Indijanka vegetarijanka

30.06.2009., utorak

Divovska bubamara prijeti Velikoj Britaniji

Divovska bubamara ili kako je još nazivaju hakrelin bubamara velika je prijetnja britanskim kukcima, upozoravaju znanstvenici, a prenosi Telegraph.co.uk. Naime, ova vrsta mogla bi pojesti/uništiti/zatrti oko 1.000 kukaca i biljnih vrsta, ali misli se – zbrisati s lica britanskog otoka. Ova je vrtsta u Britaniji prvi put primijećena 2004. a zimi ulazi u neke domove kako bi prezimila na toplijem mjestu.

Ova je vrtsa bubamare velika oko 7 mm, porijeklom je iz Azije i ako ugrize čovjeka može stvoriti određenu reakciju, za razliku od one malene. Osim toga, i mnogo je agresivnija. Najčešće napada malene bubamare, leptire, ali i mnoge druge kukce te čak jede i voće, ali i mnoge druge stvari te joj je posobnost reprodukcije začuđujuća.

Sada znanstvenici mozgaju kako se riješiti ove vrste. Neki čak predlažu zarazu gljivicama ili parazitskim crvima (??????) ili umetanje seksualno prenosivih bolesti na koje je ova vrsta osjetljiva. A kako će se to odraziti na druge vrste, vidjet će se.

29.06.2009., ponedjeljak

Pregrijavanje



28.06.2009., nedjelja

Najružniji pas na svijetu

Čitam tako danas da je u Kaliforniji održano natjecanje za najružnijeg psa na svijetu te je pobijedio mješanac boksera, Pabst. Pitam se u čemu je poanta ovakvog i sličnih natjecanja? Ismijavanje životinja? Dokazivanje ljudske gluposti? Jadnu životinju ondje je vlasnik doveo i još za titulu najružnijeg psa pokupio 1.000 dolara. A pas o svemu nema pojma. I stvarno, u čemu je poanta????!!!!

27.06.2009., subota

IN MEMORIAM: Michael Jackson 'Earth Song'

Poznat po svojim socijalno osjetljivim pjesmama, snimio je i ekološki video i pjesmu koja je bila hit nad hitovima u Velikoj Britaniji, a zanimljivo je da ovaj video nikad nije bio pušten u SAD-u, tek nekoliko puta na američkom MTV-iju. Inače, video je jedan od najskupljih videa u povijesti. 'Earth Song' je bio najbolje prodavani singl u Velikoj Britaniji, čak bolje prodavan od Thrillera i Billie Jean te je prešao i Beatlese koji su 25 godina držali to mjesto.

Video oduzima dah. Snimljen je 1996. a kao da je snimljen danas. Slava ti Michaele i nadam se da sad imaš mira u duši.



What about sunrise
What about rain
What about all the things
That you said we were to gain
What about killing fields
Is there a time
What about all the things
That you said was yours and mine
Did you ever stop to notice
All the blood we've shared before
Did you ever stop to notice
This crying Earth this weeping shores?

Aaaaaaaaah, Oooooooooh
Aaaaaaaaah, Oooooooooh

What have we done to the world
Look what we've done
What about all the peace
That you pledge your only son
What about flowering fields
Is there a time
What about all the dreams
That you said was yours and mine
Did you ever stop to notice
All the children dead from war
Did you ever stop to notice
This crying Earth this weeping shores

Aaaaaaaaah, Oooooooooh
Aaaaaaaaah, Oooooooooh

I used to dream
I used to glance beyond the stars
Now I don't know where we are
Although I know we've drifted far

Aaaaaaaaah, Oooooooooh
Aaaaaaaaah, Oooooooooh
Aaaaaaaaah, Oooooooooh
Aaaaaaaaah, Oooooooooh

Hey, what about yesterday
(What about us)
What about the seas
(What about us)
The heavens are falling down
(What about us)
I can't even breathe
(What about us)
What about everthing
(What about us)
I have given you
(What about us)
What about nature's worth
(Ooo, ooo)
It's our planet's womb
(What about us)
What about animals
(What about it)
We've turned kingdoms to dust
(What about us)
What about elephants
(What about us)
Have we lost their trust
(What about us)
What about crying whales
(What about us)
We're ravaging the seas
(What about us)
What about forest trails
(Ooo, ooo)
Burnt despite our pleas
(What about us)
What about the holy land
(What about it)
Torn apart by creed
(What about us)
What about the common man
(What about us)
Can't we set him free
(What about us)
What about children dying
(What about us)
Can't you hear them cry
(What about us)
Where did we go wrong
(Ooo, ooo)
Someone tell me why
(What about us)
What about baby boy
(What about it)
What about the days
(What about us)
What about all their joy
(What about us)
What about the men
(What about us)
What about the crying man
(What about us)
What about Abraham
(What was us)
What about death again
(Ooo, ooo)
Do we give a damn

Aaaaaaaaah, Oooooooooh
Aaaaaaaaah, Oooooooooh...

Hoooh x 12

26.06.2009., petak

Bangladeš – umiranje jedne rijeke

Uz bangladešku prijestolnicu Daku teku četiri rijeke. Većina ih je zagađena, no najzagađenija je Buriganga, o kojoj je Reuters snimio prilog:



25.06.2009., četvrtak

Nova perilica rublja –najlon umjesto vode

Tvrtka Xeros iz Velike Britanije radi na perilici rublja budućnosti. Kažu da će za jednu rundu rublja trebati tek šalica vode te najlonska kuglica koja će se moći koristiti stotinama puta, a koja će skupljati nečistoću. Ovu perilicu testiraju već godinama, a uskoro bi trebala izaći u prodaju na američkom tržištu. Nova perilica troši 90 posto manje vode od običnih, a samim time i rublje je manje mokro pa nije potrebno duže korištenje sušilica (tko ih koristi).

24.06.2009., srijeda

Jurga Ivanauskaite: Vještica i kiša

Jurga je mlada autorica iz Litve koja je zbog ovog romana (280 stranica) imala mnogo problema. Čak je nekoliko puta sprovedena na policiju i ispitivana i maltretirana bez nekih ozbiljnih optužbi. Zato se iselila iz svoje države i živi u inozemstvu. U Njemčakoj je knjiga uvučena u skandal jer je netko odlučio da se prodaje isključivo u seks šopovima, a ne u knjižarama.

Ovo je kompleksan roman koji prati tri priče i u momentima ih stapa u jednu, istu ili sličnu. Tako jedna prati suvremenu djevojku Viku i njezinu ljubav prema svećeniku. Druga ljubav Isusa i Marije Magdalene, a treća dvije 'vještice' koje u zatvoru čekaju da budu spaljene u mračnom dobu.

U romanu su posebno detaljno opisane scene seksa i često silovanja.

Sve u svemu, solidan roman.

23.06.2009., utorak

Coca Cola potiče recikliranje

Coca Cola je u svojoj kampanji kojom želi potaknuti recikliranje, posebice aluminijskih konzervi u kojima se može kupiti i ovo piće, izgradila ogromnu umjetničku instalaciju od starih konzervi. Instalacija izgleda tako da je djevojka naslonjena na bocu Cole, a iznad piše 'Keep it going recycle', a nalazi se na enegleskoj obali,tik uz more. Djelo je dugo člak 50 metara. Više u videu:



22.06.2009., ponedjeljak

Postina spašena iz poštanskog sadučića

Postina, mačka stara oko 8 tjedana, bačena je u jedan poštanski sandučić u Bostonu, no srećom spašena je. Pronašli su je poštanski službenici među hrpom koverti i ostalih pošiljaka i bila je neozljeđena. Zbog mjesta na kojem su je našli dobila je ime Postina. Poslije su je preuzeli iz društva za zaštitu životinja i sada će ići na usvajanje. Na tom je području kazna za napuštanje životinja do 2.500 dolara i zatvor do pet godina. No, usprkos tome, kažu da je napuštanje životinja poraslo za oko 48 posto otkad je prolašena recesija.

21.06.2009., nedjelja

Krštenje 18 beba gorila u Ruandi

U jednom parku u Ruandi kršteno je 18 beba gorila. No, one nisu bile fizički prisutne. Ovim krštenjem želi se pokazati na ugroženost ove životinjske vrste i svake se godine krsti po nekoliko gorila, do sada već 103. Naime, zadnje planinske gorile na svijetu žive u planinama na granici Ruande, Konga i Ugande. Smatra se da ih ima tek oko 700.

20.06.2009., subota

Kineski siromasi

Kako veliki razvoj ove države zapravo ne pomaže već još više osiromašuje kinesku sirotinju:

Climate change hurts China's poor from Greenpeace China on Vimeo.



19.06.2009., petak

Svijet za 200 godina po Peteu Alcornu

Oko 2200. godine svijet će biti u novom zamahu i život će biti ljepši. Ljudi trebaju biti optimistični, poručuje Amerikanac Pete Alcorn. Populacija će padati, bit će mnogo novih radnih mjesta, privreda će cvjetati. Nešto slično kao u Europi prije nekoliko stoljeća, kaže Pete.

No, što s prirodom i zagađenjem, Pete?



18.06.2009., četvrtak

PETA poručuje Obami da nije trebao ubiti tu muhu

PETA, organizacija za etičko postupanje životinjama, kaže kako bi bilo bolje da Obama nije ubio onu muhu koja mu je smetala za vrijeme intervjua. Stoga su mu poslali pismo te hvatač muha pomoću kojeg se muhe i slične bube mogu uhvatiti i pustiti van kroz prozor. 'Stroj' se zove 'Humani hvatač buba'.

Kad je ubio muhu, Obama je rekao: ' That was pretty impressive, wasn't it? I got the sucker!'

U PETA-i kažu kako su sretni da je Obama glasao za neke zakone o dobrobiti životinja, ali ovo nije trebao napraviti.

Iz Bijele kuće javljaju da nemaju komentara na ovo.

Izvor: Yahoo.com

17.06.2009., srijeda

UN-ov ambasador dobre volje ima 11 godina

Nedavno je UN podijelio nagrade onima koji su najbolji i najustrajniji u borbi za zeleniji okoliš i ljepšu Zemlju. Među nagrađenima bio je i jedanestogodišnji dječak Nikos Spirdakis, koji je dobio titulu ambasadora dobre volje UN-a zahvaljujući svom kratkom filmu o zagađenju i spasu planeta 'Save It'.



16.06.2009., utorak

U Indoneziji ubijaju zaštićene slonove

U Indoneziji ubijaju zaštićene slonove (tz. Sumatranske slonove) zbog njihovih kljova, a najvjerojatnije im daju otrovane ananase koje životinje pojedu i umru, stoji u izvješću WWF-a. U petak je pronađen jedan mrtav slon kojem su nedostajale kljove. Ovo je sedmi slučaj u posljednjih dva mjeseca.

Komad slonove kljove prodaje se čak po pet milijuna rupija po kilogramu, a ako je cijela kljova kilogram doseže i 25 do 30 milijuna rupija.

Ove vrste slonova ostalo je u Indoneziji od 2.400 do 2.800 jedinki, no svaki ih je dan sve manje, posebice jer su na Sumatri velika krčenja šuma i protjerivanja životinja zbog stvaranja nasada palmi i drugih poljoprivrednih kultura.

15.06.2009., ponedjeljak

Argentinski ledenjak raste usprkos globalnom zagrijavanju!

Argentinski ledenjak Perito Moreno raste usprkos visokim temperaturama uzrokovanim globalnim zagrijavanjem, piše Yahoo.com. Ovo je jedan od tek nekoliko ledenih polja na svijetu koja rastu ili su ostala ista usprkos visokim temperaturama. Znanstvenici koji prate ledenjak nisu sigurni zašto se ovo događa, ali kažu da svaki ledenjak reagira na svoj način. Ovaj je ledenjak dugačak 5 kilometara i svakih nekoliko godina proširi se tako da stvori ledenu branu preko jezera Argentina, najvećeg slatkovodnog jezera u toj državi. Brana nakon toga puca uz strašan zvuk lomljenja koji je popraćen pljeskom mnogobrojnih turista. Zbog brane se na jednoj strani razina jezera podigne za čak 60 metara!

14.06.2009., nedjelja

Štakorski otok na Aljaski bez štakora nakon 229 godina

Štakorski otok smješten uz Aljasku oslobođen je štakora nakon 229 godina. Prije toliko godina Japanci su na svom brodu slučajno dovezli štakore na ovaj otok, a do tada ih ondje nije bilo. No, zbog štakora mnoge su se ptice prestale ondje gnijezditi. Prošle jeseni bacan je otrov protiv štakora na taj otok i sada tvrde da ih više nema niti jednog te da se već neke ptice počinju vraćati na otok.

Otrov su bacali tjedan i pol, a program istrijebljenja štakora na otoku vrijedan je čak 2.5 milijuna dolara i jedan od najvećih na svijetu protiv ovih glodavaca.

Ipak, stručnjaci smatraju kako je još rano reći da nema niti jednog štakora na otoku. Tek nakon dvije godine promatranja moći će se reći ima li ih ili ne. Ipak, mnoge se ptice polako vraćaju na otok.

1780. japanski brod potonuo je kraj otoka i s njega su štakori pobjegli na otok i od tada teroriziraju gotovo sve ptice koje su ondje bile, osim jedne velike vrste kojoj nisu mogli ništa.

Izvor: Yahoo.com

13.06.2009., subota

Lisica ukrala više od 100 cipela

Lisica u malom mjestu Foehren u zapadnoj Njemačkoj – ukrala je više od 100 cipela i sve ih donijela u i oko svog brloga. Šumar je slučajno nabasao na cipele i kaže kako ih je našao svih vrsta, muških, ženskih, dječjih. Izgleda da je lisica uzimala cipele koje su ljudi ostavljali u svojim dvorištima ili ispred vrata. Za sada je pronađeno između 110 i 120 cipela, a čini se kako ih je lija nosila u brlog kako bi se njezini mladi igrali s njima. Zanimljivo je da cipele uopće nisu uništene.

Izvor: Yahoo.com

12.06.2009., petak

Film FUEL ekološke tematike

'Fuel' je dokumentarni film Josha Tickella koji kaže kako je odrastao mrzeći naftne kompanije jer je živio u području u kojem se proizvodi nafta, a njegova je majka oboljela od karcinoma, kao i mnogi drugi koji su živjeli i žive u tom području SAD-a. Kaže kako je svoju mržnju pretočio u nešto pozitivno te je počeo tražiti saveznike protiv nafte, točnije ovisnosti o nafti i tražiti rješenja koja nisu tako katastrofalna kao što je to nafta (drugi izvori energije).

Film 'Fuel' je dobio nagradu publike za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu Sundance prošle godine, a sada se prikazuje po američkim kinima. Također, redatelj je dobio i nagradu UN-a te postao njihov ambasador dobre volje.

Također, u filmu se govori i o biogorivu i njegovim lošim stranama koje ono dakako ima. Mogu se naći i Busheve izjave tipa: 'Amerika ovisi o nafti', te izjave nekih poznatih faca – Sheryl Crow, Woody Harrelson, itd.




11.06.2009., četvrtak

Neobične životinje koje žive među nama



10.06.2009., srijeda

Ne drveće, molimo!

U New Yorku vlasti planiraju zasaditi više drveća i ostalih zelenih površina. No, nekim se stanovnicima to ne sviđa. Tako se u Bronxu osnovao pokret koji se zalaže da se drveće ne sadi. Glavni im je adut za ovakvo stajalište to što korijenje može napraviti neravnine na pločnicima pa će morati davati novce za popravak. Također, brinu se i da će potpuno izraslo drveće naštetiti njihovim kućama, odvodima,, kanalizaciji. No, vlasti kažu kako s posebnom pozornošću sade svako drvo.

Da nije tužno, bilo bi smiješno.

09.06.2009., utorak

Warner Home Video smanjuje težinu DVD-a za 21 posto

Jedan od najvećih DVD distributera, Warner Home Video, odlučio je razmišljati ekološkije. Tako će težinu plastike u koju su zapakirani njihovi DVD-ovi smanjiti za 21 posto. Ovo ujedno znači da će se koristiti manje materijala i manje zagađivati okoliš. Procjenjuje se da će ovako smanjiti emisiju CO2 za čak 31 posto. Dakako, oni ističu kako će im ovo smanjiti i izdatke koji bi mogli biti manji i od 20 do 30 posto (tko o čemu, opet se sve svodi na novce čini se, nažalost).

Osim Warner Homea Videa, na isti korak odlučili su se i drugi distributeri, primjerice Disney i Sony.

Jedan zapakirani DVD emitira čak jednu tonu CO2. Dakle, bilo je i vrijeme da se nešto poduzme oko toga.

08.06.2009., ponedjeljak

Uništavanje prirode u Turskoj

U Turskoj se treba početi graditi brana Ilisu zbog koje bi 10.000 ljudi bio preseljeno, a područje na kojem su živjeli poplavljeno. Na tom je području i grad Hasankeyf, star 12.000 godina. No, to nije sve. Turski prirodnjaci javljaju da je uništavanje prirode u toj državi uzelo maha zadnjih 30 do 40 godina. Primjerice na zapadnom dijelu Crnog mora, 79 posto obale je uništeno isto kao i 85 posto guštare, odnosno oko 1.3 milijuna hektara močvara. Nadalje, stopa pitke vode po stanovniku pala je s 4.000 kubnih metara na tek 1.430 kubnih metara. Turska se brzo pretvara u državu kojoj nedostaje pitka voda, smatraju stručnjaci.

Jedna elektrana na fosilna goriva radi bez filtera i to već godinama.

Planira se izgraditi oko 400 hidroelektrana, a ovo znači isušivanje mnogih rijeka.

Bazen Veliki Menderes, koji je bio izvor pitke vode za grad Izmir, otrovan je.

Mnogim jezerima prijeti trovanje zbog blizine odlagališta otpada.

Razina vode u jezeru Burdur pala je za 10 metara u zadnjih 27 godina.

07.06.2009., nedjelja

Prvi ljubimac Davida Attenborougha bio je daždevnjak

Na pitanje koja bi životinja bio, kada bi se mogao reinkarnirati u životinju, legenda David Attenborough (ima 82 godine) kaže kako mu je to jako teško pitanje i kad je bio mlađi, odgovor bi ovisio o tome kakav je sustav reprodukcje određne životinje. No, danas kaže kako bi volio biti ljenjivac, koji živi u Srednjoj i Južnoj Americi i po cijele dane visi s grane nekog tropskog drveta.

Također, sir David je otkrio kako je njegov prvi kućni ljubimac bio daždevnjak.

Iako je u godinama, sir planira put na Arktik i Antarktiku te obnje snimiti dokumentarne serije 'The Frozen Planet'.

Izvor: The Sun

06.06.2009., subota

Životinje spašavaju planet

Želite li plastičnu vrećicu? Ne, hvala!

Kud sreće kad bi u nekim trgovinama barem pitali trebam li vrećicu! Primjerice, u DM-u počnu trpati stvari prije nego stignem što i reći (Ne vrećicu, hvala).




05.06.2009., petak

Svaki je korak bitan

Već sam pisala o tome kako poznate marke obuće, kao što su Adidas, Nike, Reebok, Timberland, ali i mnogi drugi (nabrojani u videu koji slijedi) koriste nelegalnu kožu s nelegalnih farmi iz Brazila, zbog kojih se sve više siječe prašuma (kao da nije dovoljno i previše i ono što je legalno!). U video je kratka suma cijelog gorućeg problema. Stvar je u tome da i ti možeš napraviti razliku svakim korakom kojeg praviš, ukoliko se odlučiš za obuću koja nije od kože.



04.06.2009., četvrtak

Cameron Diaz započela snimati eko dokumentarac

Najbolje plaćena glumica Hollywooda (mada ne znam na osnovi čega, njezine glumačke sposobnosti ne čine mi se tako zapanjujućima), krenula je s ekološkim projektom. Snima dokumentarac u kojem je obilazi obične ljude i ispituje ih o njihovim stajalištima o globalnom zagrijavanju i općenito ekološkim pitanjima te kako bi ih mogli riješiti. Radi se o niskobudžetnom filmu, a Cameron obilazi područja koja su poprilično zabačena i zapuštena.

Inače, ova glumica je odbila staviti svoje ime na neki od parfema. Ma bravo, Cameron!



03.06.2009., srijeda

JACK KEROUAC: Tristessa

Kratki roman na stotinjak stranica vrlo crne tematike. Radi se o piscu, Jacku koji se zaljubio u Indijanku Tristessu, koja je ovisna o drogama i k tome prostitutka. On je zapravo stalno prati i uz nju je, iako nema fizičkog (pri tom se misli na seksualni) kontakta između njih dvoje. Ona je mršava, tijelo joj je izjedeno dugogodišnjim korištenjem droga, no on je vidi kao oličenje ljepote, jednostavno božicom.

Zanimljivo je da roman nije dovršen, odnosno iz njega se ne doznaje što se dogodilo s Tristessom. Tek je nekoliko godina kasnije u jednom intervjuu Kerouac otrkio što je bilo. Pomalo prerealistično i nimalo nalik na cijeli ton romana priznao je: 'Znate? Stvarno jesam. Na koncu sam joj ga zabio...'

A Tristessa se navodno udala za – policajca.

Zapravo svi su likovi u romanu istiniti, s promijenjenim imenima (Tristessa je u stvarnom životu bila Esperanza), a i događaji se temelje na stvarnom životu Jacka Kerouca u Mexico Cityju.

02.06.2009., utorak

Veliki proizvođači obuće utječu na uništavanje Amazone

Brazil je država koja ima najveću stopu uništavanja šuma na svijetu – čak 14 posto odlazi samo na tu državu, a nakon toga su Indozenija i Malezija. U Brazilu na 80 posto područja na kojima je šuma uništena niču legalne ili nelegalne farme stoke, dok u Indoneziji i Maleziji zasađuju plantaže palme (prvestveno zbog palminog ulja). Zbog uništavanja šuma Brazil je i na četvrtom mjestu među najvećim zagađivačima, po ispušttanju CO2 u atmosferu.

Greenpeace u svojem izvješću navodi kako kožu za svoju obuću iz područja Amazone koriste i veliki proizvođači kao što su Nike, Reebok, Timberland ili Adidas. U područjima Amazone gdje je nekad bila šuma, mnogo je nelegalnih farmi goveda koje svoju robu prodaju legalnim proizvođačima koji namiruju ove velike kompanije.

Brazil se bori da postane najveći proizvoč kože na svijetu, a sada taj 'naslov' dijeli s Kinom. Na svake tri tone govedine kojom se trguje diljem svijeta, jedna tona dolazi iz Brazila. Brazilska vlada smatra da će do 2018. to biti 2 tone. Ta je država najveći izvoznik govedine i ima najviše goveda na svijetu. U 2008. godini trgovina stokom ondje je iznosila 7 milijardi dolara,, a četvrtina dolazi od kože.

Koliko životinja, njihove krvi i straha dolazi iz cijeli ove priče?! Strašno i za zamisliti.

01.06.2009., ponedjeljak

Biljke šalju poruke preko senzora

Senzori su vrlo maleni, veličine ljudskog nokta, a postave se na list biljke. Kada biljki nedostaje vode, ona preko senzora šalje poruku o svom stanju, a tada farmeri znaju da je trebaju zaliti. Ovo je jedno od najnovijih tehnoloških dostignuća u poljoprivredi, a posebno je pogodno za područja koja ne dobivaju dovoljno prirodnih oborina.

Naime, pokazalo se da farmeri vrlo često bezveze proljevaju vodu, i kada biljkama nije potrebno. Pomoću ovih senzora uštedjelo bi se mnogo vode.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.