Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

18. Raspjevana Cvelferija

ĐURIĆIMA, SELOM S 200-TINJAK STANOVNIKA, PROŠLO VIŠE OD 1.500 POSJETITELJA

ĐURIĆI - Proteklog je vikenda u Đurićima održana 18. Raspjevana Cvelferija, tradicionalna folklorno-kulturna manifestaciji, čiji je cilj očuvati i promovirati srijemske plesove i običaje. Prva je održana 1994. godine u Drenovcima, a od tada se svake godine održava naizmjenično u drugom od ukupno devet sela Cvelferije. Nakon punih 12 godina red je ponovno došao na Đuriće, koji su, iako imaju samo nešto više od 200 stanovnika, ugostili više od 1.500 posjetitelja.

Mnogi se slažu da je ovogodišnja manifestacija, koja je upravo u Đurićima dostigla punoljetnost, najmasovnija do sada. Raspjevanu Cvelferiju u petak navečer otvorio je saborski zastupnik Petar Čobanković, ukazavši na značenje očuvanja narodnih običaja, a kroz njih i hrvatstva, čime će RH obogatiti zajednicu europskih naroda kojoj će od 1. srpnja sljedeće godine pripadati. I načelnik Jakša Šestić izrazio je zadovoljstvo time što je manifestacija prihvaćena među ljudima, iz godine u godinu sve je bogatija i postala je sastavnim dijelom kulturnog života Cvelferije. Program je nastavljen smotrom dječjeg foklornog stvaralaštva, a potom i nastupom TS-a Ringišpil.

U subotu poslijepodne selom je u svečanom mimohodu prodefiliralo više od 700 sudionika ovogodišnje manifestacije, a potom se na pozornici u središtu sela svojim koreografijama predstavilo čak 17 KUD-ova iz Cvelferije i okolice. Posjetitelje je do kasno u noć zabavljao TS Slavonci. Sinoć je održana promocija Monografije Đurića, a manifestacija je završena noćas koncertom TS-a Patria i Viktorije Kulišić-Đenke.

M.Lešić Omerović

Glas Slavonije


Post je objavljen 19.06.2012. u 13:02 sati.