KICKBOXING

ponedjeljak, 10.07.2006.

Napokon priznati!

30 godina nakon prvih kickboxing borbi u Hrvatskoj,
10 godina nakon primitka u pridruženo članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora,
u godini u kojoj je naša matična svjetska federacija WAKO primljena u GAISF,

10. srpnja 2006.

HRVATSKI

KICKBOXING

SAVEZ









primljen je u punopravno članstvo


HRVATSKOG

OLIMPIJSKOG

ODBORA
.













jednoglasnom odlukom članova Skupštine HOO-a.


Kickboxing je, ne samo u svijetu nego i u Hrvatskoj, ovom odlukom i formalno priznat kao ravnopravan sport u velikoj sportskoj obitelji sa svih svojih 7 disciplina - semi contact, light contact, full contact, low kick, thai kickboxing, glazbene forme i aero kickboxing. Sukladno Statutu i propisima GAISF-a - WAKO je matična svjetska federacija za kickboxing u svijetu, kao što je, sukladno Zakonu o sportu, i HKBS - matični nacionalni savez koji vodi sveukupnu brigu o kickboxingu u Hrvatskoj.

Danas Hrvatski kickboxing savez ima 146 članova - klubova iz cijele Hrvatske s više od 6800 registriranih natjecatelja u svim dobnim skupinama - djeca (dječaci i djevojčice sa 7, 8 i 9 godina, mlađi kadeti - 10, 11 i 12 godina, stariji kadeti 13, 14 i 15. godina, juniori 16, 17, i 18 godina te seniori sa 19 i više godina).

Hrvatski kickboxing savez godišnje organizira preko raznih 50 natjecanja, od kojih je 27 državnih prvenstava (u svim disciplinama i za sve dobne skupine). Tu su i Hrvatski i otvoreni kupovi, pozivni turniri, gala večeri. Godišnje na našim natjecanjima "prođe" više od 2500 natjecatelja. Redovno - bilo kao reprezentacije, bilo kao klubovi, hrvatski kickboksači vrlo uspješno sudjeluju i na cijelom nizu međunarodnih natjecanja.

Hrvatska kickboxing reprezentacija redovito sudjeluje na Svjetskim, Europskim i drugim međunarodnim prvenstvima i prema osvojenim medaljama u 2005. godini bio je jedan od najuspješnijih saveza - članova Hrvatskog olimpijskog odbora.

Trenutno, Hrvatski kickboxing savez ima 4 svjetska seniorska prvaka, 12 juniorskih i 6 kadetskih svjetskih prvaka, europsku seniorsku prvakinju te više viceprvaka svijeta i Europe kao i više pobjednika svjetskih kupova. Također ističemo da su Marko Žaja, član kluba “Pit Bull” iz Splita, aktualni svjetski profesionalni prvak u low kicku, Ivica Tekić profesionalni svjetski prvak u thai kickboxingu, Ivana Derdić - svjetska profesionalna prvakinja u low kicku, Sanja Stunja profesionalna svjetska prvakinja u full contactu i Ante Varnica, Senad Osterman i Frane Radnić Europski profesionalni prvaci u thai kickboxingu.

Posebno Vam želim naglasiti posljednji veliki uspjeh hrvatskih mladih kickboksača na Svjetskom kadetskom i juniorskom prvenstvu koje je održano u Italiji u 9. mjesecu 2004. gdje je najmnogobrojnija hrvatska vrsta s ukupno 146 članova od kojih je bilo 99 sportaša bila najuspješnija reprezentacija svjetskog prvenstva s ukupno osvojenih 67 medalja - 18 zlata - svjetskih prvaka, 22 srebra i 27 bronci.

Svakako valja istaći i uspjeh seniora 2005. na Svjetskom prvenstvu u Maroku gdje su osvojili 2 zlatne madalje (Frane Radnić - "Pit Bull" - Split" i Igor Jurković - "King" - Poreč), 4 srebrne (Ana Mandić i Nevena Juranović iz Splita, Nives Radić iz Šibenika te Marin Roso iz Osijeka) i 1 brončanu (Kristina Karamatić iz Imotskog) i tako zauzeli 3. mjesto u ukupnom poretku na svijetu u disciplini thai kickboxing.

Isti uspjeh postignut je i na drugom dijelu Svjetskog prvenstva gdje su osvojene 2 zlatne medalje (Zvonimir Gribl iz Malinske i Pero Gazilj iz Makarske), 4 srebrne medalje (Marija Mažar iz Kutine, Nives Radić iz Šibenika, Marko Tomasović iz Splita te Ana Znaor iz Malinske) kao i 7 brončanih medalja (Vladimir Čelar iz Splita, Marko Deša iz Omišlja, Miroslav Grgić iz Popovače, Vedrana Halinčić iz Jastrebarskog, Andreja Ivas iz Vodica, Marija Krivačić iz Karlovca te aero kickboxing team u sastavu Marina Lelić, Antonija Zdeličan i Valerija Lukani iz Pule).
Hrvatska kickboxing reprezentacija u semi contactu zauzela ukupno treće mjesto na svijetu.

Pred nama su i daljnje obaveze - a to je domaćinstvo Svjetskog kickboxing prvenstva za juniore i kadete koje će se održati u Benkovcu i Zadru od 26. rujna do 1. listopada. Prema dosadašnjim najavama očekujemo oko 1000 natjecatelja iz 50-tak zemalja. Zahtjevno i za sudjelovanje, ali i za organizaciju.

Naravno, niti redovan rad neće biti zanemaren - već je ove godine "odrađeno" 27 državnih prvenstava, predstoje nam reprezentativni nastupi već spomenutih kadeta i juniora, a seniori su ove godine na Europskom prvenstvu - prvi dio u Lisabonu, a drugi u Skoplju. Tu je još cijeli niz "Open" turnira po Europi, kao i nekoliko domaćih kupova.

Kraj godine rezerviran je za drugi po veličini "Open" kickboxing turnir u Europi - "Croatia Open 2006" u Kutini. Ovaj puta jubilarni - 10. puta po redu. I tu se očekuje više od 800 natjecatelja iz cijele Europe, a možda i s drugih kontinenata.

Sa svojim radom i ostvarenjima možemo biti i jesmo ponosni, a priznanje koje su nam dali upravo članovi najvišeg sportskog tijela u Hrvatskoj odnosno predstavnici svih ostalih sportova - članova Hrvatskog olimpijskog odbora, daje nam poticaj za još više, brže, jače.



Treba li ovome još što dodati?
Trebalo bi, ali za sada samo - ČESTITAM!
thumbup



- 20:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #