Green Suzy

24.05.2016., utorak

KOMARCI - vječne krvopije oko nas

Na svijetu postoji više više od 3.000 poznatih vrsta komaraca, ali njih samo 80 ujedaju ljude, a najmanje jedna vrsta jede druge komarce.
Komarci mogu težiti od 2,5 pa sve do 10 miligrama, a brzina ovisi od vrste , aktivni let im je od 1.5 do 2.5 km/h.
Iako nam se nalaze na listi najdosadnijih insekata, ipak, imamo razloga da im se iz prikrajka divimo.
Naučnici ih smatraju čudom evolucije, jer su 50 puta lakši od jedne kapljice kiše, a opet bez problema lete kada kiša pada.
Od bebe do odraslog komarca narastu za samo 5 do 7 dana, a dio kojim nas ujedaju smatra se jednim od najsofisticiranijih dijelova tijela u životinjskom carstvu.



Komarci se primarno hrane biljnim nektarom za dobivanje energije potrebne za let dok se ženke hrane krvlju, no ne zbog hrane, već kao izvor bjelančevina nužnih za razvoj jaja.
Mužjaci nikada ne uzimaju krvni obrok, a ženke prilikom hranjenja usišu samo oko 0,01 ml krvi.
Nakon što je ženka dobila svoj ‘obrok krvi’, ona će se povući i odmarati nekoliko dana dok njezino tijelo razvija jaja i probavlja proteine i željezo u krvi, stvarajući aminokiseline koje
koriste kao osnovu za stvaranje proteina u jajima.
Ženski komarci se smatraju najsmrtonosnijom životinjom na svijetu. Svake godine, one svojim ubodima šire malariju koja ubija 2.000.000 do 3.000.000 ljudi, te inficira još 200 miliona ili više.
Pored malarije, komarci prenose i žutu groznicu, denga groznicu, virus zapadnog Nila i još nekoliko opakih zaraznih bolesti.
No, nisu sve vrste opasne (pogotovo su bezopasne vrste koje žive na našim prostorima). Komarci se hrane nektarom iz cvijeća, a vi ćete biti vjerovatno jedina osoba s kojom je ženka došla u kontakt.



Kada ženka komarca gurne nos kroz ljudsku kožu kako bi se mogla napiti krvi, ona ispusti i svoju slinu u naše tijelo. Sastav sline im pomaže da piju krv brže, jer sadrži koktel antikoagulansa –
supstance koja spriječava grušanje krvi.
Nakon što se dovoljno napije i odleti, ostavljajući slinu u tijelu, naš imuno sustav počinje reagirati na ovu stranu supstancu. Jako brzo započinje proizvodnja raznih antitijela koja se vežu za slinu komarca,
a histamin se aktivira kako bi povećavao propusnost kapilara za leukocite i druge proteine koji se priključuju borbi protiv stranih tijela.
Histamin u našem tijelu izaziva upalne reakcije. Zbog njega krvne žile u blizini uboda nateknu i stvore ružičasto ispupčenje koje nas jako zasvrbi.
Što se više češete, to će ispupčenje na koži biti sve veće, svrbit će jače i trajati duže.

Kako se boriti protiv svraba?

Jedan jednostavan i efikasan način je premazivanje otekline pastom koju napravite miješanjem sode bikarbone i vode.

Namočite komad platna u toplu vodu. Voda ne bi trebala biti toliko vruća da vam stvara nelagodu, ali treba biti gotovo ‘neugodno vruća’. Držite vruć komad platna na oteklini minutu ili dvije,
a zatim ponovo namočite platno i ponovite proces. Svrab bi trebao potpuno nestati.

Fleksibilna membrana unutar ljuske kokošjih jaja će se osušiti na vašoj koži, te u procesu povući sa sobom slinu komarca.

Utrljajte mokar sapun na mjesto ugriza. Svrab će nestati istog momenta.

A kako spriječiti uopće da dođe do uboda?


Koliko god da vam oni smetali, nemojte pribjegavati toksičnim repelentima jer vam mogu nanijeti više štete nego sami komarci.
Prirodni repelenti su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti djelotvorni isto tako kao i komercijalni.

Neki od načina kojima možete otjerati komarce od vašeg tijela i boravišta:




Priroda se je pobrinula za te male „napasti“ i podarila nam je razne biljke od kojih je čovjek napravio eterična ulja i spakirao za nas da bi mogli uživati i radovati se godišnjem odmoru!

Zbog toga je i doTerra osmislila kombinaciju biljaka koje savršeno djeluju kao repelent !
Možete ga koristiti na način da aplicirate malu količinu na područja ruku i nogu te vrata, pomiješati mješavinu sa kokosovim uljem- te nanositi na cijelo tijelo ili pak pomiješati sa cvjetnom
vodicom ruže ili destiliranom vodom i koristiti na principu prskanja po dječjim kolicima, odjeći...
I naravno , uvijek će biti uz vas – apliciranjem mješavine TerraShield pruža vam se cca 6 -satna zaštita od insekata!

Noću vam komarci i komarice plešu oko glave i neugodno zuje dok se pokušavate odmoriti? Stavite par kapi mješavine u aroma lampe i nedozvolite da ulaze u vaš dom. Ili pomješajte mješavinu sa destiliranom vodom i stavite u male prskalice te poprskajte štokove vrata i prozora na vašem stanu...

TerraShields je mješavina citronelle, cedra , eukaliptusa te još 11 različitih biljaka. Ono je laganog osvježavajućeg citrusnog mirisa, koji nas opskrbljujem energijom , jer citrusi potižu našu energiju.
Mješavinu može koristiti cijela vaša obitelj !


Zaštita prostora od komaraca

Postavite na prozore i kraj ulaza tegle s biljkama koje komarci ne vole (mačja metvica, citronela, lavanda, peršin, bosiljak, menta).

Palite aroma lampe ili mirisne štapiće s uljima citronele, limunske trave, lavande, čajevca, ružmarina ili cimeta.

Uživajte u proljeću , ljetu i jeseni- nisu komarci ni tako strašni kad ste okruženi prekrasnim mirisima bilja!








Oznake: komarci, priroda, eterična ulja, doterra, aromalampe


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.