Gnojidba bilja i gnojiva

nedjelja, 03.01.2010.

Makro i mikro elementi

Počinjemo s malom školom gnojidbe. Lekcija 1.: Makro i mikro elementi

Da bi bolje razumjeli, a samim time i proveli gnojidbu, riječ-dvije o dva vrlo česta termina; makro i mikro elementi.

Osnovna razlika je u količini pojedinog biogenog elementa koji je potreban biljkama. Ukoiko se radi o većoj količini koje biljka zahtjeva tijekom svog životnog ciklusa, govorimo o makroelementima, odnosno ako biljka zahtjeva biogene elemente u malim količinama govorimo o mikroelementima. Međutim, prema važnosti nema razlike; i jedni i drugi su neophodni za pravilan rast i razvoj biljke.

Makroelementi: Dušik (N), Fosfor (P), Kalij (K), Kalcij (Ca), Sumpor (S) i Magnezij (Mg)
Mikroelementi: Željezo (Fe), Cink (Zn), Bakar (Cu), Mangan (Mn), Molibden (Mo) i Bor (B)

Neki stručnjaci u makroelemente dodaju još i kisik (O), vodik (H), ugljik (C). Navedenih elemenata, biljka uvjetno ima na raspolagaju u neograničenim (većim) količinama pa se o njima manje raspravlja. Međutim, samo uvjetno, naročito kada je riječ o ugljiku (C). Upravo je ugljik (C) jedna od najvažnijih komponenata organske tvari, te se danas vode mnoga istraživanja upravo o "prometu" ugljika, no o tome u jednom od slijedećih postova.

Osobno, najčešće koristim slijedeću podijelu (Dennis, 1971), koja je i za praktičnu poljoprivrednu proizvodnju vrlo jednostavna i upotrebljiva:
1. Organski elementi: ugljik (C), vodik (H), kisik (O)
2. Glavni elementi: dušik (N), fosfor (P) i kalij (K) - otud i važnost NPK gnojiva
3. Sekundarni elementi: magnezij (Mg), kalcij (Ca) i sumpor (S)
4. Mikro elementi: bor (B), mangan (Mn), bakar (Cu), molibden (Mo), željezo (Fe), cink (Zn)
5. Funkcionalni: natrij (Na), silicij (Si), vanadij (V), klor (Cl), kobalt (Co)

Balansiranjem navedenih biogenih elemenata, moguće je provesti pravilnu gnojidbu i ostvariti očekivani učinak gnojidbe (visina prinosa, kvaliteta plodova, razvoj biljke). Kada se govori i primjeni mikroelemenata potrebno je naglasiti da su svi osim bora, teški metali, te je vrlo mala granica između praga korisnosti i praga toksičnosti prilikom primjene.

Pojedine bilje se značajno razlikuju po potrebama za pojedinim biogenim elementima, te će se u jednom o slijedećih postova govoriti upravo o potrebama biljaka za pojedinim elementima.

- 02:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #