Indijanka vegetarijanka

16.12.2011., petak

Moj tisućiti post!

Indijanci se tradicionalnom prehranom bore protiv dijabetesa

Dijabetes tipa 2 veoma je raširen među indijanskom populacijom, a među nekim plemenima raširenija je od prosjeka u drugim plemenima. Primjerice čak polovica Indijanaca koji žive u rezervatu Tohono O’odham u SAD-u ima ovaj tip dijabetesa. Zbog svega su se neki od njih odlučili vratiti tradicionalnom načinu prehrane.

I dok mnogi Indijance smatraju lovcima, zapravo su prije svega ovisili o uzgoju biljaka, a lov je najčešće ovisio o sreći. Tako se danas mnogo okreći uzgoju tradicionalnih biljaka, jer dok su one prevladavale u prehrani Indijanaca ovaj narod nije imao niti jednog slučaja dijabetesa. Sve se promijenilo otkada su se okrenuli občnoj američkoj prehrani baziranoj na fast foodu, prepunoj ugljikohidrata, soli i šećera.

Dakle, Indijanci u ovom rezervatu opet započinju uzgajati stare biljke, koje su prevladavale u njihovoj prehrani prije nekoliko desetaka godina, ali i ranije. To su razne vrste graha, cvjetovi određene vrsta kaktusa, kukuruz, bundeva.

Također, u škole u rezervatu jednom tjednoo poslužuje se upravo tradicionalno indijansko povrće.

Zade Arnold, tinejdžer je koji je započeo sa sadnjom indijanskih biljaka koje su jeli stoljećima o svemu kaže: 'Volim ovo raditi jer dolazim u doticaj sa sjemenom koje su ljudi sadili prije nekoliko stotina godina. Sadimo ga i pjevamo iste pjesme i molimo iste molitve kao onda.'

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.