Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Udruga Franak traži moratorij na ovrhe jedine nekretnine do uvođenja osobnog bankrota

ZAGREB - Udruga Franak pozvala je danas Vladu da proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji zakon o osobnom bankrotu, a Hrvatsku narodnu banke (HNB) da objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima vezanima uz švicarski franak (CHF) pod ovrhom jedine nekretnine. U svom priopćenju Udruga Franak podsjeća na nepravomoćnu presudu u kolektivnom postupku protiv osam banaka kojom su utvrđene nezakonitosti u poslovanju banaka, koje su, kako navode, u kombinaciji s ekonomskom krizom uzrokovale povećani udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditiranju stanovništva, što je za posljedicu dovelo do velikog porasta ovrha građana.
HNB-ovi privremeni rezultati pregleda kvalitete kredita prema valuti i vrsti na dan 31. prosinca 2013. godine, ističu iz Udruge Franak, ukazuju na značajno veći udio nenaplativih kredita u CHF, u odnosu na udio nenaplativih kredita u euru.
Naime, ti podaci pokazuju da je na kraju 2011. udio tzv. loših kredita vezanih uz CHF iznosio 7,27 posto, a onih vezanih uz euro 3,29 posto. Godinu kasnije udio nenaplativih kredita u CHF raste na 9,15 posto, a u euru na 3,67 posto, da bi krajem 2013. godine loših kredita u CHF bilo 12,36 posto, a u euru 4,88 posto.
Iz Udruge Franak stoga pozivaju središnju banku da od banaka zatraži i objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima u CHF pod ovrhom jedine nekretnine zbog nepodmirenja dugovanja kredita u CHF.
Vladu pak pozivaju da intervenira uredbom i proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji zakon o osobnom bankrotu te donesu podzakonski akti koji će omogućiti efikasnu provedbu tog zakona, "čime bi se spriječilo nanošenje nenadoknadive ili teško nadoknadive štete građanima, koja se pored financijskih, očituje i u zdravstvenim, emotivnim, i po cijelo društvo pogubnim, ekonomskim posljedicama".
Od Ministarstva pravosuđa traže da uvaži zahtjeve da se prijedlog zakona o osobnom bankrotu razmatra u što širem krugu organizacija i udruga kako bi dobivena rješenja adekvatno štitila dužnike i vjerovnike.
Dodaju kako su tom ministarstvu uputili zahtjev da Udrugu Franak uključi u radnu skupinu, ali da odgovor još nisu dobili novogradnja Split

Post je objavljen 17.04.2014. u 15:24 sati.