KICKBOXING

utorak, 17.10.2006.

Namlatili mi Srbe

U nedjelju, 15. listopada 2006. u Osijeku, u dvorani "Zrinjevac" pred oko 2000 gledatelja održan je kickboxing susret reprezentacije Hrvatske i Srbije. Održano je 9 borba, a rezultat je sljedeći:

1. borba - FULL CONTACT, - 67 kg
- Vinko Đirlić (CRO), Split
3. mjesto na Europskom prvenstvu 2002. i 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2003.
- Siniša Vladimirović (SRB), Beograd,
3. mjesto na EP 2004 i 3. mjesto na Svjetskom kupu 2006.

Od samoga početka Đirlić je krenuo svom snagom. Precizan, učinkovit i vrlo brzo se vidjela njegova nadmoć. Početkom druge runde, silovit napad Đirlića, desni kroše i Vladimirović je na podu, diže se nakon nekoliko sekundi, sudac uletava i počinje s brojanjem, Vladimirović se vraća u klečeći položaj, a istovremeno i Đirlić napada Vladimirovića, te ponovno ga udara desnim krošeom i obara Vladimirovića na pod. Sudac prekida brojanje i proglašava knock out.

Sve u svemu dvojbena odluka centralnog suca, međutim, nakon dosta analiza - od toga da je sudac dobro postupio do toga da je trebao brojati do kraja i onda ukoliko bi Vladimirović ostao na podu (a bi) - diskvalificirati Đirlića, zaključeno je da je sve bilo nesretni splet okolnosti i slučajnosti.

Knock outom početkom 2. runde pobijedio je Vinko Đirlić (CRO).

2. borba - LOW KICK, - 75 kg
- Ivan Barišić (CRO), Valpovo,
prvak Hrvatske
- Dragan Mičić (SRB), Beograd,
3. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2005. god., 2. mjesto na Svjetskom kupu 2006.

Oba borca odmah od početka su krenula u akciju, oba borca plasiraju dosta low kickova i cijela prva runda prolazi u ujednačenoj razmjeni udaraca. Druga runda nastavlja oštri trend, oba borca i precizna i učinkovita, ali lagana prednost je bila na strani srpskog borca Mičića. U trećoj rundi, sada već nešto blažim tempom, ravnomjerna razmjena udaraca i polovinom runde Mičić desnim krošeom ozbiljno uzdrmava Barišića, no ovaj se brzo snalazi, vraća i snagu i koncentraciju. Sudac nije brojao, mada je bilo prigovora iz srpskog kuta. Do kraja borbe blaga prednost Mičića.

Odlukom sudaca 2:1 pobijedio je Ivan Barišić (CRO).

3. borba - LOW KICK, - 86 kg
- Stipe Stipetić (CRO), Dugi Rat,
prvak Hrvatske u low kicku i thai kickboxingu, 1. mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu 2004.
- Srđan Mihajlović (SRB), Beograd,
2. mjesto na prvenstvu Balkana 2006. god.

Od samoga početka ujednačena razmjena udaraca - i ručnih tehnika i low kickova. Stipetić je osjetio slabost Mihajlovića te ga uporno napada desnim low kickom i istovremeno se priprema za snažni desni kroše, ali promašuje. Stipetić se usredotočuje na low kickove i već nakon 1. minute Mihajlović je na podu, sudac broji, borba se nastavlja, a nakon 20-tak sekundi ponovno snažan Stipetićev desni low kick i Mihajlović je na podu i ne diže se.

Knock outom u 1. rundi pobijedio je Stipe Stipetić (CRO).

4. borba - THAI KICKBOXING, - 63,5 kg
- Goran Kovačević (CRO), Zagreb,
juniorski prvak Hrvatske u low kicku i thai kickboxingu, 2. mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu 2006.
- Aleksandar Janković (SRB), Novi Sad,
1. mjesto na Svjetskom kupu i 1. mjesto na prvenstvu Balkana 2006.

Susret mladog, ali odličnog Kovačevića i također odličnog, iskusnog i znatno starijeg Jankovića. Prva runda prolazi u ravnomjernoj razmjeni udaraca, više s distance, a može se ocijeniti da je Janković bio nešto precizniji. Druga runda protiče u stalnim i sve konkretnijim napadima Kovačevića koji sve više i više razbija obranu Jankovića, koristi više koljena u klinču i sve u svemu, druga runda je u prednosti Kovačevića. U trećoj rundi, Kovačević još uvijek svjež, dok je Janković vidno izmoren. Janković u klinču nekoliko puta pokušava i uspijeva rušiti Kovačevića. Ipak, i u ovoj rundi Kovačević je bio i aktivniji i precizniji.

Odlukom sudaca 1:2 pobijedio je Aleksandar Janković (SRB).

5. borba THAI KICKBOXING, - 75 kg
- Marko Benzon (CRO), Split,
višestruki državni prvak
- Nenad Čelap (SRB), Beograd,
3. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2001. i 2003. god.

Benzon je u borbu odmah vrlo aktivno ušao. Započeo je sa serijom napada - kombinacijom low kickova i ručnih tehnika, dok Ćelap izbjegava, izmiče se i taktizira, vjerojatno želeći da Benzon potroši snagu. U drugoj rundi Ćelap znatno oštrije kreće, precizniji je. Benzon odgovara na Ćelapove napade, baca ga na konopce da je skoro ispao iz ringa. Centralni sudac uočava veliki hematom na lijevom oku Ćelapa, ipak doktor dozvoljava nastavak. Treća, odlučujuća runda - stalni napadi Benzona desnim krošeima, Ćelap istovremeno kickovima gađa jetru Benzona, ali je neprecizan.

Odlukom sudaca 2:1 pobijedio je Marko Benzon (CRO).

6. borba - THAI KICKBOXING - 75 kg
- Goran Plećaš (CRO), Zagreb,
- Aleksandar Bojić (SRB), Beograd,

Dva mlada borca, ali vrlo aktivna i oštra. Početak je bio ujednačen, ali nesmotrenost Plećaša koštala ga je knock downa već u 40. sekundi. Nakon odborjavanja, Plećaš se iznenađujuće brzo i dobro vratio u borbu. U daljnejm tijeku borbe Bojić vrlo široko krošeima napada Plećaša, ali to Plećaš ne iskorištava. U drugoj rundi Bojić je svoje napade odradio low kickovima, dok Plećaš radi kombinacije, ali je neprecizan. Početkom treće runde Plećašu je prokrvario nos, ali brzo se vraća u borbu. Ipak, gubi snagu pa su udarci i spori i neprecizni, pokušava u klinču koljenima, ali udarci nisu učinkoviti. Istovremeno, vidjevši da mu to prolazi, Bojić se cijelo vrijeme oslanja na svoj desni kroše i tu postiže dosta bodova.

Odlukom sudaca 1:2 pobijedio je Aleksandar Bojić (SRB).

7. borba - THAI KICKBOXING, - 86 kg
- Marin Roso (CRO), Osijek,
2. na Svjetskom prvenstvu 2005. god.
- Vladimir Đorđević (SRB), Niš,
WAKO Pro interkontinentalni prvak

Ponovno susret mladog i starijeg iskusog borca. Roso u borbu ulazi prilično krut i ukočen. Đorđević u maniri iskusnog borca vješto izbjegava napade Rose te pušta da se Roso izmori. Nakon prve minute, u svojoj silnoj želji, Roso naletava na Đorđevićev desni direkt i na podu je, ali je sudac procijenio da ne treba brojati te pušta borbu dalje. U drugoj rundi Đorđević je pokazao da je precizniji high kickovima. U trećoj rundi Roso i dalje napada, ali prilično neprecizno, dok Đorđević dočekuje direktima Rosu, pa završava lijevim krošeima.

Odlukom sudaca 2:1 pobijedio je Marin Roso (CRO).

8. borba - THAI KICKBOXING, + 91 kg
- Valentino Venturini (CRO), Poreč,
3. mjesto na Europskom prvenstvu 2004. god.
- Mladen Božić (SRB), Beograd,
2. mjesto na Svjetskom kupu i 1. mjesto na prvenstvu Balkana

Od samoga početka precizni i učinkoviti napadi Venturinija i Božić je uzdrman. Procjena je da je sudac trebao brojati, ali borba je nastavljena. Božić pokušava high kickovima, dok je Venturini precizan te učinkovit lijevim direktima i desnim krošeima. U drugoj rundi Božić napada, ali je neprecizan i nedovoljno snažan, dok Venturini vješto izbjegava napade i u kontrama ostvaruje bodove. Pred kraj same runde Venturini desnim krošeom obara Božića, sudac broji, a nakon brojanja kraj runde koji spašava Božića. Treća runda protiče u stalnim napadima Venturinija i stalnim hvatanjem u klinč Božića. Pred sam kraj runde, Venturini iz skoka udara Božića u glavu, ali je bio neprecizan pa ni udarac nije bio učinkovit.

Odlukom sudaca 1:2 pobijedio je Mladen Božić (SRB).

Vrlo čudna i iznenađujuća odluka sudaca s kojom se nije složila ni objektivna osiječka publika. I dok su trajali prosvjedi, Božić čini pravu sportsku gestu - primljeni pobjednički pehar uručuje Venturiniju i na sred ringa mu podiže ruku. Publika je ovu fer i sportsku gestu Božića nagradila velikim pljeskom.

9. borba - THAI KICKBOXING, + 91 kg
- Igor Jurković (CRO), Poreč,
Svjetski prvak u thai kickboxingu 2005. godine
- Dragan Jovanović (SRB), Beograd,
2. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2005. god., 1. mjesto na Svjetskom kupu i prvenstvu Balkana 2006. god.

Jurković od samoga početka vrlo precizan i taktički nadmoćan. Srbi se žale na rukavice Jurkovića (borbe su bile dogovorene u Top Ten opremi, a Jurković ih nije imao) i Jurković ih mijenja. Borba se nastavlja, ujednačeno, Jurković precizniji direktima, Jovanović učinkovitiji krošeima. U drugoj rundi Jurković se koristi više koljenima, a i ukupno, više kombinacija - ručnih tehnika, low kickova i koljena u klinču. Jovanović gotovo da i ne koristi koljena već se oslanja na svoje vrlo snažne low kickove. U trećoj rundi Jurković koristi i high kickove, desno oko Jovanovića je ozljeđeno, ali doktor dopušta nastavak. I u nastavku, Jurković nadmoćniji, snažniji i precizniji.

Odlukom sudaca 3:0 pobijedio je Igor Jurković (CRO).

Susret kickboxing reprezentacija Hrvatske i Srbije završio je pobjedom Hrvatske 6:3.

Suci u ovom susretu bili su: Miljenko Kutleša (CRO), Srđan Bugarčić (SRB), Zijad Halilović (BiH) i centralni sudac Igor Bezjak (CRO).

- 00:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #