Indijanka vegetarijanka

22.03.2010., ponedjeljak

Totalno zaljubljena u... smoothie

Smoothie je napitak od voća i povrća koji je stigao iz SAD-a. Dok ga na našim policama u trgovinama ima tek ponegdje i s malim izborom, u SAD-u već dugo vremena postoje specijalizirane trgovine samo s ovim napicima. U početku se radilo samo o voćnom soku i ledu, dok se danas stavlja veliki raspon namirnica kako bi se podigla nutritivna vrijednost napitka koji tako postaje i zamjena za obrok. U njega se može staviti i tofu, razne sjemenke, med, pčelinji prah, sirutka u prahu... zapravo sve što poželite i što se da smiksati u blenderu.

U knjižnici sam podigla knjigu s receptima o smoothiejima i tako otkrila njihovu čar pa ih pravim gotovo pa svaki dan. Pokazalo se i super za moje dijete koje ih isto voli jer je odličan način da se smiksaju namirnice koje inače, kada bi ih vidio 'sirove', ne bi jeo.

U biti se može staviti bilo što što imate od povrća ili voća. Važan sastojak je smrznuto voće/povrće ili jogurt koje daje gušću strukturu. Evo jednog smoothieja iz moje kuhinje:

2 banane
1 šalica jogurta
2 žlice meda ili cvjetnog praha
3 naranče
1 šalica smrznutog šumskog voća
par kockica smrznutog zelenog čaja

Banane i naranče oguliti, banane narezati na kolutiće, a naranče na kockice od 1 cm. Prvo se u blender stave namirinice koje nisu smrznute i miksaju kojih 45 sekundi. Nakon toga se dodaju smrznute namirnice te miksaju dok smjesa ne postane glatka. Najbolje je poslužiti odmah. Može se ukrasiti komadićima voća nabijenim na štapić.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.