KICKBOXING

nedjelja, 29.10.2006.

Europsko prvensvo - dan posljednji

I full, i aero, i forme



Danas su na rasporedu europskog prvenstva bile najprije izvedbe u aero kickboxingu u ekipnoj konkurenciji, zatim je nastupao Tomislav Vedrina u glazbenim formama - tvrde s oružjem i pred kraj dana u full contactu u finalnoj borbi kategorije +70 kg nastupa Mandalena Misir.

Aero kickboxing - ekipno
- sa stepom


- CROATIA Team I (Marina Lelić, Valerija Lukani, Jelena Urošević)
Izvedba je bila dobra - odlično sinkronizirana i s glazbom i međusobno natjecateljice. Tehnički dobro odrađen prikaz, pravilno izvedenih kickboxing tehnika. U konkurenciji 3 tima, na kraju ocjenjivanja naš tim ostvario je zbroj ocjena 27,4 što im je osiguralo drugo mjesto i srebrnu medalju.

- bez stepa

- CROATIA Team II (Marina Lelić, Valerija Lukani, Jelena Urošević)
Obzirom na osvojeno 2. mjesto na prošlom svjetskom prvenstvu u Szegedu 2005. godine, Croatia II team određen je da nastupaju sedmi od 9 timova, među kojima su Mađarski tim svjetskih prvakinja i Slovenski tim europskih prvakinja. Odlična izvedba, i tu se ne bi trebalo izdvajati neke greške ili nepravilnosti, Timovi koji su se bolje plasirali jednostavno su imali atraktivniji nastup s više težih kickboxing elemenata.Temeljem toga timovi su i ocijenjeni. Team Croatia II zaslužio je ocjenu 27,5 (npr. Mađarice koje su pobijedile s vrlo atraktivnom izvedbom ocijenjene su s 27,8). Na kraju u ukupnom poretku Team Croatia II osvojio je 5. mjesto.

Glazbena forme
- tvrde bez oružja


- Tomislav Vedrina (CRO)
Među 10 natjecatelja nastupio je i Tomislav Vedrina kao četvrti po redu. Tomislav je u svojoj formi koristio tonfe. Izvedba je i ovaj puta bila tehnički dobro izvedena uz dobro korištenje oružja u prikazu. Međutim, i ovaj puta izvedba je bila spora i bez atraktivnih elemenata kakve su prikazali skoro svi drugu natjecatelji. Kod njih je viđeno puno skokova, vrlo brzo i atraktivno korištenje oružja, što im je svakako povećavalo ocjenu. Tomislav je na kraju izvedbe ocijenjen ukupno s ocijenom 26,9 što mu je siguralo predposljednje mjesto.

Full contact - žene

+70 kg - Mandalena Misir (CRO) - Adina Cocieru (ROM) - KO
Meč dvije fizički vrlo različite natjecateljice. Rumunjka je teža sigurno desetak kilograma, ali nažaolst, to je dozvoljena mogućnost u apsolutnoj, +70 kg kategoriji. Od samog početka ravnomjerna borba, Mandalena lijepo koristi ručne i nožne tehnike, odrađuje dovoljan broj udaraca nogom (obaveza je u svakoj rundi odraditi najmanje 6 nožnih tehnika). Rumunjka snažna i precizna, stalno u napadu, gotovo kontinuirano. Prva runda završava s blagom prednošću prciznije Mandalene Misir. Međutim, već na samom početku druge runde vidjelo se da Mandalena nema dovoljno snage za upornu Rumunjku. Već nakon 30-tak sekundi Mandalena se okreće kako bi izbjegla Adinine snažne udarce, sudac prekida i broji Mandaleni. Nakon nastavka, ponovno napadi Adine za koje Mandalena jednostavno nema snage. Ponovno, pred kraj runde sudac broji knock down Mandaleni koja više nije spremna na 8 te sudac odbrojava 9 i 10 čime je meč završio knock outom. Mandalena Misir ovime je ostala na 2. mjestu osvojivši srebrnu medalju.


Na kraju ovog Europskog prvenstva možemo biti zadovoljni i ukupnim brojem medalja, kao i s prikazanom kvalitetom naših boraca. Međutim, očekivanja su bila veća. Da li su bila realna i zasnovana na stvarnim činjrenicama - biti će predmet daljnjih analiza. Sada se može reći da nas niti jedan borac, niti jedan nastup nije razočarao. Međutim, očekivani uspjeh nije postignut.

Ono što se pokazalo kao veliki nedostatak jeste činjenica da s reprezentacijom nisu došli izbornici, koji su ujedno i treneri. Zasigurno bi se Tomica Paladin drugačije borio da je imao podršku iz kuta od svoga trenera Leonarda Komšića, kao što bi zasigurno i borba Vinka Đirlića bila drugačija da je u kutu stajao trener i izbornik Marko Žaja. Zasigurno bi, ali nije.

Aero kickboxing je pokazao da stvarno zaslužuje mjesto koje mu se pridaje u Hrvatskom kickboxing savezu. Ali se i ta najmlađa disciplina kickboxinga treba i dalje rezvijati i širiti na druge klubove po cijeloj Hrvatskoj. Većom konkurencijom kod kuće biti će i bolji rezultati na međunarodnoj sceni.

Što se glazbenih formi tiče - to svi znamo da tu treba dosta toga mijenjati - prvenstveno treba napraviti značajan odmak od karate kata. To će svakako biti predmet dugotrajnijeg i ozbiljnijeg rada unutar kickboxing saveza.

Da li se je moglo više - pa i nije. Ipak se Hrvatska reprezentacija vraća kući s 9 medalja. Ovakav uspjeh neki drugi savezi samo sanjaju. Možda se je i moglo više da je reprezentacija bila popunjena u ostalim kategorijama s državnim prvacima i drugim našim kvalitetnim borcima. Očekivanja su prvenstveno bila usmjerena ka svjetskim prvacima (Zvonimir Gribl, Pero Gazilj) - ipak se je očekivalo da neće biti zaustavljeni u polufinalu. Ali, i ovaj uspjeh je vrlo značajan, pogotovo uzimajući u obzir iznimno jaku konkurenciju.

Sve u svemu - po disciplinama Hrvatska reprezentacija u glazbenim formama dijeli 7 mjesto među 15 zemalja, 3 mjesto u aero kickboxigu u kojem je nastupilo 10 zemalja, 11. mjesto u full contactu među 25 reprezentacije te 7 mjesto u semi contactu među 22 reprezentacije.

Ukupno - Hrvatska je na ovom Europskom prvenstvu osvojila 7. mjesto s osvojenom 1 zlatnom medaljom (Marina Lelić), 2 srebrne medalje (Mandalena Misir i aero kickboxing team Croatia I) te 6 brončanih medalja (Miroslav Grgić, Zvonimir Gribl, Marko Deša, Pero Gazilj, Katarina Iličić i Marina Lelić).

Marina Lelić, osvojenim medaljama - zlatnom i brončanom u pojedinačnoj konkurenciji te srebrnom u timu, postala je najuspješnija natjecateljica hrvatske reprezentacije na ovom Europskom prvenstvu čime je ponovila nedavni uspjeh sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Zadru gdje je također bila najuspješnija hrvatska reprezentativka.

Ukupni i u ovom trenutku nedostižni pobjednici bili su Rusi s osvojenih 14 zlata, 12 srebra i 12 bronci, a iza njih su bili Mađari (7-6-12), treći Talijani (11-2-4), četvrti Nijemci (2-5-7), peti Poljaci (2-2-6), šestiTurci (2-2-5), pa Hrvati ... itd.

Hrvatska reprezentacija vraća se u Hrvatsku u utorak u popodnevnim satima.


Slike?
Ima ih tisuće, a na blogu će ih biti nakon povratka.

- 23:43 - Komentari (6) - Isprintaj - #