca čime je ostala na već ostvarenom 3. mjestu i osvojila je brončanu medalju.

Thai kickboxing
- 91 kg, 1/2 finale
Igor Jurković (CRO) - Atanas Stojkovski (MAC) - W.O.
Na žalost zbog loma kosti lijeve šake Igor Jurković nije nastupio. Igor je osvojio brončanu medalju.

+ 91 kg, 1/2 finale
Valentino Venturini (CRO) - Mirko Vlahović (MNE) - 3:0
Prva runda protječe u blagoj premoći Crnogorca i to pretežito ručnim tehnikama. U drugoj rundi Valentino preuzima inicijativu, pravilno, slušajući kut odrađuje napade i kvalitetno blokira svaku inicijativu Crnogorca. Valentino je u drugoj, a pogotovo u trećoj rundi pokazao sve tehnike thai kickboxinga (i ručne, i nožne i koljenima u klinču) koje su prilično uzdrmale protivnika. U trečoj rundi Valentino ruši crnogorca, ali se on za vrijeme brojanja oporavlja. Suci su bili jednoglasni u svojoj odluci, Valentino je pobijedio osvojivši srebro, ali i plasman u finale gdje je realno očekivati pozlatu medalje. Valentino Venturini u finalu se susreće s Bjelorusom Aliakseiem Kudzinom.

U 17 sati bilo je svečano otvaranje, i sve ono što ide, televizija, govori, pohvale domaćinu, demonstracija drugih borilačkih vještina. Ipak je ovdje bilo posebno - na svečanom otvaranju bio je i premijer Makedonije - gospodin Nikola Gruevski koji je i otvorio ovo prvenstvo. Bio je tu i predsjednik palamenta Makedonije gospodin Ljubiša Georgievski, kao i direktor vladine agencije za sport, i drugi. Na samom otvaranju održane su po tri finalne borbe iz svake discipline light contacta, low kicka i thai kickboxinga. Nama posebno interesantna bila je finalna borba u low kicku za žene, iznad 70 kg u kojoj je nastupila Natalija Šimac.

Light contact, + 70 kg, 1/1 - finalna borba
Natalija Šimac (CRO) - Danijela Lazarevska (MAC) - 2:1
Od samoga početka ujednačena borba, Makedonka više koristi ručne tehnike, dok Natalija koristi više nožne tehnike. Kako borba odmiče, obe borkinje gube snagu, ali i preciznost. Ipak, Natalija nalazi dovoljno snage i nekoliko puta efektno nogom u glavu pogađa Makedonku. Na kraju, podijeljena odluka sudaca, Natalija Šimac pobjeđuje, osvaja zlatnu medalju i postaje Europska prvakinja.

Jesmo li zadovoljni današnjim danom - jesmo! Ostvarili smo u skladu s najoptimističnijim predviđanjima - 12 medalja (4 brončane, 8 finala odnosno 8 srebrnih od kojih je jednu Natalija Šimac već pozlatila).

Bravo i čestitke svima, a ponajprije borcima i borkinjama hrvatske reprezentacije.

Sutra nas očekuje još 7 finalnih borbi:

Light contact, -60 kg
Katarina Iličić (CRO) - Julie Mc Hale (IRL)

Low kick, -86 kg
Stipe Stipetić (CRO) - Kiril Ivanov (RUS)

Thai kickboxing, -54 kg
Goran Mimica (CRO) - Maksym Glubochenko (UKR)

Thai kickboxing, +91 kg
Valentino Venturini (CRO) - Aliaksei Kudzin (BLR)

Thai kickboxing, -56 kg
Barbara Vlahov (CRO) - Irma Balijagić (BiH)

Thai kickboxig, -60 kg
Ana Mandić (CRO) - Natalya Kamenskikh (RUS)

Thai kickboxig, -70 kg
Nives Radić (CRO) - Ekaterina Rokunova(RUS)

Eto, sretno sutra.



- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #