Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/itnews

Marketing

Razvoj: Računalo na steroidima

International Business Machines, poznatiji kao IBM objavio je da su u njihovom laboratoriju postigli novi rekord u brzini računanja.

Najbrže računalo do sada je japanski projekt, izgrađen za analizu klimatskih promjena, smješten u Yokohami. Njegova brzina je 35.86 bilijuna operacija u sekundi ili 35.86 teraflopsa. 2002. godine kad je ovaj rekord obznanjen znanstveni i politički krugovi SAD-a su bili zabrinuti da bi SAD mogao postati ranjiv prema konkurenciji u područjima od biotehnologije do znanosti o materijalima.

U testnom okruženju IBM-ovo računalo nazvano BlueGene/L uspjelo je prestići japanski Earth Simulator brojem izvršenih kalkulacija u sekundi. Testiranje je izvršeno tzv. Linpack benchmarkom, testnim programom koji računa kompleksne sisteme matematičkih operacija i na tom mjerenju postiglo je brzinu od 36.01 teraflopsa.

Prema riječima Davea Tureka, IBM, ovo računalo će biti korišteno u biotehnologiji i naftnoj industriji. Njegova pojačana verzija bit će instalirana u Lawrence Livermore National Laboratory u Kaliforniji. Testno računalo koje je već kao prototip potuklo svjetski rekord sastoji se od 16.000 procesora dok će njegova konačna verzija za potrebe laboratorija sadržavati čak 130.000 procesora. U usporedbi s japanskim rekorderom BlueGene/L je veličinom oko 100 puta manji i troši 28 puta manje energije.


Post je objavljen 29.09.2004. u 07:44 sati.