Indijanka vegetarijanka

05.08.2010., četvrtak

Triput hura za – Spar

Često je teško naći neke nove proizvode, posebno one prehrambene namijenjene vegetarijancima/veganima. Stoga sam jučer bila presretna kada sam u Sparu našla novi tofu, soja rolice i soja salamu s paprikom... Proizvođač je iz Slovenije, a proizvodi nose naziv 'Lavida, be smart eat smart'. Cijena je i nešto niža od naše Annapurne, a soja nije GMO, barem tako piše. Primjerice 250 grama toufa 13 kn, a uzmimo u obzir da ovo pakovanje imam za dva puta (s tim da polovicu koju napravim za jedan obrok ne pojedem cijelu za jedan obrok). Jedva čekam da sve probam, one sojine rolice izgledaju predobro (14 kn)!

Tko kaže da je vege hrana skuplja od mesne, nema pravo. Navedimo npr. leću, ječam, rižu, slanutak koji koštaju 10 – 15 kn za kilogram, a od kile se može napraviti bezbroj obroka. Navedimo i sezonsko povrće koje se sada može u izobilju naći, a cijena je i više nego prihvatljiva. Također, na moru sam nekako ipak uspjela naći vegetarijansku platu za dvije osobe u jednom restoranu – koštala je 42 kn. Pa sad to usporedimo primjerice s lignjama koje su na istom mjestu bile 68 kn.

Za kraj, recept za jedno super varivo sa tofuom koje sam jučer pravila:

-dva krumpira
-malo maslinovog ulja
-nekoliko kopriva
-oko 10 – 15 dkg tofua
-glavica luka

Luk i krumpir izrezati na sitno te staviti na maslinovo ulje i prodinstati. Dodati oko litru i pol vode i kuhati. U međuvremenu oprati koprivu i staviti u kipuću vodu, ocijediti i isjeckati. Kada je krumpir pri kraju dodati i koprivu, a tofu izrezati (ja na štapiće režem) i malo popržiti s obje strane te ga ubaciti u varivo. Posoliti, popapriti, i dodati sitno isjeckana dva češnja češnjaka, a tko voli može dodati i zapršku (na malo ulja staviti brašno i malo crvene mljevene paprike pa kad 'zakipi' preliti u varivo i dobro izmiješati). Uz ovo salata od paradajza ili slično te malo kruha i – za prste polizati! Jednom sam pravila bez koprive, a sa mrkvom – isto odlično.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.