HarryPotter.Blog.HR

subota, 16.10.2004.

Gary Oldman (Sirius Black)

Gary Oldman (Sirius Black) je karijeru započeo 1979. u kazalištu. 1985. osvojio je nagradu za najboljeg novog glumca za ulogu u predstavi The Pope’s Wedding. Ist je godine podijelio nagradu londonskih kritičara za najboljeg glumca sa Sir Anthony Hopkinsom.
Od tada je ostvario velik broj uloga u mnogim poznatim filmoivma od kojih ćemo navesti samo neke: Hanibal, JFK, True Romance, Profesionalac,s Drakula, Immortal Beloved, Peti element, Air Force One i Izgubljeni u svemiru.
1995.Oldman i menadžer/producentski partner Douglas Urbanski osnovali su producentsku kompaniju The SE8 Group, koja je producirala Oldmanov redateljski debi Nil By Mouth (z akoji je napisao i scenarij). Film je pozvan da otvori 50. Cannes Film Festival 1997. u glavnoj konkurenciji i Kathy Burke je osvojila Zlatnu palmu za najbolju glumicu za svoju ulogu. Film je Oldmanu donio i prestižnu nagradu Channel 4 za redatelja na Edinburgh Film Festival.
1998. Nil by Mouth donio je Oldmanu nagradu BAFTA za najbolji britanski film i za najbolji scenarij.
Gledali smo ga i u filmu Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi. 1999. Oldman je bio izvršni producent i glumio u filmu The Contender koji je bio nominiran za tri Oskara.
Ljubitelji TV serije Prijatelji sjećaju se Oldmana po gostovanju u ulozi pijanog glumca, za koju je dobio nominaciju za nagradu Emmy.
- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0