filmozof

23.02.2009., ponedjeljak

OSCAR 2009: POBJEDNICI

Vjerojatno vam ne mogu reći ništa što već niste čuli, osim još jednom prokomentirati sve i iznjeti svoje mišljenje o pobjednicima i cjeloj ceremoniji uopće. Iako se gotovo sve ostvarilo onako kako smo i predvidjeli, dodjela nipošto nije bila dosadna. Ipak, u nekim stvarima ja sam osobno pomalo iznenađen.

Image and video hosting by TinyPic

Što se tiće najboljeg filma, tu već niz godina nema iznenađenja (uz iznimku FATALNE NESREĆE 2006), pa ga tako nije bilo ni ove godine. Glavnu nagradu, za najbolji film, odnjeo je favorizirani MILIJUNAŠ S ULICE, koji ju je neosporno i zaslužio, no moram priznati kako se nisam nadao da će osvojiti čak 8 kipića, koji su mu donjeli status apsolutnog pobjednika. Osim za najbolji film, nagrađen je još onima za očekivanu najbolju režiju (Danny Boyle) te za adaptirani scenarij, kameru, montažu, zvuk, pjesmu i glazbu. U posljednjih 10 godina ovo je jedini film ne- američke produkcije koji je odnjeo glavnu nagradu. Nasuprot MILIJUNAŠA, najvećim gubitnikom mogli bismo nazvati NEOBIČNU PRIČU O BENJAMINU BUTTONU koji je od svojih 13 nominacija potvrdio samo 3 i to u sporednim kategorijama maske, scenografije i vizualnih efekata. Uz BUTTONA, kao gubitnik je završio i FROST / NIXON, jedini od filmova iz konkurencije za glavnu nagradu koji nije osvojio niti jedan kipić. MILK me iznenadio, i to podosta. Očekivao sam da će od 8 nominacija potvrditi jednu ili dvije u sporednim kategorijama, no okitio se onim veoma bitnim - za originalni scenarij i glavnog glumca. Kod scenarija sam očekivao HAPPY GO LUCKY, a kod glumca Mickeya Rourkea. ŽENA KOJOJ SAM ČITAO potvrdio je jedinu (od 5) nominaciju za koju je zapravo imao šanse - glavna glumica.

Image and video hosting by TinyPic

Iznenađen sam i glavnim glumcem Seanom Pennom. U prognozi sam rekao da je bolji nego Mickey Rourke, no uistinu sam pomislio kako bi Akademija mogla potvrditi sve Mickeyeve dosadašnje nagrade. Ipak, Penn se zasluženo našao među onih 9 glumaca koji imaju po dva Oscara za glavnu ulogu, a kojih je do prije godinu dana bilo 7.
Što se tiće Kate Winslet, Penelope Cruz i Heatha Ledgera, tu su stvari bile jasne i mogu samo reći da mi je drago zbog njih troje, zbilja. Kate Winslet je još jednom pokazala superiornost europske glumačke scene nad američkom.
Najveće iznenađenje večeri definitivno je kategorija stranog filma, odnosno filma izvan engleskog govornog područja u kojoj je veliki favorit bio izraelski VALCER S BASHIROM, a nagradu je odnjeo japanski ODLASCI.
Što se tiće same priredbe, imam nekoliko zamjerki. Akademija se ove godine odlučila uručiti nagrade u kategorijama scenarija i kamere na početku dodjele, što mi se nimalo ne sviđa jer smatram da spadaju pod one atraktivnije i važnije, pogotovo scenarij, koje bi trebale doći na red odmah prije glavnih kategorija. Još jedna stvar - neki možda smatraju da je bilo vrijeme za promjene u proglašenju pobjednika u glumačkim kategorijama, pa neće zamjeriti što Akademija nije ostala vjerna sama sebi kod principa prošlogodišnji glumački pobjednik dodjeljuje nagradu ovogodišnjem glumačkom pobjedniku suprotnog spola. Ove godine, naime , glumačke kategorije prezentirali su pobjednici tih kategorija proteklih godina i desetljeća, njih 5 u svakoj od 4 glumačke kategorije. Uz to nije bilo inserata iz nominiranih uloga na velikom ekranu. Možda je u redu da se Akademija udaljila od jednog te istog principa, ali meni se to ne sviđa. I zašto pobogu poslati Reese Witherspoon da dodjeli nagradu u važnoj kategoriji režije??!!
Hugh Jackman bio je solidan i pokazao je svoje scensko umjeće malom predstavom na početku ceremonije.
Dobra strana svega ovoga je što, kao ni prošle godine, nije bilo previše patetiziranja i emocija kod primanja nagrada. Razlog je valjda što u glavnim nagradama opet nisu prednjačili amerikanci.
Već dugi niz godina nismo vidjeli dodjelu bez izraženog favorita ili s nekim uzbudljivim iznenađenjem, što svi priželjkuju. Bilo kako bilo, Akademija sve više odskače od tipičnih " oscarovskih " filmova i klanja se nekonvencionalnijim ostvarenjima poput MILIJUNAŠA ili NEMA ZEMLJE ZA STARCE, čime, uz pokoje blago iznenađenje kod glumaca, uspjeva održati svoju zanimljivost. Tako bar ja mislim.

Image and video hosting by TinyPic

Evo i pregleda pobjednika po kategorijama:

Najbolji film: MILIJUNAŠ S ULICE
Najbolji redatelj: Danny Boyle za 'Milijunaša s ulice'
Glavna ženska uloga: Kate Winslet za 'Ženu kojoj sam čitao'
Glavna muška uloga: Sean Penn za 'Milk'
Najbolji sporedni glumac: Heath Ledger za 'Viteza tame'
Najbolja sporedna glumica: Penelope Cruz za 'Vicky Cristina Barcelona'
Najbolji originalni scenarij: Dustin Lance Black za 'Milk'
Najbolji prilagođeni scenarij: Simon Beaufoy za 'Milijunaša s ulice'
Najbolja kamera: Anthony Dod Mantle za 'Milijunaša s ulice'
Najbolji animirani film: 'Wall*E'
Najbolji strani film: 'Departures', Japan
Najbolji dokumentarni film: 'Čovjek na žici'
Najbolji kratki dokumentarni film: 'Smile Pinky'
Najbolji kratki animirani film: 'La maison en petits cubes'
Najbolji kratki film: 'Spielzeugland'
Najbolja montaža: Chris Dickens za 'Milijunaša s ulice'
Najbolja scenografija: Donald Graham Burt i Victor Zolfo za 'Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu'
Najbolja kostimografija: Michael O'Connor za 'Vojvotkinju'
Najbolja šminka: Greg Cannom za 'Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu'
Najbolji vizualni efekti: Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton i Craig Barron za 'Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu'
Najbolja montaža zvuka: Richard King za 'Viteza tame'
Najbolji zvuk: Ian Tapp, Richard Pryke i Resul Pookutty za 'Milijunaša s ulice'
Najbolja filmska glazba: A.R. Rahman za 'Milijunaša s ulice'
Najbolja originalna pjesma: 'Jai Ho', A.R. Rahman iz 'Milijunaša s ulice'

Počasni Oscar: Jerry Lewis

Za kraj - moj score kod prognoza: 6/8, nije loše! (nije da je bilo teško pogoditi...)
- 15:04 - Komentari (12) - Isprintaj - #

21.02.2009., subota

OSCAR 2009:PROGNOZA

Oscarovska groznica je na vrhuncu, nešto više od 24 sata nas djeli do 81. dodjele najprestižnije filmske nagrade, a ja
prvi puta da sam uspio prije same dosjele pogledati filmove koji su nominirani u glavnoj kategoriji, osim THE READERA koji kasni u distribuciji. Evo što ja mislim kako će se stvari sutra odvijati:

NAJBOLJI FILM:
Glavni favorit: SLUMDOG MILLIONAIRE
Opasan kandidat: NEOBIČNA PRIČA O BENJAMINU BUTTONU
Mogu iznenaditi: MILK i FROST / NIXON
Autsajder: ŽENA KOJOJ SAM ČITAO

Pobjednik:SLUMDOG MILLIONAIRE

Kao što rekoh, pogledao sam prva 4 navedena filma i SLUMDOG je zbilja najboji. Film jednostavno ima sve, kompletan je, osim toga do sada je osvojio sve važnije nagrade. BENJAMIN BUTTON nekako nije originalan, ali je u stilu filmova na kakve Akademija pada, pa uz 13 nominacija predstavlja najveću prijetnju SLUMDOGU. MILK i FROST/NIXON djeluju obično, dobri su to filmovi, ali im dosta fali za pozlaćeni kipić. Ipak, ima jedna caka koja možda nije uvjerljiva,ali svejedno - MILK je priča o homoseksualcima i njihovim borbama za prava, pa ako uzmemo u obzir da je Akademija sklona dokazivanju svoje liberalnosti i demokracije, te da nije dodjelila nagradu možda najboljem gay filmu BROCKBACK MOUNTAINU, zašto se nebi iskupili i potvrdili MILKOM?Zato sam ga uvrstio u "može oznenaditi".
FROST / NIXON je film u stili SVIH PREDSJEDNIKOVIH LJUDI, LAKU NOĆ I SRETNO, JFK...dakle politička drama, a takvima več dugo Akademija nije ništa dodjelila, no sumnjam da će se suprotno dogoditi ove godine,ipak...
MIslim da ŽENA KOJOJ SAM ČITAO nema šanse. Ne mogu suditi o njegovoj kvaliteti jer ga nisam pogledao, ali prema svim dosadašnjim nagadama, anketama i kladionicama stvar je jasna.

NAJBOLJI REŽISER:
Glavni favorit: Danny Boyle
Opasan kandidat: David Fincher
Mogu iznenaditi: Gus Van Sant, Ron Howard i Stephen Daldry
Autsajder:/

Pobjednik: Danny Boyle

Pitate se zašto mislim da nema autsajdera?Na to mjesto možda bih trebao staviti Stephena Daldrya, ali jednostavno smatram da je ovo kategorija bez autsajdera. Danny Boyle zaslužio je Oscara na temelju trenutnog rada i zato je glavni favorit. Međutim, zanamo da je Akademija sklona vračanju dugova, a po tom pitanju David Fincher ima neke nerješene račune - SEDAM, KLUB BORACA, ZODIAC. Favorit je Boyle,ali Finchera se nesmije otpisati,nikako i lako bi se moglo dogoditi da upravo on odnese nagradu za režiju,no ne i za film. Ron Howard nagradu je osvojio 2001. za GENIJALNI UM i sumnjam da će ju dobiti opet,iako je Akademija sklona redateljima koji se bave američkim važnim ličnostima i politikom.Ipak, Howard ostaje praznih ruku. Gus Van Sant i Stephen Daldry također imaju nerješene račune s Akademijom, ovaj prvi za WILLA HUNTINGA, a ovaj drugi za BILLYA ELLIOTA i SATE, tako da mislim da neće biti veliko iznenađenje ako im se Akademija odluči odužiti. No ipak mislim kako im se neće odužiti ovaj puta - Boyle i Fincher su prevelike ribe.

GLAVNI GLUMAC:
Glavni favorit: Mickey Rourke
Opasan kandidat: Sean Penn
Mogu iznenaditi: Frank Langela i Brad Pitt
Autsajder: Richard Jenkins

Pobjednik: Mickey Rourke

Dakako, ovo je jedna od izvjesnijih kategorija. Mickey Rourke je izvrstan i do sada je osvojio većinu važnijih nagrada. Međutim Sean Penn je bolji, jednostavno to moram reći. Bilo kako bilo, davno su prošla vremena kad je Akademija dodjeljivala nagrade na temelju trenutne zasluge, zato kipić ide u ruke Mickeyu. U prilog tome ide što zano da amerikanci vole pojednice koji izgube sve, a onda se vrate u velikom stilu, baš kao i MIckey Rourke sada. Osim toga, Penn je nagradu osvojio relativno nedavno 2003. Nisam upoznat s karakterom i držanjem Richarda Nixona, no stari mi kaže da Langeli puno nedostaje u Nixonovoj interpretaciji. Nominacija je dovoljna sama po sebi. Brad Pitt - veliki HM...Ima šanse, ali jedino ako nagradu osvoji i Angelina pa da to ispadne velika priča, ali Angelina ju neće osvojiti.
Čudim se kako se Jenkins našao ovdje, zbilja...

GLAVNA GLUMICA:
Glavni favorit: Kate Winslet
Opasan kandidat: Angelina Jolie i Meryl Streep
Može iznenaditi: Anne Heathaway
Autsajder: Melisa Leo

Pobjednica: Kate Winslet

Kao i kod prethodne kategorije radi se o vraćanju dugova, no bilo bi glupo reći da Kate nije zaslužila Oscara ako ga osvoji. Angelina je izvrsna, možda u svom najboljem izdanju do sada, no ona je kipić već osvojila 1999. Meryl Streep NIKADA se nesmije otpisati, jer svi znamo o kakvoj se glumici radi. U negativ joj idu već 2 osvojena Oscara. Anne Heathaway je mlada i može pričekati. Melisa Leo - svrstao sam je u autsajdere, ali opasna je ona...Bilo kako bilo, britanka Kate se penje na poornicu.

SPOREDNI GLUMAC:
Glavni favorit: Heath Ledger
Opasan kandidat: Robert Downey,Jr.
Mogu iznenaditi: Josh Brolin i Philiph Seymour Hoffman
Autsajder: Michael Shannon

Pobjednik:Heath Ledger

Najizvjesnija kategorija ove godine. Suvišno je obrazlagati zašto je Ledger glavni favorit. Sve ostalo izazvalo bi debakl, a Akademija si to neće dopustiti. Ovi ostali kod mene imaju status iz čiste formalnosti.

SPOREDNA GLUMICA:
Glavn favorit: Penelope Cruz
Opasan Kandidat: Marisa Tomei
Mogu iznenaditi: Amy Adams i Taraji P. Hanson
Autsajder: Viola Davis

Pobjednica: Penelope Cruz

Opet se radi o vraćanju dugova. Nisam gledao VICKY CHRISTINA BARCELONA pa ne neznam Penelopino izdanje, ali opet sudim na temelju anketa i dosadašnjih nagrada, te one jedne prijašnje nominacije. Marisa Tomei svog je kipića odavno odnjela, ipak u HRVAČU je odlična. Amy Adams također je bila nominirana i mogli bi joj isplatiti dug, a Taraji je tu kao predstavnica obojenih glumaca koju bi Akademija još jednom mogla iskoristiti da dokaže kako nema rasizma. Gotovo Anonimna Viola Davis odlična je, no onabi se mogla probiti pa će valjda imati još prilika.

Animirani film: WALL - E

Strani film: VALS IM BASHIR

Što se tehničkih kategorija tiće bit će jako zanimljivo. Tu prednjači, dakako, VITEZ TAME, no ako BUTTON ostane bez glavnh nagrada mogao bi se zadovoljiti jednom od onih tipa scenografija, kostimografija...Montaža je uvijek zanimljiva kategorija i tu pobjeđuje SLUMDOG MILLIONAIRE. Nikada nisam volio prognozirati sporedne kategorije pa neću ni sada...ovo je samo okvirno.

Nakon dodjele i posta o tome stižu recenzije MILKA i FROST / NOXONA, do tada, uživajte...
- 11:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.02.2009., četvrtak

OSCAR REVIJA: MILIJUNAŠ S ULICE

Image and video hosting by TinyPic

SLUMDOG MILLIONAIRE, VELIKA BRITANIJA, 2008, ROMANTIČNA DRAMA
REŽIJA: Danny Boyle
GLUME:Dev Patel, Madhur Mittal, Freida Pinto, Anil Kapoor, Irrfan Khan
SCENARIJ:Simon Beaufoy prema priči Vikasa Swarupa
TRAJANJE:120min

10 NOMINACIJA ZA OSCARA

U indijskoj verziji popularnog kviza "Tko želi biti milijunaš " mladića Jamala Malika (Dev Patel) samo jedno pitanje dijeli do osvajanja glavne nagrade,20 milijuna rupija. Dakako, to što je neobrazovani mladić s ulice točno odgovorio na sva pitanja postaje sumnjivo, pa on, po isteku vremena emisije baš prije završnog pitanja, bude odveden u policijsku postaju pred inspektora pod optužbom da je varao. Malik uspije uvjeriti inspektora kako je jednostavno znao odgovore na pitanja jer ih je naučio iz ključnih trenutaka svoga života. Malik započinje priču o svom teškom životu u siromašnom predgrađu Mumbaia, o svome starijem bratu i djevojci Latiki (Freida Pinto) u koju se zaljubio...

Image and video hosting by TinyPic

Moram odmah na početku napomenuti kako je ovo najkopletniji film godine, objektivno vjerojatno i najbolji. Danny Boyle je u jednu cjelinu uspio ukomponirati ljubavnu priču, problematiku socijalne i ekonomske nejednakosti i vjerske netrpeljivosti, utjecaj medija na okolinu, nekoliko simboličnih likova pa čak i kriminal. U svemu tome ima nekoilko detalja koji se jedamput pojave u filmu, a onda kasnije shvatite koliku važnost oni zapravo imaju i općenito koliko su neki trenutci ljuskog života zapravo bitni za buducnost. Nesmijem izostaviti ni to da film ima par humorističnih scena.
Što se tiče tehničkog dijela filma, on je vrlo impresivan. Boyle je priču, uz retrospektivu, zapravo podjelio u 3 djela koja se, kako film odmiče, sve više stapaju u jednu cjelinu. Kamera Anthonya Dod Mantlea u nekim je trenutcima naporna, a sam film je izvrsno montiran. U prilog mu ide i jako dobar soundtrack u modernom stilu.
Najveći Boyleov uspjeh do sada je, dakako, TRAINSPOTTING, koji ja, sram me priznati, nisam gledao pa ne mogu reći da li je nadmašio samog sebe MILIJUNAŠEM S ULICE. Film je dinamičan, nekonvencionalan, poučan i zanimljiv i smatram da neće biti nikakvog spora ukoliko odnese ovogodišnjeg Oscara za najbolji film. Ipak, u filmu ima jedna bitna sitnica koja ga čini suviše idealističkim. Da je ta jedna bitna sitnica tek maličice izmjenjena, film bi nosio još bolju poruku i bio bi ono što bi se s punim pravom moglo nazvati savršenstvom. No, to je moje mišljenje, a o kojoj se sitnici radi, preporučam da otkrijete sami.

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

OCJENA: 5 / 5.

- 11:34 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.02.2009., ponedjeljak

OSCAR REVIJA U CINESTARU

Evo jedan izvanredni post... jednostavno moram pohvaliti zagrebački multiplex u Branimir centru zbog izvrsnog programa u ovom tjednu. Kao i svake godine, Cinestar je organizirao reviju filmova nominiranih za ovogodišnjeg Oscara i ne samo da prikazuje čak 4 od 5 nominiranih filmova u glavnoj kategoriji, nego su i vratili u kina Viteza tame, koji je već izašao u videotekama, no s obzirom na efekte u filmu, bolje ga je gledati u kinu. Između ostaloga, ovaj tjedan u vrlo pristupačnim terminima između 18.00 i 21.00 h u dvoranama navedenog kina možete pogledati fimove koji su se našli u ovogodišnjoj utrci za najprestižniju filmsku nagradu - MILIJUNAŠ S CESTE, NEOBIČNA PRIČA O BENJAMINU BUTTONU, MILK, FROST / NIXON, PUT OSLOBOĐENJA, ZAMJENA, HRVAČ, VITEZ TAME, SAMO BEZ BRIGE, GOST, KOMPLEX BADEER MEINHOF... Bitna stvar je to da filmovi igraju u tjednu neposredno prije vikenda kad je i dodjela Oscara, tako da vam ostanu " svježi "...svaka čast...

Ako ima zainteresiranih:
Cinestar program
- 14:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.02.2009., subota

OSCAR REVIJA: NEOBIČNA PRIČA O BENJAMINU BUTTONU

Image and video hosting by TinyPic

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON, SAD, 2008, FANTASTIČNA DRAMA
REŽIJA: David Fincher
GLUME: Brad Pitt, Cate Balanchett, Taraji P. Hanson, Julia Ormond
SCENARIJ: Eric Roth prema kratkoj priči F. Scotta Fitzgeralda
TRAJANJE: 166. min

13 NOMINACIJA ZA OSCARA

Na dan kada se uragan Katrina približava New Orleansu, starica Daisy (Blanchett) na samrtničkoj postelji zamoli svoju odraslu kćer Caroline (Ormond) da joj prije smrti pročita dnevnik koji je pisao njen dugogodišnji prijatelj Benjamin Button. Benjamin (Brad Pitt) je u svom dnevniku zapisao svaku pojedinost svog neobičnog i zanimljivog života, koji je poseban prije svega zato jer je on rođen kao starac koji s godinama biva sve mlađi. Majka mu je umrla pri porodu nakon čega ga je otac, ružnog i bolesnog, ostavio pred vratima staračkog doma gdje ga pronalazi voditeljica doma, mlada crnkinja Queenie (p. Hanson)i odgoji ga kao vlastitog sina...

Image and video hosting by TinyPic

Čovjek rođen na američkom jugu još u djetinjstvu upoznaje ljubav života, ostaje vrlo vezan za svoju majku, odlazi u svijet i upoznaje zanimljive ljude te stječe čvrsta prijateljstva, sudjeluje u ratu i uz to se svaki put povremeno vraća kući. Zvuči vam poznato, zar ne? Naravno, zato jer je to zapravo okvirna radnja legendarnog FORRESTA GUMPA. E pa to je i okvirna radnja BENJAMINA BUTTONA. Uz nabrojane elemente, u filmu ima još niz pojedinosti koje smo već mogli vidjeti u Zemeckisovu filmu. Do sličnosti između ove dvije priče došlo je zbog toga jer je scenarij za obje napisao Eric Roth, kojem je kod pisanja ove druge priče očito nedostajalo kreativnosti pa je samo malo izmjenio ono čime je osvojio srca publike i Akademije davne 1994 godine. Međutim, sreća da je režija BUTTONA pripala izvrsnom redatelju Davidu Fincheru koji pred sobom imao zbilja zahtjevnu temu i uspio je postići da očita " kopija " ispadne zapravo jako dobra kopija FORRESTA GUMPA, jer koliko god ima sličnosti s GUMPOM, ovaj film ima isto toliko i različitosti - životnoj priči glavnog junaka pristupa iz neke druge perspektive i s malo drugačijom filozofijom te ne dopušta da se sve odvija onako kako glavni lik to vidi, već zapravo jednaku važnost daje i junakovoj družici, puno veću nego što je to imala Forrestova Jenny. I dok je Forrestov poremećaj konstantno izazivao komične situacije, Buttonov poremećaj je zapravo jako intrigantan. Fincher se u ovom filmu udaljio od svog uobičajenog žanra trilera i napravio dramu gotovo epskih razmjera, koja usprkos svemu ostaje zanimljiva.
Ovo definitivno nije film za Oscara, pogotovo ne ako znamo da je ovako nešto već nagrađeno. Uz to, nije ni Fincherov najbolji film, jer on teško da će nadmašiti samoga sebe sa SEDMICOM.. No bez obzira na to mislim kako će ovo ostati jedan od najupečatljivijih filmova desetljeća.

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

OCJENA: 3.5 / 5
- 20:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

05.02.2009., četvrtak

OSCAR REVIJA: HRVAČ

Image and video hosting by TinyPic

THE WRESTLER, SAD, 2008, sportska/biografska drama
REŽIJA: Darren Aronofsky
GLUME: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood
SCENARIJ:Robert D. Siegel
TRAJANJE:115 min

2 NOMINACIJE ZA OSCARA

Priča prati dio života profesionalnog hrvača Randya 'The Ram' Robinsona (Mickey Rourke) čija je karijera na zalasku. Nakon pretrpljenog srčanog udara, Randy izlazi iz ringa i počinje živjeti " normalnim " životom radeći u trgovini i pokušavajući izgladiti odnose s kćeri Stephanie (Rachel Wood) koju je napustio još dok je bila mala. U slobodno vrijeme druži se sa striptizetom Cassidy (Marisa Tomei) prema kojoj gaji osjećaje...

Image and video hosting by TinyPic

The Wrestler je tek treći " veći " film relativno, za svoje zvanje, mladog redatelja Aronofskog čija je karijera, čini se na uzlaznoj putanji. Prisjetimo se, dosad mu je najveće dostignuće izvrsni Rekvijem za snove, a u pripremi je i remake Robocopa. Što se tiće Hrvača moram već na početku napomenuti da film zbilja nije ništa posebno. S druge strane, bila bi laž reći da je film loš. Ono što me se najviše dojmilo jest da je Aronofsky kod nekih scene koristio ručnu kameru koja " ide za likom " pa tako imate dojam da gledate dokumnetarac, što daje dodatnu uvjerljivost filmu. Aronofsky se nije previše zamarao cjelom životnom pričom nama iovako malo poznate zvijezde, nego je iznjeo samo jedan bitan, prijeloman dio te priče. Robinson je prikazan kao običan, malen čovjek koji jedva spaja kraj s krajem nakon što se udalji od sjajnog ringa koji njemu na neki način predstavlja život. Grubijan kakvog su ljudi navikli gledati, zapravo je emocionalno vrlo nježna osoba koja kao i svi mi treba pažnju drugih ljudi. Nažalost, Robinson se u tom pogledu teško snalazi i shvaća da je njegov jedini život zapravo onaj u ringu. Uz to, Aronofsky nam je približio pozadinu sporta koji kod nas i ne postoji. Hrvači, zapravo zabavljači, koji jedni drugima "razbijaju" glave u namještenim borbama, međusobno se jako dobro slažu i druže izvan ringa.
Mogao bih reći kako je ovo jedan od onih biografskih filmova gdje puno više do izražaja dolazi interpretacija protagonista nego sam sadržaj filma. S te strane gledano, Mickey Rourke je izvrstan kao ostarjela zvijezda i znatno je pridonjeo kvaliteti filma. Ne mogu reći da mu je ovo najbolja uloga karijere, ali nominaciju za Oscara je zaslužio, kao i njegova partnerica u filmu Marisa Tomei.
Ovaj film nije veliko djelo i čak ni ne spada u bolje biografske filmove posljednjih godina, ali je upravo ono što se naziva pristojnim filmom u kojem ocjenu podižu, kao što sam već rekao, izvrsni glumci.

OCJENA: 4 / 5
- 13:19 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi