Indijanka vegetarijanka

15.06.2010., utorak

LYDIE SALVARYE: Portret pisca kao domaće životinje

Ona je pisac, ali ne može pisati ono što voli. Zbog nedostatka novca mora vrijeme provoditi s Taboldom, kraljem hamburgera te pisati njegovu biografiju, ili, kako on to umišljeno naziva – evanđelje. Čak se ne smije razotkriti pred drugima pa je Tablod svima predstavlja kako svoju escort lady. On je vlasnik lanca restorana brze prehrane i misli da mu je svijet pod nogama. Ili se barem tako ponaša. No, tijekom noći ima more i teško spava. Nekad mu je duh u totalnoj banani.

Početak romana mi je super, a onda kao da se sve ponavlja. O tome kakav je Tabold, kako se drogira, kako ne spava, kako pljuje po svima pa i po vlastitoj majci te kako je spisateljica kukavica (tako sama sebe smatra) jer mu se ne može oduprijeti. No, onda me je kraj totalno oduševio, ili bolje reći rastužio. Tabold se baca u humanitarni rad, a kada mu ponestane novca novinama masno naplati fotografiju sebe kako pozira ljubeći mršavo dijete iz Trećega svijeta '...naduta trbuha i golemih crnih očiju u kojem se zrcalila sva noć ovog svijeta.' (zadnja rečenica romana)

Budući da skupljam podatke o vegetarijanstvu, naravno nije ni ova knjiga mogla proći bez spominjanja vegetarijasntva, budući su na neki način trn u oku ljubiteljima hamburgera. Evo dva citata:

'I Tabold, potkrijepivši to tragičnim tonom, podsjeti na pretežak danak koji pritišće financije firme zbog prljave protureklame vegetarijanskih lobija koji, pod izgovorom da zdravlje stanovništva brane od prisutnosti bakterije Escheria coli 0157 u industrijski obrađenom mesu i od kancerogenih akrilamida koji nastaju usred prženja pomfrita na visokoj temperaturi, zahtijeva stroge sanitarne kontrole, a one, zbog svoje astronomske cijene, zadaju strašan udarac i najrobusnijemm budžetu.'

'Tabold osjeća nepravedenu odbojnost prema vegetarijancima, odbojnost koju objašnjava činjenicom da Hitler nije jeo meso. A ako tko dođe na neumjesnu pomisao da se usprotivi nepoštenosti takvog argumenta, on mu naglo okrene leđa.'

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.