život je kratak

09.08.2006., srijeda

NEĆU U KREVET!

SVAKE VEČERI ISTO!!- dijete neće u krevet.U toj borbi za opstanak djeca pokazuju nevjerojatnu energiju. Dijete jednostavno ne želi u krevet. Molbe ne pomažu, prijetnje pogotovo.
Rijetki su roditelji koji mogu opušteno čekati da mu se oči same zaklope.
Mnogoj djeci je teško odvojiti se od zanimljivog dana. Koliko je dijete umorno i kad bi trebalo ići spvati ovisi o tome što je proživjelo toga dana. Možda u podne predugo spava ili se uvečer prekasno smiri....

MOŽDA DA ISPROBAMO JEDAN OD OVIH PRIJEDLOGA:

1-Promjena i čisti zrak često umaraju.
Što se intenzivnije mama i tata bave djetetom i što se opuštenije ono može izludovati u vrtiću ili napolju , tim je veća šansa da će uvečer normlno otići u krevet.

2-Dnevni program mora završiti na vrijeme.
Neka djetetov dan završi najmanje sat i pol prije odlaska na spavanje. Izbjegavajte naporne igre i zurenje u televizor.

3-Pokušajte stvoriti harmoničnu atmosferu.Nervoza, nestrpljenje ili svađa s roditeljima ili braćom čini dijete nemirnim

4- Na vrijeme najavite odlazak u krevet Podsjetite dijete da se polako približava vrijeme spavanja.

5- Pokušajte se držati točnog vremena za odlazak u krevet.
Samo na odmoru ili vikendom možete biti popustljiviji.Inače , važno je da dijete bude u krevetu čak i ako ne želi spavati.

6-Držite se rituala kad dijete vodite u krevet.Pjevajte zajednički uspavanku, pomazite se ili mu čitajte priču za laku noć.

7- Neki roditelji legnu pokraj djeteta dok ono ne zaspi ili ga puste da zaspi u njihovom krevetu pa ga poslije prenesu.Njihovo je iskustvo da dijete ranije zaspi i da imaju svoj mir.

8- Danas za kaznu ideš ranije u krevetOvu prijetnju svkako izbjegavajte( iako vam može izletjeti). Spavanje za dijete ne smije biti kazna, nego nešto lijepo i ugodno.

<< Arhiva >>