folklorni

< lipanj, 2012 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



27.06.2012., srijeda

11. Ivanjska smotra folklora u Dardi

Image and video hosting by TinyPic

U organizaciji HKUDa Darda i pod pokroviteljstvom općine Darda u subotu je održana 11. Ivanjska smotra folklora u Dardi. Osim domaćina učestvovali su FA Bilje, KUD Izvor donja Motičina i KUD Podvinje.

Image and video hosting by TinyPic

- 20:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2012., srijeda

U Pleternici održani 30. lipanjski dani amaterskog stvaralaštva

LIDAS je i ovaj put organiziralo domaće kulturno-umjetničko društvo "Orljava" koje ove godine slavi 35. godišnjicu uspješnog rada.



PLETERNICA – Trideseti po redu Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva ove su godine u Pleternici okupili domaća kulturno-umjetnička društva iz Požege, Zagrađa, Buka, Jakšića i Alilovaca, ali i iz udaljenijih mjesta – Velike Kopanice, Gornje Jelenske, Svinjarevaca, Đurdanaca, Šiljakovine i Sombora – čiji su članovi izveli izvorne pjesme i plesove.

Prije nastupa KUD-ova, ispred pozornice su prodefilirale konjske zaprege i pojedinci jahači koji su pokazali da u Požeštini i okolini još ima rasnih konja. Na LIDAS su došle i žene koje se bave ručnim radom, a sve to, unatoč velikoj vrućini, došao je pogledati i čuti veliki broj Pleterničana i stanovnika okolnih mjesta.

LIDAS je i ovaj put organiziralo domaće kulturno-umjetničko društvo "Orljava" koje ove godine slavi 35. godišnjicu uspješnog rada.

Piše: vm/vlm

Večernji List
- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dječja smotra folklora u Garešnici

Manjinska dječja smotra foklora okupila je u Garešnici 230-ero djece, na središnjoj manifestaciji srpskog kulturnog društva Prosvjeta Moslavina. Nastup je bio u Hrvatskom domu, do kojega su mališani u narodnim nošnjama stigli u povorci. Cjelodnevna događanja ispunilo je još natjecanje u starim dječjim igrama na igralištu u Velikoj Bršljanici, gdje je u domu održana i predstava za djecu.


Na garešničkoj dječjoj smotri folklora nastupilo je sedam skupina djece, pored domaćina i gosti iz Republike Srpske u BiH, Prosvjeta iz Krnjaka kod Karlovca i Bršadina kod Vukovara, Zajednica Mađara iz Novog Gradca iz okolice Virovitice te hrvatsko društvo iz Okučana. Kriza je učinila svoje i neki se gosti nisu odazvali, no organizator je ipak zadovoljan, kaže Zoran Blanuša, predsjednik i voditelj garešničke SKD-Prosvjete. Treću međunarodnu Smotru dječjeg kulturnog stvaralaštva otvorio je gradonačelnik Velimir Žunac. U ime pokrovitelja, Bjelovarsko-bilogorske županije, sve je pozdravio dožupan Saša Lukić. Pokroviteljstvo smotre još potpisuju Grad Garešnica i Turistička zajednica Sjeverna Moslavina. Prethodilo joj je natjecanje u starim dječjim igrama, za kojima je iskazan priličan interes, a natjecalo se u četiri discipline i dvije dobne skupine- djeca do deset godina i starija. U Graničaru su bili najbolji gosti iz Bršadina i Krnjaka, iz okolice Vukovara i Karlovca, zatim u guranju obruča domaćin i Mađari iz Novog Gradca kod Virovitice. Najuspješniji u skakanju u vreći bili su mališani iz Krnjaka te od većih Daruvarčani. Krnjak prednjači i u nošenju jajeta u žlici, u mlađoj skupini, a gosti iz Međeđe u BiH u starijoj. Sudionici natjecanja još su bili mali članovi hrvatskog društva iz Okučana. Igre, kao i kazališna predstava garešničkog amaterskog kazališta Diletanti održani su u Velikoj Bršljanici. Redatelj predstave Prijatelji, Tomislav Čaisa, ima samo riječi pohvale za svoje male glumce. Govori o spajanju različitosti, što djeci, baš poput cvijeća u predstavi, nije problem. Na smotru u garešnički Hrvatski dom mališani u narodnim nošnjama stigli su u povorci s Gradske tržnice te središtem grada prošli mimohodom. Medijski pokriva Krugoval 93,1 MHz.

(Krugoval/pg)
- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2012., utorak

Repušnički susreti 2012.



Likovna kolonija i premijera kazališne predstave prof. Ante Juretića «Aerodrom u magli» kulturni su događaji kojima su ovoga vikenda otvoreni Repušnički susreti 2012. godine. Tradicionalnu manifestaciju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj građana, a puna dvorana prilikom posjete kazališnoj predstavi u izvedbi «Beskućnika» potvrdila je da je Repušnica željna kulturnih događanja.
Središnje obilježavanje ovogodišnjih susreta po drugi je puta održano na igralištu NK Mladosti, što se pokazalo dobrim potezom, a što potvrđuje i povećan broj posjetitelja. Oni koji su željeli otići bliže Lonjskom polju mogli su to učiniti na biciklima u organiziranoj biciklijadi. Središnja manifestacija i ove je godina započela malonogometnim turnirom ulica u kojem je pobjedu odnijela Vinogradska ulica.
Uz sportsko rekreativni program, posjetitelji su uživali i u kulturnom programu koji je uz već spomenute događaje, uključivao i bogat folklorni program KUD-ova iz raznih krajeva Hrvatske.
Neizostavna gastronomska ponuda i ove su godine bili šarani na rašljama koje su pratili stručnjaci iz Ribolovnog društva «Hanja».
Posjetitelji su mogli kupiti i zanimljive rukotvorine iz domaće radinosti na brojnim štandovima.
Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Kutina i TZ Grada Kutine, no najviše truda zasigurno je uložio Organizacijski odbor Repušničkih sureta na čelu sa predsjednikom Danijelom Kokotom. Uz njega su bili i Sanja Durbek, te Mario Vidović bez kojih ova manifestacija ne bi bila tako uspješna.
«Zadovoljni smo ovogodišnjim susretima i nastojali smo da svatko nađe ponešto za sebe. Naš KUD, DVD, NK Mladost, te ŠRD «Hanja», svi mi zajedno radili smo na tome da susrete što bolje organiziramo u čemu smo, nadam se i uspjeli. Sljedeće godine željeli bismo organizirati i koncert kojim bi zaključili susrete i uvjeren sam da ćemo to uspjeti realizirati», rekao je Danijel Kokot koji je ujedno i predsjednik MO Repušnica.

Kutina
- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Publiku razgalio nastup devet folklornih skupina



DONJA MOTIČINA - U sklopu obilježavanja Dana općine u Donjoj Motičini održana je smotra folklora, na kojoj se predstavilo devet folklornih skupina, među kojima je bilo i Slovačko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Brnjik Slovak" iz Jelisavca. Smotru je otvorio dožupan Željko Kraljičak, a upravo je Osječko-baranjska županija, uz Općinu, dala potporu HKD-u "Izvor", u čijoj se organizaciji održala smotra kojom je ujedno završen četverodnevni slavljenički program za Dan općine. "Županija ne pomaže samo općine, već i kulturne udruge, jer je to bogatstvo kojim se moramo ponositi. A Općina Donja Motičina ima se čime ponositi, jer je u posljednje tri godine napravila najveći iskorak u razvoju. Započela je geodetska izmjera i plinofikacija te gradnja javne rasvjete, a uskoro i nastavno-sportske dvorane", kazao je Kraljičak. Istaknuo je da se ljudima koje vole i ponose svojom tradicijskom kulturom mora osigurati standard i mogućnost ostanka u zavičaju. Prigodnim riječima obratio se i načelnik Općine Željko Kovačević koji je istaknuo kako je zadovoljan obilježavanjem 15. godišnjice Općine te se zahvalio svima koji su sudjelovali u općinskoj proslavi. Posebno je zahvalio NK Motičina, DVD-u i HKD-U "Izvor". Predsjednik HKD-a "Izvor" Ivica Mihaljević istaknuo je da mu je posebno drago vidjeti velik broj sudionika koji nastoje sačuvati kulturnu baštinu svoga kraja. Publika je uživala u pjesmi i plesu folkloraša iz Našica, Darde, Podgorača, Svetog Đurđa, Ivanovca, Marijanaca, Crkvara, Jelisavca i Donje Motičine.(S.F.)

Glas Slavonije
- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18. Raspjevana Cvelferija

ĐURIĆIMA, SELOM S 200-TINJAK STANOVNIKA, PROŠLO VIŠE OD 1.500 POSJETITELJA

ĐURIĆI - Proteklog je vikenda u Đurićima održana 18. Raspjevana Cvelferija, tradicionalna folklorno-kulturna manifestaciji, čiji je cilj očuvati i promovirati srijemske plesove i običaje. Prva je održana 1994. godine u Drenovcima, a od tada se svake godine održava naizmjenično u drugom od ukupno devet sela Cvelferije. Nakon punih 12 godina red je ponovno došao na Đuriće, koji su, iako imaju samo nešto više od 200 stanovnika, ugostili više od 1.500 posjetitelja.

Mnogi se slažu da je ovogodišnja manifestacija, koja je upravo u Đurićima dostigla punoljetnost, najmasovnija do sada. Raspjevanu Cvelferiju u petak navečer otvorio je saborski zastupnik Petar Čobanković, ukazavši na značenje očuvanja narodnih običaja, a kroz njih i hrvatstva, čime će RH obogatiti zajednicu europskih naroda kojoj će od 1. srpnja sljedeće godine pripadati. I načelnik Jakša Šestić izrazio je zadovoljstvo time što je manifestacija prihvaćena među ljudima, iz godine u godinu sve je bogatija i postala je sastavnim dijelom kulturnog života Cvelferije. Program je nastavljen smotrom dječjeg foklornog stvaralaštva, a potom i nastupom TS-a Ringišpil.

U subotu poslijepodne selom je u svečanom mimohodu prodefiliralo više od 700 sudionika ovogodišnje manifestacije, a potom se na pozornici u središtu sela svojim koreografijama predstavilo čak 17 KUD-ova iz Cvelferije i okolice. Posjetitelje je do kasno u noć zabavljao TS Slavonci. Sinoć je održana promocija Monografije Đurića, a manifestacija je završena noćas koncertom TS-a Patria i Viktorije Kulišić-Đenke.

M.Lešić Omerović

Glas Slavonije

- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.06.2012., četvrtak

Najava - 18. Raspjevana Cvelferija - Program


Raspjevana Cvelferija je tradicionalna folklorno-kulturna manifestacija kojoj je cilj očuvati i promovirati slavonske (cvelferske) plesove i običaje. Prva manifestacija održala se 1994. godine u Drenovcima, a od tada se svake godine održava naizmjenično u drugom selu Cvelferije. Na "Raspjevanoj Cvelferiji" nastupaju kulturno-umjetnička društva iz cvelferskih sela i njihovi gosti iz drugih krajeva Hrvatske ili inozemstva.

Cvelferija je područje koje obuhvaća ovih 9 sela županjskog kraja: Vrbanja, Soljani, Strošinci, Drenovci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci. Naziv Cvelferija potječe iz vojnoga jezika. U doba kada je Hrvatska bila podijeljena na pukovnije, a one na niže jedinice satnije, područje ovih sela činilo je dvanaestu satniju. Od njemačkog zwölf što znači dvanaest ovaj kraj prozvan je Cvelferijom. To su bila sela koja su se nalazila na granici s Turcima, pa su ovdašnji ljudi prozvani Graničari.
Cvelferija i danas ima graničarsku ulogu, doduše ne kao tada, jer se nalazi na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Termin se rabi i dan-danas. Svake godine se u jednom od tih sela održava kulturna manifestacija "Raspjevana Cvelferija" na kojoj sudjeluju KUD-ovi iz Cvelferije i njihovi gosti.

Od 15.-17. lipnja 2012.g. u Đurićima, na pozornici u dvorištu osnovne škole "I. Filipovića" Đurići, održat će se bogat trodnevni program županijske manifestacije RASPJEVANA CVELFERIJA


15. lipnja (petak)
- 20,oo sati - nastup dječjih folklornih skupina, kao dio Dječje županijske smotre folklora
- 21.oo-02.00 - koncert Tamburaškog sastava"RINGIŠPIL"

16. lipnja (subota)
- 18,oo sati - svečani mimohod
- 19.00 sati - nastup kulturno-umjetničkih društava
- 21.00 - 03.00 - koncert Tamburaškog sastava"SLAVONCI"

17. lipnja (nedjelja)
- 19,oo sati - promocija knjige "Monografija Đurića"
- 21.00 - 24.00 - Kulturno-glazbeni program
( sudjeluju: Viktorija Kulušić-Đenka i Željko Lončarić-Žec, uz pratnju TS" PATRIA" )

Šokački portal
- 11:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

XVI Smotra izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo"

Od petka 15. do nedjelje 17. lipnja 2012. u Ogulinu se održava već 16. po redu godišnja Smotra izvornog folklora Karlovačke županije.
U subotu i nedjelju nastupiti će po 15-tak KUD-ova. Svečani mimohod sudionika bit će u nedjelju u 17 i 30 sati.



Ogulin
- 11:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2012., srijeda

Ljeto valpovačko 2012.

28.6.-1.7.2012.


Ljeti cijela Slavonija pršti od veselja i slavlja. Zadnjeg tjedna u mjesecu lipnju ni Valpovo u tome nije izuzetak. Naime, u Valpovu se tijekom sedam lipanjskih dana, već 44 godine u nizu, posjetiteljima predstavljaju razna amaterska umjetnička udruženja. Tako će se ove jubilarne godine na ulicama održavati smotre izvornog folklora konjskih zaprega, pjevačkih zborova i pjevača amatera.

No, slavonsko slavlje ne bi bilo potpuno da se Valpovčani ne brinu i za bogatu ponudu tradicionalnih jela i pića. Sve to garantira euforično raspoloženje svim posjetiteljima koji se otvorenog duha tih dana dođu u Valpovo proveseliti i uživati u bogatoj valpovačkoj tradiciji.

Program:

28. lipnja – četvrtak:

Dvorac Prandau-Normann
18 h - Otvorenje izložbi:
- izložba ručnih radova Udruge žena iz Komla
- izložba izdanja MH Belišće, Bizovac i Valpovo
- izložba slika likovnih stvaratelja Valpovštine
- projekcija starih fotografija – ZTK Valpovo i Foto klub Valpovo
- izložba Slavonska duša Udruge MI Valpovo
- izložba lovačkih trofeja

Kapelica Sv. Trojstva
19 h: PROMOCIJA KNJIGE TETA EVA TU PORED NAS

Centar kulture Tomislav
20 h: SVEČANO OTVORENJE LJETA VALPOVAČKOG
KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA
Sudjeluju: HPD M.P.Katančić
CPD M.I.R. Belišće
Gosti: HKD Lisinski Našice

29. lipnja – petak:

Dvorac Prandau-Normann
18 h - Dječja smotra folklora
sudjeluju mlađe folklorne skupine iz: Bocanjevaca, Brođanaca, Donjeg Miholjca, Habjanovca, Harkanovaca, Ivanovaca-Marjančaca-Zelčina, Ladimirevaca, Narda, Našica, Podravske Moslavine, Samatovaca, sv. Đurđa, Valpova i Veliškovaca

Kapelica Sv. Trojstva
20:30 h - Promocija 17. Valpovačkog godišnjaka

Trg kralja Tomislava
21 h - koncert puhačkog orkestra DVD-a VALPOVO
Gosti: Gradske mažoretkinje i Plesna skupina Medison Valpovo

30. lipnja – subota:

Dvorac Prandau-Normann
10 h - KOLONIJA SLIKARA

Caffe bar Schawro
18 h - Kulenijada i Rakijada

Dvorac Prandau-Normann
20 h - REVIJA PJEVAČA AMATERA

1. srpnja – nedjelja:

Valpovačko vašarište – Gajeva ulica
09 -16 h: VI. SMOTRA KONJOGOJSKE UDRUGE VALPOVŠTINE
- natjecanje u teklićkom jahanju

Dvorac Prandau-Normann
10 h: Vašar Ljeta valpovačkog

EKO - ETNO SAJAM
17 h: Svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega
18 h: SMOTRA FOLKLORA
Sudjeluju: KUD Šokadija Bocanjevci,
KUD CRET ,
KUD Ravnica Habjanovci,
HKUD Harkanovci,
KUD Šokadija Ivanovci-Marjančaci-Zelčin,
KUD Šokadija Ladimirevci,
KUD Kolo Nard,
HKUD Valpovo 1905.,
KUD Ante Evetović Miroljub Veliškovci i gosti:
Centar za etnologiju i folklor Aleksandar Turundzev Bitola (Makedonija),
KUD Prigorec Markuševec ,
KUD iz karlovačke županije i Slavonskog Broda


- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nove nošnje garešnićke Češke besede

Garešnička Češka beseda može se pohvaliti novim narodnim nošnjama. Prve četiri mogle su se vidjeti na Gastro izložbi garešničkog Udruženja obrtnika, a svih 12 uljepšat će povorku Žetvenih svečanosti, sredinom srpnja u Končanici.


Češka beseda u Garešnici djeluje četiri godine. Okuplja 60-ak članova, kroz rad više skupina- glumačke, pjevačke i glazbene. U najnovije aktivnosti spada i nabava 12 ženskih narodnih nošnji, od kojih su četiri kompleta predstavljena javnosti na nedavnoj Gastro izložbi u Garešnici. Nošnje se razlikuju u boji prsluka, koja se, ovisno je li crvena ili plava, pojavljuje i na suknjama kockastog uzorka. Ljepotu narodne nošnje nadopunili su i okusi češke kuhinje- buhtli, kuglof i lijena pita, a bilo je i brenboraka te iznimno tražene beherovke, izdvaja članica Ankica Sedlaček. Garešnička beseda sudjelovat će i u povorci Žetvenih svečanosti u srpnju u Končanici, a u tijeku su pripreme za Smotru puhačkih orkestara beseda, krajem ovog mjeseca u Daruvarskom Brestovcu, kaže predsjednik

Slavko Vojta.

(Krugoval/pg)

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nakon kiše došla pjesma



HRVATSKI ČUNTIĆ - Sedmi Antunovski susreti foklora održani su u Hrvatskom Čuntiću. Time je stavljena točka na i na obilježbu blagdana sv.Antuna. Predsjednica Kulturnoumjetničkog društva „Čuntićanka" Katica Radošević je kazala kako su se zbog manjka financija odlučili svake godine pozvati manje društava:

„Da svako društvo pokaže sve što ima, sve svoje, da ne budu ograničeni na deset minuta pa ne uspiju sve prikazati. Onda bolje da svake godine pozovemo dva do tri nova društva, da pokažu svoje bogatstvo da ih ne ograničavamo."

Čuntićani trenutno nemaju instrumentalista, ali pjevaju i plešu. Dobra stvar je što su dobili šest novih muških članova, no još uvijek fali mladih. Svako društvo kroz svoj rad želi očuvati bogatstvo narodne baštine, dodaje Radošević:

„Društva prikažu stare običaje žetvu, čejane, svatove. Većinom se to sada prikazuje uz pjesmu."

A ove godine običaje su prvi puta u Hrvatskom Čuntiću prikazivala društva „Moslavec iz Volodera i „Glinska tamburica" iz Gline. Četvrti put su nastupili gosti iz društva Lička izvorna skupina „Plješevica" koje djeluje u Zagrebu.

Portal 52

- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.06.2012., utorak

Katarina najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji




"Prikazali smo ono najbolje i najbogatije što je bilo u brodskom Posavlju i u ovom dijelu Slavonije"
SLAVONSKI BROD – Katarina Štivičić iz Kaniže, najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji na 48 Brodskom kolu u Slavonskom Brodu. Zaključak je to tročlanog stručnog suda koji je pomno pratio izlazak na pozornicu 32 djevojke iz svih krajeva Hrvatske odjevene u najljepše autohtone nošnje krajeva iz kojih su stigle.
Atraktivnim revijalnim programom preksinoć je tako završen središnji program 48. Brodskog kola, najstarije smotre folklora u nas. Osim prekrasnih živopisnih nošnji, lijepih djevojaka i snaša, glavnim organizatorima - Folklornom ansamblu Broda, na ruku je išlo lijepo vrijeme te prekrasni tvrđavski ambijent u kojem se sve odvijalo. Kruna trodnevnih,središnjih programa Brodskog kola - manifestacije kroz koju godišnje sudjeluje četiri tisuće izvođača - pokazao se ponovo izbor najljepše Hrvatice "prošaran" nastupima pjevačko plesnih skupina. A ove godine najljepšoj Katarini Štivičić lentu je predala prošlogodišnja pobjednica - Katarina Vukmirović iz Ličkog Osika.

"U prvom planu je ljepota djevojke ali važna je i ljepota nošnje sa svim detaljima. Pobjednica na sebi ima vuničarku - rubinu ukrašenu vezovima koji su štikani sa šarenom vunicom - ornamentima ruža listova, pupova, ima štofenu pregaču i vunenu maramu oko vrata sa velikim ružama, a počešljala je cokne i ima kiku na glavi ukrašenu žutim smiljkom. Nakićena je dukatima i šticnama oko ruku. Riječ je o staroj nošnji zapadnog dijela brodskog Posavlja, od Katarinine bake" prokomentirao je izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, član prosudbene komisije, poznati etnolog Zvonimir Toldi.

Inače, zadnjeg dana trodnevne središnje manifestacije u poslijepodnevnim satima, prethodio je program izvornog folklora Brodsko posavske županije "Šokadijo sve ti je na glasu", nastupom 19 KUD-ova. "Prikazali smo ono najbolje i najbogatije što je bilo u brodskom Posavlju i u ovom dijelu Slavonije", rekao je predsjednik organizacijskoga odbora Josip Perčević, prezadovoljan svim programima. Podsjeća kako je Brodsko kolo - nekada jednodnevna priredba - prerasla u manifestaciju od ukupno 13 porograma .

"Ponosni smo jer je većina naših programa bila svojevrsni recept ostalim smotrama folklora u Hrvatskoj. Prvi smo započeli s folklornim pjevanjem, također sa smotrom crkvenog pučkog pjevanja, imamo smotru tradicijskih instrumenata, državnu smotru na tamburi samici…" kaže Perčević, držeći da smotra iz godine u godinu napreduje u svim elementima.




SBplus

- 14:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2012., četvrtak

Dani općine Pitomača od 09. do 17. lipnja


Subota 09.06.
09:00 Teniski turnir u Grabrovnici
Nedjelja 10.06.
09:00 Teniski turnir u Grabrovnici

ANTUNOVO U OTROVANCU:
11:00 Sveta misa
13:00 Memorijalni turnir Otrovanec 2012. (igralište NK Otrovanec)
Srijeda 13.06.
16:00 Međunarodni turnir u nogometu (stadion NK Pitomača)
18:30 Prijateljska utakmica veterani NK Pitomača-NK Bjelovar (stadion NK Pitomača)
19:00 Promocija knjige „Sve što srce želi reći“ Petre Miholančan (Knjižnica i čitaonica Pitomača)
20:00 Otvorenje samostalne izložbe slika „Sjećanje“ Ivana Seidla – Janija (Knjižnica i čitaonica Pitomača)

Četvrtak 14.06.
15:00 Natjecanje u kuhanju vinskog paprikaša (kategorija-učenici)
16:00 Međunarodni turnir u nogometu (stadion NK Pitomača)
16:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća
16:45 Polaganje vijenaca (Trg kralja Tomislava)
17:00 Demonstracija sportova (karate, stolni tenis, aerobic) (Trg kralja Tomislava)
18:00 Projekcija nogometne utakmice Hrvatska-Italija
18:00 Natjecanje u kuhanju vinskog paprikaša (kategorija-odrasli)
19:30 Zabava za juniore uz ANTONIJU ŠOLU i klince s Kukuričeka (pozornica na Trgu)
20:00 Otvorenje 4. izložbe pitomačkih proizvoda i usluga (Kino-dvorana)
20:30 Zabava za teenagere uz BOJANA JAMBROŠIĆA i njegove gošće (pozornica na Trgu)
21:30 zabava za seniore uz ŽIGU I BANDISTE (pozornica na Trgu)

Petak 15.06. VIDOVO
07:00 Budnica Limene glazbe Pitomača i mažoretkinja
11:00 Sveta misa (još u 8 i 19 h)
16:00 Međunarodni turnir u nogometu (stadion NK Pitomača)
20:45 Pjesme Podravine i podravlja: VEČER PODRAVINE (sportska dvorana)
23:00 Zabava uz PODRAVSKE MUŽIKAŠE festivalski šator)

Subota 16.06.
09:00 Pitomačka biciklijada (start kod šatora)
10:00 Izviđački zbor u Sedlarici
10:00 Likovna kolonija na Trgu kralja Tomislava
15:00 Memorijalni malonogometni turnir Franjo Ivanic Zeko - Greda 2012.
18:00 Smotra izvornog folklora „DRAVA ETNO“ (Trg kralja Tomislava)
20:45 Pjesme Podravine i podravlja: VEČER PODRAVLJA (sportska dvorana OŠ Petra Preradovića)
23:00 Zabava uz STJEPANA JERŠEKA ŠTEFA I TAMBURAŠE ZA DUŠU (festivalski šator)

Nedjelja 17.06.
07:00 KUP općine Pitomača u ribolovu udicom na plovak (Šodrana)
10:00 Fišijada Glazbenog festivala (Izletište uz Dravu)
11:00 Promocija nosača zvuka “Dravski sprudovi” Borisa Ćire Gašparca (sprud na izletištu uz Dravu)
12:30 30. Izložba vina (Kladarski breg kod kapele sv. Martina)
16:00 Memorijalni turnir u odbojci na pijesku “Lozićev put” i bacanje kamena preko Drave (Izletište)
19:00 Završna školska priredba OŠ Petra Preradovića (sportska dvorana)

Pitomača
- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2012., srijeda

Mađarska smotra kulturnog stvaralaštva



Demokratska Zajednica Mađara Hrvatske organizirala je smotru kulturnog stvaralaštva pripadnika mađarske nacionalne manjine, u nedjelju, 3. lipnja u kino-dvorani u Belom Manastiru.
Na smotri su nastupile folklorne skupine iz Baranje odnosno iz Luga, Vardarca, Suze, Batine te iz Novog Bezdana, dok je Slavoniju predstavljala folklorna skupina iz Hrastina. U auli kino-sale postavljena je i prigodna izložba u organizaciji DZMH Beli Manastir i društva Mađarska katolička žena Baranje.

Radio Baranja
- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.06.2012., utorak

46. ĐAKOVAČKI VEZOVI - PROGRAM

ORGANIZATOR: GRAD ĐAKOVO SUORGANIZATOR: TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA

Ministarstvo kulture
Ministarstvo turizma
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Osječko-baranjska županija
Hrvatska turistička zajednica
Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

PROGRAM 46. ĐAKOVAČKIH VEZOVA

09.lipnja – 08. srpnja 2012.g.

Pod pokroviteljstvom:
Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića
Predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema
Generalni sponzor: Osječko pivo

09.6. subota

15,00 – Nogometni turnir veterana - «BONAVITA» na nogometnom igralištu NK «Rekord» Kondrić u Kondriću
19,30 – Smotra KUD-ova „LIPANJSKE VEČERI 2012.“ – Kondrić na nogometnom igralištu NK «Rekord» Kondrić u Kondriću
22,00 – Koncert Stjepana Jeršeka – Štefa i TS Kadenca

10.6. nedjelja

15,00 – Nogometni turnir veterana - «BONAVITA» na nogometnom igralištu NK «Rekord» Kondrić u Kondriću
19,30 – Smotra KUD-ova „LIPANJSKE VEČERI 2012.“ – Kondrić na nogometnom igralištu NK «Rekord» Kondrić u Kondriću
22,00 – Koncert TS Kadenca

15.6. petak

10,00 – Memorijal Zlatka Kneževića – Teniski klub đakovo
12,00 – 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – okupljanje motorista u kampu
20,00 – 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – nastup glazbenih skupina

16.6.subota

09,00 - 6. MOTO SUSRETI – razgledanje gradskih znamenitosti
10,00 – Memorijal Zlatka Kneževića – Teniski klub đakovo
17,00 – 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – defile motorista ulicama grada (Lj. Gaja, L. Botića, Trg J.J. Strossmayera )– blagoslov i posveta sudionika (Pavićeva, Kvaternikova, Frankopanska, kružni tok, Bana Jelačića, Radićeva, Čolnićeva, Gajeva,
moto kamp)
18,00 - 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – vožnja najmlańih članova kluba, vožnja spretnosti i razne moto igre
20,00 - 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – glazbene skupine
20,45 - 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – podjela zahvalnica klubovima i pojedincima
21,00 - 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – glazbene skupine

17.6. nedjelja

08,00 – 6. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja – odlazak sudionika moto susreta
10,00 – Memorijal Zlatka Kneževića – Teniski klub đakovo

18.6. ponedjeljak

10,00 – Memorijal Zlatka Kneževića – Teniski klub đakovo

20,00 – Predstavljanje knjige ''Gorjanske ljelje'' Ivana Lovića - Muzej đakovštine đakovo

21.6. četvrtak

19,00 – Savjetovanje poljoprivrednika u Domu kulture u Trnavi
20,00 – Rock koncert na igralištu NK „Dinamo“ Trnava

22.6. petak

14,00 - IGRALIŠTE NK“DINAMO“ TRNAVA – GASTRO DOGAđAJ Prodaja čobanca (10,00 kn porcija), degustacija kulena i degustacija vina trnavačkih vinara
- MEMORIJAL dr. STJEPAN ROMIĆ – IZLOŽBA I IZBOR PASA HRVATSKI OVČAR
19,00 – Otvaranje 25. BONAVITE
– KUD «Brńani» Trnava
- KUD «Kondrićani» Kondrić
- Muška pjevačka skupina KUD-a „Brńani“ Trnava
20,00 – Pozdravna riječ
- Dodjela nagrada i priznanja ocijenjenim vinima, te proglašenje pobjednika 25. «Bonavite»
- KUD „Antun Gustav Matoš“ Tovarnik
- Muška pjevačka skupina iz Ivankova
- KUD «Vjekoslav Klaić» Garčin
- Muška pjevačka skupina „Strossmayer“
Strizivojna
- Muška pjevačka skupina „Bećarine“ đakovo
- Natjecanje nategača
20,30 - Večera
22,00 - Izvlačenje tombole i koncert tamburaškog sastava
CIJELO VRIJEME SE MOGU KUŠATI OCIJENJENA I NAGRAđENA VINA SLAVONIJE I BARANJE, A ISTA VINA, KATALOŠKI OBRAđENA, BIT ĆE IZLOŽENA NA đAKOVAČKIM VEZOVIMA U VEZOVSKOM ŠATORU

23.06. subota

Jazz-vez 1. Meńunarodni festival jazz glazbe đakovo - Korzo
18,30 – Otvaranje festivala
19,00 – Bop Syndicate feat. hrvatski jazz velikani
20,30 – Garrison Fewell quartet
22,30 – Vasil Hadžimanov band
00,00 – Jam session

26.6. utorak

3. Manifestacija đakovački rezovi (26. – 30. lipnja)
20,30 - Predstavljanje Pula film festivala
27.6. srijeda
10,00 - Projekcije Etno film festivala – Srce Slavonije (Caffe bar Click)
11,00 - Mini koncert, Anńelka Vlajčić
20,30 – Otvaranje 9. Meńunarodnog Etno film festivala – Srce Slavonije (Caffe bar Click)
21,00 – Projekcije Etno film festivala – Srce Slavonije (Caffe bar Click)
21,00 – Glazbeni program - đakovo gori 11 – Vezovski šator
22,30 – Performans Zmajevi i krijesnice

28.6. četvrtak

10,00 – Projekcije Etno film festivala – Srce Slavonije (Caffe bar Click)
11,00 – Plesna udruga Stari fijaker, starogradski plesovi
20,30 – Projekcije Etno film festivala – Srce Slavonije (Caffe bar Click)
21,00 – Glazbeni program – TS ''IZVOR'', TS ''SLAVONSKA DUŠA'' - Vezovski šator
22,00 – Koncert Blues banda The Cool Baboo (Aleksej Pavlovsky) (Caffe bar Click)

29.6. petak

10,00 – Projekcije Etno film festivala – Srce Slavonije (Caffe bar Click)
11,00 – Mini koncert, Osnovna glazbena škola I. G. Kovačić đakovo
20,30 – Projekcije Etno film festivala – Srce Slavonije (Caffe bar Click)
21,00 – Glazbeni program – TS ''SLAVONSKI SAN'', GRUPA ''PRVA LIGA'' – Vezovski šator
22,00 – Zatvaranje Etno film festival – Srce Slavonije, Proglašenje pobjednika (Caffe bar Click)
23,00 – Koncert Natalie Dizdar (Caffe bar Click)

30.6. subota

11,00 – Dječje kazalište Branimir Mihaljević predstava za djecu (đakovačko korzo)
20,00 – Godišnji koncert klape ''Slavonica'' i 5. Susret pjevačkih skupina ''Dońi, drugo,na
divane'' – Hrvatski dom
21,00 – Doček pola Nove godine:
Predgrupa: GS ''NOVA BANDA''
Grupa: MARIJAN BAN I DIKTATORI– Vezovski šator

01.7. nedjelja


16,00 - Mali vezovi– povorka kreće ispred Male crkve
17,00 – 18,30- Mali vezovi – nastup skupina – Strossmayerov park
19,00 – Gastrofest – Lovački gulaš i lovačka jela – Lovački savez Osječko-baranjske županije, Lovni ured đakovo – Vezovski šator
22,00 – Glazbeni program – TS "PRIJATELJI" – Vezovski šator

02.7. ponedjeljak

17,00 – Program obrazovanja za početak organiziranja proizvońačkih grupa u Voćarstvu – Cluster ''Slavonka'' Osijek – Vezovski šator
18,00 - 15. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara – Mala vijećnica Gradskog poglavarstva
19,00 – Izložba fotografija – ''Rukoplet'' – autorica Silvija Butković – predvorje Hrvatskog doma
19,30 – Gastrofest – «Što su jeli i pili naši stari» - Cluster ''Slavonka'' Osijek, Podružnica đakovo, Udruga «Šokadija» Babina Greda i Udruga «Bela sela» Harkanovci
- V. Državno i VIII. Regionalno edukacijsko natjecanje u kvaliteti «Prirodne domaće kruškovače» i «Viljemovke» - podjela priznanja - Vezovski šator
- XII. Lokalno natjecanje u kvaliteti 'Slavonske šljivovice' - Vezovski šator - Izložba prehrambenih proizvoda i pića
21,00 – Glazbeni program – TS "ZVONA" - Vezovski šator

03.7. utorak

10,00 – 15.đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara – Gradska knjižnica i čitaonica
19,30 – Gastrofest – fišijada – Vezovski šator
20,00 – Koncert ''đakovačka romansa'', Klapa Certissa – Gimnazija A.G. Matoša
21,00 - Glazbeni program – OPĆA OPASNOST– Vezovski šator

04.7. srijeda

14,00 – Radionica - Tradicijsko češljanje đakovštine - SAKUD grada đakova,SAKUD đakovštine i Muzej đakovštine – Vezovski šator
18,00 – Revija tradicijskih frizura - SAKUD grada đakova, SAKUD đakovštine i Muzej đakovštine – Vezovski šator
18,00 -Nogometna utakmica izmeńu humanih zvijezda i ńakovačkih veterana – stadion NK ''Slavonija'', Budrovci
19,00 – Gastrofest – đakovački čobanac – Vezovski šator
21,00 - Glazbeni program – SHORTY I TS "DYACO"- Vezovski šator

05.7. četvrtak

19,00 -Gastrofest – Kulenijada – Vezovski šator
20,00 -Gastrofest – Dodjela pehara i medalja – Vezovski šator
21,00 -Gastronomsko kulinarska veče – Restoran Croatia Turist
21,00 - Glazbeni program – TS "SLAVONIJA BAND"- Vezovski šator

06.7. petak

10,00 -Izložba- ''OJ PERKOVCI I NOVI I STARI U VAMA SU LOLE I BEĆARI!''- Muzej đakovštine đakovo
18,00 -Pučko crkveno pjevanje – Samostan sestara Sv. Križa
20,00 -Folklorni program – ZAGREBAČKI FOLKLORNI ANSAMBL DR. IVANA IVANČANA Strossmayerov trg ispred katedrale
21,00 -Svečano otvaranje 46. đakovačkih vezova - Strossmayerov trg ispred katedrale Program: ‘’ĐAKOVO ŠOKADIJO STARA, TEBE DIČI TVOJA KATEDRALA’'
Scenarij: Mirko Ćurić, prof.
Nastupaju glumci: Darko Milas (GK Gavella Zagreb), Vjekoslav Janković, Anita Schmidt, Sandra Lončarić Tankosić, Davor Panić, Miroslav Čabraja, Jasna Odorčić (HNK Osijek), Katarina Baban, Aljoša Čepl (Umjetnička akademija Osijek), Jasenko Ivanetić (đakovo)
Izvońači: KIĆO SLABINAC, VERA SVOBODA, ŠIMA JOVANOVAC, STJEPAN JERŠEK – ŠTEF, BORIS ĆIRO GAŠPARAC, TS "SLAVONSKE LOLE", TS "SLAVONSKI DUKATI", TS "ZVONA", TS "IZVOR", SANJA ŽIVKOVIĆ I TS "SRCE SLAVONIJE", TS "đERDANI", TS "DYACO", TS
"PRIJATELJI",TS "SLAVONIJA BAND", ŽVS đAKOVČANKE, MVS KUD-a "Tena" BEĆARINE, ZBOR BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA…
KUD: KUD "Tena" đakovo
22,30 -Glazbeni program – TS "SLAVONSKE LOLE", TS "đERDANI"- Vezovski šator

07.7. subota

10,00 -III. KOLO DVOPREŽNOG CROATIA CUP-a ZA SENIORE – Hipodrom Utakmica ,, A’’ – Dresurna vožnja
11,00 -Treća izložba umjetnina iz zbirke Spomen Muzeja biskupa Strossmayera - Spomen Muzej biskupa J.J. Strossmayera
15,00 -III. KOLO DVOPREŽNOG CROATIA CUP-a ZA SENIORE – Hipodrom Utakmica ,, C’’ – Vožnja preciznosti izmeńu čunjeva
16,00 -III. KOLO DVOPREŽNOG JUNIORSKOG PRVENSTVA RH – Hipodrom
17,00 -Konjička natjecanja - Natjecanje jednoprega - Hipodrom
17,00 -Koncert orguljaške glazbe, maestro Vinko Sitarić i Katedralni zbor, Katedrala bazilika Sv. Petra
19,30 -đakovština u pjesmi i plesu - Pozornica u Strossmayerovom parku
21,00 -Nastup gostujućih skupina - Pozornica u Strossmayerovom parku
22,00 -Glazbeni program – TS "SLAVONSKI DUKATI", STJEPAN JERŠEK – ŠTEF- Vezovski šator

08.7. nedjelja

08,30 -Svečana povorka sudionika ulicama đakova - Od Malog parka do Strossmayerovog parka (folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači)
09,00 -Konjička natjecanja – Preponska utakmica kategorija ,, E’’ – Dvorana za konjičke sportove / Jahaonica
10,00 -Sveta misa - Katedrala bazilika sv. Petra
10,00 -Konjička natjecanja – Preponska utakmica kategorija ,, A’’ – Dvorana za konjičke sportove / Jahaonica
10,30 -Meńunarodna smotra folklora - Pozornica u Strossmayerovu parku
11,00 -Konjička natjecanja – Preponska utakmica kategorija ,, A’’ – Dvorana za konjičke sportove / Jahaonica
12,30 -Smotra folklora Hrvatske - Pozornica u Strossmayerom parku
15,00 -Konjička natjecanja – Preponska utakmica – Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje - kategorija ,, L’’ – Dvorana za konjičke sportove / Jahaonica
16,30 -Konjička natjecanja - Dvoprežna utakmica preciznosti izmeńu kapija sa dvije čvrste prepreke – Hipodrom
17,00 -Smotra folklora Slavonije i Baranje - Pozornica u Strossmayerovu parku
18,00 -Konjička natjecanja – Utakmica rastuće poteškoće - Dvorana za konjičke sportove / Jahaonica
20,00 -“Slavonijo, zemljo plemenita” - Pozornica u Strossmayerovu parku
- Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše, momci i bećari)
- IZVOđAČI: KIĆO SLABINAC, VERA SVOBODA, ŠIMA JOVANOVAC, STJEPAN JERŠEK – ŠTEF, BORIS ĆIRO GAŠPARAC, TS "SLAVONSKE LOLE", TS "SLAVONSKI DUKATI", TS "ZVONA", TS "IZVOR", SANJA ŽIVKOVIĆ I TS "SRCE SLAVONIJE", TS "đERDANI", TS "DYACO", TS "PRIJATELJI", TS "SLAVONIJA BAND", ŽVS đAKOVČANKE, MVS KUD-a "Tena" BEĆARINE…
PUČKI ZABAVLJAČI: "Bač Roka i did Tunja"
- Dodjela nagrada i zatvaranje Vezova
23,00 – Glazbeni program – JELENA ROZGA– Vezovski šator

ORGANIZACIJSKI ODBOR đAKOVAČKIH VEZOVA
Zoran Vinković, gradonačelnik Grada đakova, predsjednik, Tomislav Vuković, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik SAKUD-a grada đakova,
potpredsjednik Ivica Mandić, zamjenik gradonačelnika Ivan Išasegi, zamjenik gradonačelnika Janja Glavačević, predsjednica SAKUD-a đakovštine
Glazbeni urednik: Tomislav Radičević, prof. Jasenko Ivanetić
* Vezovski šator će biti postavljen na parkiralištu iza crkve Svih Svetih
Suorganizatori pojedinih programa: Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika - Ogranak
slavonsko-baranjsko-srijemski, Državna ergela lipicanaca, Muzej đakovštine, Udruga kulinara
Gastronomski kulin đakovo, Udruženje obrtnika đakovo, Dom za starije i nemoćne osobe,
Općina Trnava, Spomen muzej J.J. Strossmayera, Totalni FM đakovo – Novi radio

- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

“Graničari” čuvali Savu

KULTURNA MANIFESTACIJA U ŠTITARU


ŠTITAR - Kada se u Štitaru nešto događa, onda su svi na nogama, sve udruge građana u zajedništvu. Tako je bilo i prošle nedjelje tijekom manifestacije "Odavno smo graničari stari", kojoj je cilj sačuvati od zaborava nekadašnji način života i običaje. "Treba li nam što više od ovih nasmiješenih lica koja sve govore? Vidite da nam je i vrijeme naklonjeno, da nas na savskome nasipu čuvaju naši graničari, članovi štitarske konjogojske udruge, da su i naši gosti iz Slavonskog Šamca, Šiškovaca i Đurića zadovoljni...", istaknuo je Mato Curić, predstavnik KUD-a "Josip Kozarac" i jedan od začetnika manifestacije koja se prvi put održala prije sedam godina. Na pozornici podno savskoga nasipa svi su sudionici pozdravljeni pljeskom, od foklorne skupine OŠ I.G. Kovačića, domaćeg folklornog društva, do gostiju. "Posebno zadovoljstvo pružile su nam naše drage djevojčice iz predškole koje je Ana Vincetić sa svojim suradnicama pripremila za modnu reviju", dodao je Curić. A upravo najmlađe Štitarke, njih 12, pozdravili su tijekom modne revije brojni nazočni, koji nisu štedjeli dlanova ni tijekom dramske priče o nekadašnjem "vašaru" uoči kirbaja, koju su članovi KUD-a "Josip Kozarac" ispričali. Manifestaciju je otvorio općinski načelnik Marko Bikić, dok je u ime Vukovarsko-srijemske županije nazočne pozdravio dožupan Mato Golubičić.

Z.Knežević

Glas Slavonije

- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pokazali ruho i svatovske zaprege

NA SREDIŠNJOJ MANIFESTACIJI XX. OTOČKOG PROLJEĆA MNOŠTVO PUBLIKE


OTOK - Mimohod u narodno ruho odjevenih sudionika ulicama Otoka i revija svatovskih zaprega privukli su ove godine na XX. Otočkom proljeću brojne gledatelje u najmlađi slavonski grad. Bio je to i središnji dio te kulturne, gospodarske i športske manifestacije s 20 godina dugom tradicijom. Ulicama grada do središnjeg trga prošli su članovi nekoliko KUD-ova - otočkog KUD-a "Josip Lovretić" i komletinačkog KUD-a "Filipovčice", potom Muška pjevačka skupina Ornice KUD-a "I.G. Kovačić" iz Ivankova, KUD "Slavonac" iz Podravske Moslavine, donjomiholjački KUD "Matija Gubec", KUD "Seljačka sloga" Đelekovec i KUD "A.G. Matoš" iz Tovarnika, kao i članovi vukovarske udruge "Bijela golubica". Nakon njih, u nedjelju predvečer publika je mogla vidjeti i reviju desetak svatovskih zaprega i uz njih nekoliko jahača, čiji je nastup organizirala Konjogojska udruga "Otok".

Manifestacija se nastavila folklorno-zabavnom večeri na pozornici podignutoj u središtu grada, gdje su spomenuti KUD-ovi kroz svoje nastupe pokazali bogatstvo običaja i tradiciju svoga kraja, a dobroj atmosferi pomogao je i nastup otočkog, već dobro znanog humorističnog dvojca - bać Roke i did Tunje.

S.Butigan

Glas Slavonije
- 11:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2012., ponedjeljak

Petrinja puna boja narodnih nošnji




PETRINJA - Petrinja je bila puna boja narodnih nošnji brojnih društava koja su nastupila na 14. Večeri folklora koju su organizirali Folklorni ansambl „Petrinjčica" i Hrvatski dom. Zamjenik gradonačelnika i voditelj FA Petrinjčica Milan Herceg je kazao što ovakva okupljanja znače u vremenu kad nema puno novca:

„Upravo ona baština, ona domaća pjesma, domaća tambura, domaći ples je ono što, u ovoj svoj neimaštini dobro dođe našim ljudima. Petrinjci to vole i oni rado dolaze u Hrvatski dom i vidi se da dolaze u dosta velikom broju."

Zbog spomenutog problema s financijama i FA „Petrinjčica" se ove godine usmjerio na bitne nastupe da ne opterećuju suvišno svoj proračun. Herceg je dodao kako se ipak nada da će iduće godine biti lakše.

S bogatim repertoarima nastupili su HKUD „Darda" iz Darde, KUD „Moslavec" iz Volodera, KUU „Seljačka sloga" iz Graberja, KUD „Hrastovička gora" iz Hrastovice, KUD „Budičanka" iz Budičine, KUD „Franjo Ebling" iz Svetog Đurađa, KUD „Cvijet" iz Cvetkovića, KUD „Sklad" iz Đakova, FA „Sesvetska sela" iz Sesveta i domaćin FA „Petrinjčica".



Piše: Marin Fran

Petrinjski radio
- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dani Šokadije u Topolju

BARANJSKI BEĆARAC - U BARANJI OBIČAJI STARI, ČUVAJU I' BARANJSKI BEĆARI



OPOLJE - Proteklog petka i subote Topolje je bilo središte baranjske Šokadije. Niz događanja te veliki broj izvođača i gostiju obilježili su još jedan Baranjski bećarac, tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju čiji korijeni datiraju od 1987. godine, kada ju je, uz pomoć suradnika, inicirala i osmislila Janja Čeliković kako bogato kulturno naslijeđe baranjske podunavske (i podravske) Šokadije ne bi palo u zaborav. To je bio moto i ovogodišnjeg Baranjskog bećarca, na čijem je čelu, drugi put, bila predsjednica UO, Eva Balatinac.
Sve je, već prema tradiciji, počelo otvaranjem izložbe “Iz šublika naših baka” u organizaciji topoljskih Prijatelja baranjskih starina Ižip, a ubrzo nakon toga na stolove su došle slastice članica Udruge žena iz Toplja. Nastavljeno je revijom narodnih nošnji, koje su ponosno nosili folkloraši iz folklorne skupine OŠ Draž i tavankutskog HKPD-a Matija Gubec. Uskoro se Topoljem počeo širiti miris ribljeg paprikaša iz kotlića sudionika šokačke fišijade, uz svirku tamburaške skupine Zlatni vez.
Već u rano poslijepodne drugog dana Baranjskog bećarca posjetitelje su čekali brojni štandovi Šokačkog vašara, na kojima se moglo naći za svakoga ponešto. Ručni radovi, kupinovo i ono “pravo” vino, ponuda autohtonih jela... bili su samo dio vašarske ponude. Ubrzo se začuo topot konja koji su, upregnuti u zaprege ili “slobodni”, prodefilirali topoljskim ulicama. U Šokačkoj kući čekali su ih članovi KUD-ova Baranjac iz Topolja, Mladost Odre iz Zagreba, Seljačke sloge iz Gajića, Nuštra i Baranjskog Petrovog Sela, nardskog Kola, Gare iz Gara, duboševački Mladi Šokci, Drenjanci iz Drenja, Sloga iz Draža te “Tomislava” iz Donjih Andrijevaca. Svi zajedno pohitali su prema velikom “Darosi” šatoru, gdje je održana smotra folklora.
Sve je završilo šokačkim veseljem uz nastup TS-a Slavonski dukati, potvrđujući geslo i ovogodišnje manifestacije - “U Baranji običaji stari, čuvaju i' baranjski bećari”.
Ivica GETTO

Glas Slavonije
- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.