Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

SOPJANSKO DRAVSKO PROLJEĆE 2009

Folklorni blog


SOPJE - Pod velikim šatorom u središtu Sopja u subotu se treći put zaredom okupilo nekoliko stotina mještana Sopja, njihovi prijatelji iz mađarskog Starina (Dravasztara) i brojni gosti. Bila je to još jedna manifestacija hrvatske baštine, jedinstveni način iskazivanja prijateljstva i povezivanja pripadnika hrvatskoga naroda s mađarske i hrvatske obale Drave. Folklorni blog


Povijesne okolnosti su, naime, primorale brojne Hrvate da se još u tursko vrijeme presele na sjevernu obalu rijeke Drave, gdje su se uspješno integrirali u mađarsko društvo, ali su uspjeli zadržati svoj nacionalni identitet, jezik, običaje i bogatu etnografsku baštinu. Danas u osam naselja južne Mađarske većinsko hrvatsko stanovništvo ima oko 3000 pripadnika.

Manifestacija "Dravsko proljeće" ponovno je povezala Hrvate u susjednoj državi s njihovom pradomovinom, a rijeka Drava sve više se doživljava kao poveznica i zajednička sudbina, a manje kao prirodna granica koja razdvaja pripadnike istog naroda. Dolazak Hrvata s druge obale Jobovom "Galijom" postao je događaj koji se s nestrpljenjem očekuje, a pripadnost svome narodu iskazuje se ukrašavanjem prozora i ograda ručnicima, plahtama i stolnjacima s hrvatskim vezom. Sopjanska je manifestacija povezana i s tradicionalnim običajem vazmenog kola, koje se održavalo na Mladi Uskrs ili Bijelu nedjelju. Bila je to tzv. inicijacija djevojaka koje su poslije vazmenog kola mogle udajom započeti svoj novi životni ciklus. Zato se i cijela manifestacija zove "Dravsko proljeće" - "dravsko" da naglasi sudbinsko značenje velike, zajedničke rijeke, a "proljeće" kao simbol početka novog života, rađanja ili ponovnog početka nečega što je davno nekad bilo lijepo i trajalo.

Sopjanska manifestacija isprva je zamišljena kao dvodnevno druženje Hrvata u mjestima s lijeve i desne obale Drave, ali se takva organizacija susreta pokazala nepraktičnom i napornom, pa je odlučeno da se "Dravsko proljeće" održava u jednom danu, naizmjenično u Sopju i Starinu.

Među 15 kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske bili su i KUD-ovi Hrvata u Mađarskoj, „Biseri Drave" iz Starina, „Korijeni" iz Martinaca i „Drava" iz Lukovišča. O velikom značenju ove manifestacije govorio je načelnik općine Sopje Zvonimir Kovačec, otvorio ju je župan Tomislav Tolušić, a Sopjane i njihove brojne goste iz Hrvatske i Mađarske pozdravili su i generalna konzulica Hrvatske u Pečuhu Ljiljana Pancirov, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hep i načelnica Starina Barbara Saity. Folklorni blog


"Dravsko proljeće" organizirali su Općina Sopje i KUD "Podravac" u suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom iz Starina u Mađarskoj, pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije.

Petar Žarković

INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA

Post je objavljen 21.04.2009. u 11:31 sati.