Indijanka vegetarijanka

24.04.2010., subota

Uz Svjetski dan zaštite laboratorijskih životinja

Iako sam i jučer pisala o testiranju na životinjama, ne mogu to preskočiti i danas jer je Svjetski dan zaštite laboratorijskih životinja.

Test kožne nadražljivosti je jedan od najčešćih testova u kojem se koncentrirana kemikalija nanosi na izbrijanu kožu životinje i nekoliko dana se prate učinci. Rane su užasne, bol nepodnošljiva, a životinje ne dobivaju nikakva sredstva za ublažavanje bolova. Životinje se truju do smrti i u takozvanim sigurnosnim testovima. Pri istraživanju raznih bolesti na životinjama se vrše kirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje se zapaljuju, izgladnjuju, psihološki se muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi.

U Velikoj Britaniji, u kojoj se provodi preko tri milijuna pokusa na životinjama svake godine, prema nedavno objavljenoj anketi 80 posto liječnika opće prakse je zabrinuto oko vjerodostojnosti pokusa na životinjama. Jedno veliko istraživanje ocjenjivalo je točnost na više od 200 istraživačkih projekata u kojima su koristilo tisuće životinja. Polovina pokusa nije uspjela niti približno točno predvidjeti posljedice na ljudskom rodu.

U Europskom parlamentu traži se obustava pokusa na primatima. Naši genetski najbliži srodnici, čimpanze, su u osnovi otporne na mnogobrojne bolesti koje su razarajući za ljudski rod. Neke od tih bolesti su HIV/AIDS, hepatitis B i malarija.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.