Indijanka vegetarijanka

16.04.2010., petak

Opušci zagađju na svakom koraku

2009. godine s plaža diljem svijeta pokupljeno je oko 3 milijuna opušaka, od toga 1 milijun na američkim plažama. No, ovo je tek kap u moru jer pravi broj opušaka cigareta koji završavaju u okolišu je tisućama puta veći. Kada bih ja skupljala opuške koje nalazim na ulici, sigurno bih došla do zavidnog broja u samo nekoliko mjeseci (nažalost). Opušci u vodi su toksični pa tako djeluju otrovno i na slatkovodne ribe i na ribe slanih voda. Kao i u mnogočemu drugome, Kina je vodeći proizvođač cigareta na svijetu. Ondje su i započeli s istraživanjima kako se opušci mogu efektno iskoristiti, a da ne završe u okolišu. Tako su otrkili da se od njih može napraviti dobro sredstvo protiv hrđe. Ipak, za masovnu reciklažu opušaka u ovo sredstvo trebat će još mnogo, mnogo vremena i novca. A do tada, računa se da se godišnje u svijetu u okoliš baci oko 4.5 trilijuna opušaka.

Također, manje američke tvrtke uspješno su pretvorile opuške u materijal za šivanje odjeće i modnih dodataka. Ipak, sve je ovo tek maleni napor da se smanji zaista nepotrebno oštećenje okoliša.

I dok se kod nas diglo mnogo prašine oko zabrane pušenja na javnim mjestima, što kažete na ovo – u Kaliforniji se razmišlja o zabrani pušenja u parkovima i na plažama, kako bi se smanjila opasnost od požara?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.