život je kratak

30.05.2006., utorak

U IME BIVŠE LJUBAVI


Nema pristojnih, kulturnih ni đentlmenskih razvoda.Slažu li se ljudi, ne razvode se, a kako bi se slagali nakon razvoda ako to nisu mogli ni prije razvoda?
Hoće li se dojučerašnji bračni drugovi blatiti, nazivati najpogrdnim riječima ili čak i ometati jedno drugoga, njihovo je opredjeljenje, pitanje njihova stava.
Nije lijepo, ali-crne svoj obraz.Ostane li iz braka i dijete, sve se mijenja. Tad je ne samo nepristojno nego i pedagoški pogubno pred djetetom razvlačiti prljavo rublje prošlosti ili sadašnjosti.
Pogubno je pred djetetom, koje takođe pati zbog osjećaja zanemarenosti i ostavljenosti, neprestano ponavljati kako se ON ne brine, kako ne daje novac, kako ga ni zašto nije briga
Dijete će to ionako shvatiti samo- kad za to odraste dovoljno..

Nitko nema pravo uskratiti djetetu vezu s roditeljem koji je otišao,jednako kao što nitko ne može tom roditeljuoduzeti obavezu da svoje dijete viđa, da s njim provodi vrijeme, da dijeli njegove brige, da pomaže novčano u njegovom odrastanju, da ga daruje...
Čak i kad bivši partneri zasnuju nove obitelji, roditeljske se spone ne smiju pokidati.Dijete će lakše prihvatiti malu polusestru ili polubrata nego se pomiriti s osjećajem odbačenosti.

29.05.2006., ponedjeljak

KAKVU ŽENU TRAŽE MUŠKARCI?


" Ako je presigurna u sebe, past će u krizu,
ako je " slatka" i srdačna brzo je se zasiti i nestane.
Ako je pak nezavisna i samostalna,
stalno ima pritužbe jer se osjeća zapostavljeno."
BEZ LJUTNJE muškarci--zašto se tako ponašate?

PRIčA PRVA:
"Uvijek je bila pojam u ulici.Jedina djevojka u muškom društvu. Dok su ostale sjedile po kafićima, čavrljale, šetale, ona je s nama igrala biljar, vozila se na motoru.Ne znam kako, ali odjednom smo prohodali. Tko sretniji od mene. Svi su mi zavidjeli. No, meni je išlo na živce da je stalno moram dijeliti s ostalima.
Onda sam upoznao nju- čistu suprotnost- povučenu, mirnu, strogo odgojenu.Samo moju....ali dosadnu.Uskoro sam počeo žaliti za prvom djevojkom"

PRIČA DRUGA:
" Bio sam u braku četiri godine. ..... je bila, za nekoga, žena koja se samo poželjeti može.Pravnica, vječno na sudu, na raspravama, Kod kuće je pamtim vječito glavom nagnutom nad spisama.
Uživala je u tome, zgodna, elegantna, inteligentna- idealna za stvaranje karijere. A gdje sam ja bio u tom svemu? Onda sam upoznao nju. Tiha , plaha, ali društvena i ono bitno( bila je novinar) ni riječi o poslu.Pomislio sam - to je žena mog života!
No , onda se dogodilo! Jednog dana naišli smo na automobilsku nesreću. Ja nisam mogao gledati, no ona je uzela blok, prekoračila preko pokrivenog tijela i počela zapisivati za crnu kroniku.ZAR I ONA? PA ZAR SVE ŽENE MORAJU MISLITI SAMO NA POSAO? A, mi , zar na nas ne misle?"
Šta to naši dragi muškarci traže od nas? Teško je , dragi naši muški; pronaći ženu koja će biti odlična domaćica, savršena majka,ekspert u krevetu,dobrog izgleda,dru štvena a ujedno i čedna -naravno(to se samo po sebi podrazumjeva) vjerna do kraja života.
Ja sam sa mojim mužem 36 godina u braku, i mislim da je najvažnije da jedno drugo prihvatimo onakve kakvi jesmo sa svim svojim manama, ALI LJUBAV MORA BITI NA PRVOM MJESTU. Zato dajte si pusu i volite se, a sve ostalo će doći samo po sebi.

28.05.2006., nedjelja


Nedjelja uvečer. Kovčeg je još otvoren.Trebat će mu možda i ova košulja. I zelene čarape, i sive hlače. Trebao bi cijelukuću strpati u kovčeg koji će za jedan sat nestati.

Dok ga ispraća, u oku zacakli suza.Tisuće neizgovorenih riječi. Do idućeg vikenda.Dobro,tu je uvijek i telefon.Ali telefon nije isto što i razgovor oči u oči.Dovoljna je jedna kriva riječ, čudan osjećaj u glasu...i upropašten je cijeli dan. Ili tjedan.
Bok, kako si? Dobro , kako ti i djeca? Mali je jučer imao malu temperaturu,a mala je dobila dvojku u školi.
U subotu ću joj pomoći da nauči i ispravi je; oprosti , žurim na važan sastanak. Dobro, doviđenja. Do petka.
I to je sve. A on je uvijek tako daleko...

Mnogo je takvih brakova, obitelji koje se zbog njegova posla okupljaju samo vikendom. On je trgovački putnik ili prezaposleni direktor, ili samo radi u drugom gradu. Ona ostaje kod kuće s djecom. Poneke su zaposlene, ali je najviše domaćica.Živi čekajući i sama nosi teret kućnih poslova.
Rijetko viđanje može želju dugo držati svježom, ali neminovne su i krize. Kako ih izbjeći? Šta ako nema čvrstog međusobnog povjerenja? Udaljenost stvara maštanja koji gase želju.
Ponižavajuću ljubomoru. Ona se osjeća nevažnom, prikovanom za obiteljsko gnijezdo. I kad se on vrati kući, natovarit će mu na vrat gomilu vlastitog nezadovoljstva.

Može li se , kako, održati odnosno spasiti vikend-brak?

25.05.2006., četvrtak

" PRIJATELJICA!!!"

LJUDI MOJI, ludi dani su za mnom, zato me nema tako dugo.Imala sam goste( to kao prvo!), onda sam morala kompletno okopati vrt, jer je korov preuzeo vlast nad svim povrćem koje sam posadila. Premda je večer moje doba za kompjuter nisam imala snage da išta pišem.
No, evo me, i danas ću vam ispričati nešto , što je mene malo stavilo u dilemu. DA LI JE POŠTENO DA SE TAKO ŠTA DOGODI? Baš me zanima šta ćete vi reći.

Prijateljica i ona drugovale su još od srednje škole. Poslije su svaka pošle na drugi fakultet, ali diplomirale su istodobno.
Jedna je imala sreće u ljubavi i udala se. Druga, iako vrlo lijepa i obrazovana, nije imala sreće sa mladićima.Prva je pokušala drugu uvesti u društvo i pomoći joj da nekoga nađe, pozivala je u svoju kuću.
Onda se dogodilo nešto nevjerojatno: prije dva mjeseca ta druga došla je sa prijateljičinim mužem k njoj, rekli joj da se vole te da je to jače od njih. Eto , nisu željeli ništa da joj rade iza leđa.

Iako očajna, prva je shvatila da je njima teško kao i njoj, predložila je rastavu s time da k sebi uzme djecu. Njen muž nije pristao: hoće i djecu i prijateljicu.
To je u njoj izazvalo strašan bijes
:ispljuskala ga je na javnom mjestu i sad se strašno stidi zbog tog čina.
Ne znam kako bi se ja ponijela u takvoj situaciji., no jedno ipak ne mogu razumjeti. I ja imam prijateljicu, njen muž je za mene uvijek bio : MUŽ MOJE PRIJATELJICE! i moj prijatelj. Nikad ga nisam gledala drugim očima. Ako je to zaista bila viša sila, kako može onda toliko biti nepošten pa joj još hoće uzeti djecu. Zar taj muž nije nikad volio tu svoju ženu-majku njihove djece. ? Zar ljubav tako brzo može preći u mržnju?Izgleda da se sa prijateljicama mora oprezno--poznata je ona narodna:-" POMOZI SIROTU NA SVOJU SRAMOTU!"

15.05.2006., ponedjeljak

NE MOŽEMO UVIJEK POBJEĐIVATI

Današnje nam društvo nameće model pobjednika, ali treba naučiti i gubiti. Ne samo u sportu , nego i u svakodnevnom životu, treba znati prihvatiti poraz.
Image Hosted by ImageShack.us
I svakodnevni život je poput sporta, prepun izazova.Bez obzira sudjelujemo li slučajno ili namjerno, dio scenarija uvijek se ponavlja: netko dobiva a netko gubi.
Za one koji neznaju gubiti, poraz je preveliko, nepodnošljivo poniženje.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Uzroci takvih osjećaja skrivaju se u djetinjstvu, u očajničkim pokušajima djeteta da zadovolji očekivanja prezahtjevnih roditelja i učitelja.
U zreloj dobi često nam nedostaju ideali, modeli savršenosti koje možda nikad ne bismo mogli dostići, ali koji su u svakom segmentu života neophodni jer daju smjer i omogućuju procjenjivanje i ocjenjivanje postignutog.
Nedostaju li te osnovne vrijednosti, sreća postaje samo dostizanje konkretnih ciljeva, uspjeha koji mi , a i drugi, lako prepoznajemo: moć, karijera, novac, nagrade i slićno.
Živimo ubrzano, u društvu u kojem nema vremena za proučavanje i uživljavanje u svačiji život. Koncentriramo se samo na najbolje, na pobjednike, na trenutak pobjede, zaboravljamo pritom put koji do pobjede treba proći.
Image Hosted by ImageShack.us
Razočaranje i neuspjeh sastavni su dio svakodnevnog života, i to nikad ne bismo smjeli zaboraviti.Znati se oduprijeti frustracijama koje donosi neispunjen cilj, to je zlatno pravilo preživljavanja.

13.05.2006., subota

ROĐENDAN 2!!

Kad već pričam ponovo o rođendanu , ispričat ću vam nešto što se dogodilo u jednoj firmi povodom jednog rođendana.
Rođendan je slavio kolega iz ureda koji se stalno hvalisao svojim uspjesima kod žena.myspace layout
Kolegice su mu , zbog toga, odlučile pokloniti gomilu prezervativa.
Image Hosted by ImageShack.us
Jedna od njih je bila zadužena da ih kupi.Kako joj je bilo neugodno da uzme na jednom mjestu odmah stotinjak,obišla je puno trgovina i u svakoj kupila par komada.Sve ih je strpala u poveću ručnu torbicu.Kad je išla nazad u ured, sudarila se sa jednom starijom gospođom, koja ju je nezgodno gurnula pa je pala. Torbica se otvorila a prezervativi su se rasuli po pločniku.Dok ih je skupljala naišao je mlađi muškarac, i vidjevši sve te prezervative, dobacio:"ČINI SE DA ĆETE BITI JAKO ZAUZETI OVAJ VIKEND:"Jadnica je od neugodnosti poželjela da ju zemlja proguta.

OBEĆANJE!!

Ispričavam se svima , nije me bilo dugo!(- nisam stigla prije.) Rođendan je davno prošao i hvala vam svima na čestitkama mome sinu , no moram ispuniti jedno obećanje koje sam dala gogoou Specijalno za tebe ( kao dodatak šparogama)Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
DOBAR TEK!

07.05.2006., nedjelja

ROĐENDAN

MySpace Layouts
Prošao je još jedan divan dan. Nije bilo baš prekrasno vrijeme, ali mojoj obitelji to danas nije smetalo.Uz finu papicu, kolače i dobro raspoloženje proslavili smo rođendan moga sina.
MySpace Layouts
Nema ništa ljepše od obitelji!, Kad se skupimo u ovakvim prilikama čovjek se tako osjeća ispunjen i zadovoljan. Nažalost kolača više nije ostalo ,ali vam svima šaljem velki pozdrav sa puno pusa. Za danas samo toliko- umorna sam i idem rano spavati-SUTRA JE RADNI DAN.

LAKU NOĆ!

05.05.2006., petak

PILULE SREĆE I SNAGE?!

Zdrav radi svašta da oboli, a bolestan se brine kako da ozdravi!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Svakim danom sve više mladih osoba guta tablete za umirenje, smanjenje živčane napetosti, ublažavanje boli, depresivnosti, liječenje glavobolje, zubobolje i tko zna kojih još sve "bolesti".Čim se tko požali na nesanicu, slab tek, potištenost, razdražljivost, grčeve u trbuhu ili neku drugu patnju, dobronamjerni prijatelj ili prijateljica ponudit će mu tabletu- taj spasonosni lijek koji liječi sve "boljke", od problema spavanja do ljubavnih jada i drugih poteškoća koje svakodnevno muče mlade ljude.Sedativi su danas najpopularniji lijekovi. Gotovo da nema kućne apoteke niti ženske torbice u kojoj se ne bi našao apaurin, praxiten i razne pilule spasa, sreće i snage.
Oni mladom čovjeku pomažu da lakše podnese školski neuspjeh, preboli neuzvraćenu ljubav, da izdrži majčine prodike, očeve ćuške, da stvori ljepšu sliku o sebi. da na krilima vlastite mašte odleprša iz svog mučnog i paklenog ozračja u neki novi bolji i pravedniji svijet, svijet svojih snova, iluzija, želja, čežnje.

Nažalost, sve češće mladi miješaju tablete sa alkoholom-"kokteli",da bi pojačali djelovanje tableta. To postaje prava pošast s izuzetno visokim rizikom od psihofizičkih bolesti i formiranja tjelesne, metaboličke, ili i jedne i druge ovisnosti.
Free Image Hosting at www.ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
ŠTO NAPRAVITI ?? KAKO POMOĆI??Ja mislim da djecu treba stalno promatrati, pokušati ih upozoriti i ukazati im na moguće štetne posljedice koje ih očekuju,pomoći im da to prestanu činiti prije nego što obole jer onda će biti prekasno!

" BOLJE RAZMISLI O PUTU KOJIM IDEŠ DOK SI NA ČVRSTOM TLU; NEGO KAD ZAGAZIŠ U ŽIVI PIJESAK"-savjetuje KIM H: SANG

03.05.2006., srijeda

EMOCIONALNE MASKE

MySpace Layouts
Emocionalnim maskama nekad svjesno, a nekad nesvjesno prekrivamo autentične emocije koje smatramo nepoželjnima, za koje vjerujemo da nas čine slabijima, manje atraktivnima, manje poželjnima ili manje vrijednima u usporedbi sa drugima. Želimo se zaštititi od mogućeg neprihvaćanja, odbacivanja ili nekog drugog emocionalnog ozljeđivanja.

MASKE KRIVNJE
Iako nam se to na prvi pogled ne čini, osjećaj krivnje može biti snažan pokretač razvoja osobe prema moralnom i odgovornom biću. Kao posljedica raznih ponašanja u djetinjstvu , ljudi u kasnijem životu navlače bar trimaske s kojima " plove" kroz život.

MASKA APSOLUTNO PRIVLAČNIH
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Ljudi koji su tijekom djetinjstva često okrivljavani, pogotovo nepravedno,ne mogu podnijeti da su krivi.Postaju usmjereni na tuđe propuste, kritiziraju, triumfiraju na tuđim greškama i ne mogu prihvatiti ni jednu svoju.Gledajući loše u drugima, sami sebi izgledaju boljima nego što su ih smatrali njihovi autoriteti. Priznati grešku, značilo bi podsjetiti se svih potisnutih boli i okrivljavanja. Zato to nesvjesno izbjegavaju.

MASKA DEŽURNOG KRIVCAFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Dobivaju je ljudi koji su odrasli bez podrške, pohvala, koji su više usmjereni na reakcije okoline nego na ono što čine. Iz straha da ne pogriješe, oni ne misle na ono što čine, već na procjenjivače i kritizere koji će im sigurno naći grešku.I upravo će zbog toga, stalno nešto pogriješiti, zaboraviti, preskočiti, krivo shvatiti ili neprimjereno reagirati.Okolina ih ubrzo takvima i zapamti pa će postati dežurni krivci i u njihovim ali i u svojim očima.

MASKA SMOTANIH
Nespretni, zaboravljivi, nesposobni, nepouzdani- ni ne trude se da se promjene, već nastoje privući ljude kod kojih će izazvati sažaljenje i obilato iskorištavati njihovu pomoć( "Jer oni su tako bespomoćni da im se " jadnima " mora pomoći")
GDJE SMO MI U TIM PRIČAMA??

01.05.2006., ponedjeljak

KADA LJUBOMORA LJUBAV PRETVORI U MORU!

Image Hosted by ImageShack.us
Snažno lupanje srca, mahnito prekopavanje po partnerovim stvarima , analiziranje sumnjivih alibija... Snažna emocija koja izjeda i postavlja pred nas uvijek i iznova isto pitanje: je li mi partner nevjeran ili se gubim u vlastitoj nesigurnosti?

Kad govorimo o ljubomori u ljubavi i partnerstvu u svakodnevnim razgovorima s prijateljima i znancima, lako upadnemo u debate o sasvim oprečnim stavovimaImage Hosted by ImageShack.us
Zločin iz strasti trebao bi , čini se, postati posebno izučavanim u krugovima stručnjaka za suzbijanje kriminala.
Izgleda da je ljubomora, unatočsvim kulturnim i inim promjenama, ostala vječna. Osjećaj ljubomore odolijeva svim trendovima i neće nikada izumrijeti i posve nestati jer se radi o dubokom i univerzalnom osjećaju kojega nitko nije pošteđen.
Nazvali ste ga, a njegov mobitel je isključen i to je dovoljno da vas sumnja počinje nagrizati? Nemojte ga napasti bujicom pitanja i tako ugroziti vaš odnos nepotrebnim scenama, nego izliječite svoju pretjeranu ljubomoru. KAKO?
Pokušajte zamijeniti mentalne slike partnera u naručju sa drugom ženom, zamislite ga u različitoj situaciji- na sjednici s grupom kolega, za radnim stolom udubljenog u posao ili u razgovoru sa šefom. Pokušajte opsesivne misli pobijediti tako da se posvetite sebi, pronađite način da se rastresete i skrenete misli na nešto drugo.
Image Hosted by ImageShack.us
No ako ste već došli do faze da ga kriomice pratite, obavezno potražite pomoć. To je znak da se vaša ljubomora pretvorila u patološku!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>