FRAMA TRSAT

02.09.2009., srijeda

Ovaj petak...

Ovaj smo petak pozvani u 19 i pol doći u crkvu Gospe Trsatske na humanitarni koncert za pomoć Prihvatilištu! :) Ulaz je besplatan, a sav dobrovoljni prihod namijenjen je Prihvatilištu! Pomozimo i mi! :)

Frama će početi u 20h, a susret će predvoditi fra Vatroslav Frkin tvorac knjižica "Hodanjem mladića i djevojke", "Uslišane molitve za bračnog druga" kao i "Bitne oznake bračne ljubavi".
- 10:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.09.2009., utorak

UPRAVI RIJEČJU SVOJE KORAKE: XVI. HOD FRANJEVAČKE MLADEŽI (Rijeka – Pula – Asiz 25.07.-05.08.2009)

Hodu primorskog- istarskog bratstva frame osim framaša iz spomenutog područja, pridružili su nam se i framaši iz Zadra, Šibenika, Gračaca i Sinja.


1. DAN– Nedjelja, 26.07.2009 (Rijeka/Krnjevo)
Tehnički podatci:

Okupljanje sudionika hoda koji nisu iz Rijeke (Pula, Zadar, Šibenik, Gračac, Sinj). U večernjim satima održana je večernja Sv. Misa (koju je predvodio fra Drago Ljevar) sa nadahnjujućom propovijedi – ohrabrenje za predstojeći hod, hod pun izazova i trpljenja - ali i pun ustrajnosti . . . a sve poteškoće na koje ćemo naići (nastavio je fra Drago), trebamo predati Bogu na slavu, pretvarajući tako svaki trn u predivnu ružu . . .

Uslijedilo je zajedničko druženje te odlazak na spavanje (odnosno kućama – onih koji su iz Rijeke)

Misao dana:

Iv 4,14

A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postati će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.


2. DAN – Ponedjeljak, 27.07.2009 (Rijeka/Krnjevo – Veprinac)


Tehnički podatci:

Ova dionica hoda imala je samo jutarnju etapu od 15 km od Rijeke (Krnjeva) do Veprinca a trajala je 3 i pol sata. Polazak je bio u 7 sati ujutro sa Krnjeva. Oko 8 i pol ujutro imali smo kratku okrijepu (banane i voda J) te smo svi zajedno izmolili jutarnju molitvu ispred župne crkve u Matuljima. Hod je nastavljen prema Veprincu gdje smo došli oko 11 i pol. Uslijedio je odmor i smještaj u školi. U popodnevnim satima uslijedio je nagovor kojeg je predvodio naš fra Ivan Miklenić, rad po grupama (svi framaši bili su podijeljeni u jednu od slijedećih grupa: Razum, Mudrost, Savjet, Jakost, Znanje, Pobožnost i Strah Božji) i većernje euharistijsko slavlje. Poslije Sv. Mise, imali smo večeru i naravno druženje uz društvene igre (uno, briškula, trešeta,..) Svi smo krenuli na počinak oko 23.00h da se odmorimo za sutrašnji dan.

Tema dana:

U radu po grupama imali smo prilike iznijeti svoja svjedočanstva o tome kako je to biti vjernik, framaš u zajednici u kojoj živimo i dijelujemo . . . "Kao član Franjevačke mladeži svatko je poslan ostvariti se kao krščanin. To nije uvijek lako ostvariti, ali jednako tako i ustrajati kada dođu osobne krize ili krize cijeloga bratstva. Ponajprije to znači da treba uvijek iznova otkrivati ljepotu Isusovih učenika.

Kroz bratstvo se može rasti i u iskustvu Boga koji je dobri Otac. Treba se učiti u prihvaćanju svega onoga što nas smeta kod drugih. Možda se baš kroz to otkrije novo lice svojih bližnjih."

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str.27, poglavlje:Živjeti u bratstvu Frame, stavka 1 i 2.

Misao dana:

Mt 13, 31-32

Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja ali kad uzraste, veće je od svega povrća.


3. DAN – Utorak, 28.07.2009 (Veprinac – Boljunsko Polje)
Tehnički podatci:

Buđenje u 7, doručak u 7 i pol, nakon čega je uslijedila jutarnja molitva i rad po grupama.

U 10,00 sati krenuli smo na prvu dionicu hoda predviđenu za današnji dan do Poklona. Hod je trajao 2 sata a prošli smo 7 km. U mjestu Poklon podno Učke imali smo zajedničku (kratku) molitvu kod križa nakon čega je uslijedio ručak i kratki odmor. U 14,00 sati krenuli smo na drugu dionicu hoda predviđenu za današnji dan od Poklona do Boljuna. Dionica je iznosila 13 km a hodali smo 4 sata (do 18,00 sati). Pri dolasku u Boljun smjestili smo se u boljunskoj školi te krenuli na Sv. Misu koju smo slavili zajedno sa župljanima. Nakon mise smo povečerali i kratko se družili s obzirom da smo otišli na počinak oko 23,00 sata, tako da odmorni možemo savladati slijedeću etapu hoda.

Tema dana:

Lk 5, 10-11

Isus reče Šimunu:"Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!" Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Tema rada po grupama bila je naš poziv i naša uloga u bratstvu Frame. Raspravljalo se o ulozi pojedinca u svakom bratstvu, od one "najveće", do one "najmanje"; svaka uloga u bratstvu je važna i nezamjenjiva jer svi smo mi pozvani da svojim djelovanjem na ovaj ili onaj način pridonosimo svojim djelovanjem i svojim svjedočenjem, kako unutar bratstva tako i prema van svoju Vjeru kroz uloge koje su nam date. Pripadnost bratstvu nije naš odabir već se usuđujem reći, naš poziv, sa služimo svojoj braći i sestrama u bratstvu , kao i da služimo i pomažemo bližnjemu svome kako nas je to učio naš Gospodin.

Misao dana:

Psaltir I. tjedna, utorak, večernja molitva, Ant. 1

Jedni se hvale kolima bojnim, drugi konjima,

Mi imenom Gospodina, Boga našega!

Oni posrću i padaju,

Mi se držimo i stojimo.


4. DAN – Srijeda, 29.07.2009 (Boljunsko polje – Pazin)
Tehnički podatci:

Buđenje u 4 i pol, doručak i polazak iz Boljuna u 5 i pol prema Pazinu. Ovu dionicu smo prehodali u jednom dijelu (uz nekoliko kratkih pauzi za punjenje bočica sa svježom zalihom vode), znači od 5 i pol ujutro do 12 i pol a prešli smo 23 km u 7 sati hoda (za mene osobno ovo je bila najzahtjevnija etapa cijeloga Hoda) zbog dužine same etape kao i zahtjevnosti terena po kojemu smo prolazili (glavne državne ceste, sporedne ceste, kozje staze preko polja, planinarski putovi preko planina, . . .). Po dolasku u Pazin okrijepili smo se ručkom te smo iskoristili pauzu za odmor do 16,00 sati.U popodnevim satima slijedio je nagovor (kojeg je predvodio fra Tomislav Šanko) te Sv. Misa. Iza večere svi smo izmolili zajedno večernju molitvu, te smo nastavili druženje uz društvene igre (gorila, supruge i muževi – poljubac ili pljuska, molitva za novog konja – ne žalost ne znam kako se točno ove igre zovu ali se nadam da ste ih uspjeli identificirati prema mom opisu J). Odlazak na počinak oko 23,30 sati.

Tema dana:

Tema nagovora kojeg je predvodio fra Tomislav Šanko bila je Riječ – Dar oprosta.

Riječ nije samo riječ, već komunikacija, odnos između čovjeka i Boga, te čovjeka i čovjeka. Temelj komunikacije između čovjeka i Boga je ispovijed, priznavanje svih svojih grijeha, slabosti i propusta Gospodinu. Nadasve je teško promatrati se iz perspektive Boga, kako nas on vidi i VOLI. Bog nas ljubi, gleda naše potencijale, našu svijetlost, naše mogućnosti dok mi gledamo samo našu prošlost . . . Važno je odvojiti čovjeka od grijeha (iako to jest njegov grijeh), odvojiti čovjeka od "okvira". Ponekad svi mi imamo strah od bližnjeg, strah od komunikacije i bježimo . . . Međutim treba živjeti sa žarom, čak i po cijenu pogreške, živjeti punim plučima i voljeti svoje bližnje, sebe. Ne samo prihvatiti svoje bližnje već uistinu VOLJETI i oprostiti prije svega sebi (što nije uvijek jednostavno), oprostiti svojim roditeljima, svojoj braći i sestrama i tada, tek tada ćemo uistinu moći voljeti svim srcem svojim i svom dušom svojom. Ovaj Hod, može biti sagledan kao jedan simboličan hod, kao jedna kušnja vjere i ustrajnosti na svom životnom hodu. Osim toga, može predstavljati i "hod" od srda do srca, od čovjeka do Boga i od čovjeka do čovjeka . . . S toga treba samo ustrajati u svom životnom hodu, i hodati uvijek uz dragog Gospodina. . .

Nakon ovog nadasve poučnog nagovora, primjetih da jedan sudionik hoda ima na majici ispisane slijedeće rijeći : "Bog će uvijek svakome dati, samo treba vjerovati . . . " – nadasve jednostavne rijeći, a opet sadrže jednu veliku istinu: Bog je milostiv i On nas voli te će koračati uz nas u sve dane života našega . . .

Misao dana:

Ako iskreno ne znaš reći Tata (Abba –Oče) nećeš znati reći niti BRATE.

Izvor: ulomak iz govora fra Šanka tokom nagovora od 29.07.2009


5. DAN – Četvrtak, 30.07.2009 (Pazin – Sv. Petar u Šumi – Žminj)
Tehnički podatci:

Buđenje u 6 i pol, doručak, jurarnja misa u 7 i pol te polazak u 8 i pol. Prva dionica hoda iznosila je 13 km u trajanju od 3 i pol sata, odnosno od Pazina do Sv. Petra u Šumi. Uslijedio je ručak, pokorničko bogoslužje koje je predvodio naš fra Zoran Bibić, te osama i sv. Ispovijed. U 16,30 nastavili smo drugi dio dionice hoda predviđenog za današnji dan. Popodne smo hodali od Sv. Petra u Šumi do Žminja 2 sata a prešli smo 6 km. Nakon jučerašnjeg izrazito teškog tjelesnog napora današnja etapa hoda je bila mirnija i opuštenija, gotovo smo imali osjećaj da smo vućeni od strane Duha Svetog . . . J

U Žminj smo pristigli oko 18.00 sati a u 19.00 sati prisustvovali smo Sv. Misi koju je predvodio fra Željko Železnjak (provincijal franjevačke provincije Sv.Ćirila i Metoda).

Tema dana:

U Sv. Petru u Šumi naš fra Zoran predvodio je pokorničko bogoslužje nakon koje je uslijedila sv. Ispovijed. Pomirenje sa Bogom, sa samim sobom i sa svojim bratom. Razmatranje u dubini svoga srca i osluškivanja Božjeg glasa . . .Ovo bogoslužje sadrži spoznaju o nastavljanju svog hoda oprosta, hoda mira prema koljevki franjevaštva, Asiza. Priznati svoje grijehe, svoje slabosti je prvi korak prema potpunom oprostu. Osjećaj smirenosti, radosti, olakšanja . . .su samo neke od milosti koje osjetismo nakon sv. Ispovijedi.

Misao dana:

Mt 9, 11-12

Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: "Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?" A on, čuvši to reče: "Ne treba zdravima liječnik, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike."


6. DAN – Petak, 31.07.2009 (Žminj – Juršići)
Tehnički podatci:

Buđenje u 5 i pol, doručak i polazak u 7.00. Oko 9.00 sati stali smo u Santvinčentu gdje smo izmolili jutarnju molitvu i nastavili hod prema Juršićima. Dnevna etapa hoda iznosila je 17 km, odnosno 4 sata hoda. Poslije ručka i odmora, u popodnevnim satima naš fra Zoran je imao nagovor, zatim je uslijedio rad po grupama, euharistijsko slavlje, večera i prekrasno klanjanje koje je predvodio fra Ivan Lukač.

Tema dana:

U popodnevnim satima održan je nagovor u dvorištu škole u Juršićima (u ugodnom hladu J) kojeg je predvodio naš fra Zoran. Tema nagovora bila je – Rijeć koja hrani, odnosno molitva.

Molitva ja osobni odnos čovjeka i Boga. Molitva se uči, molitva se otkriva - u njoj se raste. Molimo onako kako živimo i živimo onako kako molimo. Isus nas uči da molitva nije svar riječi i da tu nije bitna količina riječi već njihov sadržaj. Molitva srca je presudno iskustvo Boga. Isus u Bogu vidi Oca – a sama snaga molitve je upravo u našem stavu prema Bogu. Isus je pokoravao vjetrove i oluje, a opet je malen pred Bogom, pred Ocem, Isus – sin božji prikazuje se kao dijete.

Plod iskrene molitve je činjenica da nas molitva mjenja – Isus traži da ljubimo jedni druge, a posebno da molimo za naše neprijatelje. I Sv. Franju možemo promatrati kao čovjeka koji je postao molitva – željeti iznad svega moliti svim srcem. Molitva je duboka, kompleksna i zahtjevna stvarnost, a s druge strane molitva je i druženje s Bogom.

Misao dana:

"Riječ kao hranu često je lakše prepoznati u bratstvu i u trenucima zajedničke molitve. Ako se ne hranimo ne možemo rasti u duhovnosti i spoznajama Božje volje u nešem životu. Po primjeru Sv. Franje otkrivamo iskustvo čitanja Božje riječi u bratstvu. Gospodin govori po braći i sestrama. Oni su za mene življeno, utjelovljeno Evanđelje."

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str.71, poglavlje:Živjeti u bratstvu Frame, stavka 1 i 2.


7. DAN – Subota, 01.08.2009 (Juršići – Pula – Asiz)
Tehnički podatci:

Buđenje u 5 i pol, doručak i polazak hoda na svoju zadnju dionicu puta. Prošli smo 13 km u 2 sata i zaustavili se u Galižani gdje smo izmolili u župnoj crkvi jutarnju molitvu. Prehodali smo još narednih 8 km u 3 sata te stigli oko podneva u Pulu. Poslije pauze za ručak i okrijepu uslijedio je nagovor kojeg je predvodio fra Ivan Lukač. Uslijedio je rad po grupama, večernja misa sa župljanima, večera te polazak s autobusom za Asiz u 21.00h navečer (jeeeeeej J).

Tema dana:

Navještaj je temeljno poslanje svih vjernika prema Božjoj riječi. Kroz njega se otvaramo Božjoj zamisli za svijet u kojem živimo. Nosimo u sebi odgovornost za ljude s kojima živimo. Bratstvo Frame je mjesto našega poslanja, kako bismo jedni drugima prilazili u ljubavi i donosili Radosnu vijest – evanđelje. Pripadnost Frame velikoj Franjevačkoj obitelji potiče nas na suradnju i zauzetost u dobru za ovaj svijet i sve potrebe maloga čovjeka. Potražimo načine ostvarenja našega zajedničkog poslanja.

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str.83, poglavlje:Živjeti u bratstvu Frame, stavka 1, 2 i 3.

Misao dana:

Nastoj biti graditelj mira u svojoj obitelji, u svome gradu, u svojoj domovini . . . Prvi neprijatelj mira jest nebriga za probleme drugoga.

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str 82, poglavlje:Upravi Riječju svoje korake . . . Izaberi navještati, stavka 2 .


8. DAN – Nedjelja, 02.08.2009

Tehnički podatci:

Dolazak u Asiz u jutarnjim satima oko 8,00, doručak na parkingu (J) sa ostalim framašima iz hrvatske (zagrebačko i osječko područje) uz pjesmu i ples, naravno J J J. Prvi dan u Asizu počeo je sa zajedničkom misom svih hrvatskih framaša u samostanu u neposrednoj blizini bazilike Sv. Marije Anđeoske. Zatim je uslijedio kratki obilazak stare jezgre grada Asiza prilikom kojeg smo posjetili samostan Sv. Damjana (samostan podno starih zidina grada) te crkvu Sv. Klare i Sv. Damjanski križ (uživo izgleda puno posebnije nego na fotografiji – nemam riječi kojima se može to opisati, a tek kada postanete svijesni da je upravo pred tim križem klečio i sam Sv. Franjo – ajme koje radosti, da vam se zacakle oči od sreće – e da, prave krokodilske suze radosnice J). Zatim je uslijedio ručak u Domus Pacis (Kući Mira) te smještaj u sportskoj dvorani. Oko 16.00 sati uputili smo se prema Bazilici Sv. Marije Anđeoske, odnosno na Trg Sv. Marije Anđeoske. Tu smo na ulazu na trg prije svega kleknuli i poljubili tlo (predivna gesta koja me stvarno raznježila – to je jedan poseban osjećaj kada vidite kako na stotine framaša ljubi tlo ispred Bazilike – znak ljubavi i poštovanja prema tlu na koje stupamo). A tek ulazak u Baziliku Sv. Marije Anđeoske i ti mnogobrojni mladi koji su nas pozdravljali sa MIR I DOBRO, neki čak i na hrvatskom jeziku!!! A kada smo ušli u baziliku, tu je stajala ona, mala PORCIJUNKULA, ušli smo, polagano kleknuli, kratko se zadržali u molitvi te krenuli prema izlazu. A tada, takav osjećaj radosti, olakšanja, sreće, jednostavno neopisivo . . . toliko vas obuzmu osjećaji sreće jer ste svjesni Božje milosti koje ste upravo primili da jednostavno morate zaplakati . . . i dok smo svi izlazili iz bazilike Sv. Marije Anđeoske stvarno se puno framaša rasplakalo . . . potom smo se svi zajedno okupili na trgu ispred bazilike i zajedno izmolili molitve za Porcijunkulski oprost.

Tema dana:

Neka slijedeći stihovi pjesme barem malo pokušaju predočiti radost u srcima našim dok smo bili u Porcijunkuli . . .

Moj me otac daruje

Od kuda meni ovi darovi, ovdje je sunce koje traži me.

Jesam li ikad nešto dobro dobila, a da sam to zaslužila?

Moja je duša danas bijela kao snijeg, moje je srce nedužno.

On je izbrisao sve moje dugove ali voljet' nije prestao.

Moj me Otac daruje, rasipa svijet za mene, jer ljubi me.

I nikad neću prestati od Njega ljubav tražiti, želim živjeti.

Nitko nema veće ljubavi od te, Ljubav što daje se.

Položit' život svoj za prijatelje, u takvu ljubav vjerujem.

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str 206-207, pjesmarica hoda 2009, pjesma Moj me Otac daruje

Misao dana:

"Upitali su ga što želi za spas duša. Franjo je odmah odgovorio:Presveti Oče, iako sam bijedan grešnik, molim te da svima onima koji se pokaju i ispovijede pa dođu posjetiti ovu crkvu, udijeliš potpuno oproštenje svih grijeha."

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str 105, poglavlje: Milost potpunog oprosta .


9. DAN – Ponedjeljak, 03.08.2009

Tehnički podatci:

Buđenje u 6 sati, polazak u 7 i 20 za Greccio, gdje smo stigli nakon dvoipolsatne vožnje autobusom. Prisustvovali smo euharistijskom slavlju (misa polnoćka) kojeg je predvodio fra Ivan Matić. Poslije sv. Mise posjetili smo i Fonte Colombo, mjesto gdje je Sv. Franjo dobio potvrdu Pravila i gdje je napravljena operacija oči. Uslijedio je ručak i povratak u staru jezgru grada Asiza gdje smo imali malo vremena za slobodno razgledavanje grada, molitvu u bazilici Sv. Klare te nabavu suvenira i uspomena za naše najdraže . . . u večernjim satima preostalo je još malo vremena za večeru i zajedničko druženje prije odlaska na počinak.

Tema dana:

"U onom je kraju živio neki čovjek imenom Ivan. Uživao je dobar glas, a bio je još boljega života. ... Njega je blaženi Franjo, kao što je često običavao, petnaestak dana prije Božića pozvao k sebi i rekao mu: 'Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete, koje je rođeno u Betlehemu, i na njegove djetinje potrebe i neprilike tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati.' Kad je to ovaj dobri i vjerni čovjek čuo, brzo je otišao i na spomenutome mjestu pripravio sve što je svetac rekao."

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str 133, Franjo korača po riječi:Toma Čelensk: Prvi životopis sv. Franje (1 Čel 84-87)Kako je Franjo tri godine pred svoju smrt svečano uprizorio Isusovo rođenje .

Misao dana:

Radosno klicanje duše koje osjetismo na polnoćki može se izraziti slijedećim stihovima:

Venimus adorare eum

Zašto kraljevi ostavljaju sjajne palače? Zašto kraljevi slijede zvijezdu čudesnu?

Zašto padaju na koljena pred ovim djetetom? Kad ih ljudi pitaju, oni govore:

O Emanuel, Bog je s nama. O Emanuel!

Zašto pastiri ostavljaju stado u noći? Zašto slušaju pjesmu anđela?

Zašto padaju na koljena pred ovim djetetom? Kad ih ljudi pitaju, oni govore:

O Emanuel, Bog je s nama. Venimus adorare eum (Emanuel)!

Venimus adorare eum (Emanuel)! (Bog je s nama!)

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str 223, pjesmarica hoda 2009, pjesma Venimus adorare eum



10. DAN – Utorak, 04.08.2009

Tehnički podatci:

Buđenje u 5 i pol, doručak te sv. Misa u Porzijunkuli u 8,00 sati, nakon koje je uslijedio blagoslov svih sudionika hoda na Trgu Sv. Marije Anđeoske. Tom prigodon dobili smo maleni poklon, drveno stopalo s ugraviranim natpisom: "Dŕ parola ai tuoi passi – marcia francescana 2009" odnosno u slobodnom prijevodu: Upravi Riječju svoje korake – Franjevački hod 2009. Uslijedio je obilazak bazilike Sv. Marije Anđeoske. Naravno imali smo i slobodno vrijeme koje smo mogli provesti u molitvi u Porcijunkuli ( J J J ). Poslije ručka uputili smo se prema La Verni gdje smo imali vremena za osobnu molitvu, zatim je uslijedila zajednička večernja molitva te večera. Poslije večere na parkingu La Verne pozdravili smo se sa framašima iz zagrebačkog područja (i svih onih koji su bili u njihovim autobusima a nisu iz zagrebačkog područja) te polako krenuli prema svojim domovima. U Rijeku (na Krnjevo) stigli smo u ranim jutarnjim satima (oko 5h ujutro) te smo se pozdravili sa ostalim framašima ne-riječanima. Naravno, bilo je i suza zbog rastanka, ali bilo je puno više onih drugih, radosnica, jer smo bili zahvalni dragom Bogu što nam je podario mnogobrojne milosti u Asizu, ali i zato jer smo imali priliku bolje upoznati našu braću i sestre po Kristu iz naših i ostalih bratstava s kojima smo dijelili prostor za vreće za spavanje J

Tema dana:

"... odjednom ugleda kako s neba silazi Seraf sa šest sjajnih, ognjenih krila te mu se u brzom letu približava, a mogao je raspoznati i jasno vidjeti u njemu lik raspetoga čovjeka. Krila su na njemu bila tako raspoređena da su dva bila iznad glave, dva su služila za let, a dva su prekrivala sve tijelo. Ugledavši ovo, sveti se Franjo užasno prepade. Bio je u isto vrijeme neizrecivo zadivljen, i osjećao je silnu bol. ... S druge opet strane, osjetio je samilost i neizmjernu bol, gledajući ga razapeta na križu. ... I dok se divio, bi mu objavljeno da mu je ovo viđenje pokazano u takvu obliku zato da bi shvatio kako on treba ne tjelesnim mučeništvom već žarom duha biti sav preobražen i suobličen s raspetim Kristom."

Izvor: Vodić za XVI. Hod franjevačke mladeži – Upravi Riječju svoje korake, str 141, Franjo korača po riječi: Cvjetići svetoga Franje (CV, Treće razmišljanje o svetim ranama)

Misao dana:

Mk 6, 30-32

Uto se apostoli skupe oko Isusa i izvijestite ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im:"Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo." Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu.

. . .



Eto dragi moji, ovo su neki od dojmova sa našeg franjevačkog hoda. Nadam se da sam vam barem malo uspijela predočiti dašak svega onoga što smo prolazili na Hodu. Doduše, ovo je poveće poglavlje, ali ova tematika ne zaslužuje išta manje, nego dapače, moglo bi se o tome još puno pisati . . .


Tekst napisala: Dolores Turkalj
- 10:51 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Rujan 2011 (1)
Listopad 2010 (2)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (4)
Rujan 2008 (3)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (4)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (2)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (7)
Ožujak 2007 (4)
Veljača 2007 (1)

Frama Trsat

Framaški linkovi

MOLITVA FRANJEVAČKE MLADEŽI

  • Gospodine Isuse Kriste,
    ti koji si svjetlost i radost našega života,
    daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
    da nas štiti od svih zala;
    daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
    da nas oslobađa od robovanja nama samima;
    daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
    da možemo ljubiti samo tebe,
    te po tebi i u tebi sve ostalo, ljudi i stvari.
    Iznad svega Gospodine, daj nam
    čisto srce i tijelo,
    da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
    da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla,
    da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
    da svaki dan činimo dobra djela
    i da tako budemo što bliži tebi.
    Pogledaj, Gospodine naše duše i naša srca,
    koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
    daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljestva.
    To te molimo, Gospodine,
    po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
    po našem serafskom Ocu
    kojega smo izabrali za vođu na našem putu
    Amen.





KONTAKTI

  • Za sva pitanja, informacije ili bilo što drugo što vas zanima možete nas kontaktirati preko mjesnog vijeća! smijeh



    Filip
    Mandić - predsjednik
    fileoj@gmail.com

    Filip Polegubić - potpredsjednik
    filip.polegubic@gmail.com

    Dolores Turkalj -tajnica
    dolores.turkalj@gmail.com

    Lucija Hrkać - voditelica formacije
    lucija.na.tockice@gmail.com

    Suzana Ravaršan- blagajnica
    arquenis005@gmail.com


    fra Zoran Bibić- duhovni asistent


    s. Vladislava Penavić- bratska animatorica








    UZ ONE FRAMAŠKE PREPORUČAMO I SLJEDEĆE STRANICE:


    SVETIŠTE MAJKE BOŽJE TRSATSKE

    www.katolici.org

    Franjevačka provincija sv. Čirila i Metoda