KICKBOXING

nedjelja, 22.10.2006.

U Puli - svi zadovoljni ...

... i gledatelji, i gosti, i borci i organizator. Kako i nebi bili kada smo imali prilike vidjeti odličnu priredbu s odličnim borbama, bez kalkulacija, bez taktiziranja - pravi i čisti fight. Moje čestitke najprije borcima i njihovim trenerima, ali i organizatoru.

Evo i šireg izvještaja:

U Puli, je u subotu, 21. listopada 2006. održana večernja priredba "Kickboxing - free fight night" u organizaciji Dragana Majkića i Kickboxing kluba "Klana" iz Klane.

Na programu je bilo 7 borbi - 3 u kickboxingu i 4 u free fightu. Večernja priredba održana je u prepunom Sportskom centru "Mirna" u Puli pred oko 1200 gledatelja.



Evo prikaza borbi:

1. borba - free fight, -84 kg
Franko Kliman (Pula) - Hamet Kardazeh (Iran)

Kliman uspješno brani nekoliko dobrih pokušaja obaranja, no slijedi rušenje pri kojem oboreni Kliman hvata puni zahvat giljotine i time okončava borbu tapkanjem Iranca. Impresivna i kratka borba.

Predajom Kardazeha (Irn) nakon zahvata giljotine i gušenja pobjedio je Franko Kliman (Pula).











2. borba - free fight, +91 kg
Semir Velagić (Pula) - Klemen Fister (Trbovlje, Slo)

Početak borbe dvojice super teškaša (oba s više od 130 kg) označila je žestoka izmjena udaraca u stand up-u. Velagić je pokazao bolje ručne i nožne tehnike no Fister je izdržavao njegove napade te pokazao veliku volju za borbom. Nakon žestoke izmjene udaraca u kojima je Velagić dominirao, Fister krajem prve runde obara Velagića na tlo i zauzima mount poziciju te upućuje niz teških udaraca u glavu Velagića koji ne uspijeva obraniti snažan nalet. Sudac prekida borbu uslijed udaraca u glavu.

Odlukom suca nakon prekida zbog jakih i nebranjenih udaraca u glavu Velagića, pobijedio je Klemen Fister (Slovenija).











3. borba - low kick, -71 kg
Hrvoje Crnić (Viškovo)
- Branko Mikulić (Otok)
Kontrolna borba za ulazak Hrvoja Crnića u low kick reprezentaciju.

Od samoga početka Crnić je aktivniji i ima inicijativu. Mikulić se zatvara i povlači, ali i povremeno uspješno kontrira low kickovima. Crnić se drži svoje sigurne tehnike - lijevi, pa desni kroše i tu je prilično precizan i učinkovit. Kako borba napreduje Mikulić gubi snagu i preciznost, dok Crnić do kraja borbe zadržava koncentraciju i učinkovitost.

Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 pobijedio je Hrvoje Crnić (KBK "Sveti Matej" Viškovo). Ovom pobjedom, ali i prikazanom borbom, po ocjeni izbornika Josipa Čikotića koji je bio nadzornik borbe, Hrvoje Crnić potvrdio je svoj status u Hrvatskoj kickboxing reprezentaciji koja će nastupati na predstojećem Europskom seniorskom prvenstvu u Skoplju (Makedonija) od 21. do 26. studenog 2006.



4. borba - free fight, -75 kg
Davor Jugovac (Pula) - Dalibor Anastasov (Trbovlje, Slo)

Borba koju su svi s posebnim interesom očekivali. Anastasov u svom scoru nema izgubljene borbe, a iz kluba "Planet Sport" iz Pule i Zelga Galešića čuli smo da je Jugovac odlično pripremljen.

Od samoga početka borbe - stand up i Jugovac je dobivao stand up borbu. Anastasov je bio u nešto lošijoj kondiciji pa mu je razina borbenosti opala ranije nego se očekivalo. Nažalost suđenje je više bilo naklonjeno borbi na nogama tako da se nekoliko Anastasovih pokušaja obaranja iz klinča prekinulo u već pokušaju.

U svakom slučaju Jugovac je prikazao veliku srčanost i bolju pripremljenost u borbi i priuštio Daliboru Anastazovu prvi poraz. Jugovac zasluženo slavi pobjedu koja bi bila čista kao suza da nije bilo pretjeranih sudačkih intervencija koje su mu definitivno išle na ruku. Međutim, i bez nepotrebnih sudačkih intervencija Jugovac je pokazao bolju spremnost, aktivnost i učinkovitost te je njegova pobjeda neupitna.

Sve u svemu, izvanredna borba prepuna akcije i dobrih izmjena.

Odlukom suca, nakon jednog produžetka od 2 minute, pobijedio je Davor Jugovac iz Pule.





















5. borba - low kick, 91 kg
Ivan Stanić (Klana) - Stipe Stipetić (Split)
Kontrolna borba za ulazak Ivana Stanića u low kick reprezentaciju.

Stanić od samoga početka kreće u snažan i precizan napad te nastavlja s napadima tijekom cijele runde. Stipetić, dobro izbjegava udarce i plasira više low kickova, ali ipak je iznenađen silovitošću Stanića. U drugoj rundi, nakon savjeta iz kuta Stipetić mijenja taktiku, bolje kontrira na Stanićeve napade i druga se runda do skoro samoga kraja može ocijeniti kao izjednačena.

Pred sam kraj runde, sudac uočava puknutu arkadu iznad lijevog oka Stipetića, prdkida borbu te uz konsultaciju s liječnikom prekida meč. Kako nije uočena nepravilnost niti namjer ozljeđivanja, sudac proglašava Stanića pobjednikom.

Prekidom zbog ozljede Stipetića, pobjedio je Ivan Stanić - KBK "Klana" iz Klane.

I ovdje izbornik Čikotić nije imao dvojbe - Stanić je prikazanom borbom potvrdio svoje mjesto u low kick reprezentaciji u težinskoj skupini -91 kg, dok je i Stipetić također u reprezentaciji, ali u nižoj težinskoj skupini, a tijekom priprema predstoji mu skidanje nekoliko kilograma viška.





















6. borba - free fight, -71 kg
Blaženko Tomišić (Pula)
- Roman Benedejčić (Kranj, Slo)
(na slici lijevo: Roman Benedejčić)

Tomišić je od samoga početka oštro i silovito krenuo na Benedejčića. Prvenstveno ručnim tehnikama oslabio je otpor Benedejčića koji seriju udaraca prekida hvatanjem u klinč. Vrlo brzo Tomišić ruši Benedejčića, zauzima mount poziiju te započinje seriju preciznih udaraca u glavu.
Benedejčićeva obrana je sve slabija te nakon 2:30 sudac prekida borbu zbog udaraca u glavu i proglašava Tomišića pobjednikom.


Prekidom suca zbog udaraca u glavu Benedejčića, pobjednikom je proglašen Blaženko Tomišić iz Pule.










7. borba - thai kickboxing, -75 kg
Mario Princ (Klana)
- Mario Ilijević (Otok)

Od početka u napda kreće Ilijević koji plasira dosta udaraca, ravnomjerno koristeći i ručne i nožne tehnike. Priločno je precizan. Princ izbjegava, neutralizira Ilijevićeve udarce i samo povremeno kontrira. Moglo bi se reći da je prva runda na strani Ilijevića. Ali, iskusni Princ ne ozvoljava iznenađenja i već početkom druge runde pokazuje svoje znanje i spremnost. Ošto napada Ilijevića kombinacijom tehnika, snažno, precizno i razarajuće. Ilijević ne nalazi odgovora i već je nakon 40 sekudni druge runde u knock downu. U nastavku još jedan silovit napad Princa i Ilijević je ponovno u knock downu. Teško se oporavlja i samo zahvaljujući dugačkom odbrojavanju suca uspijeva se postaviti u gard. Međutim, bolovi u rebrima su prejaki i trener Josip Dabro predaje meč.

Predajom protivnika zbog povrede pobijedio je Mario Princ - KBK "Sveti Matej" - Viškovo.

Intervencijom medicinskog osoblja utvrđeno je da Ilijević ima slomljeno rebro te je upućen u bolnicu.



Na kraju priredbe slobodno se može reći da je pulska publika, inače dobar poznavatelj borilačkih sportova još iz doba Mate Parlova, otišla vrlo zadovoljna. Viđeno je 7 vrhunskih borbi koje nisu imale neke velika i zvučna imena, ali su imali svakako odlične i srčane borce koji su beskompromisno ulazili u borbu i pokazali zavidno znanje borilačkih tehnika. Ovakve priredbe u svakom slučaju su odlična promocija i kickboxinga i free fighta i garancija da će publika doći i sljedeći puta, u još većem broju.

A u publici su pored spomenutih Zelga Galešića, koji je u završnim pripremama za cage fight koji će se početkom 12 mjeseca održati u Londonu i pobijedi li u toj ekstremnoj borbi u 5 rundi po 5 minuta, postati će prvi izazivač za titulu Svjetskog prvaka u free fightu u kavezu i low kick izbornika Josipa Čikotića, bili i izbornici Hrvatskog kickboxing saveza Leonardo Komšić u pratnji svojih šampiona Igora Jurkovića, Valentina Venturinija i Ivice Duspare te Branko Popović. Svi oni su vrlo pohvalno ocijenili večernju priredbu i prikazane borbe.


Na slici Zelg Galešić (3. s lijeva) i Edi Višković (4. s lijeva) zadovoljni s nastupom svojih boraca iz kluba "Planet sport" - Pula.

- 17:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #