Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Dani Šokadije u Topolju

BARANJSKI BEĆARAC - U BARANJI OBIČAJI STARI, ČUVAJU I' BARANJSKI BEĆARI



OPOLJE - Proteklog petka i subote Topolje je bilo središte baranjske Šokadije. Niz događanja te veliki broj izvođača i gostiju obilježili su još jedan Baranjski bećarac, tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju čiji korijeni datiraju od 1987. godine, kada ju je, uz pomoć suradnika, inicirala i osmislila Janja Čeliković kako bogato kulturno naslijeđe baranjske podunavske (i podravske) Šokadije ne bi palo u zaborav. To je bio moto i ovogodišnjeg Baranjskog bećarca, na čijem je čelu, drugi put, bila predsjednica UO, Eva Balatinac.
Sve je, već prema tradiciji, počelo otvaranjem izložbe “Iz šublika naših baka” u organizaciji topoljskih Prijatelja baranjskih starina Ižip, a ubrzo nakon toga na stolove su došle slastice članica Udruge žena iz Toplja. Nastavljeno je revijom narodnih nošnji, koje su ponosno nosili folkloraši iz folklorne skupine OŠ Draž i tavankutskog HKPD-a Matija Gubec. Uskoro se Topoljem počeo širiti miris ribljeg paprikaša iz kotlića sudionika šokačke fišijade, uz svirku tamburaške skupine Zlatni vez.
Već u rano poslijepodne drugog dana Baranjskog bećarca posjetitelje su čekali brojni štandovi Šokačkog vašara, na kojima se moglo naći za svakoga ponešto. Ručni radovi, kupinovo i ono “pravo” vino, ponuda autohtonih jela... bili su samo dio vašarske ponude. Ubrzo se začuo topot konja koji su, upregnuti u zaprege ili “slobodni”, prodefilirali topoljskim ulicama. U Šokačkoj kući čekali su ih članovi KUD-ova Baranjac iz Topolja, Mladost Odre iz Zagreba, Seljačke sloge iz Gajića, Nuštra i Baranjskog Petrovog Sela, nardskog Kola, Gare iz Gara, duboševački Mladi Šokci, Drenjanci iz Drenja, Sloga iz Draža te “Tomislava” iz Donjih Andrijevaca. Svi zajedno pohitali su prema velikom “Darosi” šatoru, gdje je održana smotra folklora.
Sve je završilo šokačkim veseljem uz nastup TS-a Slavonski dukati, potvrđujući geslo i ovogodišnje manifestacije - “U Baranji običaji stari, čuvaju i' baranjski bećari”.
Ivica GETTO

Glas Slavonije

Post je objavljen 04.06.2012. u 13:12 sati.