JJA

subota, 30.08.2008.

Stockholm 1

Napomena: ne znam zasto linkovi ne rade, jer adrese su tocno upisane. Mozda je neka tehnicka greska u blog editoru i zao mi je sto ne rade jer sam se bas potrudila sve ih pravilno napisati.

Preko 50-ak slika je skriveno po linkovima u tekstu, potrazite ih, pogotovo su tako smjestene lijepe ali prevelike fotke za blog. Ovaj prvio dio putopisa je onaj sluzbeni dio, a drugi su moje osobne impresije, oba teksta se nadovezuju jedan na drugi.

Nocna panorama.

Dakle gr. grad Svedske i najveci skandinavski grad. I rezidencija kraljevskog para, vazan sveucilisni grad. Ima 780 00 tisuca stanovnika, dijeloviovi kopna su prije nekoliko stotina godina i sami bili otoci okruzeni vodom, i danas ima oko grada preko 20 000 malih i velikih otocica, vidi kartu. Tako da nije rijetkost da na jedjom majusnom otocicu od nekih 200 kvadrata imate samo jednu malu kucicu i mrvicu vrta i pristaniste za brod. Ljeti je lijepo ali zimi je navodno strahovito depresivno, valovi, kisa i sivilo. Preko 1/3 gradske povrsine otpada na one vodene, vodu za pice dobivaju sa prekrasnog
jezera Mälaren-a evo ga ovdje. Tu smo bili na izletu, vezano uz tematiku, podrucje mi je vodeni sektor, ali o tome vise u drugom dijelu teksta. Imaju vrlo kvalitetne vode pa smijete uloviti lososa usred grada i pojesti ga bez zadrske. Sam grad ima preko 50 mostova. Osim vode, ima i puno suma. Ima 14 kvartova, klima - najtopliji mjesec je sedmi, a najhladnija je veljaca kad sibaju ledeni vjetrovi sa Sjevernog mora.

Jos jedna, ovaj put dnevna panorama.

Najpoznatija kugla u gradu. I jos. www.globearena.se

Otok Riddarholmen, iza se vidi Gamla Stan (old town). Ova fotografija je nesluzbeni zastitni znak grada.

Kraljevski dvorac:





Grad je pun parkova i zelenila. Stari dio grada je jos uvijek sacuvao srednjevjekovnu strukturu ulica, od sjevera prema jugu. Österlänggatan i Västerlånggatan, te uske kaldrmaste ulicice koje se spustaju prema vodi. Veci dio starog grada je pjesacka zona.

Grad na vodi, iz zraka, fascinacija graditeljstva.

Jede se losos, tone njega.
Losos volim i jedem i na naglo i zapecen u vatrostalnoj zdjeli ali kad se mora jesti nesto na brzinu a ne zelim junk, losos dimljeni na toastu, za to bi se oboje prodali. Koja su jos tradicionalna jela? Janssons Frestelse, Köttbullar (ima i u Ikei), to su mesne okruglice. Pa Inlagd Sill – haringe ukiseljene, ako se sjecate putopisa sjeverne Njemacke tamo je to isto omiljeno, pickled herring. Pytt i panne, Ärter med Fläsk, Julskinka, Lussekatter

Svedski sam donekle razumijela, nakon par dana gotovo sve, jer je korijen jeziku isti (germanski jezici).

Poznati su paprenjaci, pa svedska torta ili Prinsesstårta, koju sam i sama jednom napravila. Naravno sa marcipanom.

Pa cimet puzici Kanelbullar, evo ih.

Glögg, da ugrije, mracna zimska popodneva. I naravno torta od badema, koje ima i u Ikei. Savrsena kalorijska bomba.

Malo po gradu:

Sergels Torg



Strandvägen je bulevar sa kraljevskim stihom, kvart Östermalm.

Poznati kceri i sinovi grada su: ABBA-clan Benny Andersson, Greta Garbo, poznata djecja spisateljica Barbro Lindgren, kemicar i pronalazac Alfred Nobel.

Iz zraka, gradska vijecnica.

City hall – gdje smo imali svecani prijem je ujedno mjesto gdje se dodjeljuju Nobelove nagrade, Plava dvorana. Ulaz je 6 eura i moze se uci samo u pratnji vodica. Grad ima i svoj gradski muzej i u njega je ulaz isto besplatan http://www.stockholm.se/cityhall.
Zove se plava dvorana iako uopce nije plava, trebala je originalno biti ali se arhitekt predomislio a ime je ostalo, jako su ponosni na tu gradjevinu, nije stara nema ni 100 godina, namjerno je napravljena u starinskom look-u, orgulje su im najvece u Svedskoj.



Stockholm shopping – www.stockholmshoppingguide.com (to cisto da svoje lovine uplanirate unaprijed he, he).

Jedan od shopping centara je Globen sa markama kao HundM, Indiska ili Hemtex, ako vam taj centar nije dovoljan podzemnom 10 minuta voznje udaljen je Ringen centrum. Jos jedna shopping oaza je Gulan – shopping ulica sa markama kao Phat Farm, Eckö ili Triple5soul.

Gl. kolodvor

Bicikl je omiljeno prometalo.





Ili pjesacka zona (na kartama obicno oznacena lila bojom) Götgatan, u centru Södera. Ili dio koji se popularno zove SoFo skracen od South of Folkungagatan. Zapadni dio grada ima Västermalmsgallerian. Ili Gallerian – link.
Restoran www.pongasian.se
Popularna je azijska klopa, nasla sam i odlican eko restoran u centru, kod gl. kolodvora. A laganu i ukusnu klopu cete pojesti i u Yogayama centru a ako zelite nesto kupiti za uzeti u hotel onda je tu Blueberry – trenutno na najboljem glasu kad je u pitanju svjeza zdrava hrana http://www.blueberrylifestyle.se/.

Vidite, ima nekih prednosti kad su vam svi kolege eko freakovi i jedu iskljucivo takvu klopu, pa vas opskrbe korisnim informacijama.
Dalje www.salenhuset.se i www.kalika.se

Svedski novac. Gamla Stan je Stari grad i kao takav dio sa posebnim sarmom, sa svojim malim sarmantnim ulicama. Link1, link 2 i link 3.

Za one sportski nastrojene mozete grad razgledati i sa vodene strane, naime vozeci kajak po mnogobrojnim gradskim vodenim povrsinama. Dalje shopping:
www.noblecrystal.se, www.artstockholm.com i
www.krabat.se.

Restorancic u muzeju



Cudnovata fontana, cudnovata je uzivo, na slici bas i nije. Velesajam - direktno na samom velesajmu ima jedan hotel, znaci imate 20 metara do dvorana. Rica Talk se zove. I imate techno funk fontanu koja obicno izaziva uznevjerene poglede i smjeske prolaznika.
Osim sto zaista proizvodi glazbu, boje i ostale cudarije, ima mlazove u ritmu (nesto kao ples vode) i zanimljiva je atrakcija. Mnogo zanimljivija nego to medij fotografije moze prikazati.

Slasticarna Vete na Kungsgatanu, link 1 i dva. Slike kolaca u postu broj dva.

Postanski sanducici:



Rent a bike





Za one kojima su modni dodaci posebno srcu mili, spanjolska modna kuca TOUS koja ima butike diljem svijeta i ovdje je otvorila svoja carobna vrata, www.tous.com. Ako ste lovac na snizenja onda cete otici u grosso – www.grosso.se i tamo si kupiti neku sitnicu za dom.
Ima i nekoliko outleta, njih cete naci na www.fabriksbutiken.com. Beuaty oaza i to najveca u zemlji u privatnom vlasnistvu je Parelle www.parelle.se.

Svugdje su u medjuvremenu pa tako i u Svedskoj popularne day spa www.njutaspa.se ili u Ahlensu – takodjer jedna. Te www.yasuragi.se.

Za knjigoljupce, jedna znanstveno-fantasticna knjizara www.sfbok.se u Starom gradu. prodavaci su iznimno informirani i ljubazni i za ljubitelje ovog zanra ovo je raj.
Ima i jedan ducan specijaliziran za karte, atlase, nauticke karte it. Odmah do Gl. kolodvora na Vasangatanu – www.kartcentrum.se. Ja imam doma jednog pasionirakog kartoljupca i SF ljupca pa sam ove trgovine posjetila poradi sporednog interesa.
Mislim da je jako lijepo biti dijete u Svedskoj. Drzava je jednostavno posebno child friendly. www.leksaksborgen.se

Pjesacka zona.

Zdravi snackovi na grame.

Kuca kulture



www.ullcentrum.com. Zatim Georg and his Cowgirl, pored, ostalog tamo si mozete naruciti koznu jaknu po vasem dizajnu, mjerama i bojama. Unikat. www.georgandhiscowgirl.se (Linnègatan).

Suvenire mozete naci u dvorskom butiku (Slottboden`s) gdje svaka sitnica ima neke veze sa carskim dvorom bilo royal green tea ili hrskavi keksici od djumbira, tekstil da obucete jastucic u iste dezene kao i kraljevski dvor itd.

www.kungahuset.se

Fjäderholmarna, gdje smo isli na izlet. Nije tesko uzivati u ovakvoj idili.



Poseban ducan je Live It Experience – ducan u kojem kupujete dozivljaje na poklon www.liveit.se
Znaci kupujete voznju balonom (pisala sam davno o slicnim stvarima, sto pokloniti nekome tko ima sve) ili slicno, upakirate poklon bon u njihovu kutijicu i poklonite.

www.sia-homefashion.com

www.georgjensen.com ( pogledajte svakako daisy kolekciju)

Mozda ce vas suvenir biti kvalitetan rucni sat. Ja svoju Omegu kronograf vec imam, tako da sam ostala vrlo disciplinirana, ne privlace me fashion rucni satovi nego me privlaci tradicija i kvaliteta pa bolje da stedim za novu perverziju.

Za sportski nastrojene ima dobro opremljen Runners Store – sa obucom kakvu samo zamisliti mozete. Za one koji joggiraju redovito trebali bi barem jednom godisnje promijeniti tenesice jer im oslabi mogucnost apsorpcije udarca. No meni daleko zanimljiviji ducan (savrsene tenesice sam kupila nedavno, pa su mi ih pri prvom nosenju ukrali u gym-u dok sam se tusirala, pa sam isla iste takve opet kupiti i prodavacica me zbunjeno pitala – jeste li vi vec danas kupili iste tenesice ili nesto sa njom nije u redu. Rekla sam da je sa njom sve u redu da ja samo imam mali tik da od svega moram imati dva ista para smijeh) je bio jedan sa stiklama u boju koju sami izaberete, cipele su gotove drugi dan.

Svidio mi se i boot Specialist store, koji ima odlicnu trekking opremu i firme koje su mi provjereno dobre: meindl, viking i chaco www.kangspecialisten.se.
Ovdje cete naci i spa za vase kucne ljubimce. Donesete ih unutra rascupane i zmazane i dobijete natrag mirisne, ciste, pocesljane, podsisane i pedikirane. Ili narucite ogrlicu
i vodilicu po mjerti tocno u boji vasih cipela ili torbice. Dobro, bolje da ovo ne komentiram.

Popularni si i second hand ducani, recimo jedan gotski (Svart – gothic vampire romanticism), dakle sve crno, puno tila i mreze. Opcenito su vani second hand ducani
sasvim druga kategorija nego oni domaci. Ovdje cete tesko razluciti jel to second hand ili ne, interijeri su lijepi, odjeca je slozena kao u najboljim buticima, no kad nadjete chanelov kostimic za 100 eura a novi je – onda ce vam postati nesto cudno. Uglavnom takvi ducani primaju samo dizajnere ili odjecu na kojoj se ne vidi da je nosena a uglavnom ju tamo nose manekenke koje dobiju neke njima ruzne stvari na reviji i zaista su ih nosile samo tih par minuta. Tamo cete naci Balenciaga torbu za 1/5 orginalne cijene a jos je i etiketa na njoj. Ja ne kupujem rabljene stvari, ne moram imati potpisano i radije cu kupiti torbu u espritu za 50 eura novu nego nosenu s potpisom za 100 i nesto eura. Pogotovo ne bih nikad obula tudje cipele ili obukla kozne rukavice. Radije kupim u HundM-u majcu za 20 eura nego u second hand shopu uscuvanu escada kosulju za 80 eura. No ako vam je to vazno, nitko nece znati gdje ste dizajerski komad uboli.



Ovdje se vide dvije razine ulica





- kontejeri za smece na otocima

- kucice na selu, tj na izoliranim otocima





Povratak brodom u grad.



Sexy. Po taj gust cete ici svome loveru ili u Lovestore www.lovestore.se, obratite paznju na rubriku Godis & Spex ili na formicu za pecenje jaja, link. Adresa stranice je ispravna, ne znam zasto ne radi.

Ahlens City na Sergels Torg-u. je nesto kao njemacki Kaufhof i odmah je do Gl. kolodvora. Skup, elegantan i klasican. Tamo ne idete po trendy odjecu. Otvoren 7 dana u tjednu – http://www.ahlens.com/common/bottom_menu/in_english.html



Tko voli skandinavski dizajn (ja) – Design House Stockholm na Hamngatanu.

www.maruschkademargot.com

Turisti imaju na raspolaganju savrsene brosure (po 120 stranica) koje izlaze jednom mjesecno i informiraju o gradu, dogadjima, atrakcijama, otvorenjima i kulturnoj ponudi. Svaka cast.

Za one koji ne stignu nigdje, neka barem odu do turistickog ureda odmah do Gl. kolodvora i tamo mogu kupiti svedske svijece, slatkise, marmeladu itd.

Za pojesti na brzinu nesto s nogu imate Pyttirian kök and bar in na Kugnshallenu (sve vam je to centar) – sa finim friskim i zdravim sendvicima, laganim jelima i pristojnim cijenama.

Eko restoran je Teaterbaren – www.gladaankan.se, za lijepog vremena je otvorena krovna terasa, zelena oaza u centru grada. Kavica sa najljepsim pogledom je Kaknästornet na 155 metara i ako nema magle mozete vidjeti citav grad i okolicu.thumbup

www.ullawinbladh.se

Internet kutak.

Kao sto vidite na slikama, ovdje je lako biti online, ama svaki cosak ima povoljne hot spots, na gl. kolodvoru je jedna divovska hala samo za surfanje, a pored toga zasebni mali PC-i su rastrkani svud po zgradi na mjestima na kojima ih najmanje ocekujete nut i svi su online. Nema lokala ili trgovine koji nemaju svoju stranicu i u centru grada cete naci mjesto koje nudi kavu i pola sata surfanja na svakih par metara.

www.sjattetunnan.se – Medieval Inn i ako vam se pije medovina, a meni se pije. Pivoljupci koji zele mozda u samo jedno popodne i naravno sa istog stola napraviti pivsku world turneju moraju otici u Oliver Twist – www.olivertwist.se

Jos jedan eko restoran je Mälarpaviljongen – http://www.malarpaviljongen.se, a ako zelite jesti Nobel Prize menu – onda je vasa destinacija Gradski podrum Stadhuskällaren (Stadhuset).
Za azijsku klopu (koju volim ali ju dobijem od moje best, spremljenu bolje nego u ikojem restoranu) – East – najveci azijski restoran u zemlji.
Naravno, jelo sa pogledom cete dobiti sa mnogih brodova koji kruze gradskim vodama, nudi se obicno sat i pol voznje uz neki prigodan obrok.

U Absolut Icebar nisam isla (www.nordicseahotel.se– jer nisam zeljela platiti ulaz 18 eura. Kako bih sjedila na sofi od leda, drzala casu od leda, sve napravljeno vodom iz rijeke Torne Älv u Jukasjärviju. Radije sam za te novce posjetila nekoliko muzeja. Votku ionako ne pijem preko dana a platiti 18 eura da bih popila sok je malo, well....iako, da sam ostajala duze, recimo nekih 2 tjedna posjetila bih i taj birc, cula sam od jednog kolege koji ga je posjetio da je bilo zanimljivo iskustvo. Link.
A i nisam ljubitelj toga da obucem jaknu koju je prije mene nosilo bezbroj ljudi. Jakne i rukavice dobijete na ulazu, da se ne bi smrzli.

Za nocne dozivljaje imate Cafe Operu, zadnjih 25 godina naj multikulti nocni klub u zemlji. U Starom gradu ima zanimljivih kafica sa live mjuzom i odlicnom atmosferom.

Muzeji:

Bila sam u Aquaria Water muzeju, sa ribama koje dolaze i odlaze iz prirodnih ekosistema u ove divovske akvarije i vracaju se u svoja mora, sa juzno americkom prasumom itd. Ulaz je 8 eura. U arhitektonskom muzeju (u vecini muzeja osobe do 19 godina starosti imaju besplatan ulaz) www.arkitekturmuseet.se.

Vodeni muzej - ovdje se rode ribe i vrate se nakon mnogo godina kad osjete zelju zaceti obitelj upravo ovdje. Priroda je zaista fascinantna zar ne? cerek
Rekli su nam da ribe namirisu svoj dom i da znaju da je to dobro mjesto za imati djecu. Jer su i sa njima ovdje dobro postupali.
Zena koja godinama radi sa ribama je sa toliko ljubavi pricala o svojim sticenicima, morala sam ju na kraju pred svima pohvaliti – rekla sam da se vidi da obozava svoj posao i da zivotinje to itekako osjete i da odlicno radi isti thumbup, to je bilo prvi put u dva sata predavanja da se malo smela.
Inace prilicno agresivne riblje vrste s njom postupaju vrlo nijezno, drugima bi odgrizle prste odavno, jednom zaposleniku koji ju je mijenjao dok je bila bolesna su odgrizle prst, ne vole ljudsko meso, probale i ispljunule ali sto to njemu znaci jel.
A ona im da prst u vodu i one ga "poljube" i okrenu djir i opet poljube.

Teta od riba

Ili ribica pljuvacica, u prirodi sprica vodu na insekte na granama, koji se smoce, padnu u vodu i ona ih pojede. Cilja stravicno precizno – do te mjere da bi bez pol frke mogla davati tecajeve muskarcima kako naciljati wc skoljku.

Uglavnom, kad je gladna, nacilja lice uposlenika i pljune. Bez greske. Vidjeli smo, smijala sam se do suza dok nije i mene pogodila smijeh.
Vrlo snazan mlaz, cilja metrima daleko. Dakle ribe dolaze direktno sa mora imaju otvoren pristup do akvarija i to vodenim stepenicama – dakle poskoce na stepenicu, odmore se, skupe energiju za sljedeci skok i tako udju u bazencic akvarija i cekaju da ih netko pokupi unutra. I vrate se svakih par godina natrag.

Vodene stepenice:



www.mosebacke.se

Zatim u plesnom muzeju – svjetske zbirke sa tematike, ples, kazaliste i fotografija. besplatan ulaz www.dansmuseet.se.

www.nobelmuseet.se

Onima koji imaju djecu je sigurno poznata djecja spisateljica Astrid Lindgrens. Muzej na Junibackenu ce vas odvesti u svijet price www.junibacken.se

Sigurno prepoznajete ovu meni posebno dragu literarnu figuru. Za sljedece skolske ferije za koje nemate mogucnosti negdje s klincima otputovati mozda im organizirate tjedan dana upoznavanja vlastitog grada? Jedan dan muzeji, drugi dan zanimljive knjiznice i lagani obrok negdje u gradu, treci dan bazeni, cetvrti djecje kazaliste. Moze se ferije i doma lijepo provesti.sretan
www.tomtit.se – ako imate klince ai inace savrseno mjesto, svakako posjetite stranicu.

Rijetko koji grad me toliko odusevio ponudom muzeja.http://www.abergsmuseum.se/

Za design freakove - www.svenskform.se – upad besplatan, mozete pogledati izlozbe, porazovarati sa umjetnicima, prolistati koji od 100 svjetskih casopisa dizajna.

Na muzej znanosti i tehnologije obicno muskima zaiskre oci, ovdje je ujedno prvo 4 D svedsko kino, ulaz 7 eura – www.tekniskamuseet.se

Grad je svuda imao izvjesene natpise: ponosni smo domacini EuroPride-a 2008. Koji je bio od 27.07. do 03.08. Inace je ljeto ovdje prepuno festivala, na svakom uglu se nesto dogadja. www.go08.se

Isplati vam se za 13 eura kupiti Visitor Discount card – www.vivaville.se
S njome imate popuste u preko 180 ducana, 48 restorana i kafica, 26 kazalista i u sve muzeje te popust za voznje taksijem. Popust je najcesce 30 % ali ponekad i do 50 %. Vrijedi 3 dana uz nju dobijete i kartu grada i vodic kroz grad.
Trenutno je u gradu i Mamma Mia mjuzikal, koji sam vidjela jos u Njemackoj, inace toplo preporucam. Moram spomenuti da za vrijeme tjedna europride-a jest citav grad popratio ovu manifestaciju, tako ste recimo u muzejima mogli vidjeti – homoseksualizam kroz povijest i umjetnicka djela za koja se tek mnogo godina nakon smrti autora otkrilo kakvu suptilnu poruku su slali, za vrijeme tog tjedna ste mogli kupiti europride iskaznicu grada, slicnu gore opisanoj samo je vrijedila tjedan dana i ukljucivala besplatan prijevoz kroz gra di besplatan ulaz na brodove.
Ukoliko vas zanima iskljucivo vozna karta mozete kupiti onu za 24 sata ili za 72 sata, prva je 10 eura a druga 20 i dozvoljava vam neogranicen broj voznji odlicno razvijenom gradskom mrezom. Nema svercanja, bez karte ni ne mozete uci na gl. kolodvor.

Spomenula sam vam bio freakove, poznanike i kolege. Well, let avionom je vrlo vrlo eco-unfriendly, a kako bi ostali u duhu nacela postivanja prirode koji propagiraju, neki su dosli vlakom, 18 sati voznje vlakom i cetiri presjedanja. Not my cap of tea.

Jos grada: link1, izlozba na otvorenom. Face Stockhom





Najpoznatiji taksiji su Taxi Stockholm i Taxi Kurir. A mozete se i provozati sa vinatge Tramway Nr. 7. Zuta i crna su zastitne boje.

Kuca caja – Chaikhana Teahose na Swartmangatan-u. Ako vec odete u shopping na Globen – svakako pogledajte sto se nalazi pored, najveca okrugla zgrada na svijetu Globe Arena, spomenuta gore u tekstu.

Stanovi koji su realizirani na sistemu odrzivog razvoja – niskoenergetske jedinice, solarni sistemi itd.









Upad 10 eura. Zatim muzej igracaka (zapravo u svakom gradu u kojem isti postoji, odem tamo – ima jos nekih putopisa u pricuvi koji pisu vise o tome i fotografski opisuju iste, cekam da geografski dodju na red). www.leksaksmuseet.se Upad 3 eura, klinci do sedam godina besplatno, poslije 1.5 euro a u sklopu svega je odlicno djecje kazaliste.

http://www.vasamuseet.se/, Vasa potonuli brod



O brodu koji je trebao biti dio ratne mornarice, ali su na njemu napravili preteske topove i brod je pri porinucu potonuo. 1628 je nacionalna dika i ponos, ratni brod Vasa napustio stockholmsku luku, 300 godina kasnije su ga nasli, skupa sa originalnim iterijerom, haljinama i svacime i ovo je pravo putovanje u proslost.

Razgledavanje grada uz klasican brod i autobus mozete obaviti i na meni najdrazi nacin, pjesice. Nitko iz moje grupe nije zelio ici pa sam isla sama, nasla sam u turistickom vodicu gdje se trebam nacrtati u koliko sati za walking tour www.realtoursstockholm.com i uzivala. Pivu ispijati mogu i doma, ne?



Na kisni dan.

Schleuse: kod nas ih ima dosta, za one koji ne znaju; to je tehnicka gradjevina zove se jos i Abstiegsbauwerk, gdje brodovi prelaze iz jedne razine u drugu (vodenu) a bez da se strgaju ili u stockholmskom slucaju da se ne mijesa morska i jezerska voda. Sama voznja preko toga se zove Schleusung. To je zapravo veliki bazen, zatvoren divovskim vratima s obje strane, kad ste u kanalu, voda se spusta ili dize (meni uvijek zanimljivo!) i tako vas prilagodjava toj novoj razini. Onda se brzo cijelim brodom spuustite ili dignete ovisno o potrebi. Nema pumpi da ovo pokrecu, koristi se hidraulika vode same. Ovime se moze izjednaciti do 30 metara dubinske razlike u plovnim vodama.

Schleusetreppe – ako nije dosta jedna, obicno starija gradnja, nove Scheluse nastoje graditi tako da imaju visenamjensku ulogu.

Jos slikica toga.

Ovo je unutrasnjost broda u kojem smo rucali, vracajuci se sa izleta





Ima i open-air muzej, kakve poznajem i volim i iz Njemacke www.skansen.se.

Barokni dvorac na pola sata od grada www.skoklostersslott.se

Ulaz besplatan



Hotel:

Radi se o hotelu Connect. Dakle, hotel - mali, odlicno smjesten, moderan i povoljan. Nocenje je oko 70 eura sto je prakticki besplatno za ovaj grad. Jer ispod 140 eura nema smjestaja inace. Navodno sam dobila posebnu cijenu jer sam bukirala mjesecima unaprijed. Mnogi moji kolege su zeljeli u isti ali 4 tjedna pred polazak nije bilo ni jedne slobodne sobe.
Dorucak je o.k. izborom vrlo pregledan wink ali fino i frisko. Kava je dobra, iz WMF automata je koji bi kupila i sebi doma da ne kosta oko 3000 eura. Peciva su bila fina, bilo je sira, sunke, onda Knäckebrota bez kojeg Svedjani tesko da prezive, paradajza, krastavca, sokova, maslaca i marmelade. Sto obicno ima po hotelima a ovdje nije bilo je – müsli, jaja i frisko voce, ovo zadnje mi je zaista nedostajalo ali do hotela je bio ducan i isla sam si svaki dan kupiti nesto od voca.

Higijena hotela – minus bodovi. Na jastucnici nasla 3 duge tudje vlasi. Obrisala se cistim rucnikom sa stange i zapela za dugu crnu vlas. U umivaoniku, u odvodu nesto viri, uzmem maramicu i pokusavam to odstraniti i izvucem divovski odrezan zuti nokat. A okidam bas na takve stvari.rolleyes

Prednost: dobra besplatna kava citav dan, besplatan internet. Kako napraviti potpuno funkcionirajucu kupaonu na 2 metra kvadratna. Vidi slike.

slika 1, slika 2 te slika3.

jos kupaone i jos.

Living room u hotelu.

Druga living room



U sobi nema telefona jer svi danas imaju mobitele ali sa recepcije mozete zvati besplatno unutar EU ili besplatno online. Ako zelite online iz sobe to ce vas kostati 25 eura po tjednu. U sklopu hotela mozete koristiti saunu i fitness. Parking je na vrhu hotela, imaju i tkz. living room sa mini knjiznicom odlicnih naslova na engleskom, prilicno aktuelna izdanja, sve izaslo zadnjih 2 godine. I u pauzama sam se tamo osjecala vrlo ugodno i rado tamo boravila. Samo da mi je zaboraviti onaj nesretni nokat!
Jednu vecer (9 dana sam sve skupa tamo bila) kad nisam mogla zaspati, procitala sam krimic, tako do tri ujutro. Uz caj, finu muziku, prigusenu rasvjetu i tu i tamo razgovor sa deckom sa recepcije. Rijetko sam se tako udomaceno osjecala. Volim svedski dizajn interijera, prociscene linije, bez crckarija koje umaraju. Isti hotel ima i na aerodromu sa ogromnom kako kazu Living room u staklu i kaminom usred iste.

Philip Starck meni preruzne lampe u restoranu kongresnog centra.





Nesto iz lokalnog ducana.



Atlanda Express je vlak koji vas direktno i bez stajanja vozi sa aerodroma do gl. kolodovora. I obrnuto. Odlicno organizirano – imate na aerodromu posebne liftove koji se zovu Atlanda Express i iz kojih izadjete direktno na odgovarajuci peron. U Njemackoj je to sve ipak kompliciranije, iako je tamo vlak 3 eura nesto (imam godisnju kartu za cijelu regiju, pa ne placam nikad tu pojedinacnu voznju) a ovdje je cijena karte 20-ak eura. Kontrolor karata bi bolje pasao u Diesel reklamu, izgledao je nonsalantno hot.

Arlanda Express izvana te iznutra.

http://www.arlandaexpress.com/

Zapravo ako imate vremena i vec ste u tom dijelu Europe, isplati se posjetiti Kopenhagen, Oslo, Stockholm i Helsinki, svi leze na vodi, odlicno iz mozete doseci brodom.

Nasa mala prijateljska tradicija je kako se tko vrati sa putovanja (a imam prijatelje koji svi od reda putuju puno vise od mene) tako organizira dia show sa finom klopom i gledanje fotki na platnu, odlicne veceri, zaista. Samo da jos nadjemo neki termin kad svi mozemo i kad nitko nije bolestan. I da da preduhitrim pitanja - tko je razvijeni gospon sa slike cete ipak saznati u sljedecem tekstu.

- 21:16 - Komentari (21) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.08.2008.

Joga - prvi dio



Jako poplarna su yoga putovanja i unutar Europe, izabere se neko povuceno mjesto usred prirode i vjezba se 10 dana intenzivno sa guruom, posti se pri tom, cisti se tijelo i psiha.
Ja idem u sklopu sportskog centra u kojem sam clan i znam da je to komercijalna joga (power yoga, vec od naslova bi pravom jogiju doslo zlo) ali cini mi dobro. I mislim da nije dobro nauciti pocetke iz knjige, pocetke naucite uzivo a onda mozete sami vjezbati.

Vazno je od vise desetaka vrsta izabrati onu vrstu koja odgovara vasim zivotnim navikama ili vasoj osobnosti, iako su korijeni joge u duhovnoj disciplini danas ima vrsta koje teziste imaju na fizickome. Power Yoga i slicno.

Osobno sam u jogi kratko i nadam se da cete me svojim iskustvima nadopuniti.

Rijec joga dolazi iz sanskrita, kojim se sluze Brahmani religiozna elita Indije – rijec bi znacila sjedinjenje, disciplinu, integraciju. Ima ljudi koji su stalno izvan sebe. Nisu u kontaktu sa svojim unutarnjim. Ne osjecaju fizicki i psihicki tlo pod nogama, nisu u stanju suociti se sa zivtonim izazovima i pod stresom se slamaju. Bjeze u bolest.

Psihomatski zakon, a ja u psihosomatiku jako vjerujem jer sam se nazalost uvjerila koliko utjecaja ima na stanje covjeka. Neke stvari mozete potisnuti ali vase tijelo ne
mozete zavarati i on vam nepreradjenu emociju kao stanje bolesti izbaci na van, htjela si to ignorirati evo ti sad na. A taman ste same sebe uvjerili kako ste eto - dobro.wink
Pocinje glavoboljnom, zgaravicom no ako i to ignorirate, tijelo posalje ozbiljne bolesti kako bi konacno dalo singal koji NE MOZETE ignorirati. No mnogi se ne mogu i ne
zele suociti sa tim dijelom vlastite odgovornosti i lakse im je kriviti Boga i sudbinu. Dakle kad nismo na cistu sami sa sobom bjezimo od zivota u depresiju, sociofobiju i
razna druga stanja. Problem je i kad previse odvojimo racionalno i emotivno umjesto da ih pustimo da oboje rade za nas.
Pa osjecaje koje ne volite ili mislite da ih ne bi trebali imati – potiskujete. Kad to kronicno cinite, razbolite se od necega. Onda imate konacno opravdanje za sebe i okolinu zasto ne mozete zivjeti kao drugi. Ne postavljate si pitanje sto je prvo bilo kokos ili jaje.

Za jogu vam ne treba skupa oprema ili mnogo vremena. Samo volje i strpljenja. Ako dugo i dobro izvodite vjezbice postizete stanje potpune opustenosti - ravnoteze. Vas
duh i tijelo su jedno i prelaze granice fizickog, gdje zavrsavam ja, a gdje pocinje prostor oko mene? Samo ravnoteza. I sklad.Svie vrste joge imaju isti cilj (enlightenment)
- no neke vrste teze isti dostici preko tijela, druge vise medidativnim tehnikama. Recimo mantra-joga koristi mantre u tu svrhu, pranayama - konotrlirano disanje.
Kundalini-Yoga misli na tajnu snagu zmije (sklupcana, pritajena) i zeli probuditi tinjajucu energiju u tijelu.
Joga je ovdje vrlo popularna, u svakom kvartu barem jedan studio za vjezbanje. Po principu joge postoje tri osnovna elementa:

- Sattva princip jasnoce; - Rajas princip dinamike i Tamas princip tromosti. Joga moze posluziti i kao vas jedini fitness trening, izduzuje misice, daje gipkost i vase tijelo postaje vretenasto, elegantno.

Neki jogu rade iskljucivo kao trening koncentracije. I tad ce vam pomoci da se oslobodite nepotrebnih i time nezdravih napetosti u tijelu.Napetosti koje moj maser itekako
svaki put osjeti pod pristima. Napetosti koje neki ljudi "uspavljuju", stavljaju pod narkozu - ekscesivnim konzumom alkohola, izlazaka, trosenja novaca, rada.

Poznati OM - auuuummmmmm je simbol aposlutne stvarnosti, ujedinjena stanja budnosti, sanjanja i dubokog sna.

Ashtanga Yoga je vrlo sportska varijanta, to je Madonnina vrsta joge.

Sivananda Yoga sadrzi onih 12 elemenata podzrava suncu. Evo prikaz svih koraka koji samo neukom promatracu izgledaju lako, postici da nijezno i elegatno, gotovo neprimjetno ulazite iz jednog koraka u drugi zahtjeva dosta vjezbe. Bikram Yoga je poznata holliwoodska verzija i zahtjeva odredjeni stupanj kondicije i
nije za pocetnike.

Kundalini Joga ima svoj 3 HO sistem - Healthy, Happy i Holly Organization.

Nas club je nedavno ponudio i ljetnu verziju, nedjeljom u najvecem gradskom parku, treba vam mnogo i biciklom da ga prijedjete, uglavnom rano ujutro, joga na friskom
zraku. Priznajem uspjela sam se motivirati u taj sitni sat svega jednom.



Sto vam treba za trening?

Rucnik. Obicno u centrima postoje podloge za vjezbanje, ako neme - treba vam jedna takva. Ima tvrdjih i meksih, ja sam uzela tanku ali viskoelasticnu jer ne volim kad su
mi koljena na tvrdom, to me dekoncentrira. I inace kad vjezbam doma (rijekti petki) bilo sto drugo, podlozak super posluzi, recimo za vjezbe za guzu. Pitala sam u centru kakve oni imaju, nasla na ebayu profesionalnu verziju, takvu istu - samo za 50 eura manje. Taman u pola cijene i odusevila se. Vazno je kad se vratite sa treninga doma
taj zarolani podlozak odrolati i posusiti. Nije dobro da nekoliko dana do sljedeceg treninga stoji tako zarolan i vlazan.
Ja sam u spajzi (dovoljno velika i prozracna) prvo na zid stavila neku drvenu podlogu (da se zid ne zamaze pri vjesanju jer donji dio podloska ce biti barem malo prljav), tj. otisla u baumarkt i tamo povoljno kupila drvenu plocu. Na nju je zakoniti montirao dva nosaca i tamo drzim podlozak dok ga ne koristim.
Podlozak ne smijete busiti da ne ostetite gumu, ja sam kupila verziju koja ima vec dvije obrubljene rupice da ih objesite na zid bas kao sto to i u centru cinite. Neka debljina podloska budem 1.5 cm ako volite i vi udobno. Moja je plava.



Treba vam boca vode. Joga se obicno radi ili u carapama ili bez istih. Treba vam lagana odjeca koja ne steze i koja je rastezljiva. I neka jaknica za obuci da se ne
podhladite kad zavrsite sa aktivnim dijelom i prelazite na onaj mirniji, meditativniji.



Ako morate podlozak redovio transportirai uzeti cete neki koji se lako zarolar u pripadajucu torbicu.

Znam da neki centri prakticiraju masovne joga vjezbe, gdje vas je 50 - 60 u velikoj dvorani. Ne volim takva vjebanja. Velike grupe ljudi u ovom slucaju mogu biti vrlo dekoncentrirajuce, gubi se opustajuca intimna atmosfera.

Kad obolite naravno da cete potraziti pomoc lijecnika, lijekova i terapija. No sto cinite kako bi ostali zdravi? Kako se odrzavate? Ili uzimate svoje zdravlje zdravo za
gotovo?

Mnogo ljudi ima pasivan odnos prema svom zdravlju i cini nesto samo kad se razbole. Joga vas uci da se spram sebe samih odgovorno ponasate (i ne samo joga,
ali eto danas pisemo o jogi) - da ne cekate da dobijete cir na zelucu nego da se na vrijeme pobrinete za dovoljno opustanja i sna.

Prije odabira vas ejoge upitajte se sto zelite - opustiti se, otkloniti stres? Prvenstveno fizicki postati rastezljivi i elasticniji? Ili zelite rijestiti probleme sa ledjima, krvnim
tlakom?

Jedan od nacina uci u svijet joge su i smeinari, obicno vikendom, na nekom idlicnom mjestu, no nemakju svi novaca i vremena dva dana otici negdje. Mozete i polako,
sat po sat ici na joga vjezbe u neki studio za vjezbanje. Prije nego odmah potpisete clanarinu za pola godine dobro se ogledajte oko sebe. Svidja li vam se atmosfera?
Mirisi li na znoj i ustajalost ili je svjeze i friendly? Kakav dojam imate nakon razgovora sa trenerom - nikad ne upisujte nesto bez da ste razgovarali sa covjekom kome se dajete u ruke, vibra je jako vazna i ne zelite se nekoliko sljedecih mjeseci muciti losom vibrom izmedju vas dvoje. Koliko polaznika ima? Je li prpeuno? Odgovara li vam
termin?

Ne preporuca se ici u grupe sa vise od 15 polaznika a i to je ponekad previse. Moja grupa ima 8 polaznika. Slucajno, primili bi ih i vise ali sve frajerice idu radije na latino
step ili taebo. Nazalost ponekad kod zaista odlicnih trenera grupe jesu vece jer su s razlogom popularni ali postoji opasnost da vam se u velikoj grupi trener nece imati vremena dovoljno posvetiti. Morate odluciti sami sto vam je bitnije.

Neki se odluce otici na nekoliko privatnih satova, ili da udju u igru ili da neke vjezbe, posebno teske, dobro nauce. No takva metoda je naravno skuplja. I tu morate odluciti
jeste li solo igrac ili vise za grupu. Ja sam kod sporta za grupu jer me grupa motivira i mejdusobno se pohvalimo za napredak.

Ne morate se upisati na prvi joga tecaj koji ste nasli, raspitajte se malo po gradu, usporedite cijene, program i prostorije. Nemojte uplacivati tecajeve gdje je joga trener nervozan i kaotican. Iako su takvi rijetki, ima ih.

Najvaznije pravilo: ne smije boljeti.

Znaci idete do granice boli ali ne u bol samu. Bol nije dobra. Ako imate problema s nekim dijelom tijela kao ja sa ledjima, to morate svakako reci treneru prije prvog sata
da zna obratiti paznju koje vjezbice morate malo prilagoditi a koje bolje ne raditi.

Nije lose prije joge uzeti opustajucu kupku, kako bi vam se udovi utoplili i opustili. Na satu joge se ne prica. I inace me smetaju zene koje dodju na neko vjezbanje i onda
melju bez prestanka tako da se maltene trenerica mora nadvikivati s njima. Umjesto da vjezbaju, jer vjezbe koje radimo ne mogu radiit i pricati. Pa se odluce za pricanje i polivno kreveljenje pred podloskom - logican izbor ne?
Jedini koji na jogi prica je trener/trenerica i to prica malo ili cita neku matru ili pjeva malo ali vecinom vremena samo zadaje pozicije, mirnim i tihim glasom. Ne preporuca
se upotreba jakih parfema ili konzumacija luka prije vjezbanja. Ne nisam ovo napisala samo iz fore, nazalost.

Neki zele preko DVD-a doma nauciti vjezbati. U tom slucaju vas nema tko ispraviti ako radite pogresne pokrete, nema nikog tko bi vam znao reci da li se upravo ozljedujete
ili radite kako treba, dakle DVD moze ali kad vec znate osnove jer ste ih negdje uzivo naucili.

Pred vjezbanje nemojte puno jesit, najbolje malo voca i to max. do sat vremena pred vjezbanje. Jer jogom pokrecete sve unutarnje organe.Akos te pojeli meso ili neki jaci obrok, cekajte sa jogom barem tri sata.

Nemojte se usporedjivati sa naprednijima u grupi i gurati se preko svog limita. Nadjite svoj tempo i postujte ga. On ce vas odvesti tamo kamo zelite.

Pozicije koje zauzimate moraju biti mirne i uravnoteze. Sto to znaci? To znaci da je duh miran i da je tijelo mirno i opusteno. Da vase misli ne idu bjesomucno od liste za nabavku do toga jeste li iskljuciti peglu. Ugodna pozicija znaci - opustena sam i bas mi je dobro. Tu i sad.

Nemojte udobnost zamijeniti za povrsnost, na to se ovdje ne misli. Nekad ce vam se poceti tresti ruke ili noge, to je znak da misici rade, naprezu se. Ako isto postane preintenzivno, opustite se, napravite pauzu pola minute i krneite ponovo u poziciju.

Nije nuzno ali kao prava streberica, procitala sam tri knjige o jogi atek onda otisla na prvi sat. Ponavljam nije nuzno. Dovoljna je volja i otvorenost. Trener ce vam reci da
idete do vaseg granicnog podrucja (unaprijed se ispricavam ako uzmem pogresan hrvatski izraz, naime joga izraze nisam an hrvatskom naucila). To je ono podrucje u
kojem je pozicija izazov ali nije bol. I to zahtjeva vjezbu. Prpeoznati signale koje vam vase tijelo salje. Misici, tetive, zivcani zavrsetci, koza sve to vam salje stalno signale
- samo ih trebate osluhnuti.
Pazite na disanje, ako disanje postaeno otezano, radite nesto previse intenzivno. Sve pokrete unutar jedne pozicije izvodite polako. Polako i svjesno.
Ako primjetite da se unutar treninga pozurujete, zapitajte se zasto? Nemam tih pola sata danas za sebe?
Onda je bolje napraviti pola predvidjenih pozicija ali onda kako treba, precizno i bez zurbe. Ako ste posebno pod terminima i znate da cete stici na jogu samo ako se
stravicno zurite na sat i sa sata iste, onda je bolje preskociti termin. Jer ce vam cijeli sat otici na pokusaj opustanja mozda i neuspjeli jer vas stres ponovo stize -
naime onaj od termina koji slijedi iza vjezbanja. Onda radije popijte u miru salicu caja i uzivajte u tih pola sata.
U pocetku mozete raditi vjezbice blago skvrcenih ruku i nogu, recimo zelite istegnuti ledja ane mozete se presaviti u sturku i ravnih koljena doseci pod prstima. Napravite
to sa blago savinutim koljenima. Polako cete vec napredovati. Ovdje je vaznija funkcija - naime da ipak istegnete kraljeznicu nego estetika.

Na pocetku vam moze pomoci da pozicije izvodite zatvorneih ociju, barme one na podlosku. ONe stajace ne mozete jer zatvaranjem ociju nam se osjecaj za ravnotezu drasticno smanjuje, bas kao i kad imamo recimo upalu uha.

Neki jogi-majstori mogu doci u stanje najdublje meditacije otvorenih ociju, ne cudite se njihovom bezlicnom izrazu lica pri tome, povukli su se na tren u jedan drugi svijet.

Svi mi imamo manje ili vise stresa u nasim zivotima. Pisala sam o tome 16.06.2006 te jeste li danac vec bili pod stresom?.

Distress i eustress, iako ne smijemo odusstvo stresa izjednaciti sa dosadom, pasivnoscu i letargijom. Jer i takvi devijantni oblici ponasanja (kad je nekome 24/7 dosadno)
jesu stres. Onda cujete osobe koje po cijeli dan nista ne rade da su umorne i stresirane. Jer stres nije prisutan samo u akciji i speedu. Nego svugdje gdje nam nije dobro
i gdje zivimo na nacin koji nam skodi.
Neke studije pokazuju da preko 70% boestli jest direktna ili indirektna posljedica stresa. Sa tri faze: alarm, otpor i iscrpljenost. Recimo alarm zazvoni kad primite neki neugodan telefonski poziv, tijelo pruza otpor time da srce pocinje brze kucati, dlanovi se znoje, tlak raste. Kad takve stresne situacije traju predugo ili se ponavljaju svaki dan visekratno - tijelo daje otkaz i prelazi u stanje iscrpljenosti. Nesto o tome na temi o burn out-u.

Na kraju nam znaci zakaze imunoloski sistem, zivci, spavanje se poremeti, prehrana isto, misici su u stanju konstantne napetosti - stanje potpune budnosti na koje tijelo
trosi ogromne kolicine energije.

Joga vas motivira da promijenite takve obrasce ponasanja, obrace koji vam kradu vase dragocjeno vrijeme (na dnu posta je video an tu temu, odlican video), dragocjeni dusevni mir i dragocjenu energiju.
Joga vas oslobadja (ne odmah, ali ako ju nastavite vjezbati) od pretjerane ambicije, bolesnog perfekcionizma, osjecaja da sve morate napraviti sami jer drugi to nisu u
stanju i uci vas da za sve postoji vrijeme i mjesto i da je vazno da sa sobom prijateljski postupate.

Cesto sa sobom lose postupamo, onako kako se nikad ne bi ponjeli prema prijatelju. Spavamo malo, jedemo lose stvari, dajemo nevaznima da nam ukradu vrijeme, odgadjamo obaveze tako dugo dok ne narastu u problem itd.

Rad je vazan, ali vazno je i znati se opustiti se i gustati. Zamislite - to je JEDNAKO vazno. Da si uzmete vremena jednostavno BITI umjesto: ciniti, djelovati
i raditi. Vjezbanje puko bivstovanje barem 20 minuta na dan.

Ono vrijeme u kojem nemate nikakva ocekivanja od sebe, nikakve to do liste i nikakve osjecaje griznje savijesti.


Joga vas uci opustiti se. Shaithilya - opustiti cvorove i prepustiti se struji zivota. Kao kad imate crijevo za vodu koje je na nekoliko mjesta prelomljeno ili uvrnuto i voda ne
moze teci. A vazno je da voda tece.

Ponavljam: opustanje nije isto kao i plandovanje. Mozete plandovati cijeli dan a opet biti napeti.No dobra vijest je da se i opustanje moze nauciti. Ako vam nedostaje moc predodzbe, pogledajte opustenu macku. Sve ce vam biti jasno. Nije u grcu, udovi su opusteni, regenerira se i skuplja energiju.



Najjedniostavnija ali ne nuzno i najlaksa vjezbica opustanja je tkz. polozaj mrtvih - Sawasana. Opcenito cete dobro ciniti svom tijelu ako ga sto manje izlazete sokovima.
Ne onim za piti nego onim od elektrosoka. Cisto da ne bude greske u razumijevanju jer nemam hrvatsko znakovlje. Prvi sok imamo vec rano ujutro, budi nas budilica, i
tako sokirano trcimo po stanu, razletili se na sve strane kako bi 20 minuta kasnije bili tip top sredjeni i jurili na posao.
Pa jel to normalno? NIje. Tijelo se mora buditi polako i nijezno. Recimo budilicom koja emitira dnevno svjetlo. Koja vas zimi i u snu priprema na neagresivno budenje. Jer
salje svjetlosni signal tijelu, dolazi dan i vrijeme je za ustajanje, a zimi bi jako dugo cekali da tijelo izvana dobije taj signal a ako ustajate u pola sedam, ne bi ag ni dobilo.
Princip je sljedeci - budilica se 2 sata prije vaseg vremena za ustajanje ukljucuje i jako jako polako sve vise rasvjetljuje prostoriju - zrakama suncevog spektra. Znaci ne
zuto umjetno svjetlo koje nas mozak ni ne bi percipirao na pravi nacin. Tako da se vi u zeljeno vrijeme budite sami i posve razbudjeni, niakko sneni i dezorjentirani.

Ovako vam to izgleda.

Philips je svoje takve budilice prilicno masovno izreklamirao.


Ove spravice nisu jeftine, cak ih ne mora svatko ni imati, vise su kao ideja. Ima i obrnuta verzija, ona koja simulira sumrak i to postepeno. Da vam se dijete ne bi rasplakalo kad ga iz suncane dnevne uvdete u mracnu djecju da odspava popodnevni san. Vi ulazite u ugodno osvjetljenu djecju sobicu, njisete bebu, pjevusite joj a sobica svako malo postaje mrvicu mracnija, dok kroz nekih 20 minuta ne nastupi gotovo mrak. Za to vrijeme je tijelo bebe registiralo poruku koju mu sumrak salje. Spravica se zove Bodyclock Junior.



http://www.wakeuplight.philips.de/

Znaci prirodno budjenje i prirodno usnivanje, bez agresivnih zvukova ili tableta za opsustanje. Dosta je bilo da vas se budi - probudite se sami, prirodno.

Joga vjezbice vam mogu pomoci da bolje upoznate sebe, da naucite bolje tumaciti signale koje vam vase tijelo salje i da ih iskoristite kako bi sebi na vrijeme pomogli.
Joga opusta cesto mnogo vise od sna. San nije uvijek opustajuci i iz njega ne izadjete uvijek odmorni, sjecate li se onih noci kad bi se ujutro budili kao da vas je tramvaj pregazio?
A spavali ste.wink
Kako se mozete malo opustiti izmedju rada, legnete na pod, noge na stolicu, listovi isto, ako je glava u napetom polozaju stavite mali jastucic ispod nje. Ja imam problema
sa ledjima pa sam u sanitetskoj kuci kupila poseban jastucic za vjezbanje.Jako je vazno da se nakon joge tijelo ne ohladi prebrzo jer to dovodi do grceva u misicima i problema sa bubrezima. dakle pokrijte se nekom laganom dekicom, odlicne su one of flisa, mekane i lagane, stavite mali rucnik preko ociju. Zamislite veliki balon u vasem trbuhu. Udisite kroz nos, zamisljate kako taj balon napuhujete, izdisete isto kroz nos, zamisljate da balon isuhujete. Kod svakog sljedeceg udisaja pustite da isti traje mrvicu duze. Ponovite 30 puta. Lezite takom jis minutu a onda se polako ustanete. Bolje od kave.
Ima i vjezbica koja se radi pred spavanje i pomaze cak i onima sa kronicnom nesanicom zaspati. Umjetnost za sebe je spavanje kao jedan jogi. Joga majstori i u snu zadrzavaju svjesnost.
Yoga-NIdra tehnika je odlicno pomocno sredstvo za neuroprogramiranje vaseg mozga. O NLP-u necemo ovdje, to je jedna sasvim druga tehnika.
No svako neuroprogramiranje treba pocivati an visokim moralnim nacelima jer kod ovakvih djelatnosti jest uzasno velika mogucnost manupulacije ljudima, u oba smjera, pozitivnom i negativnom. Ovom tehnikom se ponavljaju pozitivne poruke i reprogramiraju stari negativni obrasci ponasanja. Kod autogenog treninga su u igri frazice i
princip je isti. No ovime se bave samo iskusni joga polaznici i to samo neki, tako da se s ovime necete susreti pri klasicnom vjezbanju joge niti je ovo neka opasnost. Vise dodatna informacija sto sve joga moze.

PRAVILNO DISANJE

Jako vazna stvar. U sanskritu je ista rijec ona koja oznacava disanje i zivot - Prana. Iako postoje razne tehnike disanja, ovisno cime se bavite, joga se zalaze za disanje
kroz nos. Dnevno udahnemo i izdahnemo oko 20 do 30 000 puta. Vecina ljudi dise pogresno, sa grcem, preplitko. Umjetnost disanja je vjestina za sebe i moze izlijeciti
neke disfukcionalnosti tijela i duse. Kad disete plitko, ne dobivate dovoljno kisika, otrovni sastojci se skupljaju u vasim stanicama i dodvode do nekih organskih disfunkcija.

Disanje mozete upotreijviti kao i metodu lijecenja u smislu da pravilno disanje usmjerite na odredjeni oboljeli dio tijela, opet poveznica sa autogenim treningom - gdje se oboljeni organi umataju u zlatnu boju i ljubavlju lijece.

Pokusajte jedan citav dan promatrati kako disete. Samo promatrati. I pomalo protokolirati. Disem li plitko, mozuda je to uzrok mojih glavobolja? Pri disanju pomice li mi se trbuh i prsni kos? Da li se lako zapusem, nakon nekoliko stepenica?

Jogiji su pametni ljudi i odavno su povezali brojeve u jogi, u zivotu sa kozmickom prirodom svega. Oni su davno izracunali a mnogo kasnije i znanstvenici potvrdili da prosjecna osoba sa prosjecnim disanjem udahne 21 600 puta na dan. Tu sad dolazi simbolika - to je jedna petina od 108 000. A broj 108 kao i njegove vece izvedenice
imaju u Indiji posebno znacenje. Udaljenost Zemlje i Sunca je 108 puta veca od promjera Sunca. 108 perlica imaju i one ogrlice za moljenje. Koja ima simboliku putovanja
od Zemlje do Sunca, dakle do jednog viseg nivoa svijesti. Znaci jedna petica od 108 000 isto nije bezr azloga, jer je brojka pet povezana sa elementom Zraka.

No da se vratimo disanju. I u kolokvijalnom govoru cesto cujemo kao savjet nekoj uznemirenoj osobi - smiri se, udahni, izdahni. Ili - udahni prvo duboko aonda mi ispricaj sto se dogodilo.
Mnoge klinike specijalizirane za lijecenje kronicnih bolova kao jednu od najvaznijih metoda koriste metodu pravilnog disanja. Kod poroda je pravilno disanje vas najveci saveznik u uspjesno obavljenom poslu.
Disanje na jogijski nacin poboljsava izmjenu tvari, vas metabolizam dobiva dodatno pogonsko gorivo, dakle manja sansa da se debljate. Pluca vam se sire i mogu bolje
raditi, imunoloski sistem jaca a psihicka stanja poput straha, napetosti pa i panicnih napada se znatno smanjuju.

Jogiji koriste usta za jedenje, a nos za disanje. Iako cete bas u sportskim centrima i teretani cuti verziju udisanja kroz usta i izdisanja na nos. Zasto na nos? Disanje se automatski usporava (sporo disanje je bolje od brzog) jer mora proci kroz dvije manje rupice. A sporost je u jogi vazna stvar.

Zrak prosicen dolazi u pluca jer dlacice u nosu filtriraju prasinu i ostale stvari koje ne bi trebali udisati. Mnogima ce ova samorazumljivost biti u pocetku teska, pogotovo ako
su godinam pogresno disali. Za pcoetka onda barem udisite kroz nos, a izdisite kroz usta i polako pokusavajte sve obaviti kroz nos.

Kod disanja moram spomenuti Zwerchfell ili phrenic, nazalost ne znam hrvatsku rijec za taj organski dio i ako me netko moze nauciti unaprijed zahvaljujem.
Da bi ipak znali o cemu pisem, imate rijec na engleskom, njemackom i slikicu.
Dakle ta misicna membrana dijeli pluca i srce od jetre, bubrega itd.
I sluzi kao mjesto za nakupljanje nepreradjenih stvari. Kao poklopac pod koji ste pospremili smece, osjecaje poput bijesa, mrznje, straha. Ako to cinite godinama, prekida se ovdje tako vazan tijek energije izmedju trbuha i prsa. Onda je u pocetku jako tesko poceti pravilno disati. No sve se to uci na jogi.

Uci se da ne moramo uvijek sjediti na stolicama i da opcenito sjedimo previse u zivotu. Puno previse. Odemo na wc sjedimo, skuhamo kavu - sjednemo. Na putu do posla sito. Na poslu isto. Na putu s posla isto. Doma sjednemo i jedemo. Na pred tv ili na net i opet radimo - sto?
I cudimo se problemima sa ledjima, kilama i ostalom.

Joga je jedna od metodi vjezbanja koje su odlicne za trudnice. Umjerenim disanjem mozete postici divne stvari, u jogi kod kretanja unazad uvijek udisete, kod kretanja
naprijed izdisete, pokrecete li se bocno uvijek izdisete, okrecete li tijelo isto uvijek izdisete.

Vecina prirucnika o jogi opusuje staticne poze (asanas) ali nazalost ne mogu dobro objasniti kako se u pozu ulazi i iz poze izlazi. Poze zadrzavate nekoliko trenutaka bez
da zadrzavate disanje ili da se ritam disanja bitno mijenja, Misice i zglobove pripremata na pozu pravilnim disanjem i zagrijavanjem, kako bi tijelo bilo dobro prokrvljeno. Zagrijavate se ionako bas prije svake fizicke aktivnosti, ili bi trebali. Preporuca se kombinacija statickih i dinamckih poza.
Osim disanja izgovarate i odredjene zvukove; ah, ma i sa. Napredni polaznici koriste i Uijayi ton, slican zvuku beibnog disanja ili laganog hrkanja. Zato se i zove zvucno
disanje.



Ovakvo disanje stimulira centre energije u grlu i djeluje posebno opustajuce. Hatha joga se bavi razlicitim vrstama disanja, no sve ove stvari su za napredne joga polaznike. Neki zapdni joga-treneri nazalost sve to smjeste u tecaj za pcoetnike i onda naucite previse stvari previse brzo i u trenutku kada niste na njih spremni. Zato crash kursevi
jesu nesto sto vam se cini optimum utrosenog vremena i placenog iznosa - ali nemojte siliti svoje tijelo na to. Polako i dosljedno je formula koja dobiva.

Mi ne disemo ravnomjerno na lijevu i desnu nosnicu, naime one se izmjenjuju i svaka je zaduzena za odredjeni dio u mozgu, zato cete cesto vidjeti vjezbanje joge i ovakve vjezbe disanja:



Postoji i disanje za rashladjivanje - Shitali, kad imate temperaturu, ako imate napade gladi ili zedji i slicno.

link: http://www.webindia123.com/yoga/shitali.htm

Evo dokaza da joga nije samo za bio freakove koji hodaju u isosovkama i lanenim hlacama i jedu neko sjemenje, i really hot chicks rade jogu.



Jako je vazno kojim redosljedom izvodite vjezbice. To vam je kao da imate brojeve sifre za sef ali nemate kombinaciju, nikad necete doci do cilja. Morate znati koji je cilj
vaseg vjezbanja joge - samo se opustiti ili zelite dovesti tijelo u formu?Trebate se dobro pripremiti. Znati koliko vremena imate taj dan, idealno bi bilo sat vremena ali moze
i manje od pola sata samo bez zurbe i stresa.
Morate znati i kakav raspored imate iza vjezbanja. Ukoliko raidte posebno opustajuce vjezbice a nakon toga imate jako vaznu prezentaciju, prvih pola sata cete biti toliko opusteni da su neki mislili da sam pod drogama.zubo
Nikako dobro. Znaci takve vjezbice samo kad nakon toga nemate nista zahtjevnog. Vazno je i ostaviti si vremena za opustanje nakon vjezbanja, barem 5 - 10 minuta, a ne skociti odmah sa podloska za vjezbanje i otrcati.
Spominjala sam vaznog zagrijavanja, kako bi sprijecili upale misica, povrede, povecali gipkost tijela itd.

Neke od vjezbi zagrijavanja su - dinamican most ili dvipada pitha.

Ili kruzenje ramenima koje kao elelemnt zagrijavanja ima gotova svaki sport, s malom razlikom da je u jogi jako vazno kako pri tom disete. UZ to postoje kompenzacijske vjezbice.
To su one gdje nakon jedne zahtjevnije poze vracate tijelo u prvobitno stanje, moglo bi se reci - vjezbice ravnoteze, tipa poza naprijed pa poza nazad. S time da kompenzacijske vjezbice nisu naporne i zapravo sluze kao pauza tijelu. Recimo kad opnasamo macku i zarolamo se kicmom prema naprijed i onda se polako vracamo u pocetnu poziciju ali - jako jako polako. Doslovce morate osjetiti kraljezak po kraljezak kako se odrolavaju. Nakon nekoliko tjedana, uvrstavate ruke i dizete se s njima opput aviona - i to samo ako su vam ledja savrseno zdrava.

http://www.yoga-shanti.at/bilder/Vorwaertsbeu.JPG

Vjezbice su za tijelo naviknuto na stolicu i ukoceno od zapadnjackog zivota, teske i trener vam u prvim satima moze neopisivo pomoci.



Kao odlicna nuspojava je ta da mozete uvesti mnoge kreativne i mastovite poze u svoj seksualni zivot i dozivjeti ugode za koje ste mislili da vam nisu sudjene za ovozemaljskog zivota.

Kako budete napravili moci cete ove vjezbice zagrijavanja umjesto stojecki obaviti sjedeci sto je zahtjevnija varijanta.

Za ovakve poze ce vam trebati puno truda, ali isplati se vjezbati i svakim satom treninga ciniti svoje tijelo sve elasticnijim.

Uvijek ama bas uvijek morate reci treneru koje probleme imate i bas zato je vazno da jogu ne ucite iz knjiga. Jer knjiga vam nec eznati reci koje vjezbe ne smijete raditi i da li ih uopce radite pravilno ili ne.
Recimo osobe koje imaju problema sa koljenima ne smiju raditi tkz. polozaj koljevke. JOga je odlicna i za klince i ovdje se time lijece djeca sa dijagnozama hiperaktivnosti i pokazalo se kao odlicna metoda, ako se radi redovito i pravilno.



Postoje neki tecajevi kojis su i predvidjeni za mame i bebe od malena u ravnotezi.



No da do kraja opisem kompenzacijske vjezbice. One vracaju tijelo u ravnotezu, dakle nakon jedne kobra pozicije vjezbate tkz. emrio-polozaj i uz istezanje i kontra-istezanje dovodite tijelo u pocetno stanje vjezbe i time neutralizirate eventualne napetosti uzrokovane izvodnjem poze same.
Vazne su i tkz. opustajuce poze/polozaji i aktivan su alat u odrzavanju kvalitete treninga. Da li trebate pauzu ili opustanje najbolje ce vam pokazati vase disanje.

Prvio dio joga teksta zavrsavam pozdravljajuci vas jedim polozajem mira i odmora - Sukhasana.

Sukhasana

Ima jedna blogerica koja bi to sve sigurno mnogo preciznije opisala jer se jogom bavi dugo. Nadam se da ce me u komentaru prosiriti.
Ja vjezbice preko bloga ne mislim objasnjavati jer sam objasnila sto mislim o takvom nacinu ucenja. Ljudi plate tecaj da nauce raditi nekom masinom ali im je
zao novaca da nauce kako raditi sam sa sobom? Ne razumijem. Zato sto su masine skupe i ne smijemo pogrijesiti a na sebi smijemo eksperimentirati?

A jako mi se svidjelo sto sam procitala kod Tyche

Borbu ne treba voditi protiv bolesti - bolest je nusprodukt. , HENRY MILLER - KOLOS IZ MAROUSSIJA.

Nastavak joge slijedi u jednom od sljedecih tekstova, izmedju toga cemo prosvercati jedan putopis.

U to ime malo zaista lijepih poruka i link na astrobejb blog sretan

http://astrobejb.bloger.hr/post/time-management/921560.aspx i jedno od najboljih predavanja koja sam ever cula, cula sam iz zadnjih 10 godina mnogo.

http://astrobejb.bloger.hr/post/achieving-your-childhood-dreams/913655.aspx

http://download.srv.cs.cmu.edu/~pausch/news/index.html

Neki dan jurim na dogovoreni slatkac. Jurim. Parkiram u garazi. Trcim na mjesto dejta. Tog trena mi padne na pamet da nisam upamtila kod kojeg slova sam parkirala – garaza ima oko 1000 parkirnih mjesta i puna je. Pa...bilo je veselo...dok sam svaki pojedini auto okrznula pogledom pravila sam se poluuspjesno da – nosalatno secem okolo jer boze moj ima li prikladnijeg mjesta setati svoje nove japanke od – podzemne garaze!
Kad sam konacno ugledala tutaca doslo mi je da ga izljubim od ganutosti. Nemojte bezglavo juriti korz zivot, vjezbajte usredotocenost. Jogom recimo.

A dobila sam i od frendice koja se vratila iz new yorka jednu preslatku majcu za vjezbanje, i tri ogromne cokolade – americke. Prvu smo pojele skupa i zakljucile kako su nase europske ipak malo bolje.
Jer imaju manje secera a vise kakaa.



Mislite na nas ovih dana, prijateljica opet ima rak, opet sve ispocetka. Ona i njena curica ce biti prvih par dana kod mene, ja trenutno zivim solo vec dva mjeseca a i jos cu malo dok se muzu ne zavrsi projekt negdje daleko.
Ne zelim plakati, zelim biti dovoljno jaka pred njom. No prije toga radno Stockholm, pa mi dolazi jedna jako draga gosca, a onda bolnice i to.

Slucajno se to poklapa sa planiranim godisnjim. Drzite fige da nam agencija odobri odustajanje od aranzmana, to su ljudi koje znamo, kod kojih uvijek uplacujemo sve, zive par ulica dalje, pa racunam i na taj bonus.
A urlaub onda kad dragi ljudi ozdrave, a drugi dragi dodju malo blize.
Mala digresija: i inace bih svima preporucila da jednom u zivotu neko vrijeme zive sami kako bi shvatili pravo znacenje onoga - biti odrastao i brinuti se sam za sebe. Svakako iskustvo koje nema zamjene.

Googlarije: iako je netko uporan ja ipak ne znam kako se popravljaju koferi, o Oriani Fallaci me mozete pitati sve. Koje su najlonke najbolje za znojenje ljeti (opaska autorice: svake vjerujte).

A ovdje opet kisa, kisa i pljusak pa kisa. Zelim odseliti odavde samo zbog vremena. Samo zbog toga. Tako da sam nedavno napisala molbu za jedan projekt na jugu Afrike. Hocu sunce. Kvalifikacije imam. Dovoljno sam mlada za avanturu. Vjerojatno necu bas otici, ali volim vidjeti jel mogu.

- 18:09 - Komentari (24) - Isprintaj - #

petak, 08.08.2008.

Kozmetika petkom

Prvo malo o buy or not to buy i onda na kraju o nanosenju pudera i alatu za sminkanje.

Crna lista: Lancome i Primordiale Skin Recharge Visibly Smoothing and Renewing Moisturizer SPF
15


45 ml i 50 eura kasnije nema UVA zastitu!!!! Iz iste linije i losion – ista stvar.

Substiane i La Roche Posay



Gradi ovu kremu na Pro-xylanu-u. No sto je tocno ta zanimljiva rijec? L’oreal drzi La Roche i isti
sastojak je u nekim Lancome kremama. Navodno je vazno da ga ovdje ima 5%. Uglavnom sastojak
je derivat xylose, vrste secera koja ima vodovezivna svojstva. In vitro pokusi su navodno pokazali
da to utjece na intercelularni (dubinski) matriks koze.

Lancome kremice opcenito nisu posebno dobre i uglavnom su u teglicama ali tvrdnje koje daje ova
kozm. kuca nije jos potvrdilo ni jedno nezavisno istrazivanje. Znaci kupujete macka u vreci. Ako
maknemo wunder sastojak sa strane, ostaje prosjecna krema u teglici – vrijedni sastojci ce ovdje
biti kratkog vijeka.

Jos jedna noble igracica – La Prairie Anti Aging Stress Cream.

http://www.laprairie.com/

Puder im izgleda ovako.



Cijena kreme 100 eura. Sto je recimo, prosjecna cijena ove firme. 45 ml teglica. Navodno prirodni
sastojak za opustanje, Baldrianwürzel – jel to po nasem valerijana,
tj. korijen iste ce navodno opustiti i stregnute (zgrcene) misice lica. Znaci "opustiti" bore, izgladiti
ih. Cak i da ova neduzna biljka (odlican je caj od iste, za opustanje i san) bi to mogla, u teglici ce
vas opustati svega tjedan dana.. Osim toga u kremi ima puno alkohola, cak vise nego valerijane ;-).
Prodavacica koja je u Douglasu pobozno drzala teglicu, kao da je to sam kamen vjecne mudrosti,
je toliko bila fascinirana reklamom wink da sam dobila dva testera te bozanske pomade. Valjda
bi ih u Hrvatskoj prodavali po 30 kuna komad. Uglavnom - testeri su upravo rezultat ovog gornjeg
teksta, uf sto sam nezahvalna zubo.



Bila sam nedavno kod dermatologice, one fensi smensi tipa, iako ja k njoj sporadicno vec duze odem,
u cekaonici (dizajniranoj i preskupoj, unutra se koce celebrity – jedna cita casopis i nesvjesno cacka
nesto izmedju zubiju manikiranim noktom ?!, druga ima sandale za 900 eura i neizribane pete a treca
sa zgrazanjem cita da je opet izasla u pogresnoj rubrici – naime onoj; kako se slavni blamiraju.
Gledam, zabavljam se. thumbup
Obozavam promatrati ljude. Ulovim hoch glanz NeoStrata brosuru – pocnem siriti oci na kolicinu
gluposti unutra napisanih. Kao kemijski peelinzi ne povecavaju osjetljivost koze, nema frke za sunce
itd. Pitam doktoricu o tome, slegne ramenima i kaze – ah prizvodjaci svasta pisu. I prodaje ona te
tretmane, svakih mjesec dana 6 tretmana po 1000 kuna. Najpovoljnija varijanta.
Htjela je i meni iste prodati – pitam; po cemu zakljucujete da mi trebaju, ja sam zadovoljna svojim
stanjem koze. Kaze ona, pa preventivno. Joj daj ohladi.
A sama je botoksirana do besvjesti, zadnji put kad sam ju vidjela bila je uzdrzavano izgledajuca 55
godisnjakinja, sad je 55 godisnjakinja sa licem 30 godisnjakinje i vratom 55 godisnjakinje.zujo

L’oreal Skin Genesis Mult-Layer (hej tko izmislja ova imena, netko tko je po svoj prilici nedvoljno
zaposlen na poslu koji obavlja) Cell Strenghtening Intensive Treatment Deep Action Night
Complex.



link na nocnu verziju.

14 eura. Recimo okoloocni serum 15 ml. Nema nista sto bi ojacalo stanice. Ima slikona i lijepo
omeksa kozu ali kao u vecem dijelu L’orealove kozmetike, ima previse alkohola (isusujuce).
Koza ce vam izgledati napetnije jer proizvod sadrzi tkz. firming sastojke (ima ih i u laku za
kosu) ali to samo dok se ne umijete. Dok ne odbetonirate facu. Ista firma – Collagen
Remodeler Contouring Moisturizer SPF 15, 45 ml i 15 eura. Isto space pakiranje, na koje
zene provjereno padaju. U reklami guraju svoj collagen bio-aktivator ali CRNA LISTA
warning – nema UVA !!!!!!Bez toga ode vas kolagen u honduras, a upravo se kite kako
rade nesto za vas kolagen. Nocna verzija ovoga Collagen Remodeler Contoruing
Moisturizer je o.k., nije best of the best ali je o.k. Za kombiniranu i blago suhu kozu.

Olay Celeanser – za kombiniranu i masnu kozu. Total Effects Revitalizing Foaming Cleanser



Mozete kupiti u online shopu proizvodjaca, na amazonu i u vecini drogerija. Reklama kaze:

This revitalizing daily foaming cleanser provides 7 anti-aging benefits in 1 cleansing step.
1. Thorough Cleansing
2. Natural Moisture Balance
3. Pore Appearance Reduction
4. Line Appearance Minimization
5. Radiance Enhancement
6. Maintains Softness
7. Gentle Purification.


Za jako suhu kozu kremasti cleanser od Oil-a Total Effects Nourishing Cream Cleanser, ostane
masnjikavo na kozi, zato morate koristiti krpicu ili frotirski rucnik. 180 ml za 7 eura.

Da ne volim maramice za skidanje sminke na redovnoj bazi, se zna, ali za na put i ako je to svega
nekoliko dana, radi prakticnosti uzmem i ja. S time da maramice dobro ne rastvore prljavstinu
nego ju zamuljaju u poru (pritisne kozu brisuci ju) i ako ih koristite stalno a imate pristice, razmislite.

Dakle Olay Hydrate i Cleanse Self-Foaming Discs



6 eura. Svaki "disk" ima dvije strane, za ciscenje t zone ili blazi za ciscenje oko ociju.
Za kombiniranu kozu i onu koja je malo suha. Disk protrljate izmedju prstiju da
aktivirate pjenu, onda diskom masirate lagano kozu (princip dvoslojne blazinice za
skidanje sminke). Ne treba vam ispiranje. Ja ipak isperem.

Nisam probala, bacila sam oko na:



Maska za 170 eura!!! Vec smo pisali o slicnom – ReVive i Masques Des Yeux



http://www.reviveskincare.com/detail.aspx?ID=85

Bez dodatka parfema, dobri sastojci, osim toga u teglici je. Da je do 20 eura i da je pakiranje drugacije,
onda da. Inace ne.

Na pitanje o Shisheido kozmetici – kompanija za Japanke, one imaju masnu kozu, ako imate suhu
kozu, nece vas proizvodi oduseviti. I opcenito not value for money.

Dior HydrAction Deep Hydration Skin Tint SPF 20 cijena za 32 eura (nikako iz iste linije kupiti teglicu)
krema u boji sa SPF-om. Dobra za kombiniranu i suhu kozu. Pokriva minimalno.



Lose – 90 eura za ml 30 ml. Kinerase Extreme Lift Face


Uglavnom koncentrat vode i alkohola, dviju vrlo jeftinih koz. sastojaka, proizvod koji nece uciniti nista
dobrog ali stosta loseg za vasu kozu.

Maybelline New York The Colossal Volum’ Express Colossal Mascara 7 eura

Odlicna! Za ultra velike naglasene trepavice. Odlicna cijena. Jesam rekla odlicna! Cetkica je poveca
pa zahtjeva malo prakse.

Olay Total Effects 7-In-1 Anti-Aging UV Moisturizer Plus Touch Of Foundation SPF 15
, 45 ml za 12 eura. Koliko je to, 85 kuna ?
za odlicnu kremu. Imate SPF, kremu u boji (znaci jeftinija vezija gore dior-a) i mnogo korisnih
sastojaka, ima i niancinamide za koje neke firme naplacuju deset puta vise. Jedina mana je da ima
samo jedna nijansa, no dobra je za svjetliju put.

I detaljnije Revlon linija Beyond Natural. Povoljna. Recimo olovka za oci, za 5 eura.



Kremasta, jako lako cete se nasminkati bez da natezete oko, tekstura ostaje kremasta pa ako se jako
znojite, trljate oci – mogla bi se razmazati. Ja ne diram nasminkane oci i o.k. je no fer je upozoriti.

Beyond Natural Bronzing Face Illuminator SPF 15. Cijena 7 eura.
Odlican. Ima SPF, ima sve divne sastojke (some notable antioxidants.) I daje preplanuoj ili
samopotamnenoj puti divan touch of glow.

Revlon Beyond Natural Concealer & Highlighter

6 eura. Kremasti korektor. Malo svjetluca. No zapravo se ne posusi nego ostaje kremast, iako djeluje
jako prirodno, nije trajan, ako je dan vruc vec za koji sat ce se poceti topiti. Pokriva malo, mozete ga
puderom u prahu malo fiksirati. Moze se koristiti i kao iluminator. Zapravo je najbolji za suhu kozu.

Iz iste linije sjenila -
Lijepe boje za 5 eura, ali nemojte kupiti, lose se razmazuju, vise se mrve i za koji sat se pocinju
osipati na oku. Za sjenila su ipak najbolji MAC, Bobbi Brown i slicni.

Avon, Hydra-Radiance Intensive Nutrient Night Serum, 30 ml i 8 eura. Lose. Puno alkohola i firming
sastojaka, nema veze po danu ili noci, ne treba ga koristiti. Cijena je mala (serumi obicno mnogo
vise kostaju) ali bez obzira na to ne bi trebali kupiti los proizvod.

La Roche-Posay Hydraphase UV SPF 30
http://us.st12.yimg.com/us.st.yimg.com/I/skincarelab_2010_149513.
Za 18 eura, odlicno pakiranje i zastita. U formi laganog losiona, bilo bi bolje da su antioksidansi ispred
konzervansa na listi sastojaka ali....ako imate bas jako masnu kozu, izbjegnite proizvod. 50 ml.


Jos jako dobrih proizvoda ove firme: Ceralip Lip Repair Cream



Biomedic C-Recovery Treatment, Rosaliac Gelee Micellar Make-Up Removal Gel,



200 ml za 15, 00 eura. Okoloocni cleanser, jako jako blag.

Dalje - Toleriane Dermo-Cleanser/ TOLERIANE Reinigungsfluid 200 ml za 8 eura



Blago mlijeko za ciscenje za suhu kozu. Nema tako puno jako losih proizvoda ove firme ali ih ima
pa se cuvajte - Biomedic 21 Day Intensive Acne Treatment

Urnebesne cijene od 80 eura.
Slican L’Oreal’s Special Care Acne Response Daily Adult Acne Regimen (koji kosta 1/4 ove cijene!),
peeling sadrzi uglavnom alkohol, effaclar fluid nema dovoljno salicline da bi obavio posao. Ista linija
Conditioning Gel.



Ima 2 % hidrokinona ali ima previse alkohola, hidrokinon sam po sebi malo iziritira kozu da bi
izblijedio mrlje. Tu je i glikolna koja cine cijelu pricu jos ztim za kozu. Obicno se koristi ili i
zbjeljivac ili klasican kemijski peelig.

Biomedic Micro Exfoliating Scrub –
link

Pun iritirajucih sastojaka kao limun, grepjfrut, limeta itd. I to bi trebali koristiti sa kemijskim
peelingom koji prodaju? Auch.

Nutritic kremica iste firme - sadrzi ulje korijandera koje je alergen za svaku kozu i moze izazvati
fotosenzibilitet.

Murad 45 ml za dobru okoloocnu stvar, cijena nazalost oko 70 eura. Intensive Wrinkle Reducer
for Eyes



Odlican AHA proizvod, ima oko 3% glikolne. Naravno nije iskljucivo za oko ociju nego posvuda po
licu, sadrzi i patentirani Durian Cell Reform, durian je vrsta tropskog voca i navodno je vrlo
ucinkovit antioksidans, pogotovo konzumiran oralno. Zato ja antioksidanse najradije i vidim u
svojoj casi iz sokovnika.

Evo link na to voce.

Pa opet od Murada – (Murad ima neproporcionalno mnogo losih prizvoda) recimo da mu je 70%
ponude lose, 45 eura za 30 ml



This three-pointed treatment revitalizes skin, creating clarity and a younger-looking appearance. It
nourishes the skin by providing a daily dose of vital nutrients that are essential to getting the skin to
"act" younger while increasing firmness by up to 41% in ten minutes.


Kasljuc kasljuc. Pa ne moramo vise na specijalne skupe i rizicne tretmane. Jednostavno ostavite
proizvod pola sata na kozi i postigli ste preko 100 % zategnutost! Ali pazite da se ne namazete
previse, zamislite prezategnutu facu. smijeh
Inace AHA proizvod (koji ne mora toliko kostati, ne) kontinuirana upotreba kemijskih peelinga
moze pospjesiti zategnutost koze jer potice kolagen na obnovu i sposobnost zadrzavanja vlage.
No ne u 10 minuta. Nego nakon nekoliko tjedana upotrebe. Ovdje ima 10% glikolne.

Definity Night Anti-Spot Treatment by Olay



Neucinkovito. Izgleda kao korektor u kisticu, sto se pakiranja tice. Kosta 15 eura za nekoliko mililitara.
Namjenjen smedjim flekicama po licu i preciznom nanosenju. Ovdje je gl. sastojak undecylenoyl
phenylalanine kao melanin inhibitor. Cijela Definity linija sadrzi niancinamide opet u sluzbi
izjednacavanja boje koze. No svi ovi posvjetljivaci unutra nisu dovoljno ispitani i bolje se drzati
ispitanog hidrokinona.

Knjiga – misionarska, radikalna i losa

Alles klar mit Haut und Haar ili mitovi prirodne kozmetike

Usput, na coveru je zena sa ispucalnom kosom, kao reklama za prirodnu kozmeitku?

Organska kozmetika zna biti i losa i to vrlo losa i agresivna. Jer ju natrpaju (no pisala sam vec o
prirodnoj kozmetici) lavandom, citrusima i raznim uljima koja kozu cine izrazito fotosenzibilnima,
a naivne osobe vjeruju da je sve prirodno = bezopasno. Pod naivne mislim na konkretnu
prijateljicu. Upravo se oporavlja od raka koze. Naisla je na neku nadri kozmeticarku i kupila
za svoje suncano ljetovanje proizvode za sunce.
Koji nisu imali ni UVA ni UVB ali imali su 30-ak prirodnih ulja unutra rolleyes.

Sad je opet dobila bolesnu reakciju koze, za plakati. Pogotovo jer je mene htjela animirati za
bas tu liniju jer i ona zeli da se ja prestanem trovati "kemijom". A kemija je sve. I ono kad moje
mlijeko ostane par dana frisko a ne pokvari se direktno nakon muznje. I u laboratoriju a ne na
livadi nastaju sve te prirodne kremice.

Osim toga zanemaruju suncanu zastitu do te mjere da savjetuju na sunce bez icega da se koza
navikne (doslovan savjet knjige za koji zena i tuzbu dobila), osim toga ne mislim da su mineralna
ulja nuzno losa ni neprirodna – znamo kako minerali nastaju ne? I opcenito neki ne stavljaju
konzervanse pa imate rasadnik bakterija i bestija u obicnoj kremi. Jer konzervansi su losi a
bakterije su super. Nemaju funkcionirajuca sredstva za pristeve i akne.
Recimo autorica se zalaze za to da se peremo samo vodom, voda ne otapa masnocu, moja
T zona je masnija, rucnikom bi samo zamuljala tu masnocu u pore i dobila pristic itd. Mozda ne
bih prv ij tjedan dana ali za nekoliko tjedana bih.
Kaze da na lice ne treba NIKAKVA krema da se uspostavi prirodna ravnoteza - je, samo ja ne
zivim u prirodnom okruzju, kuham na vodi iz vodovoda, tusiram se tvrdom vodom, udisem smog,
imam stresa, elektrozracenja i ozonske rupe i ne mogu se njegovati onako kako su to cinili ljudi
prije 50 godina. Recimo ne stavljamo kremu na lice samo da koza ne zateze, nego jer su tu
korisni antioksidansi, stanicni komunikatori i sve te divne stvari koje cuvaju kolagen i duze
nas drze mladima sretan.

Bilo je i rijeci o ne tusiranju svaki dan ili samo sa vodom - opet moja ledja voda ne moze oprati,
a da se svaki dan ne operem ne dolazi uopce u pitanje niti bih zeljela imati kraj sebe osobu
koja se ljeti pere nekom krpicom (savjet iz knjige). Pogotovo jer kosa koja se oznojila - smrdi.
I ne zelim to kraj svog nosa. Sapun za koji se autorica zalaze je SMRT za kozu jer tvari koje ga
cine krutim zacepljuju pore i tako nastaju mnogi kozni problemi. Osim toga ama bas svaki sapun
a imala sam i domace od maslina, isusuje kozu. No ukratko ova knjiga predstavlja sve sto
podupiru radikalni zagovornici prirodne kozmetike. Pa predlaze cetkanje
kose, koje lomi kosu i unistava ju, cim manje cetkanja molim. Da se rak dobiva od rolona je isto
jos jedan napuhani novinski clanak proizveo rolleyes.



I o raku dobivenom od laka za nokte, Formaldehyd je rijetko danas u lakovima. Ako je, kupite drugi
lak.Tkz. organski lakovi su bez toga ali i krace traju, naime ovaj sastojak drzi lak duze lijepim
tekucim, zato se bio lakovi zgusnu jako brzo. Ne, necete ih razrijediti acetonom. Aceton sluzi
za SKIDANJE laka zar ne?

Tko zivi u gradu (puno smoga i prasine ) MORA dobro oprati lice. I nemojte ispirati kosu octom bez
obzira koliko prirodno to bilo. Tako moja prijateljica pobacala nakon citanja knjige dvije vrece za
smece pune kozmetike, kosu ce prati jos samo lavinom zemljom, nece lakirati nokte, kosu ce isto
pustiti sijedu, na suncu ce pustati kozu bez zastite jer SPF proizvodi izazivaju rak. headbang
Biti ce napeto. Dijelovi knjige.

"Es hat sich gezeigt, dass der LSF nur eine untergeordnete Rolle spielt, wenn die Haut optimal
versorgt und ihre eigenen Schutzmechanismen unterstützt werden."

Prijevod: Pokazalo se, da SPF jednu podredjenu ulogu igra, kad je koza optimalno zbrinuta i
njeni vlastiti zastitni mehanizmi budu podupirani.
Strasno. S time da sve firme koje se furaju na prirodnu kozmetiku JAKO lose barataju
znanjima zastite od sunca i vaznosti istoga.

"Konventionelle Sonnenschutzprodukte schützen in der Regel vor UVB-Folgen
(Sonnenbrand), aber unzureichend vor UVA-Folgen (vorzeitige Hautalterung,
Zellveränderungen

Konvencionalni SPF proizvodi stite u pravilu od UVB-posljedica (opekline) ali nedovoljno od
UVA-posljedica - prerano starenje, promjena stanica itd.

Opet netocno. UVA sastojak kad je prisutan u proizvodu itekako stiti. No da, recimo da ne
stiti jer oni tako kazu i SVEJEDNO u svoje proizvode isti ne stave. Ono sto me zaista ljudi
je kad prirodnjaci jednako manipuliraju reklamama kao i konvencionalni proizvodjaci.
Nisam apriori protiv organskih stvari, dapace rado i cesto ih jedem, no sto se kozmetike
tice ispada da je pola proizvoda lose i mnogo buke ni za sto.

Mene najvise ljudi sto proizvodjaci i konvencionalne i prirodne kozmetike radi vlastitog
profita bezocno lazu.

SKOLA SMINKANJA

Nastavak o puderima i kako nanijeti isti. Tako da se prijelaz ne vidi i tako da koristite sto
je moguce tanji sloj istog. Nazalost vecina nema u kupaoni prirodno svjetlo i tesko je
procijeniti stupanj prirodnosti sminke koju smo stavili.



Pokusajte prije izlaska iz stana na dnevnom svjetlu provjeriti prijelaz kod uha, celjusti.
Vizazisti ne preporucuju stavljanje pudera prstima, no ja najbolje prstima radim, najpreciznije.
Oni koriste spuzvice, ako ih koristite i vi morate ih redovito prati, barem jednom tjedno ali
zapravo cesce. No Bobbi Brown recimo koristi prste. Jer toplina prstiju fiksira puder na lice.
Dobre spuzvice su one nekako hladne i vlazne na dodir, ne one gdje je struktura gruba
kao spuzva za kadu, vec gumasta potpuno glatka ovakve.

Lauderove su 8 eura

a
Douglasove kucne su 3,50 eura. Mozete ih prati u blagom saponu i trebali bi ih redovito
prati a ako naginjete pristicima, bolje preskocite upotrebu istih. M.A.C ove kostaju
5,00 eura komad i u obliku su suze. Paula ih nudi 10 komada, za manje od 5 dolara.



Ovo (upija puno previse pudera i tekstura nije dobra za fine poteze)
NE KUPITI
a ovo da –


Mozete prstima staviti puder na lice a onda spuzvicom razmazati krajeve. S time da
spuzvicom ne ribati lice jer zelimo ublaziti prijelaz a ne obrisati sminku. I to od
sredine prema rubovima. Ako ne volite puder po cijelom licu a volite sjenila,
nanesite ga samo kao podlogu sjenilima, bolje ce drzati.

Puder i bore

Puder NE stvara bore. Puder stiti od prljavstine, smoga i ako ima SPF od sunca.
No, koza sa borama cesto izgleda naboranija sa puderom. Pogotovo nakon 45.
Znaci, nemate vi vise bora nego to tako izgleda.



Poznato kao crow’s feet a i bore smijalice oko usana. Ovdje morate
posebno paziti da jako jako dobro razmazete puder, prije istoga minimirajte
nanosenje kremice na mjesta gdje imate bore (da puder ne otklizi u te
podmazane kanalice) ili sasvim izostavite i mazite se samo navecer.
Koza ne smije biti masna ili prevlazna, sve sto potice klizanje nije
dobro kod bora. Neki ce pozeljeti koristiti primere – lagane kremice sa
ucvrscujucim sastojcima (tipa onih koje ima u laku za kosu). Zato neke zene
prestanu sa godinama koristiti puder, barem po danu jer tako izgledaju mladje.
Koliko poznam sebe pudera se nikad necu odreci, mozda eventualno u
zamjenu za lagani losion u boji.
Napravite mali test i probajte u parfumeirji neki skupi razvikani anti age puder
(sve ovo ima smisla ako ste preko 40 i nesto) i stavite ga na pola lica (lijevo
recimo, ne pola horizontalno) a na drugu polovicu nista i usporedite na
dnevnom svjetlu. S druge strana sa puderom imamo divno ispoliran ten,
ravnomjerne boje, bez sitnih nedostataka, bez crvenila, pore postaju
nevidljive itd. Dakle morate se odluciti koji vam je efekt vazniji.

Cetke 04.07.2006 pa nastavak.



Evo moje putne verzije



Ovdje imate sve vrste cetki i kad kliknete na nju kratak odlican video
direktno od vizazistice kako se koristi koja cetka.

Danas sve vise firmi ima odlicne cetke, provjerite na sephora.com, prije samo
10-ak godina nije bilo lako naci kvalitetne a priustive cetke. I Douglas ima
kucnu marku, solidne kvalitete, tesko da cete vizazista vidjeti BEZ mnostva
cetaka. Jer oni alati koje dobijete uz sam proizvod jesu losi i nije se lako time
nasminkati. Cetke treba redovito prati. Redovito. Ne nuzno u skupim
samponima za cetke kako sam ja u pocetku radila – obican blagi sampon
je isto dobar. Pustiti da se posudi na zraku nakon sto smo cetku blago
stisnuli rucnikom.

Koju cetku trebamo? Zavisi kako se sminkate. Ja imam jednu za konture,
jednu za rumenilo i jednu za usne i to je to. Jer mi je make up rutina vrlo
jednostavna. Nemojte kupovati vec slozene setove jer rijetko trebate sve
cetke iz istog, slozite sami svoj set. I promatrajte koju povrsinu na licu
cete obraditi cetkom da ne bi za kapak uzeli uberdimenzionalnu jer i
takve se bas za kapke prodaju. Ako puno koristite sjenila isplati se
nabaviti dvije cetkice za iste, jednu za svijetla a drugu za tamna sjenila.
Ja upravo trazim jednu rezervnu za neseser, jer to je obicno stvar koju
koristim tek pred put i zaboravim zapakirati a bez kistova sam – izgubljena.
Cetka mora biti cvrsta, elasticna i kad ju prislonite na kozu ne smije
izgubiti formu. Osjecaj treba biti svilenkast a ne grub i drapajuci. Osobno
volim cetke Bobbi Brown. Ima i povoljnijih sad, kad sam ja kupovala nije
bilo bas toliko izbora.





Sephora kucna marka ima duplo povoljnije a dobre cetke.
Iako sam i ja u pocetku kupovala sampone za cetke od B. Brown, Clinique, i sephora
proizvode – nije nuzno, bolje kupite kvalitetnu cetku a sampon ne morate platiti
8 eura.



Ima naravno i posebnih dizajnerskih cetki koje nikako ne opravdavaju cijenu od recimo 80
eura po komadu.



Bolje su cetke od prirodne dlake – kazu prodavaci i tako pokusavaju opravdati visoku cijenu takve
cetke. Da, takve cetke su bolje za puder, rumenilo itd. Za usne mora biti bas cvrsta cetka a to su
obicno one sinteticke. I za sredjivanje obrva isto takva, iako ce vam dobro posluziti i obicna
potrosena maskara tj. njena cetkica koju ste prethodno oprali.



MAC kistovi su odlicni i prilicno skupi.
Pazite da drske nisu preduge, iako chick izgleda, nisu prakticne za rukovanje a i tesko ce stati u putni
neseser. Cetke ostrugo ruba nisu dobre jer ne ostavljaju mekane prijelaze dakle ovakva cetka ne



i ovako NE



a ovako zaobljeno da



Inace kistic za ruz ne koristim uvijek jer – nemam vremena i ne da mi se. Koristim kad nanosim
tamnije ruzeve gdje je preciznost nuznija (a time i greske cesce) nego inace i kad imam malo
ruza na dnu a s kisticem ga mogu koristiti jos barem dva tjedna.

Zgodna verzija su i oni kistici koji se uvuku u svoj etui ali pazite – meni takve cetke nisu
dovoljno cvrste i nisu dovoljno guste. No za torbicu su prakticne, nema nereda.



Recimo za kistic za usne je to jako prakticno inace cete uvijek zamazati neseser kod transporta.

I body shop nudi elegatnu verziju.



Ima i cetki za tekuce pudere ali dosad sam vidjela svega nekoliko osoba koje njime uspiju
kako treba nanijeti puder.

Neki prodavaci ce vam reci da zbog kvalitete dlake jest ta cijena od 50-60-70 eura.
Sintetske cetke ce vjerojatno htjeti vegetarijanci cisto da ostaju dosljedni filozofiji jer
ne – nisu sve cetke zivotinjske dlake nusproizvod, neke zivotinje bas zbog toga i
plate zivotom. Dakle ne morate apriori odbiti sintetske, nisu one generalno lose,
za pojedine dijelove lica su cak bolje.

Kako testirati cetku u ducanu?

A svakako testirajte! Mucite ju. Jel premekana kad ju stisnete na dlan, ako pokusate povuci za dlake
jel ispadaju (neke skupe firme ispadaju o da) jel izgleda bogata dlakom ili onako, prohujalo sa
vihorom.

Neki se kunu u cetke od bambusa i koje su prilicno skupe, da, izgledaju fensi ali (iako meni vise
fensi izgledaju divne metalne srebrne drske) su cesto lose kvalitete.
I inace je pravilo – cim kompliciranija izvedba cetke tim ce se prije raspasti.
Recimo Ecotools nudi bambus opcije.



Vi znate da sam ja vrlo eco friendly ali sad zelimo kvalitetnu cetku pa cemo takvu i traziti.

Kad se date sminkati u douglasu ili sephori – najvise me smetaju necisti kistovi, jer iako bi trebali,
vizazisti ne peru kistove svaki dan cak ako njime nasminkaju i 30-ak razlicitih osoba. Mala utjeha
je da ne sminkaju na netretirano lice nego dok kistovi dodju na red vec je tekuci puder na kozi
ALI kod koznih bolest (onih prenosivih)i i to nije neka zastita. A pogotovo ne dam da mi se
kisticem (tim, cijeli dan koristenim na drugima) nasminkaju usta kad znamo da kisticem oboje i
mali dio unutar usana.

Ja na oprane kistove dodam mrvicu regeratora bas kao i na svoju kosu, dlaka je dlaka, tako
ostanu svilenkasti i meki. Vizazisti to ne preporucuju ali ja s time imam dobra iskustva (cetku
tako peri deri vec duze) kako ce neka svatko odluci za sebe, mozete probati varijantu sa i bez
i odluciti sto vam se vise svidja.

Ako vas sminkaju na javnom mjestu zatrazite da barem pred vama po cetki posprica malo
dezificirajuceg spreja. Kad nanosite puder ili rumenilo prije nanosenja stresite
visak o rub umivaonika recimo. Investirajte u kvalitetke cetke i onda ih cuvajte i odrzavajte.

Ovim putem javno pohvaljujem Fleckenteufel Dr. Beckmann (ima DM) Kuli – iliti kemijska
verzija. Nedavno su klinci bili na vikendu kod nas, onda smo malo crtali u velikom krevetu,
onda smo se ujutro probudili potpuno isarani po majcama, tijelu i posteljni od jednog plavog
flomica. Po mojoj prekrasnoj novoj pastelno rozoj posteljini. Sama sam kriva. Nerijetko i bez
djece zaspim sa kemijskom jer uvijek nesto citam, notiram itd. Dakle isprobala sam
gorespomenuti proizvod, po upustvu, natopiti fleku proizvodom, ispod toga staviti upijajuci
kuh. papir i nakon 15 minuta iscetkati mrlju i zvana prema unutra, isprati. Iako sam za
kolicine mrlje koje smo upriilicili trebala dvije cijele bocice (radilo se o cijeloj posteljini)
nakon 15 minuta su se fleke vidjele ali bitno svjetlije, nakon sto sam sve isprala pod
tekucom vodom – ni sama nisam znala usprkos pomnom promatranju gdje je mrlja bila.
A nedavno sam balansirala u jednoj ruci kava u drugoj dva otvorena markera i slusalica
telefona i mislila – ne smijem najdrazu kosulju zaflekati markerom, pogadjate sto se
dogodilo sekudnu kasnije zubo.



Ima cijela serija proizvoda ali ja sam zasad testirala ovo i ono za voce, crveno vino, povrce
(mrkva). Ima 12 vrsta bocica – za krv, vosak, ljepilo i zvake, plijesan, sminka, trava itd.
Razni umaci, cokolada (iako sam ja cokoladu cije fleke redovito imam, dosad normalno
prala) pa za rane masti, hrdju itd. Ne budi lijena odmah sam nabavila verziju za po putu
u obliku maramica.



Sve naravno u online shopu – sad samo cekam fleke.smokin Preporucam i sredstvo za pranje ves masine.

Paznja, ovako ne mozete srediti fleke sa sofe recimo jer MORA ispod fleke biti nesto sto ce ju upiti
inace ona ostane naravno tamo gdje je i bila. Bocica je 2 eura i traje dugo.

Malo zabave, kad dijete cuva macu.

http://www.stupidvideos.com/video/animals/Lil_Kitty_Big_Meow/

I bebica koja dobiva zubice cerek

http://www.stupidvideos.com/video/just_plain_stupid/Teething_Baby/

Googlarije – vicevi na racun nijemica (?!), - uz duznu pohvalu jedan od rijektih koji nijemce pisu kako
treba, zaista rijetko za vidjeti ;-), krediti bez platnih listi (nope, necete toga naci kod mene ja kredita
nemam), laser za po doma (pliz nemojte!). Injekcije za popunjavanje dekoltea. Medicinske knjige o
depilaciji. Izrada led lampi za bicikl. Kako u minus (opaska autorice: oh lako inace ne bi toliko milijuni
bili u istome). Dr.Subotic i Roccutane. Romanticne slikice sa natpisom. Kozmeticki salon Zemun.
Profesionalni recept za palacinke (nemam sorry), lagano se bore nanose (palac gore), operacija
strija, gdje da se kupi vino T#ga za jug u parisu. Bicikli Subotica. Kako se dodje u minus na
mobitelu (sto je to?!),

- 18:31 - Komentari (39) - Isprintaj - #

utorak, 05.08.2008.

Kradja blog tekstova

Na ovaj post me potakla svojevremena mail komunikacija izmedju dvije blogerice i mene kojima su isto tako ukrali tekstove. One su me i uputile na cc autorsku licencu. Onda sam to iskustvo pospremila u ladicu zivotna iskustva i zakljucila poglavlje, dok me seoska idila nije podsjetila na isto.

Za moj blog vrijedi vec duze vrijeme:

Imenovanje: Posjetitelj mora priznati i oznaèiti autorstvo mojeg sadržaja kako sam specificirao.

Nekomercijalno: Ne dozvoljavam korištenje sadržaja u komercijalne svrhe. (90% kradja tekstova se i radi sa ovim motivima)

Dijeli pod istim uvjetima: Dozvoljavam dijeljenje i izmjenu svog sadržaja, ali preradu može distribuirati samo ako na svojem blogu/stranici ima ovu licencu. Prijevod: izmedju blogera, komercijalne novine ne mogu uzeti ovu licencu, a i stavka povise kaze da je koristenje u komercijalne svrhe iskljuceno.

Bez prerada: Ne dozvoljavam izmjenu svog sadržaja.

A iza linka slijedi poduzni pravni tekst, ima pojedinaca koji misle da je to prdac na kraju teksta i da nema znacenje. Ima.
I tako dugo dok se u nepotpunoj pravnoj drzavi (mislim na Hrvatsku) ne zalazu svi skupa da ona postane jos malo pravnija, tako dugo nece biti bolje. I dok se ignoriraju autorska prava.
I dok ja razmisljam kad tocno da preselim na neki njemacki posluzitelj i tako odjurim malo blize pravnim sistemima koji funkcioniraju.

Odlicno sam upoznata sa pravima intelektualnog vlasnistva jer pazim da moje strucne/znanstvene tekstove ne distribuiraju bez mog znanja i moje dozvole. No nikom to ni ne bi palo na pamet.

Dapace svaki put su me do sad kontaktirali (pisala sam u vise navrata i tekstove druge vrste za jedan njemacki portal) i ponudili novac za moj - rad.

A ima jadnih pokusaja da kradljivac teksta izmjeni jedan manji dio u beznadnom pokusaju da sam nesto proizvede, iako se iz aviona vidi koji dio, naime vecinskli pripada originalnom autoru a koji ovoj jadnom polupismenom skrabalu.

Nekima je ipak lakse ukrasti a ostatak vremena raspati nokte i piti kavu pa kad je vrla novinarka Metroa (sram vas bilo! Vi mozda jeste besplatne novine ali zaradjujete na silnim reklamama) ukrala moj tekst skupa sa mojim greskicama - i jos tvrdila da tekst nije moj, onda sam ja samo tri kriza mogla napraviti da takvi ljudi ne odreduju ostatak mog zivota i pravne okvire u kojima zivim.
Na stranu cinjenica da pise crvenim slovima da je ZABRANJENO uzimati tekst bez pitanja i da je stvar kucnog odgoja pitati. U tom kontekstu moram spomenuti fotke koje su objavljene ovdje a nisu moje - pazim da pitam autora za dozvolu i da pojasnim u koju tocno svrhu ce biti objavljene (u okviru putopisa, kozm. teksta itd.) ili se sluzim slikama na kojima nema licence i dozvoljene su za koristenje. Neke pod posebnim uvjetima, koje sve ispunjavam naime ne radim kao novinarka i te slike mi ne sluze za upotpunjavanje tekstova za koje dobivam placu.

Neki blogeri misle da je blog javna stvar i kao takva valjda svacija prcija. I Sabor je javna ustanova pa ipak nije moj produzeni dnevni boravak niti ne pripada svakome. Koristenje istog je uredjeno zakonom,. Bas kao i koristenje blog-tekstova, barem onih blogera kojima je bitno da ih ne okradu. Spadam u iste.

I priznajem da me prilicno sokirao i razocarao stav mladih ljudi koji ce raditi u pravnom sistemu a misle da je o.k. raspacavati tudji tekst (usprskoj licenci!) jer je to eto javna stvar i na sve smo pristali kad smo objavili tekst. Ne, nismo na sve pristali - na ono na sto NISMO lijepo pise na linku na dnu stranice. Pa onda malo opsirnije na dodatnom linku. Nije tesko za procitati, tekst je na hrvatskom.

Komercijalna svrha jest kad ukradete tekst koji ste vi trebali napisati a ne znate, ali primate placu za to.

Jednako drsko je kad bloger ukljuci opciju da blog ne bude javan i objavljivan na listama cool, polucool i svjezih blogova, nadobudna novinarka ga ipak nadje i objavi i potpise.

Pogadjate rijetko koji tekst je ovdje odraz revolta, ovaj je. I dosad su mi samo sa hrvatskog internetskog medija ukrali moje radove. Na stranim portalima sa slicnim licencama nisam to dozivjela.

Jer se znaju posljedice. A volim vjerovati i da imaju malo moralnih nacela. I mogu se samo tri puta prekriziti sto iste na isti nacin ne publiciram u Hrvatskoj. Ocito bi moje nastojanje da SVOJ rad zastitim ismijali i prdnuli na to. Jer oni znaju bolje.

- 11:12 - Komentari (39) - Isprintaj - #