< | veljača, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
par fotografija iz Splita, a ne iz Indije...začudo...
Predivno vrijeme, i par obveza naravno, namamilo nas je u Split ovaj vikend.
Neki su uživali na morskome zraku, neki u sunčanju, neki u jedrenju, a ja u hrani.
Kao deklarirana vegetarijanka ne prolazim dobro na proputovanjima Lijepom našom. Teško se mogu pronaći vegetarijanski restorani koji se mogu podičiti da upotrebljavaju namirnice iz organskog uzgoja i koji istovremeno izvrsno zadovoljavaju potrebe i makrobiotičara i vegetarijanaca.
Do jednog takvog treba potegnuti sve do Splita.
Početak vikenda...
Uske kamene uličice i vrijeme koje jedva da sipi dozvalo je pregršt sjećanja na Varansi. O Indijo!
Subotnje splitsko jutro, sa suncem i mirisnim povjetarcem u kosi, provela sam u tipičnoj turističkoj šetnji.
Šetnja rivom nije dugo potrajala jer me moj apetit požurio do živopisne Varoši i restorana Makrovega.
restoran je baš ovdje
Ugostila me buduća vlasnica restorana ( ja sam ju zauzvrat naučila jesti štapićima;) ).
naravno da sam probala svaki kolač i tortu!
Počeli smo sa salatom (trebalo je izbrusiti štapiće) i Makroveginim pickleom koji sami pipremaju.
Slijedila je krem juha od kaula (cvjetače).
Ovdje sam okusila jedan od najboljih rižota (sa smeđom i crvenom i divljom rižom i šampinjonima) koji sam ikada jela...mmmmmm
Jelo se i još i pohani tofu u teriyaki umaku, te varivo od borlotti graha s dimljenim seitanom.
Pri povratku u Metropolu sam se dobro opskrbila svime potrebnim (što bi gledano realnim očima bilo dovoljno za bar četiri ručka) da ne bih slučajno ostala gladna.
S nadom da ste i vi ovih dana pojeli nešto inspirativno i skuhano s ljubavlju,
vaša K.