Indijanka vegetarijanka

08.07.2010., četvrtak

Tesla o životinjama

Ne tako davno obilježeno je 150 godina od rođenja velikog čovjeka i znanstvenika, Nikole Tesle (1856. – 1943.). Evo što sam pronašla o njegovom odnosu prema životinjama i vegetarijanskom načinu prehrane.

Tesla je od malena gajio posebno poštovanje za neke životinje, ponajprije konje: 'Imali smo konja kojeg nam je poklonio dragi prijatelj. Bio je to prekrasan primjerak arapske rase koji gotovo da je bio ljudski razborit.' Taj je konj spasio život njegovom ocu, ali i skrivio smrt njegovog nadarenog brata kojeg dugo nije prežalio.

Kada je imao 27 godina i bio zaposlen u Parizu kao inženjer prihvatio je poziv u lov, kako napominje, prije svega da se okrijepi na svježem zraku. Vrativši se iz lova od uzbuđenja mu je pozlilo te je ostao nepokolebljiv: 'Kad su me drugi put pozvali u lov, moj odgovor je bio odlučno NE!'

Poučan je i primjer njegovog dječačkog lova na vrane, koji također svjedoči da je ponekad bolno mijenjao odnos prema životinjama postupno izgrađujući višu etiku suživota: '… dogodilo se nešto što me prisililo da te ptice poštujem. Uhvatio sam krasan par. Kad smo napustili šumu, tisuće vrana počele su nas progoniti i uskoro su nas napale. Bio sam prisiljen osloboditi one dvije ptice…'

John J. O’Neill u Teslinoj biografiji "Nenadmašni genije" svjedoči: "U zrelim godinama, Tesla je odbacio mesnu prehranu. Zamijenio ju je ribom... Kasnije je skoro potpuno izbacio ribu i prešao na vegetarijansku prehranu."

Tesla je bio zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdane prehrane te se i po tome pokazao zahvalnim 'prorokom'. Još 1900. godine rekao je: 'Namjera povećanja broja stoke da bi se dobilo više hrane čini se ispravna, no tako se mnoštvo može prehraniti samo na ’kratki dah’. Svakako je bitnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna točka za odricanje od uvriježenih barbarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski pokazuju veću snagu i tjelesnu spremnost. Neke sadnice, kao što je zob, su isplativije od mesa i bolje za duševno i tjelesno zdravlje. Treba učiniti sve napore da bi se zaustavilo obijesno i okrutno klanje životinja koje može biti pogubno i za ljudski moral. Da se oslobodimo životinjskih nagona i teka, koji nas unazađuju trebamo napraviti potpuni rez po načinu prehrane. Sva ostala promišljanja o hrani su nepotrebna."

'… moramo se vježbati u umjerenosti i nadzoru naših navika i sklonosti. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i duhu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada', rekao je Tesla. U mladosti je, nakon kratkotrajnog i bolnog prepuštanja porocima, postao dosljedan promicatelj zdravog života bez alkohola, kave, cigareta, a uz redovito vježbanje. Sve to, kao i bezmesna i umjerena prehrana (u zrelim godinama jeo je vrlo malo, poput ptičice), utjecalo je i na Teslinu izuzetnu radišnost (spavao je ne više od četiri sata dnevno) do duboke starosti. Doživio je 87 godina.

Među neboderima i avenijama New Yorka, toliko odvojenima od iskonske prirode, tada je tražio nadoknadu i utjehu među golubovima. Znao je stati uz prozor i zviždati, a golubovi bi dolijetali sa svih strana. U hotelskoj sobi, na zgražanje posluge i gostiju, pomno ih je hranio i njegovao na desetke, kao najbolje prijatelje.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.