život je kratak

27.09.2006., srijeda

VOLIMO LI IH PODJEDNAKO?

DJECA- NAŠE NAJVEĆE BLAGO!
Kad je u obitelji više od dvoje braće ili sestara, uvijek postoji konkurencija.Vječita je tada borba za naklonost roditelja, no to redovito završava tako da se netko od njih osjeća zapostavljenim, ne samo od roditelja nego i od ostale braće i sestara.Česte su pritom svađe, plač, a ponekad i natezanja i tuče.
Kako da se roditelji postave prema tome?
Sjetite se reakcije prvog djeteta kad ste mu objasnili da će dobiti sestru ili brata. Javio se strah da ćete ga ostaviti i zapostaviti, koji ponekad prerasta u ljubomoru i mržnju prema novorođenčetu. Uostalom, malo i ima pravo.
Dotad je imalo svu vašu ljubav, a sada je odjednom mora s nekim dijeliti.MySpace Layouts

No s vremenom problemi nestaju i ostaju samo male, uobičajene razmirice.
ALI!! Ako se roditelji odluče na treće dijete - nastat će nevolje.MySpace Layouts
Beba dovodi do toga da ono srednje ostaje zapostavljeno i postaje ljubomorno. Sestra ili brat bili su mu uzor, uživalo je u igri s njima, a sad je samo. Ljubomorno je na novorođenog, a ljuto na starijeg brata ili sestru.
Nije mu lako. ŠTA NAPRAVITI?
Jako je teško naći pametno rješenje. Koliko god da čovjek ima djece nikad nema pravila kako riješiti tu ljubomoru. Mislim da je najvažnije , nikako ne praviti razliku i voljeti ih sve jednako , a ako ih ima više zašto se svi zajedno ne bi brinuli o najmlađem- onda će se i ono srednje osjećati važnim i potrebnim.

25.09.2006., ponedjeljak

UHO I NJEGOVA PODRUČJA


Tumačenje ovog organa nešto je teže jer on ne sudjeluje u izrazu lica. Ali ipak bi trebalo letimično pogledati i uho.
OBLIK
Veliko uho
-životna snaga, ekstravertiranost
Maleno uho
-introvertiranost, suzdržljivost
Veoma maleno uho
- sumnjičav i zatvoren karakter
Usko uho
-ustrajnost i odlučnost
Široko uho
- iskrenost i poštenje
Malen vrh ušne školjke
- upozorava na nepredvidivu osobu originalnog a, nemirnog i istraživalačkog duha
POLOŽAJ
Uho, prema načinu na koji je smješteno u odnosu na lice, može biti:
Visoko
-označava idealista i osobu pomalo nestvarnih ideja, sklonu utopističkimrazmišljanjima
Nisko
-otkriva smisao za praktičnost i ovisnost o materijalnim dobrima i slabo zanimanje za dugoročne planove
Okomito
-znak je velike opreznosti, neodlučnosti, nedostatka inicijative i samopouzdanja
Koso
-svojstveno je osobama brzih reakcija i nepogrešivog instinkta, koje znaju mirovati ili djelovati u pravom trenutku
Priljubljeno uz glavu
-ove su osobe oličenje opreznosti i neće učiniti nijedan korak nisu li sigurne da im je tlo pod nogama čvrsto i sigurno
Odmaknuto od glave( tzv. klompavo) znak je samostalnosti duha i osjećaja, kreativnosti i nadahnuća u rješavanju problema.
Usko uho šiljatoga vrha
govori o ambicioznoj osobi koja vas s lakoćom dovodi u zabludu,služeći se pritom diplomatskim i strateškim spletkama, razrađenim do savršenstva.

23.09.2006., subota

LICE NAS OTKRIVA

Ako pogledamo sebi dragu osobu, promotrimo kakvu ima bradu , uha, usne- da li ćemo moći iz njih pročitati kakva je osoba? Možda! Pa evo par zanimljivosti - možda se prepoznamo.
BRADA
"
Široka i četvrtasta brada
- znak je tjelesne snage, izdržljivosti i hrabrosti.Ovakve su osobe pristrane i učinit će sve da zadovolje častoljublje.
Brada sa okomitom jamicom otkriva izrazitu sklonost poslovima, dok vodoravna i duboka jamica govori o prilagodljivoj i izuzetno dobroj osobi.
Velika i okrugla brada
- govori o veselju i smislu za životne radosti.Jamica upozorava na sebičnu osobu, koja će primati ali ne i uzvraćati prijateljstvo i ljubav.
Okrugla i ljupka brada
-znak je snažne volje sklonosti znanosti i istraživanju. Riječ je o dosjetljivim osobama, pomalo usamljenima , ali i prijaznima, plemenitima i pomirljivima.

Uska i zašiljena brada
- znak je slabe energije i stidljivosti. Nezainteresirana i uvijek po strani, ovakva će osoba biti sklona misticizmu i asketizmu. Njihov je duhovni i intelektualni život često veoma aktivan i zato ih okolina smatra prijaznima, ugodnima i vrijednima poštovanja. Uglavnom su to umjetnički nadarene osobe.
Ravna brada
-znak je sklada, volje i trijeznosti.
Izbačena brada
-govori o poduzetnom duhu i želji za dominacijom.
Uvučena brada
-znači oprez, stidljivost i neodlučnost.

18.09.2006., ponedjeljak

ZIMNICA

Pravljenje zimnice mi je oduvijek predstavljalo veliko zadovoljstvo. Iako mi djeca više nisu sa mnom , i ne moram više praviti puno zimnice svejedno ne mogu odoliti. Svake godine kažem" više ne pravim ništa, ono što treba mom mužu i meni mogu i kupiti," no svejedno nisam dosljedna toj izjavi. Ove godine je povrće jako dobro rodilo, tako da sam već skuhala rajćicu a u subotu sam pravila ono što moj muž najviše voli-papriku u ulju.
Kad sam bila gotova , hajde reko , idem se odmoriti ,sjesti za komp i malo sa vama "popričati" ali malo sutra- evo ti mog muža sa crvenom paprikom . " Rekla si da bi mogla napraviti malo ajvara!"
AJMO NA POSAO!!Odlično je ispao i baš sam bila zadovoljna , no onda se pojavila susjeda sa kantom šljiva: " Ovo moraš još danas napraviti- ja ću ti pomoći da ih iskolaš". I šta napraviti-"Kad je bal nek je bal!!"IDEMO. Pekmez je bio zakon
ali sam ja bila sa svim poslom gotova tek u 1 sat u noći. Dok su moj muž i moje životinjice već naveliko spavali ja sam još uvijek radila. Tu noć sam bila ljuta na sebe što sam toliko toga spremala ( a rekla sam da neću ništa!), no danas kad mi se skupilo društvo da proba što sam napravila i kad su svi bili zadovoljni- Ja sam "probila "plafon od ponosa.
Malo sam vas ugnjavila sa ovom pričom no htjela sam se malo PRAVITI VAŽNA! Ne zamjerite!!

14.09.2006., četvrtak

ORUŽJE U DJEČJIM RUKAMA

" Kad uđem u sobu moga malenog sina, kao da sam ušla u skladište oružja.Posvuda pištolji, tenkovi, malene plastične bombe, vjerne kopije, u prirodnoj veličini, mitraljeza.....
Čak imaju bateriju, pa je dovoljan
pritisak prsta da se prostorijom proširi neugodno štektanje.
Dakako , svjesna sam da se takve igračke nisu same od sebe stvorile u njegovoj sobi;- krivci smo muž i ja.Ali, iz ljubavi smo ispunjavali njegove želje.
Hoće li se naš sin pretvoriti u okrutnog mladića?

Priznajte, izjava ove majke kao da je izjava svih majki male djece.
Protiv igre rata zaista ne možemo učiniti ništa . Prije su se dječaci igrali po ulicama lopova i žandara, kauboja i indijanaca, sami izrađivali luk i strijelu,ili se koristili granom kao puškom i pištoljem.Danas su te igračke vjerne kopije originala, znači igre se nastavljaju , ali suvremenijim igračkama.
Roditelji ( pogotovo očevi) često znadu poticati djecu da se dokazuju kao hrabri ratnici(pogotovo dječaci) tako da će dijete pokazati sve što umije i zna samo da zadivi roditelje.
Kad se svi dječaci iz susjedstva igraju oružjem, postavlja se pitanje ima li uopće smisla odbiti njegovu želju za takvim igračkama.Jer, prije od svega doživjet će dječju okrutnost-jednostavno će mu se izrugivati i izbaciti ga iz društva.Potom će se dijete potruditi da nađe barem imitaciju igračke i u takvoj prilici zadovoljit će se i granom umjesto puške

Te igračke , roditelji djeci kupuju da se mogu igati s prijateljima , no kod kuće mu ipak treba sugerirati da se igra sa ostalim igračkama-slagalicama, autićima.
Ja mislim da to zanimanje za takve igračke ( imitacije oružja) prestaje s godinama , pa ako dijete kao maleno želi takvu igračku , to ne znači da će kao odrastao postati nasilnik. Kakav će biti , to ovisi o odgoju i o sredini u kojoj raste.

A oružje jako brzo zamijeni knjiga, video igre, kompjuter.Vrijeme je na strani roditelja!!

12.09.2006., utorak

"BOLEST"

layout for myspace
Narode moj, ovih dana moju kuću su posjetili "LIJEČNICI". Razbolio mi se moj dragi " član obitelji". Ovih dana što se nismo čuli bio je na liječenju. blog layouts

No sad je sve u redu i evo nas ponovo smo tu.

SVATOVI

Danas vas neću gnjaviti nekim ozbiljnim temama;-- moram vam se pohvaliti da sam u subotu "jela velikom žlicom" -što znači da sam bila u svatovima
Bilo je predivno- mlada je bila iz Đakova pa je vjenčanje bilo u Katedrali.
Mislim da to neće nikad zaboraviti.Potom smo išli u Višnjevac u jednu prekrasnu- veliku salu-bilo nas je oko 300

Mladenci-prekrasni, glazba na visini-
-hrane toliko da nisi znao što ćeš da jedeš.

Torta na tri kata( svadbena) plus ostale torte i sitni kolači. LUDNICA: Znate i sami što me sada čeka-- DIJETA........!
Vjenčani buket i podvezica su bačeni i mladi kreću u svoj bračni život, a oni što su uhvatili podvezicu i buket neka se spremaju- možda ćemo i kod njih u svatove. Eto , do danas mi je trebalo da dođem sebi i da nastavim normalnim tempom.
Žao mi je što niste bili sa mnom zato sam vam i ispričala ovo u kratkim crtama da si možete doćarati kako mi je bilo. Pozdrav svima i LAKU NOĆ.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>