male misli s ove i s one strane

četvrtak, 02.02.2006.

Amelie ili kako živimo naše živote

Bio je prije par dana taj krasan film na HTVu, neću sada ovdje prepričavati radnju. Oni koji su ga gledali znaju o čemu se radi, a svima drugima preporučujem da ga svakako pogledaju.
Ono što je mene najviše oduševilo je način ili stil na koji je film napravljen. Takav šarm i takva kreativnost se na žalost rijetko nalaze na svakodnevnoj tv ponudi. Prekrasne vesele boje, otkačeni likovi a ujedno obični ljudi, hrpa malih životnih sitnica koje tvore jednu cjelinu u kojoj nema lažnog glamura, estetski kirurgiranih žena, skvarcanih muškaraca, skupih auta i pucnjave.
Oduševio me film i ponovno natjerao da razmišljam o tome kakav utjecaj mediji, pogotovo televizija, imaju na nas male ljude. I kako je teško danas biti Amelie među hrpom Pamela, Britney ili Angelina...
A jesmo li sretni? Jesu li zadovoljni svojim životima ti ljudi koji su postali robovi istoga? Koliko energije i vremena se troši ganjajući te materijalne, plastične stvari bez duše. Kako se sve svodi na pokušaj dosezanja tog nekog cilja; što veće kuće, što skupljeg auta, što ljepše žene, što bogatijeg muškarca... Tko nam je skrojio te mjere po kojima moramo živjeti?
Danas djeca od 11 godina drže dijetu, curice s 13 nose sexi donje rublje...a najfascinantnije mi je što se apsolutno isto oblače i tinejđerke i njihove mame, pa mi je zapravo tužno vidjeti ženu sa zrelim licem jedne četrdesetogodišnjakinje koja je zarobljena u izgladnjelom tijelu i obučena u majicu do pupka i utegnute traperice niskog struka. Zar je sramota danas biti ženstvena žena? Zašto se ne njeguje osobnost u svijetu u kojem živimo? Zar je to sramota? Zašto je nepoželjno imati vlastito mišljenje?
Tko je osmislio jedinicu uspjeha?
I onda vidite Amelie, obučenu u haljinice u stilu 50-ih dodina prošlog stoljeća,u preslatkom stančiću isto tako retro stila kako radi kao konobarica u kvartovskoj kafeteriji i druži se s muškarcima velikih noseva, velikih trbuha i ženama kojima bore pokazuju bogatstvo proživljenog života i čije haljine naglašavaju ženstvenost oblina. I zaljubljuje se u smotanca sa opičenim hobijem koji se okolo vozika na nekom starom motorčiću. A njen svijet je tako ispunjen, tako životan, tako stvaran i šaren.
Možda se varam, ali kao da odumiru takvi životi, takvi ljudi. Još je samo ostalo par tih endemičnih vrsta koje šalju vrtne patuljke na put oko svijeta i skupljaju plosnate kamenčiće u džep da bi mogli kasnije na obližnjem jezeru bacati žabice :))
Nedajte im da izumru. Oni čuvaju dušu svijeta.
I znajte da je jako teško biti Amelie u ovakvom svijetu

Voli vas vaša A...hmmm :)) Jelek ;)

02.02.2006. u 11:32 • 14 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

gledam, osluškujem, mirišem...

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Možete mi pisati na:

jelek8@net.hr