Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmozof

Marketing

OSCAR REVIJA: NEOBIČNA PRIČA O BENJAMINU BUTTONU

Image and video hosting by TinyPic

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON, SAD, 2008, FANTASTIČNA DRAMA
REŽIJA: David Fincher
GLUME: Brad Pitt, Cate Balanchett, Taraji P. Hanson, Julia Ormond
SCENARIJ: Eric Roth prema kratkoj priči F. Scotta Fitzgeralda
TRAJANJE: 166. min

13 NOMINACIJA ZA OSCARA

Na dan kada se uragan Katrina približava New Orleansu, starica Daisy (Blanchett) na samrtničkoj postelji zamoli svoju odraslu kćer Caroline (Ormond) da joj prije smrti pročita dnevnik koji je pisao njen dugogodišnji prijatelj Benjamin Button. Benjamin (Brad Pitt) je u svom dnevniku zapisao svaku pojedinost svog neobičnog i zanimljivog života, koji je poseban prije svega zato jer je on rođen kao starac koji s godinama biva sve mlađi. Majka mu je umrla pri porodu nakon čega ga je otac, ružnog i bolesnog, ostavio pred vratima staračkog doma gdje ga pronalazi voditeljica doma, mlada crnkinja Queenie (p. Hanson)i odgoji ga kao vlastitog sina...

Image and video hosting by TinyPic

Čovjek rođen na američkom jugu još u djetinjstvu upoznaje ljubav života, ostaje vrlo vezan za svoju majku, odlazi u svijet i upoznaje zanimljive ljude te stječe čvrsta prijateljstva, sudjeluje u ratu i uz to se svaki put povremeno vraća kući. Zvuči vam poznato, zar ne? Naravno, zato jer je to zapravo okvirna radnja legendarnog FORRESTA GUMPA. E pa to je i okvirna radnja BENJAMINA BUTTONA. Uz nabrojane elemente, u filmu ima još niz pojedinosti koje smo već mogli vidjeti u Zemeckisovu filmu. Do sličnosti između ove dvije priče došlo je zbog toga jer je scenarij za obje napisao Eric Roth, kojem je kod pisanja ove druge priče očito nedostajalo kreativnosti pa je samo malo izmjenio ono čime je osvojio srca publike i Akademije davne 1994 godine. Međutim, sreća da je režija BUTTONA pripala izvrsnom redatelju Davidu Fincheru koji pred sobom imao zbilja zahtjevnu temu i uspio je postići da očita " kopija " ispadne zapravo jako dobra kopija FORRESTA GUMPA, jer koliko god ima sličnosti s GUMPOM, ovaj film ima isto toliko i različitosti - životnoj priči glavnog junaka pristupa iz neke druge perspektive i s malo drugačijom filozofijom te ne dopušta da se sve odvija onako kako glavni lik to vidi, već zapravo jednaku važnost daje i junakovoj družici, puno veću nego što je to imala Forrestova Jenny. I dok je Forrestov poremećaj konstantno izazivao komične situacije, Buttonov poremećaj je zapravo jako intrigantan. Fincher se u ovom filmu udaljio od svog uobičajenog žanra trilera i napravio dramu gotovo epskih razmjera, koja usprkos svemu ostaje zanimljiva.
Ovo definitivno nije film za Oscara, pogotovo ne ako znamo da je ovako nešto već nagrađeno. Uz to, nije ni Fincherov najbolji film, jer on teško da će nadmašiti samoga sebe sa SEDMICOM.. No bez obzira na to mislim kako će ovo ostati jedan od najupečatljivijih filmova desetljeća.

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

OCJENA: 3.5 / 5

Post je objavljen 07.02.2009. u 20:35 sati.