rujan, 2004 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

IT news blog?

Tražeći na internetu izvore informacija za naslovnicu blog.hr često naletim na različite zanimljivosti iz informatičke industrije. Takve će vijesti pronaći ovdje svoje mjesto. Ovaj blog nije djelo školovanog novinara, niti poznavaoca stručne terminologije.


Kontakt

Iz svjetskih medija

  • Je li X1 bolji od Google Desktop Searcha


    Rednova news
  • Tužbe protiv piratstva u Europi
  • Hi tech: Predviđanje erupcija

    WebProNews
  • Google SMS servis

    Search engine journal
  • Google izaziva Amazon
  • Google - što je novo?!
  • Trojan vs. Adware
  • Google Print
  • Blog Search Engines



    Blog.hr login

    korisničko ime:

    lozinka:


    Linkovi

  • Blog.hr
  • IT monitor.hr
  • Večernji list - LINK
  • Tportal - tehnologija

    IT i srodni blogovi

  • Hot
  • Wolfwood's Crowd
  • HelpBlog
  • Dalibor
  • Rats design & development
  • Objave za medije
  • Blog2
  • Majer Macintosh Club
  • Savjeti i trikovi - WINDOWS
  • Visual Basic .NET


    Imate li blog koji ste posvetili blogosferi, IT-u, tehnologijama, softveru, hardveru i slično ili znate za takav pošaljite njegovu adresu kako bih ga eventualno uvrstio u listu. Hvala!


    Blog potrepštine

  • Image hosting - Imgspot
  • Image hosting - Zippyimages
  • Image hosting - Imageshack
  • Image hosting - Upload4free
  • Image hosting - Yourfile
  • Web counters/trackers
  • RSS reader



    codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0"
    WIDTH="125" HEIGHT="125" id="banner3" ALIGN="">
    TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">



    29.09.2004., srijeda

    Razvoj: Računalo na steroidima

    International Business Machines, poznatiji kao IBM objavio je da su u njihovom laboratoriju postigli novi rekord u brzini računanja.

    Najbrže računalo do sada je japanski projekt, izgrađen za analizu klimatskih promjena, smješten u Yokohami. Njegova brzina je 35.86 bilijuna operacija u sekundi ili 35.86 teraflopsa. 2002. godine kad je ovaj rekord obznanjen znanstveni i politički krugovi SAD-a su bili zabrinuti da bi SAD mogao postati ranjiv prema konkurenciji u područjima od biotehnologije do znanosti o materijalima.

    U testnom okruženju IBM-ovo računalo nazvano BlueGene/L uspjelo je prestići japanski Earth Simulator brojem izvršenih kalkulacija u sekundi. Testiranje je izvršeno tzv. Linpack benchmarkom, testnim programom koji računa kompleksne sisteme matematičkih operacija i na tom mjerenju postiglo je brzinu od 36.01 teraflopsa.

    Prema riječima Davea Tureka, IBM, ovo računalo će biti korišteno u biotehnologiji i naftnoj industriji. Njegova pojačana verzija bit će instalirana u Lawrence Livermore National Laboratory u Kaliforniji. Testno računalo koje je već kao prototip potuklo svjetski rekord sastoji se od 16.000 procesora dok će njegova konačna verzija za potrebe laboratorija sadržavati čak 130.000 procesora. U usporedbi s japanskim rekorderom BlueGene/L je veličinom oko 100 puta manji i troši 28 puta manje energije.

    - 07:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #
    29.09.2004., srijeda

    Tehnologije: P2P E-mail

    Tvrtka Jeftel iz Leedsa u Velikoj Britaniji radi na razvoju nove mogućnosti transporta e-maila koja bi trebala omogućiti sigurnu komunikaciju.

    Radeći na razvoju VoIP (Voice over IP), tehnologije koja omogućava telefoniranje putem interneta preko IP protokola u Jeftelu su došli na ideju da isti transport koriste i za komunikaciju putem e-maila. Tako je Jeftel razvio svoju vlastitu mrežu, i za 25 funti godišnje te instalaciju jednostavne aplikacije svoje korisnike snabdijeva sigurnim načinom komunikacije.

    P2P (Point-to-Point ili PC-to-PC) je tehnologija poznata od ranije. Radi se o direktnom povezivanju dva računala, komunikacija kakvu prepoznajemo u popularnim servisima za razmjenu datoteka poput WinMX-a, Kazaa-e i sličnih. Jeftel svojim servisom omogućava korisnicima da se kroz korisničko sučelje povežu direktno sa svojim primaocem te mu pošalju e-mail mimo poznate internetske e-mail infrastrukture i bezbrojnih mail servera direktno u njegovo računalo. Ovaj je oblik slanja poruka, objašnjava šef razvoja Jeftela Robert Barr, u potpunosti siguran od spammera i drugih vidova neželjenih poruka, jer omogućava lako nadziranje dodavanje sigurnosnih protokola i servisa.

    Korisnici njihove mreže imaju e-mail adrese s nastavkom .safe.

    - 01:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #
    29.09.2004., srijeda

    Virologija: Virusi u JPEG slikama

    Koliko smo (ne)sigurni od upada virusa najbolje govori najnovija informacija da je hackerska zajednica pronašla način da zarazi čak i slike.

    Iako je to do nedavno zvučalo neizvodivo, hackeri su pronašli način da iskoriste još jednu sogurnosnu rupu u radu Microsoftovih programa. Pojavili su se i prvi alati za izradu slika JPEG s implementiranim 'zloćudnim' kodom. Scenario je kalsičan, korisnik treba skinuti sliku s interneta te je pogledati MS Windows explorerom.

    Jedan od menadžera Symantec Security Response, Oliver Friedrichs, objasnio je da se sigurnosna rupa nalazi u načinu renderiranja slika JPEG formata u rutini Windows Explorera, koja oslobađa virusni kod. On zatim kontaktira hakerski server i omogućava nesmetan upad u računalo bez znanja korisnika.

    Stručnjaci su pronašli nekoliko takvih slika. Neke su na testu izazvale rušenje računala ali postoji prijetnja da će se kod još unaprijediti i biti daleko učinkovitiji. S druge strane ovi virusi su prilično limitirani obzirom da se mogu aktivirati samo na navedeni način, ali za očekivati je da će hackeri nastojati pronaći način da se ovakvi virusni kodovi 'prokrijumčare' i preko Outlook Expressa i Internet Explorera.

    Prema Microsoftu u potencijalno podložnima napadu su Windows XP (SP1), Windows Server 2003 i zadnje verzije Officea.

    Sigurnosni stručnjaci tvrde da su nadograđeni antivirusni programi izlaze na kraj s ovom opasnošću, a u Microsoftu su već izdali zakrpu za ovu sigurnosnu rupu. Korisnici Windovsa XP koji su nadogradili SP2 također su prema riječima Microsoftovog glasnogovornika sigurni.


    - 01:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #
    28.09.2004., utorak

    Blogosfera: Webby Awards dodao blog kao novu kategoriju

    Na 9. po redu dodjeli međunarodnih Webby Awards nagrada 2005. godine po prvi put blog kao kategorija.

    Svjetski priznata Međunarodna akademija digitalnih umjetnosti i znanosti sastavljena je od preko 500 članova, redom umjetnika, poslovnih ljudi, IT i dizajnerskih stručnjaka, kreativaca i poznatih javnih ljudi. Davne 1996. godine, u samom početku razvoja interneta, akademija je utemeljila Webby Awards, organizaciju koja nagrađuje odličnost u web dizajnu, kreativnosti, korisnosti i funkcionalnosti.

    Osme po redu godišnje nagrade Webby Awards okupile su preko 100 milijuna raznovrsnih uradaka a samo jedan dio njihovog izbornog pogona, Peoples Voice, generira 175.000 jedinstvenih glasova u 30 dana koliko glasovanje traje.

    Zbog naglog razvoja interneta i dostupnih tehnologija Webby Awards su proširili svoju listu sa oko tridesetak novih kategorija koje se ocjenjuju. Jedna od novih kategorija je i blog. Tako će se za 9. godišnje dodjeljivanje nagrada po prvi put moći prijaviti i bloggeri bez obzira na temu o kojoj pišu. Sam ulazak u konkurenciju olakšat će vas za 95 US dolara a krajnji rok za prijavu je 17.12.2004.

    - 23:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #
    28.09.2004., utorak

    Razvoj: DVD od 1000 Gb

    Istraživači Londonskog Imperial Collegea razvijaju revolucionarnu tehnologiju na području pohranjivanja podataka: DVD od 1 terabajta. Ovu informaciju je na Azijsko-pacifičkoj "Konferenciji o pohrani podataka 2004" obznanio dr. Peter Tork.

    Na DVD mediju kakvog danas poznajemo možemo pohraniti do maksimalno 8.5 Gb podataka u njegova dva sloja. Neke novije razvojne tehnologije pokazuju izvanredni napredak. HD-DVD (High Definition DVD) u stanju je spremiti do 30 Gb, a konkurentska tehnologija tzv. Plavi laser nudi nam čak 50 Gb prostora po DVD-u.

    Dr. Torok sa suradnicima razvija tehnologiju prema kojoj bi mogli proizvesti četveroslojni DVD mediji kapaciteta 250 Gb po sloju, što je ekvivalent 118 sati videa po sloju. Njihov bi proizvod dakle imao ukupni kapacitet od 1 Tb ili 472 sata filma!

    Dr. Torok objašnjava da dosadašnji diskovi spremaju po jedan bit podataka u svaku udubinu na sloju koje zatim reflektiraju nule odnosno jedinice koje čine podatkovni niz. Njihova tehnologija koju su nazvali Multiplexed Optical Data Storage (MODS) bavi se idejom korištenja neravnina pod određenim kutem unutar svake udubine čime se može postići potpuno drugačije ponašanje svjetlosti. U konačnom rezultatu svaka pukotina mogla bi sadržavati do 10 bitova podataka.

    Njegov suradnik, student Peter Munro pomogao je u razvoju kompleksnih matematičkih proračuna i analitičkih metoda za određivanje svojstava reflektiranog svijetla.

    Konačni razvoj ove ideje do koje su došli prije nekoliko godina još nije završen ali istraživači vjeruju da će ga u potpunosti usavršiti u narednih 5 godina dok se prva komercijalna verzija očekuje 2010. godine.

    - 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #