Indijanka vegetarijanka

26.03.2012., ponedjeljak

Grožđicama i sojom protiv visokog tlaka

Grožđice i soja pomažu u borbi protiv visokog krvnog tlaka, jednog od glavnih uzroka srčanih bolesti, pokazala je nova studija predstavljena na kardiovaskularnoj konferenciji održanoj u Chicagu. Šaka grožđica tri puta dnevno smanjuje krvni tlak ako se konzumira nekoliko tjedana. Istraživanje je provedeno na 46 ljudi koji su imali visok krvni tlak te su podijeljeni u grupe, a svaka je grupa jela različite namirnice 12 tjedana. Liječnici ne znaju zašto su se grožđice pokazale tako učinkovitima, ali pretpostavljaju da je zbog velike količine kalija koje sadrže. Također, bogate su antioksidativnim vlaknima te liječnici pretpostavljaju da utječu na prohodnost krvnih žila.

Druga studija pokazala je da proizvodi od soje, kao što je tofu, ali i zeleni čaj te kikiriki smanjuju krvni tlak. Ova je studija provedena na 5,100 ljudi od 18 do 30 godina starosti, a trajala je od 1985. godine. Ljudi se, dakle, godinama bilježili svoje prehrambene navike. Pokazalo se da su oni koji su jeli barem 2,5 miligrama izoflavona, čiji je glavni izvor soja, imali znatno niži tlak od onih koji nisu. Dnevna doza za postizanje odličnih rezultata je tek čaša sojinog mlijeka, što nije teško postići.

'Prema rezultatima naše studije, ali i nekih koje su provedene prije ove naše, potičemo prosječne odrasle osobe da koriste sojine proizvode u svakodnevnoj prehrani kako bi smanjili rizik od obolijevanja od visokog tlaka', rekla je Safiya Richardson sa Sveučilišta Columbia.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.