Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Katarina najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji




"Prikazali smo ono najbolje i najbogatije što je bilo u brodskom Posavlju i u ovom dijelu Slavonije"
SLAVONSKI BROD – Katarina Štivičić iz Kaniže, najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji na 48 Brodskom kolu u Slavonskom Brodu. Zaključak je to tročlanog stručnog suda koji je pomno pratio izlazak na pozornicu 32 djevojke iz svih krajeva Hrvatske odjevene u najljepše autohtone nošnje krajeva iz kojih su stigle.
Atraktivnim revijalnim programom preksinoć je tako završen središnji program 48. Brodskog kola, najstarije smotre folklora u nas. Osim prekrasnih živopisnih nošnji, lijepih djevojaka i snaša, glavnim organizatorima - Folklornom ansamblu Broda, na ruku je išlo lijepo vrijeme te prekrasni tvrđavski ambijent u kojem se sve odvijalo. Kruna trodnevnih,središnjih programa Brodskog kola - manifestacije kroz koju godišnje sudjeluje četiri tisuće izvođača - pokazao se ponovo izbor najljepše Hrvatice "prošaran" nastupima pjevačko plesnih skupina. A ove godine najljepšoj Katarini Štivičić lentu je predala prošlogodišnja pobjednica - Katarina Vukmirović iz Ličkog Osika.

"U prvom planu je ljepota djevojke ali važna je i ljepota nošnje sa svim detaljima. Pobjednica na sebi ima vuničarku - rubinu ukrašenu vezovima koji su štikani sa šarenom vunicom - ornamentima ruža listova, pupova, ima štofenu pregaču i vunenu maramu oko vrata sa velikim ružama, a počešljala je cokne i ima kiku na glavi ukrašenu žutim smiljkom. Nakićena je dukatima i šticnama oko ruku. Riječ je o staroj nošnji zapadnog dijela brodskog Posavlja, od Katarinine bake" prokomentirao je izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, član prosudbene komisije, poznati etnolog Zvonimir Toldi.

Inače, zadnjeg dana trodnevne središnje manifestacije u poslijepodnevnim satima, prethodio je program izvornog folklora Brodsko posavske županije "Šokadijo sve ti je na glasu", nastupom 19 KUD-ova. "Prikazali smo ono najbolje i najbogatije što je bilo u brodskom Posavlju i u ovom dijelu Slavonije", rekao je predsjednik organizacijskoga odbora Josip Perčević, prezadovoljan svim programima. Podsjeća kako je Brodsko kolo - nekada jednodnevna priredba - prerasla u manifestaciju od ukupno 13 porograma .

"Ponosni smo jer je većina naših programa bila svojevrsni recept ostalim smotrama folklora u Hrvatskoj. Prvi smo započeli s folklornim pjevanjem, također sa smotrom crkvenog pučkog pjevanja, imamo smotru tradicijskih instrumenata, državnu smotru na tamburi samici…" kaže Perčević, držeći da smotra iz godine u godinu napreduje u svim elementima.




SBplus


Post je objavljen 12.06.2012. u 14:31 sati.