Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/itnews

Marketing

Virologija: Virusi u JPEG slikama

Koliko smo (ne)sigurni od upada virusa najbolje govori najnovija informacija da je hackerska zajednica pronašla način da zarazi čak i slike.

Iako je to do nedavno zvučalo neizvodivo, hackeri su pronašli način da iskoriste još jednu sogurnosnu rupu u radu Microsoftovih programa. Pojavili su se i prvi alati za izradu slika JPEG s implementiranim 'zloćudnim' kodom. Scenario je kalsičan, korisnik treba skinuti sliku s interneta te je pogledati MS Windows explorerom.

Jedan od menadžera Symantec Security Response, Oliver Friedrichs, objasnio je da se sigurnosna rupa nalazi u načinu renderiranja slika JPEG formata u rutini Windows Explorera, koja oslobađa virusni kod. On zatim kontaktira hakerski server i omogućava nesmetan upad u računalo bez znanja korisnika.

Stručnjaci su pronašli nekoliko takvih slika. Neke su na testu izazvale rušenje računala ali postoji prijetnja da će se kod još unaprijediti i biti daleko učinkovitiji. S druge strane ovi virusi su prilično limitirani obzirom da se mogu aktivirati samo na navedeni način, ali za očekivati je da će hackeri nastojati pronaći način da se ovakvi virusni kodovi 'prokrijumčare' i preko Outlook Expressa i Internet Explorera.

Prema Microsoftu u potencijalno podložnima napadu su Windows XP (SP1), Windows Server 2003 i zadnje verzije Officea.

Sigurnosni stručnjaci tvrde da su nadograđeni antivirusni programi izlaze na kraj s ovom opasnošću, a u Microsoftu su već izdali zakrpu za ovu sigurnosnu rupu. Korisnici Windovsa XP koji su nadogradili SP2 također su prema riječima Microsoftovog glasnogovornika sigurni.



Post je objavljen 29.09.2004. u 01:02 sati.