Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Najava - 18. Raspjevana Cvelferija - Program


Raspjevana Cvelferija je tradicionalna folklorno-kulturna manifestacija kojoj je cilj očuvati i promovirati slavonske (cvelferske) plesove i običaje. Prva manifestacija održala se 1994. godine u Drenovcima, a od tada se svake godine održava naizmjenično u drugom selu Cvelferije. Na "Raspjevanoj Cvelferiji" nastupaju kulturno-umjetnička društva iz cvelferskih sela i njihovi gosti iz drugih krajeva Hrvatske ili inozemstva.

Cvelferija je područje koje obuhvaća ovih 9 sela županjskog kraja: Vrbanja, Soljani, Strošinci, Drenovci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci. Naziv Cvelferija potječe iz vojnoga jezika. U doba kada je Hrvatska bila podijeljena na pukovnije, a one na niže jedinice satnije, područje ovih sela činilo je dvanaestu satniju. Od njemačkog zwölf što znači dvanaest ovaj kraj prozvan je Cvelferijom. To su bila sela koja su se nalazila na granici s Turcima, pa su ovdašnji ljudi prozvani Graničari.
Cvelferija i danas ima graničarsku ulogu, doduše ne kao tada, jer se nalazi na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Termin se rabi i dan-danas. Svake godine se u jednom od tih sela održava kulturna manifestacija "Raspjevana Cvelferija" na kojoj sudjeluju KUD-ovi iz Cvelferije i njihovi gosti.

Od 15.-17. lipnja 2012.g. u Đurićima, na pozornici u dvorištu osnovne škole "I. Filipovića" Đurići, održat će se bogat trodnevni program županijske manifestacije RASPJEVANA CVELFERIJA


15. lipnja (petak)
- 20,oo sati - nastup dječjih folklornih skupina, kao dio Dječje županijske smotre folklora
- 21.oo-02.00 - koncert Tamburaškog sastava"RINGIŠPIL"

16. lipnja (subota)
- 18,oo sati - svečani mimohod
- 19.00 sati - nastup kulturno-umjetničkih društava
- 21.00 - 03.00 - koncert Tamburaškog sastava"SLAVONCI"

17. lipnja (nedjelja)
- 19,oo sati - promocija knjige "Monografija Đurića"
- 21.00 - 24.00 - Kulturno-glazbeni program
( sudjeluju: Viktorija Kulušić-Đenka i Željko Lončarić-Žec, uz pratnju TS" PATRIA" )

Šokački portal

Post je objavljen 14.06.2012. u 11:17 sati.