Avanture u kuhinji i šire https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

srijeda, 25.10.2006.

ZOP

Zdravica okusnog pupoljka

ZDRAVICA OKUSNOG PUPOLJKA 1

predstavlja:

Prošek Toreta, (Smokvica, Korčula)

Znakovito je što rubriku započinjem vinom kojeg nema po dućanima, samo u dotičnoj vinariji u dotičnoj Smokvici, ali pa šta. To je ljetni trofej koji smo dugo čuvali.
Butković bi ZOP vjerojatno odradio ovako: Zagasito pariškožuta boja ovog prošeka ukazuje na visoku viskoznost i udio tanina, no bagremast miris čepa ukazuje na manji postotak slada. Struktura ove plemenite kapljice pomalo prejako prijanja uz stijenke čaše što ukazuje da je berba kasnila 4 dana, no smion postupak potpuno je opravdan kad nas pri prvom gutljaju iznenadi nonšalancija arome mladog jaglaca s primjesama badema, dunje i ružinih latica, uz tek natruhu klinčića. Prvotna gustoća bukea otvara se u prpošniju cvjetnu notu jesenske bazge, da bi za sobom ostavila citrusni talog karakterističan za zrela vina odstajala u bačvama hrasta kitnjaka...

Ja ću to odraditi ovako:
U životu nisam popila više od 10 vrsta prošeka, uključujući i kralja, Hektorovića, tako da nemam šta puno mudrovati. Koliko god ovaj bio produkt male obiteljske vinarije, toliko mu je to i prednost jer je jednostavno jak, bogat, dubok, gust i nema industrijski alkoholni šmek čak i kad odstoji. Odličan. Dajem mu 4+. A teta iz vinarije je rekla da prošek u friđu može stajat i mjesec dana (nema šanse). Ne sjećam se koliko je koštao, mislim da nikako više od 50 kn. Cijela vinarija Toreta je za preporučiti. Ljubazni striček i teta te nutkaju raznim vinima, daju ti kruha i svog maslinovog ulja za probat i pričaju priče o dedi na samrti kojeg je izliječio prošek. Divota.

A sad nagli skok na skroz drugu temu. Planira se ići na Noć vještica u Močvaru, DJ Mario Kovač i tako to. Kako u garderobi nemam masaka, a ne namjeravam ni kupovat, smišljam kako se efektno a besplatno maskirati u kućnoj radinosti. Prihvaćam sugestije. Prvi nemušti prijedlozi su:
- dođem gola, napućenih usana, sa šampanjcem u ruci (imam neki koji godinama već stoji) - ja sam Severina
- obučem se u bijelo, stavim lonac na glavu, gurnem mrkvu u usta i držim metlu - ja sam snjegović
- navučem najlonku preko glave i uzmem pištolj na vodu - ja sam pljačkaš Fine
...
Kao što vidite, stvarno su mi potrebne sugestije. A uvijek mogu otići u Superkonzum i kupit neku glupu plastičnu masku za 5 kn.

25.10.2006. u 12:14 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          



Komentari da/ne?

Opis bloga

Što je bilo prije: pečeno pile ili jaje na oko?

Linkovi

www.tasteofcroatia.org


Free Hit Counters
Get a Free Hit Counters