Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

11. županijska smotra folklora u Otočcu

OTOČAC - Županijska smotra folklora Ličko-senjske županije, 11. po redu održana 15. i 16. svibnja 2009. imala je dosad neviđeni spektakl. Posjetitelji smatraju ovogodišnju smotru folklora najboljom do sada...
Smotra folklora se obilježavala u sklopu sa Danom Ličko-senjske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, županije i Grada Otočca.

Novosti na ovogodišnjoj smotri folklora koje su posebno oduševile gledatelje bile su koncert Miroslava Škore, montirano gledalište uz pozornicu, te uz pozornicu veliki video displej (tvrtke NDN d.o.o. iz Gospića) na kojem su udaljeni gledatelji mogli pratiti sva zbivanja koja su se odvijala na pozornici i uz pozornicu.

Folklorni blog

Program smotre folklora u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu;

1. dan, 15.V.2009.
Stručno povjerenstvo koje je činilo na čelu s mr.sc. Joškom Ćaletom (Institut za etnologiju i folkloristiku), te Josipom Forijanom (ravnatelj Posudnice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba), biralo je u prostoriji kino sale GPOU u Otočcu najlješi par u nošnji, najljepšu djevojku, te stariju osobu u nošnji. Kao natjecatelji bili su folkloraši iz Otočca, Gospića, Perušića, Ličkog Lešća i Donjeg Lapca. Izabrani će predstavljati svoj kraj u drugim natjecanjima i manifestacijama. Natjecateljima je stručno povjerenstvo upućivalo najčešće pitanja o starosti i izvornosti nošnje. Generalno gledano, bilo je u manjem postotku izvornih starih nošnji, uglavnom su izvorni bili samo neki djelovi nošnje, ali stručno povjerenstvo je bilo zadovoljno i sa kvalitetnom izradom replika starih nošnji.

U komunikaciji između natjecatelja i stručnog povjerenstva, kako to već obično biva u narodu, događale su se i komične situacije. Pa tako na postavljeno pitanje "Koliko je stara nošnja koju predstavlja" mogao se čuti odgovor "Ma novu sam obukao", na upit povjerenstva o sadržaju tradicijske torbice mogla se naći i suvremena tehnologija kao mobilni uređaj. Jedan djed iz KUD "Kraljica Katarina" Donji Lapac je naglasio da dolazi ove godine sa novom babom, a povjerenstvo se našalilo kako je nova baba prijateljica sa starom.

Prema odluci povjerenstva, Ličko-senjsku županiju će predstavljati na regionalnoj smotri folklora Brodsko kolo prvoplasirani mladi par iz HKUD-a Perušić i stariji par iz Folklornog društva Otočac, kao i drugoplasirani parovi, oba iz KUU-a Gacka Ličko Lešće. Također će na istoj manifestaciji u Slavonskom Brodu djevojke iz perušićkog i lešćarskog para konkurirati za najljepšu djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji, a djevojka iz KUD-a Kraljica Katarina Donji Lapac za hrvatsku nošnju iz Bosne.

Folkloraši iz Vinkovaca su održali svoj program u kojem su predstavili svoj kraj kroz pjesmu i ples, a publika je bila vrlo zadovoljna i popratila ih velikim pljeskom.


2. dan, 16.V.2009.
Drugi dan je započeo, već tradicijski, povorkom 15 udruga i društava od Srednje škole Otočac do pozornice na centralnom trgu ispred GPOU.

Na pozornici su predstavljali svoju mikroregiju iz koje dolaze, uglavnom pjesmom, plesom i prezentacijom nekih svojih običaja.

U povorci i sudjelovanjem na pozornici su bili uključeni sljedeća društva i udruge, i to redom kako slijedi:


1. FD "Otočac" Otočac
2. HKUD "Perušić" Perušić
3. Zavičajno društvo "Sinac" Zagreb
4. KUD "Sveti Antun" Pokupska dolina-Karlovac
5. HKUD "Dunav" Vukovar
6. KUU "Gacka" Ličko Lešće
7. Školski tamburaški orkestar i folklorna skupina Osnovne škole Luke Perkovića, Brinje
8. KUD "Lipa" Sinac
9. KUD "Punat" Punat
10. KUD "Ivanić" Ivanić-Grad
11. Lička izvorna skupina "Plješevica" Zagreb
12. KUD "Kraljica Katarina" Donji Lapac
13. KU "Čuvarice ognjišta" Krasno
14. FA "Dr. Ante Starčević" Gospić
15. KUD "Bukovac" Zagreb





LIKA World

Autor Milan Krznarić


Post je objavljen 19.05.2009. u 16:17 sati.