Iznajmljivanje stanova

14.06.2017., srijeda

Štromar: Spojiti katastar i zemljišne knjige

ZAGREB - Novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar preuzeo je ministarstvo od dosadašnjeg ministra Lovre Kuščevića te istaknuo potrebu spajanja katastra i zemljišnih knjiga.
Treba vidjeti kako spojiti katastar i zemljišne knjige te time olakšati građanima pristup njihovim dokumentima, rekao je Štromar.
Želimo da to rade na jednom mjestu, da postupak bude vrlo jednostavan i transparentan i da građani imaju bolju javnu uslugu, dodao je.
Kuščević, koji od danas preuzima dužnost ministra uprave, istaknuo je kako nasljedniku ostavlja dobro ministarstvo koje je završilo mnogo velikih projekata poput energetske obnove, informacijskog sustava prostornog uređenja, izgradnje nekoliko stotina stanova iz programa POS-a, te pokrenulo spajanje katastra i zemljišnih knjiga.
"Uvjeren sam da će ministarstvo nastaviti raditi jednako kvalitetno te da novi ministar ima elan, radnu želju i potrebno znanje", rekao je Kuščević.
Na upit novinara hoće li nastaviti s uvođenjem zakona o porezu na nekretnine, Štromar je kazao da će pravi zakon, koji će biti dio zakona o porezu na imovinu, na snagu stupiti poslije 2020. godine, dok sadašnji zahvat nije pravi porez na nekretnine već transformacija komunalne naknade u porez.
"Sigurno da će ovaj porez biti bolji jer će obuhvatiti još neke aktivnosti, u smislu da građani koji imaju veće nekretnine manje vrijednosti ipak ne plaćaju komunalnu naknadu koju su do sada plaćali",
ustvrdio je Štromar novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.05.2017., ponedjeljak

HDZ osvojio većinu u gradskim vijećima 12 većih gradova, SDP u pet

HDZ tako ima većinu u gradskim vijeća Krapine, Virovitice, Vukovara, Požege, Bjelovara, Karlovca, Gospića, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika i Velike Gorice. SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke, Osijeka, Čakovca, Koprivnice i Siska. IDS ima većinu u Gradskom vijeću Pule, a Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.
Nezavisna lista Mirka Duspare, dosadašnjeg gradonačelnika, osvojila je najviše glasova u Gradskom vijeću Slavonskog Broda a lista Ivana Čehoka, nekadašnjeg gradonačelnika,
u gradskom vijeću Varaždina novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.04.2017., četvrtak

Obustavljeno trgovanje svim dionicama iz sustava Agrokora

Grupa moli da se dionici ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti dok provjere ne budu dovršene.
Izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, u četvrtak je zatražio da određene tvrtke unutar Grupe sazovu svoje glavne skupštine, što bi se trebalo dogoditi u narednih 15 dana.
“Svrha je donošenje rješenja o imenovanju PricewaterhouseCoopers novim statutarnim revizorima za Grupu radi provedbe revizije za financijsku godinu 2016. Grupa je,
u bliskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama utvrdila da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima Grupe.
Te se provjere nastavljaju. Slijedom toga, Grupa moli da se dionici ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti dok provjere ne budu dovršene. Grupa će izdati objavu o napretku pokrenutih procesa u sljedećih 30 dana. Agrokor d.d. vjerovnicima skreće pažnju na činjenicu da je uslijed moratorija prema Zakonu o izvanrednoj upravi pokretanje bilo kakve prisilne radnje, započinjanje sudskog postupka, primjena bilo kakvih pravnih lijekova i poduzimanje sličnih radnji protiv Grupe izričito zabranjeno tijekom postupka izvanredne uprave”, navodi se u priopćenju iz Agrokora. Iza 16 sati je na Zagrebačkoj burzi obustavljeno
trgovanje svim dionicama iz sustava Agrokora novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 18:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.11.2015., utorak

Francuska uvodi nove mjere za poticanje tržišta nekretnina Autor

Ministrica je izrazila nadu da će nove mjere, uz niz drugih, stvoriti barem 50.000 radnih mjesta. Ministar financija Christian Eckert kazao da će koštati dvije milijarde eura ali će na državne financije utjecati tek od 2017. Mjere će stupiti na snagu 1. siječnja 2016.
Francuska agencija za statistiku INSEE izvijestila je ove godine da je Francuska proteklih godina tempom rasta zaostajala za ostalim velikim gospodarstvima eurozone dobrim dijelom upravo zbog slabog građevinskog sektora, procijenivši taj utjecaj na 0,4 postotnog boda.
Ulaganja u građevinski sektor smanjit će se ove godine u Francuskoj za 3,9 posto, nakon 3,3-postotnog pada u 2014., procjenjuju u INSEE-u. U eurozoni u cjelini u ovoj se godini očekuje pad za samo 0,5 posto, nakon 1,3-postotnog pada u 2014.
Na građevinski sektor otpada više od osam posto radnih mjesta u francuskom privatnom sektoru i ključ je za smanjenje nezaposlenosti
u Francuskoj koja premašuje 10 posto, napominje Reuters novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 14:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.06.2015., srijeda

"Najpovoljniju ponudu" za plodouživanje Turističke palače dala tvrtka Valleus

Povjerenstvo za projekt "Turističke palače" u Splitu danas je najpovoljnijom ponudom pristiglom na Javni natječaj za osnivanje prava plodouživanja sa rekonstrukcijom ove nekretnine ocijenilo ponudu tvrtke Valleus d.o.o. iz Splita. Tvrtka je osnovana prošle godine u veljači, a već u prvom pokušaju plodouživanja, u medijima se pisalo kako iza nje stoji Stipe Mađor, kojeg je gradonačelnik Ivo Baldasar postavio u Nadzorni odbor gradske Stanouprave.
Povjerenstvo je objavilo kako će predložiti Gradonačelniku, a on Gradskom vijeću da donese Odluku o izboru ponuditelja nakon što dobiju uvid u kompletnu dokumentaciju s pristiglim ponudama.
Tvrtka Valleus d.o.o. ponudila je Gradu mjesečnu naknadu od 23.104,00 eura, odnosno 25-godišnju naknadu u visini 6.931.200,00 eura. Prosječna cijena najma prostora i terase po kojoj će ih plodouživatelj davati u najam iznosi po metru četvornom 27 eura. Ponuditelj se obvezao u roku šest mjeseci završiti radove na rekonstrukciji te platiti rate godinu dana unaprijed.
Na odluku Gradskog vijeća o izboru najpovoljnijeg ponuditelja, sudionici natječaja imaju pravo prigovora u roku od pet dana od dana objave Odluke o odabiru plodouživatelja na web stranicama Grada Splita.
Osim Valleusa u natječajnom roku ponude su bile dostavile i tvrtke Neir d.o.o. Split i Translacija d.o.o. Split novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 20:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2014., četvrtak

Udruga Franak traži moratorij na ovrhe jedine nekretnine do uvođenja osobnog bankrota

ZAGREB - Udruga Franak pozvala je danas Vladu da proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji zakon o osobnom bankrotu, a Hrvatsku narodnu banke (HNB) da objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima vezanima uz švicarski franak (CHF) pod ovrhom jedine nekretnine. U svom priopćenju Udruga Franak podsjeća na nepravomoćnu presudu u kolektivnom postupku protiv osam banaka kojom su utvrđene nezakonitosti u poslovanju banaka, koje su, kako navode, u kombinaciji s ekonomskom krizom uzrokovale povećani udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditiranju stanovništva, što je za posljedicu dovelo do velikog porasta ovrha građana.
HNB-ovi privremeni rezultati pregleda kvalitete kredita prema valuti i vrsti na dan 31. prosinca 2013. godine, ističu iz Udruge Franak, ukazuju na značajno veći udio nenaplativih kredita u CHF, u odnosu na udio nenaplativih kredita u euru.
Naime, ti podaci pokazuju da je na kraju 2011. udio tzv. loših kredita vezanih uz CHF iznosio 7,27 posto, a onih vezanih uz euro 3,29 posto. Godinu kasnije udio nenaplativih kredita u CHF raste na 9,15 posto, a u euru na 3,67 posto, da bi krajem 2013. godine loših kredita u CHF bilo 12,36 posto, a u euru 4,88 posto.
Iz Udruge Franak stoga pozivaju središnju banku da od banaka zatraži i objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima u CHF pod ovrhom jedine nekretnine zbog nepodmirenja dugovanja kredita u CHF.
Vladu pak pozivaju da intervenira uredbom i proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji zakon o osobnom bankrotu te donesu podzakonski akti koji će omogućiti efikasnu provedbu tog zakona, "čime bi se spriječilo nanošenje nenadoknadive ili teško nadoknadive štete građanima, koja se pored financijskih, očituje i u zdravstvenim, emotivnim, i po cijelo društvo pogubnim, ekonomskim posljedicama".
Od Ministarstva pravosuđa traže da uvaži zahtjeve da se prijedlog zakona o osobnom bankrotu razmatra u što širem krugu organizacija i udruga kako bi dobivena rješenja adekvatno štitila dužnike i vjerovnike.
Dodaju kako su tom ministarstvu uputili zahtjev da Udrugu Franak uključi u radnu skupinu, ali da odgovor još nisu dobili novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.03.2014., utorak

Dubrovački vrtovi sunca: Kordići na sudu pobijedili državu

ZAGREB - Država je izgubila jednu od najskupljih parnica u zagrebačkoj Palači pravde, a vezana je za povijest luksuznog turističkog kompleksa Radisson Blu Resort & Spa Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu pokraj Dubrovnika.
Nepravomoćno je presuđeno da je ništetna nagodba između RH i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) te poduzetnika Josipa Kordića i njegova sina Borisa iz 2008. jer su bili prisiljeni zbog poslovne nužnosti nagodbom državi i HFP-u isplatiti 137,4 milijuna kuna, piše Večernji list.
Presudom sutkinje Andree Krstanović Čada naloženo je RH i Centru za restrukturiranje i prodaju, kao pravnom sljedniku Agencije za upravljanje državnom imovinom, da solidarno Kordićima vrate137,4 milijuna kuna. Na nagodbu su bili prisiljeni nakon izbijanja afere Vrtovi sunca. Naime, Kordići su kupili kompleks Dubrovački vrtovi sunca od Pere Vićana, osuđenog u aferi Vrtovi sunca.
Zbog zloporaba u pretvorbi Vićanova "Dubrovačkog primorja" i nezakonitog upisa vlasništva te tvrtke na nekretninama na lokaciji Vrtovi sunca, na kojoj 150.000 kvadrata zemljišta nije bilo privatizirano, Vićan i sudac Ivo Besjedica, koji mu je 1998. pomogao s upisom vlasništva, lani su osuđeni. No Kordići su nekretnine uknjižene na Dubrovačko primorje kupili vjerujući zemljišnim knjigama.
Zadužili su se i počeli obnavljati apartmane i graditi hotel, a nakon što je 50 posto objekata sagrađeno i obnovljeno, RH ih je tužila tvrdeći da su nekretnine djelom u njezinu vlasništvu. Kako im je sud zabranio radove, a krediti su dolazili na naplatu, bili su primorani na nagodbu s RH. Josip Kordić isplatio je na račun HFP-a 95,5 milijuna kuna, a sin Boris 41,8 milijuna kuna. Ako presuda bude pravomoćna, novac će dobiti natrag.
– Bili su prisiljeni isključivo zbog poslovne nužnosti, realizacije turističkog kompleksa u Orašcu i dovršetka gradnje na sklapanje nagodbe i na plaćanje nerealnog iznosa od137,4 milijuna kuna. Sudski je vještak u kaznenom postupku za aferu Vrtovi sunca utvrdio da je vrijednost zemljišta oko 63,9 milijuna kuna. Da nisu pristali na nagodbu, zabrana gradnje bila bi na snazi pa bi projekt u Orašcu propao. Usto je RH u nagodbi tvrdila da je vlasnik zemljišta iako u parnici u Dubrovniku tek dokazuje pravo vlasništva i do danas nema prvostupanjske presude – obrazložila je sutkinja Krstanović Čada.
– Mi smo to kupili 2005. i sve je bilo devastirano. Počeli smo rušiti apartmane pa smo od njih 700 napravili 207. Apartmani i hotel bili su praktički gotovi, a gradilište sa 1000 radnika i kooperanata u najvećem zamahu. U Beču se trebalo odlučiti da nam se pusti kredit od 110 milijuna eura, no rekli su da ga nećemo dobiti jer smo dobili zabilježbu na zemljištu. Za nas je to bila katastrofa i potpisali smo nagodbu samo da spasimo projekt. Morali smo 50 posto projekta prodati engleskom fondu Jupiter – svjedočio je Josip Kordić na sudu o kupnji Vrtova sunca novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.08.2013., petak

Todorićev Agrokor će graditi veliki objekt ispred Maxi Konzuma

Plato ispred dubrovačkog Maxi Konzuma, preko puta Zavoda za zapošljavanje u Ulici Vladimira Nazora, unatoč atraktivnom položaju već godinama stoji zapušten, a koristi se uglavnom kao skladišni prostor i parkiralište za kupce. Ovoga su ljeta blagodati lako dostupne lokacije otkrili i inozemni turisti, koji su više puta besplatno kampirali na otvorenom.
Ostvare li se planovi Todorićeva Agrokora, prostor neće još dugo zjapiti neuređen. Koncern Agrokor priprema idejni projekt za izgradnju stambeno-poslovnog centra na mjestu sadašnjeg Maxi Konzuma, o čemu je nedavno bilo riječi na sastanku gradonačelnika Andra Vlahušića i predstavnika Todorićeva koncerna održanog u Barceloni. Tada je najavljeno kako će posao oko pripreme i vođenja projekta u Nazorovoj preuzeti zasad neimenovana španjolska tvrtka, što je potvrdio i potencijalni ulagač. Prije desetak godina na prostoru bivše dubrovačke tvornice ulja Radeljević planirao je investirati u stambeno-poslovno-garažni centar.
Usvajanjem Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika 2005. i službeno je definirana nova, prvenstveno komercijalna namjena kompleksa, no Todorićev koncern u međuvremenu je prodao atraktivan prostor u blizini gruške marine Institutu građevinarstva Hrvatske za 16 milijuna eura. Bilo je to vrijeme kad je cijena četvornog metra u Gradu dosegnula vrhunac, pa su trgovci nekretninama, u svjetlu najava izgradnje modernog gruškog nautičkog centra, tržišnu vrijednost stambenog prostora procjenjivali na 2500 do 3000 eura po četvornome metru novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 14:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.11.2012., četvrtak

Gotički portal iz 16. stoljeća se obnavlja

Počela je obnova gotičkog portala iz 16. stoljeća koji se nalazi u užem središtu Šibenika, na gradskoj palači u Vodičkoj ulici. Portal je izradio nepoznati autor, a stilski ga se svrstava u cvjetnu gotiku. Kako ističu restauratori, od drugih se šibenskih gotičkih portala razlikuje svojom visinom, te je elegantniji i izduženiji. Taj vrijedni arhitektonski detalj, jedan od mnogobrojnih u šibenskoj povijesnoj gradskoj jezgri, nalazi se na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu kulturne baštine novogradnja Split.

Njegovu obnovu i spas od daljnjeg propadanja potaknuli su članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, udruge koja je osnovana s ciljem djelotvornije brige o šibenskim, a time i nacionalnim i svjetskim kulturnim vrijednostima.

Oznake: novogradnja Split


- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2020  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (21)
Lipanj 2019 (20)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (20)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (14)
Kolovoz 2018 (13)
Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (16)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (10)
Veljača 2018 (8)
Siječanj 2018 (10)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (8)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (9)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (10)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (10)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (10)
Rujan 2016 (9)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (8)
Lipanj 2016 (11)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (9)

Opis bloga

Linkovi