Indijanka vegetarijanka

26.05.2010., srijeda

U tamnoj čokoladi ima više željeza nego u govedini

Uvijek velim da dobra informacija zlata vrijedi, međutim do nje je jako teško doći. Upravo zbog toga postoje toliki stereotipi i predrasude prema mnogočemu, među ostalom i vegetarijanstvu. Tako sam kopajući po internetu (www.nutritiondata.com) pronašla da su istraživanja pokazala kako tamna čokolada ima više željeza nego govedina. Evo podataka:

Čokolada sa sastojkom kakaa od 70 do 85 posto na 100 grama ima 11.90 miligrama željeza. Govedina s nula posto masnoće na 100 grama ima 1.66 miligrama željeza. Govedina s 30 posto masnoća na 100 grama ima 2.48 miligrama željeza.

Dakako, ovo ne znači da sada treba gutati tamnu čokoladu kako bi se dobila određena količina željeza, treba uzeti u obzir i bogatstvo masnoća u takvim čokoladama. Ovo je samo još jedan dokaz kako se bez mesa – može. Vjerujem da će mnogi sada reći kako se željezo iz mesa lakše apsorbira, ali to u konačnici nije toliko važno jer se i ovako i onako apsorbira i ovo iz biljnih izvora.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.