Indijanka vegetarijanka

18.06.2010., petak

Vegetarijanska hrana bolja je za raspoloženje

Uz mnoge prednosti vegetarijanske kuhinje koja je već dokazana (vegetarijanci manje obolijevaju od dijabetesa, tumora i krvožilnih bolesti) stigao je još jedan dokaz da je bolje ne jesti meso (ovo sam i sama zaključila po komentarima nekih bijesnih mesojeda na svom blogu). Dakle, dokazano je da su vegetarijanci pozitivniji te su boljeg raspoloženja. Obično se s dobrim raspoloženjem povezuju omega-3 kiseline za koje se obično misli da je riba jedini i pravi izvor i izbor. No, većina današnje ribe je zatrovana, kako ona uhvaćena u prirodi, tako i ona hranjena u uzgajalištima pa tako uz omega-3 kiseline iz ribe dobijate još hrpu tvari koje su štetne za organizam (spomenimo tek živu i anitbiotike). Pokazalo se da mesojedi kojima fali ovih kiselina znatno češće mijenjaju raspoloženje te su lošijeg raspoloženja jer su omega-3 kiseline iznimno važe za funkciju moždanih stanica.

Istraživanje na Sveučilištu Pennsylvania pokazala su da su omega-3 kiseline iz biljnih izvora važnije od istih iz ribe. One pomažu u izgrađivanju kostiju te smanjuju rizik od osteoporoze te, dakako, pospješuju funkcije mozga.

Omega-3 kiselina ima u tamnom lisnatom povrću, sjemenkama (prvenstveno lanu), orašastim plodovima, biljnim uljima, tofuu, sojinim sjemenkama i da ne nabrajam dalje.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.