folklorni

< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



29.04.2009., srijeda

NAJAVA : 9. Malogorički susreti


Subota, 02. svibnja, u 18 sati, na nogometnom igralištu u Maloj Gorici; Nastupaju:

- Gosti iz Slovenije - KUD Svoboda - Semenovo,
- KUD Podvinje - Slavonski Brod,
- KUD Januševec - Prigorje Brdovečko,
- KUD Šandrovec - Šandrovec,
- KUD Pušća - Pušća, i gosti iz
- Đakova i
- Belog Manastira

GLASNIK SAMOBORA I SVETE NEDELJE
- 12:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2009., utorak

NAJAVA : 29. smotra folklora Moslavine


Folklorni blog

KUTINA
- 19:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ŽUPANIJSKA SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA U ĐURĐEVCU

Na 6. županijskoj smotri dječjeg folklora, održanoj u Đurđevcu, sudjelovale su skupine iz 16 kulturno-umjetničkih društava iz Koprivničko-križevačke županije i jedna gostujuća iz Virovitičko-podravske. Priredba je bila natjecateljskog karaktera, izvijestila je županijska Zajednica kulturno umjetničkih udruga. Odlučeno je da će dječje skupine KUD-a 'Rudar' iz Glogovca, 'Petar Preradović' iz Đurđevca, 'Tomislav' iz Svetog Ivana Žabna i dječja grupa višeg uzrasta KUD-a 'Koprivnica' predstavljati našu županiju na smotrama, festivalima i susretima dječjeg folklora na državnom nivou, točnije na Festivalu folklora u Kutini, Međunarodnom festivalu folklora u Zagrebu, Đakovačkim vezovima i Malim Vinkovačkim jesenima.

RADIO KOPRIVNICA
- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.04.2009., nedjelja

4.susreti folklora u Otrovancu

KUD Otrovanec organizirao je ,kao i svakog proljeća, susrete folklornih skupina s prikazom plesa, običaja i narodnih nošnji kulturno umjetničkih društava iz Kotoribe, Svetog Ivana Žabna,Špišić Bukovice i Crkvara.
KUD „Seljačka sloga“ iz Špišić Bukovice izvelo je pleteno kolo, KUD „Kotoriba“ splet međimurskih kola, KUD „Tomislav“ iz Svetog Ivana Žabno predstavili su pjesme i plesove Bilogore a KUD „Crkvari“ bunjevački splet pjesama i plesova.

Članovi KUD-a Otrovanec djeluju u ovom sastavu već petu godinu te se s predsjednicom KUD-a Mirjanom Gomerčić trude očuvati običaje svojeg sela i okolice, pjesmama, plesovima i običajima, kako nebi pali u zaborav. Preuzeli su na održavanje staru školu u Otrovancu koju će otvoriti za Antunovo kada će mještani moći pogledati cjelukupni rad ovog kulturno umjetničkog društva.

POVRATAK PITOMAČE
- 20:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2009., subota

Održana 15. slatinska smotra folklora

Već petnaest godina Turistička zajednica Grada Slatine priređuje redovito svakog proljeća Slatinsku smotru folklora. U gradu je to dan tradicije, baštine, sjaja i bogatstva narodnih nošnji, pjesme i plesova. Ove su godine na 15. slatinskoj smotri folklora nastupila kulturno umjetnička društva iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Ove je godine Smotra održana u okviru sajma Agro ARCA.
Devet folklornih skupina prikazalo je običaje svoga zavičaja, a stotine narodnih nošnji izvučenih iz škrinje zaborava, blještavih boja i bogatih ukrasa, oživjele su uspomene davnih dana. Na Slatinskoj smotri folklora ove su godine nastupili: HKD »Napredak« Gornji Vakuf –Uskoplje, KUD »Mate Balota« Rakalj, KUD «Ravnica» Mala Bosna, Subotica, KUD «Seljačka Sloga» Bogdanovci, KUU «Voćin» Voćin, KUD «Pitomčanaka» Pitomača, FKD «Otočac» Otočac, KUD «Crkvari» Crkvari i KUD «Dika» Slatina.

Jadranka Srdoč

SLATINA
- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.04.2009., petak

Tucijada u Bršljanici

Garešnička SKD-Prosvjeta bila je domaćin treće Tucijade, običaja i natjecanja u osvajanju pisanica. Titulu i lentu za najbolje jaje osvojili su gosti iz Okučana. U programu su, uz folklor i pjevačku skupinu domaćina, nastupili i Daruvarčani, zajedno s Pakracom, a sve pratili i Virovitičani.

U Velikoj Bršljanici je u organizaciji garešničkog srpskog kulturnog društva Prosvjeta-Moslavina" održana treća Tucijada, običaj razbijanja pisanica povodom pravoslavnog Uskrsa. Dio je to već pomalo zaboravljenog običaja iz vremena kada niti jaja nije bilo toliko kao danas, kaže Nada Jović, članica pjevačke skupine garešničke "Prosvjete". Uz društvo domaćina sudjelovala je i Prosvjeta iz Okučana, Daruvara i Pakraca, u cjelovečernjem kulturno-umjetničkom programu. U osvajanju pisanica natjecalo se 20 osoba, a to je najbolje pošlo za rukom Svetislavu Babiću iz Okučana koji je u finalu pobijedio svog sumještanina. Gareščani su stigli do drugog, od sedam krugova, tako da je lenta i titula za najbolje jaje po drugi put otišla u Okučane, ističe predsjednik društva domaćina, Zoran Blanuša. Manifestacija je prije tri godine i krenula iz Okučana, gdje su se ponovno dobro pripremili, jer, kako nam je rekao Nikola Lončarević, predsjednik tamošnje udruge, na Tucijadu se ne ide bez dobrih jaja. Do godine bi se moglo pridružiti i društvo iz Virovitice, čiji su predstavnici također bili na Tucijadi u Bršljanici.

GAREŠNICA NET
- 21:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.04.2009., srijeda

Obilježavanje Dana općine Rešetari

U tijeku su pripreme za svečano obilježavanje Dana općine Rešetari. Predviđen je niz događanja koja započinju u subotu 25. travnja kada će se u zgradi poglavarstva Općine Rešetari s početkom u 18 sati održati pjesničko veče pod nazivom „Rešetarsko proljeće”. Sveta misa povodom Dana općine Rešetari održati će se u utorak, 28. travnja u župnoj crkvi Krista Kralja s početkom u 18 sati.

Svečana sjednica Općinskog vijeća i Općinskog poglavarstva biti će upriličena u srijedu, 29. travnja s početkom u 14 sati. Na sjednici će načelnik Općine Rešetari, g. Zlatko Aga održati prigodni govor, a zaslužnima će biti dodijeljena i javna priznanja. Prije svečane sjednice obaviti će se polaganje vijenaca ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima.

Bogat kulturno – umjetnički program povodom Dana općine biti će održan u četvrtak 30. travnja, gdje će pod šatorom koji će za ovu priliku biti postavljen na nogometno igralište, nastupiti KUD „Rešetari“, KUD „Drežnik“, Izvorna pjevačka skupina Drežnik, tamburaški sastavi Tremoj, Sjenke, 8. Regimenta, Satir, Fijaker, Stari Bećari, te Berny.

općina Rešetari
- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.04.2009., utorak

SOPJANSKO DRAVSKO PROLJEĆE 2009

Folklorni blog


SOPJE - Pod velikim šatorom u središtu Sopja u subotu se treći put zaredom okupilo nekoliko stotina mještana Sopja, njihovi prijatelji iz mađarskog Starina (Dravasztara) i brojni gosti. Bila je to još jedna manifestacija hrvatske baštine, jedinstveni način iskazivanja prijateljstva i povezivanja pripadnika hrvatskoga naroda s mađarske i hrvatske obale Drave. Folklorni blog


Povijesne okolnosti su, naime, primorale brojne Hrvate da se još u tursko vrijeme presele na sjevernu obalu rijeke Drave, gdje su se uspješno integrirali u mađarsko društvo, ali su uspjeli zadržati svoj nacionalni identitet, jezik, običaje i bogatu etnografsku baštinu. Danas u osam naselja južne Mađarske većinsko hrvatsko stanovništvo ima oko 3000 pripadnika.

Manifestacija "Dravsko proljeće" ponovno je povezala Hrvate u susjednoj državi s njihovom pradomovinom, a rijeka Drava sve više se doživljava kao poveznica i zajednička sudbina, a manje kao prirodna granica koja razdvaja pripadnike istog naroda. Dolazak Hrvata s druge obale Jobovom "Galijom" postao je događaj koji se s nestrpljenjem očekuje, a pripadnost svome narodu iskazuje se ukrašavanjem prozora i ograda ručnicima, plahtama i stolnjacima s hrvatskim vezom. Sopjanska je manifestacija povezana i s tradicionalnim običajem vazmenog kola, koje se održavalo na Mladi Uskrs ili Bijelu nedjelju. Bila je to tzv. inicijacija djevojaka koje su poslije vazmenog kola mogle udajom započeti svoj novi životni ciklus. Zato se i cijela manifestacija zove "Dravsko proljeće" - "dravsko" da naglasi sudbinsko značenje velike, zajedničke rijeke, a "proljeće" kao simbol početka novog života, rađanja ili ponovnog početka nečega što je davno nekad bilo lijepo i trajalo.

Sopjanska manifestacija isprva je zamišljena kao dvodnevno druženje Hrvata u mjestima s lijeve i desne obale Drave, ali se takva organizacija susreta pokazala nepraktičnom i napornom, pa je odlučeno da se "Dravsko proljeće" održava u jednom danu, naizmjenično u Sopju i Starinu.

Među 15 kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske bili su i KUD-ovi Hrvata u Mađarskoj, „Biseri Drave" iz Starina, „Korijeni" iz Martinaca i „Drava" iz Lukovišča. O velikom značenju ove manifestacije govorio je načelnik općine Sopje Zvonimir Kovačec, otvorio ju je župan Tomislav Tolušić, a Sopjane i njihove brojne goste iz Hrvatske i Mađarske pozdravili su i generalna konzulica Hrvatske u Pečuhu Ljiljana Pancirov, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hep i načelnica Starina Barbara Saity. Folklorni blog


"Dravsko proljeće" organizirali su Općina Sopje i KUD "Podravac" u suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom iz Starina u Mađarskoj, pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije.

Petar Žarković

INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.04.2009., ponedjeljak

NAJAVA - Smotra folklora u Letovaniću

KUD Poculica Letovanić organizira VII. smotru izvornog folklora"Pokuplja, Posavine i Turopolja" u Letovaniću, 26. travnja sa početkom u 15,00 sati. Smotra folklora biti će održana u sklopu proslave Dana Općine Lekenik i njenog zaštitnika sv. Jurja.
Folklorni blog
PROGRAM SMOTRE:

- DOLAZAK SUDIONIKA
- do 13,30 sati
- PRESVLAČENJE U NOŠNJE U OSNOVNOJ ŠKOLI
- RAZGLEDAVANJE ETNO MUZEJA gosp. Božidara Škofača
- FORMIRANJE KOLONE OD ETNO MUZEJA DO MJESTA
ODRŽAVANJA SMOTRE (oko 14,45 sati)
- POČETAK SMOTRE U 15,00 sati
- ZAVRŠETAK SMOTRE u 17,00 sati
- SASTANAK VODITELJA SA STRUČNOM KOMISIJOM IZ INSTITUTA
ZA ETNOLOGIJU I FOLKLORISTIKU IZ ZAGREBA
- NAKON SASTANKA ZAJEDNIČKI RUČAK, PODJELA ZAHVALNICA





- SMOTRU ĆE PRATITI STRUČNA KOMISIJA IZ ZAGREBA (gosp. Ivica Ivanković i gosp. Tvrtko Zebec)
Sudionici:

1. PODMLADAK HKUD-a "POCULICA" LETOVANIĆ
2. HKUD "POCULICA" LETOVANIĆ
3. KUD "POSAVKA" OBOROVO
4. IFD "TAMBURICA" VUKOJEVAC
5. IFD "POSAVKE" HRASTELNICA
6. HKUD "KRAMARIĆ" NOVA GRADIŠKA
7. KUD "SUNJANKA" SUNJA
8. KUD "DR. VINKO ŽGANEC" VRATIŠINEC
9. KUD "SELJAČKA SLOGA" KUTINA
10. KUD "LAZ" LAZ BISTRIČKI
11. KUD "SELJAČKA SLOGA" GREĐANI
12. KUD "ORAČ" DEMERJE

Folklorni blog

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJAVA XXIV. Turopoljsko Jurjevo


23.04.2009


Program:

16.00 HRAŠĆE – ODRA – MALA MLAKA – ODRA
JURJEVSKA POVORKA

ODRA
16.00 - PROGRAM ISPRED DOMA DVD ODRA :
Puhačka glazba KUD-a „Sijač“ -Lučko
PD „Turopoljke“ KUD „Mladost“ - Odra
KUD „Orač“ – Mala Mlaka
KPD „Sveta Klara“ KUD „Mičevec“
KUD „Sv. Ana“- Odranski Obrež
TUROPOLJSKI BANDERIJ

17.00 SV. MISA

18.00 – KONJIČKI IGROKAZ
PALJENJE KRIJESA

19.00 - PROGRAM ISPRED DOMA DVD ODRA :
PD „Turopoljke“ KUD „Mladost“ - Odra
KUD „Orač“ - Mala Mlaka
KUD „Mičevec“

20.00 - GRUPA „STARI PRIJATELI“

GOST: Ivan Fiolić - Fio

VODITELJ: Darko Janeš



Jurjevo je u pučkoj tradiciji Hrvata dan osobitog značaja. To je u prvome redu dan pastira i stočara, ali obzirom je uvijek iza Uskrsa (23. travnja) to je i prvi proljetni blagdan poljodjelaca, uz koji su u narodu poznati brojni običaji.
Osobito u krajevima i selima u okolici Južnog Zagreba, obzirom na plodnu posavsku ravnicu i turopoljske šume i pašnjake, običaji o Jurjevu su brojni i vrlo stari (arhaični), a sjećanje na njih se održalo i do današnjih dana, pa se tako mnogi stariji živo sjećaju pjesmica koje su kao djeca – Jurjaši pjevali o ophodima:

Sveti Juraj zeleni se
Svaka majka žalosti se
Za devojku čerku svoju
Koju mora dat’ pozoju…
(Remetinec)

Sveti Jura koplje meče
Od pozoja glavu sječe
Od pozoja strašna noga
Jel’ se Jura ufaš Boga
Darujte, ga darujte, Jurja zelenoga…
Ak’ nas ne b’te darovali
Mi vam bumo sinka krali
Sinka krali, otpeljali
Sredi luga zelenoga
Med’ ružice, fijolice
I med’ mlade devojčice
Darujte ga, darujte, Juru zelenoga…
(Obrež)

Ovo se klanja zeleni Juraj, kiroles
Zeleni Juraj, zeleno drevce, kiroles
On bu donesel peden travicu, kiroles
Peden travicu, lakat mladicu, kiroles
Darujte majko zelenog Jurja
Našega puta trdnega hoda…
(Ščitarjevo)

Grančice dobivene od Jurjaša, žene su zabadale u vrt ili polje “da ih krti ne bi kopali”, u lan da bi narastao visok kao zabodena šiba koja je kasnije služila i kao bičalo za tjeranje stoke i živadi na pašu.
Prigoda je i to da se stoka nakon zimovanja u stajama izvede na pašu, opet uz obrede (protjerivanje kroz vatru, tj. preskakivanje vatre – krijesa) i okićene zelenilom, koji su naizgled samo praznovjerje, a u stvari su vrlo racionalan način uništavnja nametnika vatrom i biljem.
I sami muškarci, osobito oni kojima je ime Juraj preskakivali su krijes ne bi li tako pokazali svoju snagu i životnost nakon zimskog mirovanja i spremnosti za rad u novoj poljodjelskoj i pastirskoj godini.
U Odri se nalazi Crkva Sv. Jurja Mučenika, posvećena kršćanskom mučeniku, rimskom vojniku koji ima osobiti značaj ne samo u crkvenoj već i pučkoj tradiciji i vjerovanju, te je narod zarana uz ime ovog kršćanskog mučenika vezao i svoje najiskrenije želje i potrebe za boljitkom, a koji stvarno i simbolički donosi nova poljodjelska godina s proljećem.
Također, nakon korizme i slavlja Uskrsa, prilika je to za okupljanje ljudi: međusobno upoznavanje (mladići i djevojke), nalaženje posla (pastiti, ratari, kalfe, sluge). Običavalo se i reći: Vidjet (srest) ćemo se dogodine o Jurjevu…
Evidentni su povijesni zapisi o stalnoj izloženosti Turopolja neprijateljskim upadima, osobito područje Župe sv. Jurja, kojemu je i posvećena Župna crkva u Odri, o čemu je iz crkvenih i vojnih zapisa sastavio opsežnu povijesnu kroniku, značajni hrvatski arhivist i povjesničar Emilij Laszowski. /Plemenita općina Turopolje – prosvjetni rad, Zagreb, 1924. uz suradništvo dr-a Vladimira Deželića/.
O značaju sv. Jurja Mučenika, kršćanskoga sveca, kojega od najranijih dana kršćanstva štovanju u ovim krajevima, zorno govore i pisani povijesni podaci koji sežu u 13. stoljeće (“cirkvišće” razoreno od tatarskih provala 1267. g.) i 14. stoljeće iz kojega je, točnije 1366. godine, prvi pisani dokument o selu Odra s crkvom Sv. Jurja.
1592. godine Crkva u Odri je nastradala od turskih provala. Godine 1622. je obnovljena i posvećena i takva uz kasnije potrebite dogradnje i pregradnje, jest i danas. Na žalost, bila je oštećivana i poharana i u novijoj povijesti, pa i nedavno o čemu postoji još vrlo živo sjećanje.

CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB
- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.04.2009., četvrtak

ĐURĐEVO V ĐURĐRVCU 2009

Folklorni blog



PROGRAM:



Folklorni blog

Đurđevac
- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2009., utorak

Godišnja skupština KUD Crkvari

Sinoć je na redovnoj izbornoj skupštini KUD-a "Crkvari" ponovno za predsjednika jednoglasno izabran Stanko Jović, za dopredsjednika Ivica Podboj, dok je tajnik Ivan Grgurić, što je i najbolja potvrda da je Društvo izvrsno radilo u protekle četiri godine. Društvo je u 12 godina samostalnog djelovanja nanizalo brojne nastupe od Pakoštana, Pirovca, preko Nove Gorice, Daruvara, Slavonskog Broda, Županje, Osijeka, Valpova, Čepina i Virovitice, kao i mnoge nastupe u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, te u Vojvodini. Česti su gost zabavnih emisija HTV-a, te miljenici grada Orahovice, gdje već 14-tu godinu za redom uspješno organiziraju uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike "Crkvaračko prelo", kao i uz stručnu pomoć voditelja i koreografa Zvonimira Vukovića i Duška Topića.

KUD Crkvari ove godine planira obnoviti dječji folklor, istražit preostalu pučku baštinu Orahovice i okolice, obnoviti nošnje i tambure te uz pomoć Zajednice kulturno umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije i Hrvatskog sabora kulture osposobljavat mlade koreografe.

Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec izuzetno je zadovoljan kako KUD promiče Orahovicu. Prioritet tog grada ostaje razvoj turizma, pa će grad i dalje izdašno pomagati ovo Društvo koje je sjajan primjer suradnje grada, turističke zajednice i kulturnih amatera.

Dubravko Bedeković
- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.04.2009., četvrtak

Uskrsni ponedjeljak u Slobodnici


I ove godine KUD Šokica Slobodnica organizira 14. folklornu manifestaciju Uskrsni ponedjeljak u Slobodnici. Bit će održana 13. travnja, a program počinje svetom misom u Župnoj crkvi Sv. Marka u 17 sati. Od 17.30 je kratko predstavljanje KUD-ova na Trgu Svetog marka, a u 18 počinje središnji Kulturno umjetnički program u Domu kulture. U isto vrijeme u Domu kulture otvara se i izložba slika KLD Berislavić iz Slavonskog Broda.

U programu će ove godine sudjelovati KUD-ovi iz Zagrebačke, Istarske, Sisačko moslavačke, Bjelovarsko bilogorske, Osječko baranjske, Vukovarsko srijemske i Brodsko posavske županije, ukupno njih 14, uz nastup Pučke pjevačke i Dječje folklorne skupine KUD-a Šokica iz Slobodnice.

radio slavonija
- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.04.2009., ponedjeljak

Zapalili ljepotom koreografiranoga folklora

Iako na njezinu području djeluje dvanaest folklornih skupina, na 12. Smotri koreografiranoga folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, održanoj protekloga vikenda u Grubišnom Polju, folklorno umijeće pokazale su tek četiri:
- Folklorni ansambl „Zdenac“ iz Garešnice,
- KUD „Bjelovar“,
-Češka beseda iz Končanice te
- Folklorni ansambl domaćina smotre Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman.
Odgovor na malobrojnost skupina, prema nekim mišljenjima, leži u činjenici da je koreografirani folklor svojevrsna nadogradnja izvornoga, gdje voditelji i koreografi uz njegovo neminovno dobro poznavanje stiliziraju izvorni folklor, te uvode drugačiju obradu plesa ili glazbe, što istovremeno zahtjeva više znanja i truda. Sudeći prema pljesku publike sve četiri skupine, koje su izvele svaka po dvije folklorne točke, odlično su odradile svoj posao i pokazale zavidno folklorno umijeće. Sličnoga mišljenja bilo je i stručno povjerenstvo. No, ono je ipak između četiri ponuđenih moralo odabrati jednog sudionika kao predstavnika županije za državnu smotru, koja će se održati u Čakovcu. Tako je odluka pala da to i ove godine bude garešnički "Zdenac", koji pod vodstvom Romane i Vjekoslava Martinića posljednjih godina bilježi sjajne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Grubišno Polje
- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2009., subota

HKUD Lahor i KUD Kamen predloženi za državnu smotru


Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije objavila je imena predloženih malih vokalnih sastava koji su sa 3. županijske Smotre u Siraču, na kojoj je nastupilo ukupno 10 sastava, predloženi na državni susret. Među njima su, u kategoriji folklornih zborova, daruvarski vokalni sastav HKUD-a Lahor, te u kategoriji izvornih zborova – ženska vokalna skupina KUD-a Kamen iz Sirača. Na daljnje je natjecanje predložen još i mješoviti vokalni sastav KUD-a Čazma. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održat će se u Mariji Bistrici, doznajemo od voditeljice daruvarskog Lahora Lidije Premec.

RADIO DARUVAR
- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.04.2009., srijeda

NAJAVA: 8. međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala Rebublike Hrvatske



U organizaciji KUD-a "Matija Gubec" iz Ilače i ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije 18. travnja 2009. održat će se 8. međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala RH. Folklorni blogMjesto održavanja te vrijedne manifestacije je Hrvatski dom u Ilači, a program započinje u 19.30. Ove će se godine moći čuti samica, gajde, violina, dangubica, podravske dude, diple, frula, dvojnice, mrgudalin, cimbale, gusle i ljerica. Na ovogodišnjoj će se manifestaciji predstaviti dječji tamburaški orkestri iz Kutine i OŠ iz Ilače, ženska pjevačka skupina KUD-a "Matija Gubec" iz Ilače i MPŠ "Poljari" iz Šiškovaca. U sklopu tog programa posjetitelji će moći vidjeti i bogatu izložbu zlatoveza. Smotra uključuje izvođenje pjesme i plesa na starim i skoro već zaboravljenim glazbalima. Na smotri sudjeluju izvođači iz svih krajeva Lijepe naše, ali i iz inozemstva. Glavni je cilj smotre očuvanje od zaborava tradicijskih glazbala našega kraja te približavanje ljudima glazbala iz svih Hrvatske i iz susjednih zemalja. Na taj se način djeca i mladi uče svirati tradicijska glazbala, što jamči opstanak i očuvanje od zaborava.

- 13:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.