Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

XI. VEČER FOLKLORA U PETRINJI

Folklorni blog

Već tradicionalno, 11. put za redom u Petrinji je održana Večer folklora. Bogatstvo folklorne baštine i ove je godine pokazalo 11 KUD-ova iz cijele Hrvatske. Tako su nastupili KUD„Šubić“ iz Novske, KUD „Posavec“ iz Dubrovčaka Lijevog, KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice“, KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, HKUD „Mošćenica“, HKUD „Harkanovci“ iz istoimenog mjesta, KUD „Posavac“ iz Kaniže, KUD„Stari Grad“ iz Lukavca, HPD „ Ferdo Rusan“ iz Virja, te FA „Petrinjčica“.

Predsjednik „Petrinjčice“ i organizator cijele manifestacije Milan Herceg istaknuo je kako je večeras u Hrvatskom domu bilo preko 400 izvođača. „To je veliko šarenilo pjesme, plesa, običaja, tradicije i nošnje i nadam se da su Petrinjci zadovoljni. Uskoro mi idemo na jednu smotru folklora u Moslavini, u Gornu Gračenicu, nakon toga u Slavoniju. Što se tiče grada Petrinje, u 12 mjesecu bit će Božićni koncert, a u 7. mjesecu tradicionalna večer Petrinjske pjesme i tambure koja je ove godine posvećena našem pokojnom Stevi Boriću“.
Iz daleke Slavonije stigao je KUD „Posavac“ iz Kaniže, a njihova voditeljica Željka Arambašić istakla je kako su večeras izveli pjesme i plesove Brodsko-posavske županije i to zapadnog dijela uz rijeku Savu. „Izveli smo pjesmu „Savo vodo“ i "Ajmo druge, ajmo se okretat", djevojačko kolo – „Okreta“, te kola uz tambure – „Opa cupa“, „Žita“, a ona su karakteristična za naš kraj“.
Gost večeri bio je Šima Jovanovac kojem je ovo prvi nastup u Petrinji, a prije izlaska na pozornicu je kazao : „Već duže planiram o malo dužem koncertu u Petrinji i večeras će biti tako. Šteta što nismo na Trgu jer će biti vruće, a i prostor je malen, ali što je tu je. Bit će što bude, a ovo večeras mi je najdraža publika na svijetu. Petrinju volim, nekad davno imao sam i učiteljicu Gordanu koja je bila iz Petrinje, pa sam cijelo vrijeme želio biti tu, a sad i jesam po prvi put, i nadam se da neće biti posljednji“.
Upravo uz njegov koncert, uz pjesmu i ples održana još jedna Večer folklora, mnogima najbolja i najzanimljivija do sada.


Autor: Josipa Tonković

Petrinjski radio


Post je objavljen 30.05.2009. u 20:00 sati.