HarryPotter.Blog.HR

subota, 16.10.2004.

O PRODUKCIJI


Zadržavajući tematske elemente knjige "Harry Potter i zatočenik Azkabana", redatelj Alfonso Cuarón želio je uspostaviti zreliji ton u odjeći svojih likova, scenografiji i izgledu filma kao takvog. Kako je većina tinejdžera hiper-svjesna pop kulture i modnih trendova, Cuarón je smatrao da Harry, Ron, Hermione i drugi učenici u Hogwarts ne smiju biti iznimka.
“Želio sam da Hogwarts bude moderniji i više naturalističan.” – objašnjava on. “Na primjer, proučavao sam engleske škole i način na koji djeca nose uniforme. Svaki tinejdžer pokazuje svoju individualnost kroz to kako nosi svoju uniformu. Zato sam tražio djecu u filmu da nose uniforme onako kao bi ih nosili kad ih roditelji ne vide.”
U skladu s Cuarónovom modernom vizijom, kostimografkinja Jany Temime napravile ja male izmjene na samim uniformama. “Boje su tamnije, dodali smo kapuljaču koja s unutrašnje strane nosi boju doma, tako da odmah vidite kojem domu učenik pripada.” - kaže Temime. “Kako bismo potakli individualnost, dali smo im da sami izaberu veste i druge varijacije uniforme.”
Stvaranje izgleda odbjeglog zatočenika Siriusa Blacka bila je kulminacija tjedan dogovora između Temime, Cuaróna, Oldmana te frizera i vizažista. “Svašta smo isprobali.” – kaže Oldman. “Smatrali smo da je nakon dvanaest godina u zatvoru vjerojatno posjedio. Alfonso se sjetio tetovaža. Svatko je nešto pridonio.”
Za profesor Lupina Temime je odabrala “tipični engleski tvid. Alfonso je rekao da Lupin treba izgledati kao stric koji tulumari vikendom! Stoga smo vodili računa da njegova uniforma uvijek bude zgužvanija i zapuštenija od drugih.”
Radeći odjeću za novu profesoricu proricanja sudbine, Emma Thompson je sama skicirala kako zamišlja svoj lik i poslala skice Cuarónu i Temime.
“Vidjela sam je kao osobu koja se dugo nije pogledala u ogledalo.” - kaže Thompsonova. “Ima te ogromne oči, kosu koja kao da je eksplodirala na vrh glave i očito već dugo, dugo nije počešljana. Vjerojatno se u njoj gnijezde životinje.”
Jany Temime je također dala profesoru Dumbledoreu u izvedbi Michaela Gambona različit identitet od onoga koji je imao Richard Harris kad je glumio tu utlogu. “Alfonso je želio da Dumbledore izgleda kao stari hipi, ali istovremeno šik i otmjen.” – objašnjava ona. “Njegovi su prijašnji kostimi bili teški i veličanstveni, no uzeli smo svilu i obojili je tako da kad Dumbledore hoda njegov ogrtač leluja za njim. To mu daje lakši izgled, i više energije.”
- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0