25.11.2005., petak

2b?Ntb?=?

Prosječni čitatelj, kada se susretne s ovakvim izrazom, preskoči ga jer mu je na prvi pogled nerazumljiv, zar ne? Prosječni čitatelj površan je čitatelj što se za vas, dragi MOJI čitatelji, nikako ne može reći. Sama činjenica da ste redovni i transparentni (ovaj izraz morao sam negdje ubaciti, zbog guglanja raz'mete?) na ovom blogu govori u prilog tezi da vi znate detektirati kvalitetu.
A o čemu je zapravo riječ?
Ova gore "črčkarija" zapravo je komrimirana hamletovska dilema "To be or not to be" koju su smislili britanski studenti a cilj ovakog sažimanja zapravo je težnja da se maksimalno skrate poruke koje se mogu poslati SMS-om.
Općenito, pojavom i razvojem Interneta i mobilne telefonije, jezik je sve više kraćen, sakaćen a danas ta tendencija poprima već zabrinjavajuće razmjere. Ono što je u početku rađeno u svrhu jednostavnije i lakše komunikacije, danas je gotovo postalo pravilo. Kratice koje su se nekad pravile zbog brzine, današnjoj generaciji postaju pravilo. Rečenice duže od par riječi nepogrešivo otkrivaju "filozofa" koji ešli čita knjige. Ej knjige?!?
"Ma to ti je onaj debil što mu tri dana treba da objasni lektiru. Kloni se njega, idemo na Internet".

A ovako zvuči "Proces" u verziji srbijanskih srednjoškolaca:

Tipa uvate drotovi bez razloga i njajkaju ga kroz celu knjigu i na kraju ga rasture do koske.

Evo još nekoliko primjera tih briljantnih umova:

Neki student je stalno bez filera jer mora da plaća stan, pošto je ispušio za mesto u studenjaku. Jednom prilikom je bio u bedaku, pa je uleteo kod neke babe, pune ko brod na gajbu, i overio je. Posle je uleteo u frku sa samim sobom, jer se plašio da će murija da ga provali. U stvari on i nije bio neki krimos već sisa, pa se na kraju sam prijavio muriji.

Pogađate? Ovo je Zločin i kazna. :)


Oćete još?

Pre 200 godina Francuzi krenu na Ruje i dodju do Moskve (kao u "Pancer General-u"). Onda je dosla zima i Francuzi se posmrzavaju i onda se napasu muda Rujama k'o zec kelerabe. Knjiga ima soma strana, tu su i neke ribe, zurke, svasta nesto, njesra sve vreme.

Ovo je malo teže pogoditi, zar ne? Ipak je riječ o manje poznatom djelu "Rat i mir".


I da završimo sa Romeom i Julijom:

Romeo i Julija su Žabari iz Verone i oni se smuvaju. Međutim, matorci su im veoma zajebani i uopšte se ne gotive jer rade isti biznis ali su u različitim ekipama (kao "Verona" i "Kjevo"). Zort im je da ih ne provale i da im ne ukinu kintu, pa se viđaju tajno. I tako na 50 strana oni kao nešto kriju i kenjaju jedno drugome kako se vole, a nema sexa? Na kraju, jednom prilikom padnu u loš trip i roknu se.


Pokušavam zamisliti razgovor između gospon Krleže i jednog ovakvog intelektualca i na pamet mi pada odličan dramski zaplet.... :)


- 09:11 - Razjagori se!! (13) - (U)Tiskaj - #

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv