30.03.2007., petak

Ogled o jeziku

Za nekoliko dana, Drugić će napuniti 18 mjeseci u životnom kalendaru i njene oratorske sposobnosti, najblaže rečeno, štekaju. Naročito ako se usporedi sa Prvićem koja je sa 19 mjeseci imala izniman vokabular (vidjeti ovdje). Prvić je u međuvremenu toliko napredovala da smo joj odlučili plaćati za malo tišine. Ali sasvim je razvidno da se tako ne bi obogatila. Uspijeva šutjeti maksimalno 2 minute a onda, kao da je neka demonska sila pritišće iznutra, iz nje prokulja bujica riječi.
I Drugić je krenula dobro. S 8 mjeseci rekla je tata (a što drugo?), nešto kasnije baba a onda i mama. Nakon toga slijedi nekoliko mjeseci iskričave šutnje da bi potom naglo progovorila. Međutim, velika količinu izgovorenih slogova nikako da spoji u suvislu riječ. Svađa se, prijeti, ljuti i smije izgovarajući te nerazumljive riječi kao što su jablumikelu-mushi-leiii
Nismo zabrinuti zbog toga, sve će to doći na svoje.

A onda, iznenadni obrat i prosvjetljenje.
U prošlu subotu, neposredno prije utakmice Hrvatska – Mađarska, Drugić je pokazivala čudnu uznemirenost. Neprestano je gledala u televiziju, pokazivala prstom i govorila nešto kao te-re-bi, te-reee-bi.
Naravno da nisam tome posvetio veliku pažnju. Jednostavno sam upalio televiziju u namjeri da pogledam utakmicu. Tada ništa nisam primjetio, ali sada se domišljam da su joj, onog trenutka kad su kockasti istrčali na teren, oči čudno zasjale a na usnama zatitrao osmijeh. Ni tada nisam reagirao, nogometna utakmica iziskuju dužnu pažnju i koncentriranje svih mentalnih resursa koje posjeduje svaki čovjek, drug i starješina.
Međutim, kada je De Silva postigao pobjednički gol, skočio sam sa kauča i povikao: Gooool.
Drugić je ozareno gledala u mene i izvikivala nešto kao: go-ru…..gooo-ruuuu.

- Goool draga, gol – pokušao sam je animirati, nastojeći da usvoji barem nogometnu terminologiju, tako potrebnu svakoj ženi koja drži do sebe. Ali ona je uporno ponavljala go-ru…go-ruuuu
- Pa što, to je slično – lakonski je odgovorila žena i na tome je sve završilo.

Prošlo je od tada nekoliko dana da bih jučer, sasvim slučajno dok sam čitao knjigu znamenitog japanskog filozofa-estetičara Imamičija na Finskom (nažalost, knjige ovog velikog japanskog filozofa nisu prevedene na Hrvatski jezik), detektirao riječ go-ru koja se na finskom kaže isto kao i na japanskom a znači, pazi čuda, gol??? Dodatnim istraživanjem, pronašao sam da teribi znači – televizija. Možete misliti u kakvom čudu sam bio kad sam shvatio da je Drugić, izgovarajući teribi zapravo željela da upalim televiziju ne bi li gledala utakmicu. Ljubiteljica nogometa? Pa kud ćeš veće sreće?!? U tom trenutku, nisam se mogao sjetiti i nekih drugih riječi koje je izgovarala ali sam postao svjestan da mi kći govori….japanski. Pa kako je do toga došlo? Žena istina govori urdu i manđurijski ali nemaju ti jezici baš puno sličnosti sa japanskim. Kada sam svoje sumnje iznio ženi ona ih je otklonila pripisujući to mojoj urođenoj sklonosti ka dramaturgiji.

- Uostalom – rekla je gorljivo – dogovorili smo se da će Drugić biti mažoretkinja i za to joj ne treba puno priče. A i taj japanski se baš i ne nosi ovih dana u Hrvatskoj. Pravili smo je da bude ljepotica i to će i biti. Jel' jasno?
Kao da sam mogao nešto reći.
Međutim, vrag (koji u mojoj kući sasvim sigurno ne nosi Pradu) mi nije dao mira i odlučio sam provjeriti svoju dilemu.
Jučer kad se probudila, u trenucima kad je posebno umilna, rekao sam Drugićki:

- Anata wa enčo- sen no go-ru mitai ni kirei desu. (To u prijevodu sa japanskog znači: Lijepa si kao gol u produžetku, za one koji slučajno ne znaju, op.a.)
Pogledala me onim svojim velikim očima, klimnula glavom i samo se obješenjački nasmijala.
Istina je!! Ipak je istina. Moja kćer govori japanski ali, sada je očito, ne želi da se to zna.
Naglo se okrenula i izgovorila nešto što je zvučala kao odim-ko-na lumiodjata.
Nisam se trudio provjeriti značenje. Neke stvari ne treba provjeravati ali kladio bih se da je rekla: Neka to bude naša tajna.
Dugo sam gledao u Drugićku, čak i onda kad je zamakla prema kuhinji i vidio je za 20 godina kako tužna napušta Domaju i svoje roditelje prateći nekog isluženog nogometaša koji je odlučio svoj kruh potražiti u…..Kyotu.




- 09:43 - Razjagori se!! (20) - (U)Tiskaj - #