folklorni

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.05.2009., nedjelja

NAJAVA - "Igra kolo" Ogulin 2009




13. smotra izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo" u petak, subotu i nedjelju 5., 6. i 7. lipnja 2009.

"Jedna od druge lipša će bit" - atrij hotela Frankopan, trg hrvatskih rodoljuba, park kralja Tomislava, ulica Bernardina Frankopana, ljetna pozornica u Frankopankom kaštelu.

Nastupa preko 30 Kulturno umjetničkih društava.

OGULIN
- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.05.2009., subota

XI. VEČER FOLKLORA U PETRINJI

Folklorni blog

Već tradicionalno, 11. put za redom u Petrinji je održana Večer folklora. Bogatstvo folklorne baštine i ove je godine pokazalo 11 KUD-ova iz cijele Hrvatske. Tako su nastupili KUD„Šubić“ iz Novske, KUD „Posavec“ iz Dubrovčaka Lijevog, KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice“, KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, HKUD „Mošćenica“, HKUD „Harkanovci“ iz istoimenog mjesta, KUD „Posavac“ iz Kaniže, KUD„Stari Grad“ iz Lukavca, HPD „ Ferdo Rusan“ iz Virja, te FA „Petrinjčica“.

Predsjednik „Petrinjčice“ i organizator cijele manifestacije Milan Herceg istaknuo je kako je večeras u Hrvatskom domu bilo preko 400 izvođača. „To je veliko šarenilo pjesme, plesa, običaja, tradicije i nošnje i nadam se da su Petrinjci zadovoljni. Uskoro mi idemo na jednu smotru folklora u Moslavini, u Gornu Gračenicu, nakon toga u Slavoniju. Što se tiče grada Petrinje, u 12 mjesecu bit će Božićni koncert, a u 7. mjesecu tradicionalna večer Petrinjske pjesme i tambure koja je ove godine posvećena našem pokojnom Stevi Boriću“.
Iz daleke Slavonije stigao je KUD „Posavac“ iz Kaniže, a njihova voditeljica Željka Arambašić istakla je kako su večeras izveli pjesme i plesove Brodsko-posavske županije i to zapadnog dijela uz rijeku Savu. „Izveli smo pjesmu „Savo vodo“ i "Ajmo druge, ajmo se okretat", djevojačko kolo – „Okreta“, te kola uz tambure – „Opa cupa“, „Žita“, a ona su karakteristična za naš kraj“.
Gost večeri bio je Šima Jovanovac kojem je ovo prvi nastup u Petrinji, a prije izlaska na pozornicu je kazao : „Već duže planiram o malo dužem koncertu u Petrinji i večeras će biti tako. Šteta što nismo na Trgu jer će biti vruće, a i prostor je malen, ali što je tu je. Bit će što bude, a ovo večeras mi je najdraža publika na svijetu. Petrinju volim, nekad davno imao sam i učiteljicu Gordanu koja je bila iz Petrinje, pa sam cijelo vrijeme želio biti tu, a sad i jesam po prvi put, i nadam se da neće biti posljednji“.
Upravo uz njegov koncert, uz pjesmu i ples održana još jedna Večer folklora, mnogima najbolja i najzanimljivija do sada.


Autor: Josipa Tonković

Petrinjski radio

- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.05.2009., petak

NAJAVA : 41 ORAHOVAČKO PROLJEĆE



ORAHOVICA - Ovogodišnje 41. Orahovačko proljeće trajat će šest dana, od 02. do 07. lipnja, odlučili su to članovi Odbora za kulturne manifestacije grada Orahovice. Najveća kulturno-turistička manifestacija u županiji, i ove će se godine održavati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića…
U šest dana u Orahovici će biti odigrani košarkaški, malonogometni, šahovski, boćarski, rukometni i konjički turniri, slikari amateri izložit će svoje uratke, izložbu će prirediti i Hrvatske sokolice, planinari će postaviti umjetnu stijenu, odigrat će se dvije kazališne predstave, bit će izložene vjenčanice i svijeće, a sve će kulminirati završnog dana „proljeća“, sedmog lipnja, tradicionalnom Cvjetnom povorkom i smotrom folklora.

Osim dvadesetak KUD-a koja će prodefilirati kroz Oahovoicu, Orahovačne i njihove goste, u petak petog lipnja u središnjem gradskom parku zabavljat će Hladno pivo, dok će dan kasnije u Orahovici pjevati Mladen Grdović.

Samo dva tjedna kasnije u Orahovici će ponovo biti svečano. Naime, 21. lipnja u 16 sati na Jezeru će svečano biti otvorena još jedna turistička sezona. U programu će nastupiti gotovo sve Udruge koje egzistiraju na području grada Orahovice, a očekuje se dolazak i visokih državnih dužnosnika.

RADIO ORAHOVICA
- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2009., četvrtak

NAJAVA : BARANJSKI BEĆARAC 2009


Ove godine obilježavamo 15-tu obljetnicu održavanja Kulturno turističke manifestacije „Baranjski bećarac“, koja se održava od 6.-7. lipnja 2009. god. u selu Gajić, općina Draž. „Baranjski bećarac“ ujedno je čuvarica sela i tradicije življenja na ruralnim prostorima. koja čuva i njeguje baštinu Hrvata Šokaca u Baranji.

Srdačno Vas pozivamo da nam se pridružite i popratite događanja, u trajanju od 2 dana, u kojima će se predstaviti brojna kulturno-umjetnička društva, pjevači, tamburaški sastavi, pjesnici, slikari te, naravno, i bogata gastornomska ponuda baranjskih specijaliteta.

Program manifestacije

SUBOTA, 06.LIPNJA 2009. GOD.
10,00 sati – Kolonija baranjskih slikara
17,00 sati – Izložba „Iz šublika naših baka“
18,00 sati – Izložba kolača Udruga žena Gajić
19,00 sati – Revija narodnih nošnji
Nastup pjevačke skupine „Šokačka grana“ Osijek
FA „Vrapčanci“ Zagreb
Anita i gajdaši
Nastup TS „Prijatelji“
Ljetna pozornica
Voditelj programa: Branko Uvodić

NEDJELJA, 07. LIPNJA 209. GOD.
10,00 sati – Šokački vašar
11,00 sati – Sveta misa, Gajić, kod zvonika
14,00 sati – okupljanje gostiju kod Šokačkog stola
16,00 sati – Šokačka kuća – prikaz izvornog običaja Svatova – Svatovske zaprege
17,00 sati – Smotra folklora, ljetna pozornica
Nastup TS „Šokačka grana“
Šokačko veselje
Voditelj programa: Vlatko Jurković

Janja Čeliković

- 18:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.05.2009., srijeda

III. SMOTRA FOLKLORA ''LISTAJ LIPO STARA''



Smotra folklora ''Listaj lipo stara'' održana je jučer u Tordincima. Smotra je započela u 8 sati okupljanjem sudionika, zaprega, konjanika i kulturno-umjetničkih društava. Program je započeo u 10 sati svečanim mimohodom i predstavljanjem grbova. Zatim je uslijedio nastup muške pjevačke skupine ''Paorija'' iz Tordinaca, a za glavni dio programa pobrinula su se slijedeća kulturno-umjetnička društva: KUD ''Zrinski'' Tordinci, KUD ''Ady Endre'' iz Korođa, KUD ''Lela i Vladimir Matanović'' iz Antina, KUD ''Đenka'' iz Đurića, KUD ''Luko Lukić'' iz Brodskog Varoša i KUD ''Dragutin Domjanić'' iz Vugrovca. Treba istaknuti i duet Helene Matijević i Tomislava Kovačevića, kao i solistice Elvire Pastor.

Scenarij je i ove godine osmislio predsjednik KUD-a ''Zrinski'' Tordinci Tomislav Vidinović. Po završetku smotre svi sudionici i uvaženi gosti uputili su se ka ''Acinom salašu'', gdje je organiziran svečani ručak za koji se pobrinuo sam vlasnik Adam Adžić.

Tordinci
- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2009., utorak

ŠOKAČKA KRALJICA 2009. MARTINA ŠARIĆ

Folklorni blog

U okviru Smotre folklora ''Listaj lipo stara'', jučer je po drugi puta održan izbor Šokačke kraljice u Domu kulture u Tordincima. Za titulu ovogodišnje Šokačke kraljice natjecale su se: Kata Čajkovac iz Prkovaca, Anica Prebeg iz Starih Mikanovaca, Sanja Kovač iz Andrijaševaca, Martina Šarić iz Nuštra, Martina Matasović iz Velike Kopanice, Vesna Kurjačić iz Duboševice, Andrijana Gradištanac iz Semeljaca, Jasna Jasenica iz Osijeka, Valentina Ižaković iz Antina, Tamara Ištoković iz Tordinaca i Eva Kalkan iz Bizovca. Osim prelijepih djevojaka, program su upotpunili tamburaši ''Sremci'', MPS ''Paorija'' iz Tordinaca, te vokalne solistice Helena Matijević i Elvira Pastor.

Prosudbena komisija u sastavu mr.sc. Ljubica Gligorević, dizajnerica visoke mode Slavica Musa i Davor Adžić, dr.vet.med., morala je izabrati najljepšu između 11 predstavljenih djevojaka. Odlučili su kako je Šokačka kraljica 2009. Martina Šarić iz Nuštra. Sve djevojke su nagrađene plaketama i prigodnim darovima, dok su najljepša i njezine pratilje dobile još i novčane nagrade.

- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.05.2009., četvrtak

KUD "Tomislav" Donji Andrijevci, uskrsni koncert





- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.05.2009., srijeda

NAJAVA : VINODAR 2009

Pozivamo Vas na "Vinodar" - izložbu vina Bjelovarsko bilogorske županije, koja će se jedanaesti put održati u Daruvaru od nedjelje 31. svibnja do nedjelje 7. lipnja 2009.

Nedjelja 31.05.09.

- 11,00 Likovna kolonija (Dvorac grofa Jankovića)

- 20,00 Smotra folklora (Trg kralja Tomislava)


Utorak 02.06.09.

11,00 Kontrola ispravnosti atomizera (Vinarija Daruvar)


Srijeda 03.06.09.

10,00 Predavanje – Predavanja - Vlasta Rubeša Vili i dr. (Lotada)

17,00 Kušaonica „Moje vino je najbolje“ edukativna kušaonica

18,00 Ulični teatar (Trg k. Tomislava)


Četvrtak 04.06.09.

12,00 Terenska radionica - Kalcifikacija tla

17,00 Predstavljanje jedne od vinarskih udruga sa područja Županije (Kavana „Queen“)

19,00 Večer vinara (Kavana „Queen“)


Petak 05.06.09.

9,30 Okrugli stol – predavanja (dvorac grofa Jankovića)

10,00 Dan Sisačko –moslavačke županije

- prezentacija proizvoda i običaja (vino, sir, med i ostali proizvodi, klapa „Škrlet“)

- nastup kulturno-umjetničkih društava SMŽ

10,30 Svečana sjednica – Gradsko vijeće ( Kino dvorana)

12,30 Službeno otvorenje „Vinodar 2009“ (Dvorac)

13,30 Obilazak izložbe, kušaonica

14,30 Koktel za uzvanike (tradicionalna jela

Sisačko-moslavačke županije i Grada Daruvara)

21,00 Koncert Dražen Zečić (Trg kralja Tomislava)


Subota 06.06.09.

9,30 Vinodarska povorka

10,00 Predstavljanje tradicionalnih obrta, fišijada, riba na rašljama, vol (Trg k. Tomislava)

10,30 Kulturno – umjetnički program (Trg k. Tomislava)

14,00 Aero – piknik

paintball - turnir

letovi paraglajdera, zmajeva i aviona

zabavni program

21,00 Koncert Neno Belan & Fiumens (Trg kralja Tomislava)


Nedjelja 07.06.09.

10,30 Predstavljanje grada Siofoka (Mađarska)

- Balatonski plesovi - folklor

- Tradicionalni proizvodi… (Trg kralja Tomislava)

17,00 Gitarijada ( Trg kralja Tomislava)

21,00 Koncert Gazde + vatromet za završetak


DARUVAR
- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2009., utorak

11. županijska smotra folklora u Otočcu

OTOČAC - Županijska smotra folklora Ličko-senjske županije, 11. po redu održana 15. i 16. svibnja 2009. imala je dosad neviđeni spektakl. Posjetitelji smatraju ovogodišnju smotru folklora najboljom do sada...
Smotra folklora se obilježavala u sklopu sa Danom Ličko-senjske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, županije i Grada Otočca.

Novosti na ovogodišnjoj smotri folklora koje su posebno oduševile gledatelje bile su koncert Miroslava Škore, montirano gledalište uz pozornicu, te uz pozornicu veliki video displej (tvrtke NDN d.o.o. iz Gospića) na kojem su udaljeni gledatelji mogli pratiti sva zbivanja koja su se odvijala na pozornici i uz pozornicu.

Folklorni blog

Program smotre folklora u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu;

1. dan, 15.V.2009.
Stručno povjerenstvo koje je činilo na čelu s mr.sc. Joškom Ćaletom (Institut za etnologiju i folkloristiku), te Josipom Forijanom (ravnatelj Posudnice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba), biralo je u prostoriji kino sale GPOU u Otočcu najlješi par u nošnji, najljepšu djevojku, te stariju osobu u nošnji. Kao natjecatelji bili su folkloraši iz Otočca, Gospića, Perušića, Ličkog Lešća i Donjeg Lapca. Izabrani će predstavljati svoj kraj u drugim natjecanjima i manifestacijama. Natjecateljima je stručno povjerenstvo upućivalo najčešće pitanja o starosti i izvornosti nošnje. Generalno gledano, bilo je u manjem postotku izvornih starih nošnji, uglavnom su izvorni bili samo neki djelovi nošnje, ali stručno povjerenstvo je bilo zadovoljno i sa kvalitetnom izradom replika starih nošnji.

U komunikaciji između natjecatelja i stručnog povjerenstva, kako to već obično biva u narodu, događale su se i komične situacije. Pa tako na postavljeno pitanje "Koliko je stara nošnja koju predstavlja" mogao se čuti odgovor "Ma novu sam obukao", na upit povjerenstva o sadržaju tradicijske torbice mogla se naći i suvremena tehnologija kao mobilni uređaj. Jedan djed iz KUD "Kraljica Katarina" Donji Lapac je naglasio da dolazi ove godine sa novom babom, a povjerenstvo se našalilo kako je nova baba prijateljica sa starom.

Prema odluci povjerenstva, Ličko-senjsku županiju će predstavljati na regionalnoj smotri folklora Brodsko kolo prvoplasirani mladi par iz HKUD-a Perušić i stariji par iz Folklornog društva Otočac, kao i drugoplasirani parovi, oba iz KUU-a Gacka Ličko Lešće. Također će na istoj manifestaciji u Slavonskom Brodu djevojke iz perušićkog i lešćarskog para konkurirati za najljepšu djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji, a djevojka iz KUD-a Kraljica Katarina Donji Lapac za hrvatsku nošnju iz Bosne.

Folkloraši iz Vinkovaca su održali svoj program u kojem su predstavili svoj kraj kroz pjesmu i ples, a publika je bila vrlo zadovoljna i popratila ih velikim pljeskom.


2. dan, 16.V.2009.
Drugi dan je započeo, već tradicijski, povorkom 15 udruga i društava od Srednje škole Otočac do pozornice na centralnom trgu ispred GPOU.

Na pozornici su predstavljali svoju mikroregiju iz koje dolaze, uglavnom pjesmom, plesom i prezentacijom nekih svojih običaja.

U povorci i sudjelovanjem na pozornici su bili uključeni sljedeća društva i udruge, i to redom kako slijedi:


1. FD "Otočac" Otočac
2. HKUD "Perušić" Perušić
3. Zavičajno društvo "Sinac" Zagreb
4. KUD "Sveti Antun" Pokupska dolina-Karlovac
5. HKUD "Dunav" Vukovar
6. KUU "Gacka" Ličko Lešće
7. Školski tamburaški orkestar i folklorna skupina Osnovne škole Luke Perkovića, Brinje
8. KUD "Lipa" Sinac
9. KUD "Punat" Punat
10. KUD "Ivanić" Ivanić-Grad
11. Lička izvorna skupina "Plješevica" Zagreb
12. KUD "Kraljica Katarina" Donji Lapac
13. KU "Čuvarice ognjišta" Krasno
14. FA "Dr. Ante Starčević" Gospić
15. KUD "Bukovac" Zagreb





LIKA World

Autor Milan Krznarić

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.05.2009., ponedjeljak

Održana 3. smotra folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“

Folklorni blog

U subotu, u povodu 17. svibnja - Dana Šibensko-kninske županije, na Trgu Republike Hrvatske, održana je 3. smotra folklora, pod nazivom „Šibeniče, ti si stina“. Na Smotri je nastupilo 13 kulturno-umjetničkih društava iz naše županije: KU „Šibenske šuštine“ iz Šibenika, KUD „Spužvar“ Krapanj-Brodarica iz Brodarice, KUU „Miljevci“ iz Miljevaca, KUD „Travulin“ iz Tisnog, KUU „Zvona Zagore“ iz Mirlovića, KUD „Bezdan“ iz Pirovca, KUD „Bedem“ iz Grebaštice , KUD „Sveti Juraj“ iz Primoštena, KUD „Koledišće“ iz Jezera, KUD „Tara“ iz Drniša, KUD „Zora“ iz Betine, KU „Vodiške perlice“ iz Vodica i HKD „Napredak“ iz Knina. Također su nastupili dva gostujuća društva, KUD „Sunjanka“ iz Sunje i KUD „Tanac“ iz Pečuha (Mađarska). Program smotre otpočeo je svečanim mimohodom svih sudionika sa Šibenske poljane, preko rive do Trga ispred Gradske vijećnice. Uoči samog svečanog otvorenja Smotre, posjetiteljima se predstavio guslar Dane Jurić. Prigodnim riječima 3. Smotru folklora otvorio je Šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je kazao da se ovogodišnjom Smotrom nastavlja sustavno njegovanje i čuvanje naše tradicijske baštine, tj. onih vrijednosti koje su dio našeg identiteta kojim se rado ponosimo. Čuvajući od zaborava našu bogatu kulturnu tradiciju dokazujemo da promišljamo o sutrašnjici, kazao je župan Pauk. Prigodnim riječima sudionike i posjetitelje pozdravila je gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić, koja je kazala da je narodna baština i predaja bogatstvo svih nas Hrvata, te da možemo biti ponosni na sve što su nam naši pradjedovi ostavili u nasljeđe.
Ova 3. Smotra izvornog folklora razlikuje se od prethodne dvije, po tome što je biran par u najoriginalnijoj  narodnoj nošnji, te je birano folklorno društvo za najuspješniji nastup. Po procjeni prosudbenog povjerenstva u sastavu: Danijel Šota, Jadran Kale, Nenad Milin, Ivan Poljičak i Marija Knežević za najuspješniji nastup folklornog društva proglašeni su KUU „Miljevci“ iz Miljevaca, a za par u najoriginalnijoj narodnoj nošnji proglašeni su Magdalena Munitić i Ante Klarić iz KUD – a „Koledišće“ iz Jezera.  KUU „Miljevci“ dobili su nagradu od 10.000 kuna, a ček im je uručio župan Goran Pauk. Dok je ček u iznosu od 5.000 kuna paru u najoriginalnijoj narodnoj nošnji uručila gradonačelnica Nedjeljka Klarić. Po završetku programa župan Pauk, sudionicima Smotre uručio je zahvalnice za sudjelovanje u programu. Nakon Smotre, župan Goran Pauk i gradonačelnica Nedjeljka Klarić primili su voditelje folklornih skupina u dvorani za sastanke hotela „Jadran“ gdje je i održan Okrugli stol za voditelje folklornih skupina.

http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr
- 21:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.05.2009., nedjelja

NAJAVA : Čuvajmo običaje zavičaja 2009

Datum: 29.05.
Mjesto: Velika
Nositelj: KUD I. G. Kovačić Velika, TZ Velika
Web: http://www.tz-velika.com

Folklorni blog

Opis:
"Čuvajmo običaje zavičaja" je ne samo naziv veličke smotre folklora, nego prije svega poruka: topla poruka svakom zavičajnom krugu Lijepe Naše i poziv upućen svima onima koji znaju i osjećaju izvornu baštinu i pučku tradiciju svoga zavičaja.Već tradicionalno, gosti smotre su KUD-ovi iz svih dijelova Hrvatske, od Konavala i Čilipa, preko Paga, Istre i Turnja do istoka Slavonije.

Pozivamo Vas na 19. Smotru folklora "Čuvajmo običaje zavičaja2009".
SMOTRA FOLKLORA «ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA», VELIKA, 29.,30. I 31.05.2009. KUD «Ivan Goran Kovačić» domaćin je i organizator, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Velika međunarodne smotre folklora. «Čuvajmo običaje zavičaja» je ne sano naziv veličke smotre folklora, nego prije svega poruka: topla poruka svakom zavičajnom krugu Lijepe Naše i poziv upućen svima onima koji znaju i osjećaju izvornu baštinu i pučku tradiciju svoga zavičaja. Već tradicionalno, gosti smotre su KUD-ovi iz svih dijelova Hrvatske, od Konavala i Čilipa, preko Praga, Istre i Turnja do istoka Slavonije. Tu su i dragi gosti izvan Hrvatske od kojih poseban dojam ostavljaju mađarski plesovi i pjesme puni ritma i energije, također tradicionalno, dolaze nam dragi gosti iz Tavankuta(Srbija), Klokotići(Rumunjska), Stolac, Knežpolje, Usora(BIH).

TURISTIČKA ZAJEDNICA POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE
- 10:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2009., petak

Nastup KUD-a "Sloga" iz Bapske na 29. Smotri folklora Moslavine

Image Hosted by ImageShack.us



U organizaciji Gradskog saveza kulturno umjetničkih društava grada Kutine, početkom svibnja održana je 29. smotra folklora Moslavine koja je okupila 20 društava koje čuva kulturnu baštinu od zaborava. Na manifestaciji je nastupio i KUD „Sloga“ iz Bapske, koji su kroz svoju koreografiju prikazali svatovski običaj „steranje platna“, a njihov nastup jedan je od najbolje ocijenjenih te je stručni žiri koji je pratio nastup svakog društva odlučio da će KUD „Sloga“ iz Bapske nastupiti na smotri u Đakovu i Vinkovačkim jesenima. Predsjednik KUD-a „Sloga“ Mata Dasović najavio je da će početkom idućeg mjeseca, točnije 06. lipnja ove godine u Bapskoj, po prvi put održati manifestacija „Branje lipe“, a želja je organizatora da manifestacija postane tradicionalna. Pored domaćina, KUD-a „Sloga“ svoj dolazak na manifestaciju do sada su potvrdili KUD „Moslavčanka“ Donja Gračenica, KUD „Mladost“ Vođinci, KUD „Matija Gubec“ Sotin, KUD „Ivan Tišov“ Viškovci.

H.O.

RADIO ILOK
- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.05.2009., četvrtak

KUD ILOVA

Tamburaše KUDa ILOVA na 29. Smotri moslavačko folklora u Kutini.

Image Hosted by ImageShack.us

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.05.2009., srijeda

KUD VOLODER

Tamburaši KUDa Voloder na 29. Smotri moslavačkog folklora.

Image Hosted by ImageShack.us

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.05.2009., utorak

NAJAVA : NA NERETVU MISEČINA PALA


Folklorni blog


PROGRAM 25. SMOTRE FOLKLORA «NA NERETVU MISEČINA PALA»


Četvrtak, 21. svibnja 2009.
Galerija GKS-a Metković, 19,30 sati
Izložba «Lipi naši škoji»


Petak, 22. svibnja 2009.
Galerija GKS-a Metković, 19,00 sati
Promocija dvostrukog CD-a «Da san vila i da iman krila»

GKS Metković, 20,00 sati
Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju



Subota, 23. svibnja 2009.
17,00 sati
Svečana priredba na Neretvi i Trgu kralja Tomislava

GKS Metković, 20,00 sati
Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju


Nedjelja, 24. svibnja 2009.
Crkva Sv. Ilije Metković, 20,00 sati
Koncert Marijanskih pučkih napjeva


- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.05.2009., ponedjeljak

KUD SLOGA Bapska

Tamburaši KUDa SLOGA iz Bapske na 29. Smotri moslavačkog folklora.

Image Hosted by ImageShack.us



- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održani dani mjesta Šandorovca


Folklorni blog

Mjesni odbor Šandovorec ovog je vikenda organizirao dane mjesta Šandorovca. Sve je započelo u nedjelju 10. svibnja već u jutarnjim satima svetom misom kod kapele Svetog Florijana, dok je službeno program započeo svečanim mimohodom od Doma kulture do nogometnog igrališta.
U povorci i kasnijem kulturno-umjetničkom programu uz domaćine KUD “Šandorovec” sudjelovali su i KUD “Biseri Slavonije” iz Beničanci i KUD “Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca. Oni su pripremili program uz pjesmu i ples, a druženje se nastavilo i u večernjim satima.
Prisutnima je dobrodošlicu u Šandorovec, koje je možda malo mjesto, ali srcem veliko, zaželili su Dejan Tomašić, predsjednik vijeća Mjesnog odbora Šandorovec i Nenad Hranilović, zamjenik gradonačelnika Čakovca.
Na svečanosti su prisustvovali i predstavnici zajednice HKU Međimurske županije, član Poglavarstva Grada Čakovca i predsjednika vijeća Mjesnog odbora Kuršanca Marijan Rajh, predsjednik vijeća Mjesnog odbora Novo selo na Dravi Zoran Korpar, predstavnik vijeća Mjesnog odbora Totovec Milan Horvat i ravnateljica OŠ Kuršanec Marija Topalović.

MEĐIMURSKE NOVINE
- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.05.2009., nedjelja

Mužikaši KUDa MOSLAVČANKA iz Donje Graćenice


Mužikaši KUDa MOSLAVČANKA iz Donje Graćenice na 29. Smotri moslavačkog folklora.

Image Hosted by ImageShack.us



- 20:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.05.2009., subota

Mužikaši iz Banove jaruge

Mužikaši iz Banove jaruge na 29. Smotri moslavačkog folklora.


Image Hosted by ImageShack.us



- 19:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.05.2009., petak

NAJAVA : XI smotra folklora Ličko-senjske županije


OTOČAC - Županijska smotra folklora Ličko-senjske županije, 11. po redu održat će se u Otočcu 15.-16. svibnja 2009. godine. Ne propustite spektakl !

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.05.2009., četvrtak

KUD GRGUR KARLOVČANIN

Mužikaši KUDa GRGURA KARLOVČANINA iz Kalinovca na 29. smotri moslavačkog folklora

Image Hosted by ImageShack.us



- 19:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.05.2009., srijeda

KUD DUČEC Mraclin

Posjetite stranice KUDa DUČEC iz Mraclina


Folklorni blog
- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.05.2009., utorak

NAJAVA : Proljeće u Popovači


Petnaesti po redu festival tamburaške glazbe pod nazivom "Proljeće u Popovači" održat će se 7.- 9. svibnja u Domu kulture Popovača. Početak programa je u 20 sati.
PROGRAM

07. svibnja, četvrtak

u 20 sati

- Nastup mladih pjevača OŠ Popovača uz pratnju grupe Parobrod

- Koncert grupe Parobrod



08. svibnja, petak

u 20 sati

- "Zagrebački tamburaši", koncert



09. svibnja, subota

u 20 sati

- Večer folklora, vina i glazbe, nastup svih kulturno-umjetničkih društava s područja Općine Popovača


MOSLAVINA INFO
- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.05.2009., ponedjeljak

29. smotra folklora Moslavine

Image Hosted by ImageShack.us


Na smotri je nastupilo 20 društava, najviše sa područja Moslavine, ali su nastupili i gosti iz Strizivojne, Bapske, Mostanja, Karlovca, Kotoribe, Lužana i Kloštar Ivanića.
U trostanom programu na pozornici Doma sportova u Kutini nastupilo je oko 500 izvođača, koji su kroz svoje koreografije prikazali običaje i kulturnu baštinu svoga kraja.
"Stručni žiri predvođen Joškom Čaletom , brižno je pratio nastup svakog društva a poredak i konačne rezultate organizatori će dobiti za dan ili dva" - kazala je Ljerka Čorak, zadužena za ovu priredbu. Najbolje ocijenjena društva nastupiti će na smotri u Đakovu i Vinkovačkim jesenima.

Kutina
- 20:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.