Indijanka vegetarijanka
04.02.2015., srijeda
Zadnji obrok iz McDonaldsa na Islandu
Ah, Island, moja tiha patnja. Zemlja koju bih tako voljela posjetiti. Zadnje što sam gledala u nekoj turističkoj agenciji je cijena od oko 6,000 kn za jednu osobu i sad se više ne sjećam za koliko dana (tjedan ili deset). Kako bilo, pozornosti vrijedna je vijest iz ove državice. Oni su bili u velikoj krizi, ali su se nekako uspjeli iščupati. Ono što je zanimljivo jest da je pod naletom krize zatvoren i posljednji McDonalds na Islandu i to 2009. godine (mada, vjerujem, glavni razlog nije bila samo kriza…). No, gle ti u Hrvatskoj, kriza već godinama traje, ali uvijek vidim najveću gužvu upravo u McDonaldsu. Uopće mi to nije jasno jer su obroci skupi, maleni, ne znaš šta ti sve umiješaju unutra, a konobari (je li to uopće pravi naziv za njih? Poslužitelji?) su kao roboti. Ali, pustimo to sad. Jedan je muškarac, Hjortur Smarason kupio zadnji meni u McDonaldsu kojeg nije imao namjeru prodati već ga zadržati kao suvenir pa dok traje – traje. I traje, i traje, i traje, i traje… mnogo dulje nego se itko mogao i nadati. Na kraju je McDonaldsov meni završio u islandskom Nacionalnom muzeju, a ovih dana je prebačen u Bus Hostel odakle se snima kamerom i znatiželjnici iz svih dijelova svijeta mogu pogledati kako sporo, jako sporo trune već godinama. Krumpirići i hamburger su bez plijesni od 2009. godine! Kako? Zašto? Baš sam ovih dana pročitala da McDonaldsov pomfri ima 19 sastojaka… pa, eto… dobar tek. Oznake: Island, McDonalds, meni, hamburger, pomfri, trajnost |
29.01.2014., srijeda
Pretjerivanje
U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježen je najveći obrok na svijetu, a radi se o punjenoj pečenoj devi. Deva je punjena s dvije ovce koje su punjene s oko 20 kokoški, a kokoške su pak punjene ribom. Navodno je ovo jelo koje se najviše poslužuje u Saudijskoj Arabiji. A i Hrvatska je dobila svoj najveći hamburger, odnosno superburger. Počeo se pripremati u jednom zagrebačkom cateringu, ukupno teži oko 2 kilograma, a polovica težine otpada na mesnu pljeskavicu u sredini. Podsjeća na pizzu, a promjer mu je 33 centimetra. Uvjeravaju i kako je priprema brza pa se tako kilogram mesa ispeče za svega 2 minute, a dok se slože svi sastojci potrebno je još 8 pa je cijeli hamburger gotov za deset minuta. Košta 100 kuna, a članak na jednom webu o njemu podijelilo je gotovo pa 18,000 ljudi. Hm, hm, hm…-.- -.- -.- -.- -.- -.- -.- Oznake: deva, hamburger, Saudijska Arabija, Zagreb, Hrvatska, pretjerivanje, meso |