Indijanka vegetarijanka

02.06.2009., utorak

Veliki proizvođači obuće utječu na uništavanje Amazone

Brazil je država koja ima najveću stopu uništavanja šuma na svijetu – čak 14 posto odlazi samo na tu državu, a nakon toga su Indozenija i Malezija. U Brazilu na 80 posto područja na kojima je šuma uništena niču legalne ili nelegalne farme stoke, dok u Indoneziji i Maleziji zasađuju plantaže palme (prvestveno zbog palminog ulja). Zbog uništavanja šuma Brazil je i na četvrtom mjestu među najvećim zagađivačima, po ispušttanju CO2 u atmosferu.

Greenpeace u svojem izvješću navodi kako kožu za svoju obuću iz područja Amazone koriste i veliki proizvođači kao što su Nike, Reebok, Timberland ili Adidas. U područjima Amazone gdje je nekad bila šuma, mnogo je nelegalnih farmi goveda koje svoju robu prodaju legalnim proizvođačima koji namiruju ove velike kompanije.

Brazil se bori da postane najveći proizvoč kože na svijetu, a sada taj 'naslov' dijeli s Kinom. Na svake tri tone govedine kojom se trguje diljem svijeta, jedna tona dolazi iz Brazila. Brazilska vlada smatra da će do 2018. to biti 2 tone. Ta je država najveći izvoznik govedine i ima najviše goveda na svijetu. U 2008. godini trgovina stokom ondje je iznosila 7 milijardi dolara,, a četvrtina dolazi od kože.

Koliko životinja, njihove krvi i straha dolazi iz cijeli ove priče?! Strašno i za zamisliti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.